Asumându-mi riscul că aș putea da foc la casă făcând asta, în urmă cu ceva timp am încercat să înlocuiesc toate celulele bateriei laptopului Dell Latitude 5480, din curiozitatea de a afla dacă este posibil acest gen de operație în regie proprie. N-a ieșit cum mă așteptam, ci chiar mai bine!

bateria originală cu celulă defectă

Cumpărasem laptopul de pe eBay, fără baterie, dar o găsisem pe cea din fotografie la un alt vânzător. Conform anunțului, deși se menționa că a fost obținută din dezmembrări, era în stare bună de funcționare, dar spre mirarea și nemulțumirea mea, am primit una care ar fi trebuit să meargă direct la reciclare.

I-am cerut vânzătorului alta, însă epuizase stocul, așadar mi-a dat banii înapoi.

Încă de pe când am cumpărat bateria X230-ului voiam să încerc repararea unei baterii de laptop, însă niciodată până la achiziționarea Dell-ului nu mi se oferise ocazia, așa că am profitat de ea și am demontat bateria pe care vânzătorul nu o mai voia înapoi.

celulele originale ale bateriei dell

Chiar dacă înainte de a o demonta păreau în stare perfectă, celulele acesteia erau umflate. De regulă, ăsta e un semn clar că a fost folosită într-un laptop care nu prea ieșea din dock. N-ar fi exclus ca, pe durata transportului, să fi fost expusă la temperaturi extreme, care produc aceleași rezultate.

Totuși, iar aici vorbesc din experiență, degeaba recomanzi omului să nu folosească laptopul exclusiv conectat la încărcător, din comoditate, în special pe la birouri, laptopul sare din cutie direct în dock, pe care-l părăsește doar la zile mari, uneori abia atunci când se schimbă flota și-i este luat locul de noua generație. De aici și convingerea mea că aveam de face cu o baterie neglijată.

Fabricanții cunosc problema. Lenovo, HP și ASUS, pentru a da câteva exemple dintre mărcile în care le-am văzut personal, implementează direct în BIOS planuri de încărcare concepute pentru protejarea bateriei tocmai din acest motiv.

Revenind, aveam de-a face cu o baterie aproape moartă, pe care BIOS-ul laptopului o vedea într-o stare precară, însă partea importantă e că o detecta, altfel n-aș fi avut nicio șansă să-i refolosesc electronica în compania unor celule noi.

Materialul de față, deși are apucăturile unuia, nu este un tutorial, ci doar un experiment personal, povestit ca atare. Dacă nu aveți de unde cumpăra o baterie nouă, compatibilă cu laptopul vostru, și trebuie neapărat să o reparați pe cea defectă, apelați la personal calificat.

Chiar o încărca zeci de minute în șir, sau asta înțelegea firmware-ul laptopului că se întâmplă, nivelul de încărcare a bateriei, inclusiv după o noapte întreagă în care laptopul a stat conectat la încărcător, n-a trecut de 99%, de unde sărea direct la 1% după deconectarea încărcătorului.

laptopul detectează bateria

Când o baterie devine inutilizabilă, laptopul nu o mai detectează, ori în astfel de situații chiar nu se mai poate face nimic pentru recuperarea ei.

La fel de important e ca pe durata înlocuirii celulelor, electronica să nu rămână fără alimentare, în caz contrar, deși celulele recent montate sunt în stare de funcționare, laptopul nu o va mai detecta. Cu alte cuvinte, noile celule, pe lângă specificații identice celor existente, ar trebui să aibă cam același nivel de încărcare (în cazul meu, 1% aprox.) și să fie conectate la electronică înaintea extragerii celor originale.

Bateria donatoare

Probabil, atunci când vrei să repari bateria unul laptop prin înlocuirea celulelor, cel mai complicat e să găsești o baterie donatoare compatibilă.

După cum bine a remarcat Nicușor, deși e o informație de care am ținut cont la alegerea bateriei donatoare, e important ca celulele acesteia din urmă să fie identice clor din cea pe care doriți să o reparați, în special tipul acestora, tensiunea și curentul de încărcare, etc.

