Instalare și configurare Docker și Portainer în Raspberry Pi

Pentru că eram constrâns de caracteristicile-i tehnice, în primul Raspberry Pi obișnuiam să instalez aplicațiile direct, prin metoda convențională. În schimb, pe actualul model, 4 B, unde porturile USB 3.0 și cei 8GB de memorie RAM oferă suficientă libertate, le-am migrat pe majoritatea în containere virtualizate cu Docker, eliminând astfel și conflictele dintre dependențe.

Portainer în Raspberry Pi

Openmediavault permite nu doar instalarea platformei Docker, ci și modificarea locației în care datele containerelor software vor fi stocate. Astfel, pentru a evita deteriorarea prematură a cardului de memorie de pe care rulează Raspberry Pi OS și implicit, pierderea datelor de pe acesta, putem opta pentru stocarea lor pe dispozitivul de stocare atașat prin USB la Raspberry Pi.

Vom avea nevoie doar de adresa/ruta respectivului dispozitiv, pe care o putem obține cu ușurință din Storage » Shared Folders. Dacă se dorește utilizarea unei locații vizibile din rețea, puteți include folderul partajat prin SMB/CIFS.

Storage »Shared Folders în Openmediavault

În caz contrar, puteți crea altul, izolat, așa cum am văzut în articolul anterior.

1. Instalarea și configurarea Docker în openmediavault

Înainte de a realiza instalarea propriu-zisă, vom crea folderul în care vor fi stocate containerele.

Pentru asta, accesați folderul partajat și creați în acesta altul cu o denumire destul de sugestivă încât să nu-i uitați rolul.

creare folder de stocare a fișierelor DockerAccesați openmediavault și mergeți la System » OMV-Extras » Docker » click pe Install.

Openmediavault » OMV-Extras » Docker

După instalare, reveniți și înlocuiți la Docker storage adresa locației implicite cu cea a folderului pe care l-ați creat în acest scop.

actualizare adresă de stocare a Docker

Salvați modificările aduse, apoi, pentru a vă asigura că au fost aplicate, reporniți Docker.

Începând din acel moment, veți putea descărca, instala și rula containere Docker prin metoda preferată, iar dacă nu aveți deja una, vă recomand să instalați și Portainer.

2. Instalarea și configurarea Portainer în openmediavault

Nu mă sperie linia de comandă, dar între aceasta și o interfață grafică, o prefer pe a doua, iar Portainer este, în opinia mea, dintre cele mai bune interfețe grafice cu ajutorul cărora putem interacționa cu platforma de containere software Docker.

Pentru a instala Portainer în Raspberry Pi direct din openmediavault, accesați OMV-Extras » Portainer și faceți click pe Install.

Instalare Portainer în Raspberry Pi prin openmediavault

După ce Portainer a fost instalat, îi veți pute accesa interfața Web la adresa IP:9000 sau HOSTNAME_RASPBERRY_PI:9000. La prima accesare vi se va cere să creați contul administratorului.

Interfața Web a Portainer

După crearea contului ar trebui să vedeți un panou similar celui din captura de ecran de mai jos, dar dacă nu este așa, faceți click pe Home.

Instanța Docker din Raspberry Pi vizibilă în Portainer

Înainte de a instala un  nou container (primul este însuși Portainer, pe care tocmail l-ați instalat prin intermediul openmediavault), asigurați-vă că datele containerelor Docker sunt stocate la adresa indicată mai devreme, accesând local » Volume » portainer_data » Mount path:

Locație stocare containere Docker

Dacă adresa diferă, în special dacă aceasta începe cu „/var” reveniți la openmediavault » OMV-Extras » Docker » Docker storage și rectificați.

Bine de știut!

E posibil ca la instalarea Portainer să fie raportată o eroare privind DNS-urile.

Eroare DNS la instalarea Portainer

Înainte de a realiza modificări ale parametrilor de rețea reporniți Raspberry Pi-ul. O puteți face direct din interfața Web a openmediavault, din meniul Power, opțiunea Reboot. Dacă problema nu se rezolvă, accesați meniul Network al openmediavault și configurați adresa IPv4 manual.

Apoi salvați modificările. Rezultatul final ar trebui să fie asemănător celui de mai jos.

Adresă IPv4 în Openmediavault

De asemenea, e posibil ca la aplicarea noilor setări să pierdeți conexiunea cu Raspberry Pi. Așteptați câteva minute, iar dacă problema persistă, deconectați-i și reconectați-i cablul de alimentare. La scurt timp după repornire îl veți putea accesa și reîncerca instalarea Portainer.

Instalare Portainer

N-ar trebui să apară alte probleme, dar dacă nu este așa și considerați că v-aș putea oferi o mână de ajutor la soluționarea lor, descrieți-le într-un comentariu și voi încerca să vă ajut.

Iar dacă totul a decurs conform așteptărilor, începând de acum veți putea vedea și gestiona din Portainer fiecare dintre containerele instalate în Docker indiferent de cum le-ați instalat.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.