Eu, ca tot omul strângător, păstrasem câteva baterii, inclusiv una asemănătoare care s-a adeverit a fi identică d.p.d.v. al construcției (celule cu același cod de produs), de la un HP a cărui placă de bază murise subit. Aveam cu ce o dezmembra, aveam și aparat de măsură, și pistol de lipit …

bateria donatoare de celule

Pentru că nu fac asta zilnic și-mi place mult mobila, am dezmembrat bateria în bucătărie. În cel mai rău caz aș fi ars o masă și afumat faianța …

Mai întâi am dezlipit și decupat protecția din dreptul conexiunilor și am măsurat fiecare celulă în parte. Mă interesa ca niciuna să nu aibă sub 3,2V, altfel nu mi-ar fi fost de folos. N-aveau, erau în stare perfectă, cu valori între 3,5 și 3,7V.

baterie donatoare de celule decupată

Rămânea treaba cu descărcatul, ceea ce am făcut printr-o improvizație demnă de filmele cu teroriști. Când, în sfârșit, calculasem că nivelul de încărcare al celulelor era aproape de valori critice, le-am demontat și mutat pe rând pe placa bateriei originale.

demontarea celulelor bateriei donatoare

Prima dată demontam celula de pe bateria donatoare, apoi o lipeam în paralel, respectând polii, acolo unde era prinsă celula bateriei originale și în cele din urmă o dezlipeam pe cea de care nu mai aveam nevoie și tot așa cu fiecare celulă în parte.

După înlocuirea tuturor celulelor, înainte de montarea carcasei, am conectat bateria la laptop și am făcut o probă. În cazul în care aceasta ar fi murit între timp, nu mai pierdeam timpul cu montarea carcasei.

celule transferate pe electronica bateriei originale

2%! Nu-mi venea să cred! Cumva, cu un pistol de lipit, un cutter și zero cunoștințe în domeniu reușisem să repar, dacă puteam numi astfel ceea ce făcusem eu acolo, bateria unui laptop!

Conexiunile între celule le-am făcut cu ceva conductor de cupru scos dintr-un cablu de rețea, iar lipitura părea zdravănă și nu părea să existe riscul de scurtcircuitare.

sudură celule baterie laptop

Cum era de așteptat, nici vorbă să mai pot monta noile celule în vechea carcasă fără a o modifica. Cumva am reușit, totuși, să le prind împreună astfel încât să încapă în laptop și capacul acestuia să poată fi închis.

Am folosit laptopul astfel timp de câteva zile, până când mi-a sosit una nouă, de această dată comandată de pe Amazon. Ce-i drept, cât am folosit-o mi-am luat toate măsurile de precauție.

Mai mult, noaptea, sau când plecam de acasă, scoteam bateria din laptop, o băgam între două caserole de sticlă și o scoteam pe balcon.

bateria în caserolă de sticlă

Bateria funcționa perfect și ținea laptopul activ aproape trei ore, însă atât în BIOS cât și în Linux ori Windows, nivelul de încărcare al acesteia nu trecea de 2%, iar când se epuiza complet nici măcar nu mă avertiza în vreun fel, trecea direct la 0% și laptopul se oprea.

Cu cea nouă, deși nu este originală, laptopul are cam aceeași autonomie, dar îi afișează corect nivelul de încărcare și timpul aproximativ pe care-l am la dispoziție până când va trebui să apelez la încărcător.

Teoretic, dacă înlocuirea celulelor se făcea într-un service specializat, laptopul s-ar fi comportat la fel și cu bateria reparată, însă n-am găsit în preajmă niciunul care să facă asta la costuri justificabile.

Am aflat, totuși, că această operație este posibilă chiar dacă fabricanții a căror motivații n-am să le supun acum analizei, încearcă să te convingă contrariul. Pentru înlocuirea celulelor mi-au fost utile informațiile de aici, aici, aici și aici, în caz că vă încumetați să le puneți în aplicare chiar dacă vă recomand să NU o faceți.

2 comentarii
  1. Nu vad vre-o mentiune asupra parametrilor ChargingVoltage/ChargingCurrent, este un exemplu bun „merge si asa” pana cand ia foc si atunci te intrebi dar oare de ce. Iaca de ce, pe etichetele bateriilor se trece de regula tensiunea nominala de exemplu 3.6V sau 3.7V insa nu se specifica tensiunea maxima a celului. Multe baterii folosesc celule HiV care se incarca la 4.35V chiar 4.40V. Conform acestui tutorial, daca o persoana il urmeaza si ia celule de 4.2v de la „baterie donatoare” atunci chipul din baterie le va incarca pana la 4.35V sau 4.40V, adica le va supraincarca, distruge, riscand sa explodeze. Probabil stiti cum explodeaza o celula LiIon. Mai mult, chiar daca tensiunile sunt compatible, chipul trebuie reprogramat conform parametrilor noilor celule, atlfel nu vor functiona niciodata corect. Nu mai zic de curentii de incarcare la diferite valori SoC. De aici si faptul ca SoC indica 2% si tine 3h, era de asteptat. Sunt zeci de parametri care reflecta chemistry-ul celulei, o simpla inlocuire a celulei poate functiona pana cand va exploda.

    Mare atentie pentru cei care citesc.

    1. Ai perfectă dreptate, am omis neintenționat această informație, la reformularea acestui paragraf: „Dar eu, ca tot omul strângător, păstrasem câteva baterii asemănătoare, inclusiv una asemănătoare […]”. Voi rectifica, merci mult!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.