Ce informații colectează Windows 10 și cum sunt folosite acestea

Deoarece observ că mulți au nelămuriri cu privire la informațiile pe care le colectează Microsoft prin Windows 10, unde sunt stocate acestea și în ce scopuri sunt utilizate, în rândurile ce urmează voi încerca să vă lămuresc cu privire la acest aspect.

camere de supraveghere

Nu mă bazez pe presupuneri, pe articole cancaniene al cărui singur rol e să adune vizualizări, like-uri și partajări pe rețelele de socializare fiindcă patronul cere o creștere considerabilă a publicației de la o lună la alta, ci pe ceea ce Microsoft explică destul de clar și având convingerea că legile europene, în cazul în care avem îndoieli față de cele locale, ne protejează de orice abatere de la scopul declarat al clauzelor contractuale la instalarea Windows 10.

Cum ne „spionează” Cortana și de ce o face

Înainte de toate să aruncăm o privire peste explicația oficială:

Când folosiți Cortana, Microsoft colectează și utilizează informații precum cele privind locația dispozitivului și istoricul locațiilor, persoanele de contact (Persoane), voce, istoricul căutării, detalii despre calendar, istoricul conținutului și comunicațiilor din mesaje și aplicații și alte informații despre dispozitiv. În Microsoft Edge, Cortana colectează și utilizează istoricul de navigare.

Așadar, chiar dacă de moment nu funcționează în România, Cortana, la fel ca Siri și Google Now și SwiftKey și Tastatura Google, în momentul în care va începe să opereze și pe teritoriul nostru va colecta informații pentru a oferi răspunsuri la întrebările pe care i le adresați, localiza persoana căreia doriți să-i comunicați ceva prin email, sau localiza email-uri și sms-uri.

Contrar a ceea ce se vehiculează în presa cancaniană, Cortana nu înregistrează convorbirile telefonice și nici nu citește pentru a transmite mai departe conținutul mesajelor primite prin SMS, emai sau servicii de mesagerie instant.

Pentru a vă oferi informații precise și utile, Cortana folosește funcția de localizare a dispozitivului. Astfel, când îi veți cere să vă recomande un restaurant sau un service auto în apropiere, dacă i-ați permis să facă acest lucru, vă va localiza și va afișa cele mai apropiate restaurante ori service-uri auto. Cortana nu folosește informațiile colectate pentru a vă spiona sau pentru a vă trimite mesaje publicitare particularizate („țintite”). Mai multe detalii aveți aici.

Tastarea, vorbirea și scrierea

Când interacționați cu dispozitivul dvs. Windows prin vorbire, scriere (scriere de mână) sau tastare, Microsoft colectează informații legate de vorbire, scriere în cerneală și tastare – inclusiv informații despre Calendar și Persoane (numite și persoane de contact), care ne ajută să vă personalizăm experiența. Aceste informații îmbunătățesc capacitatea dispozitivului dvs. de a recunoaște ceea ce introduceți, cum ar fi pronunția și scrierea de mână. Puteți să activați sau să dezactivați setarea pentru vorbire, scriere în cerneală și tastare (care se numește Dorim să vă cunoaștem), în Setări.

Pentru a oferi sugestii mai bune în timpul redactării unui mesaj ori document, Microsoft poate colecta cuvinte sau fraze pentru a vă oferi pe viitor sugestii mai bune. Trebuie menționat că Microsoft nu colectează informații atunci când folosiți vorbirea pentru accesibilitate, adică la utilizarea naratorului sau a funcției de recunoaștere a vorbirii.

Puteți opta pentru a ajuta Microsoft să îmbunătățească aceste servicii și produse sau nu. De exemplu, în Android, înainte să activez colectarea cuvintelor tastate de către SwiftKey, funcția de autocompletare îmi sugera autocompletarea cu expresii și/sau cuvinte care n-aveau nicio utilitate în cadrul textului redactat, dar după activarea acestora, în timp, sugestiile au devenit mult mai bune. Acum funcția de autocompletare știe ce cuvinte sau nume de persoane să-mi sugereze la autocompletare după tastarea a 2 sau 3 caractere. În acest fel sunt utilizate și informațiile colectate de Microsoft la tastare, vorbire sau scriere.

Windows Hello

Windows Hello, parte din Windows 10, este o nouă modalitate de a vă conecta la dispozitive, aplicații, servicii online și rețele. Windows Hello funcționează cu o tehnologie de acreditări denumită Microsoft Passport, care este mai simplă, mai convenabilă și mai sigură decât utilizarea unei parole, deoarece utilizează „autentificarea biometrică” – vă puteți conecta cu fața, irisul sau amprenta (sau cu un cod PIN). Dispozitivele cu senzori de recunoaștere facială sau cu cititoare de amprente care rulează Windows 10 funcționează acum cu Windows Hello, iar senzorii pentru iris vor fi disponibili în curând.

Aici e bine de știut următoarele:

În timpul configurării, Windows preia datele capturate de la senzorul de recunoaștere facială sau pentru iris, ori de la cititorul de amprente și creează o reprezentare pe care o criptează și o stochează pe dispozitivul dvs. (Aceasta nu este o imagine, seamănă mai mult cu o diagramă.) Fotografia dvs. rămâne pe dispozitivul propriu. Windows nu stochează niciodată imagini sau ilustrații ale feței, irisului sau amprentei dvs., nici pe dispozitiv, nici în alt loc.

Precum și faptul că:

[…] Datele dvs. de identificare – reprezentările feței, irisului sau amprentei care au fost create atunci când v-ați înscris – nu ies niciodată de pe dispozitivul dvs. […]

Părțile terțe nu au acces la datele dvs. de identificare Windows Hello.

Restul e cancan și tot ce s-a spus despre fișierele și aplicațiile stocate online sunt supuse altor clauze ce n-au a face cu Windows 10, ci se referă la serviciile Microsoft, dar acestea au fost puse în cârca noii versiuni de Windows din simplul motiv că au intrat în vigoare începând cu 1 august 2015, adică la doar două zile după disponibilitatea acesteia.

Îi invit, desigur, pe cei care au argumente pentru a demonstra contrariul și sunt capabili să le demonstreze prin copy & paste, video sau screenshot dintr-o sursă oficială, să o facă. Le garantez acestora faptul că toate opiniile le vor fi publicate dacă se respectă aceste simple reguli.

15 Comentarii

  1. Mă bucur că ai scris acest articol
    În ultima vreme am văzut și aici și pe arenaIT numai laude la adresa lui Windows 10
    Cred că nici dacă erați plătiți de Microsoft nu făceați atâta propagandă

    „Nu mă bazez pe presupuneri”
    Nu, dar te bazezi pe cuvântul lor.
    Cuvântul unei companii pentru profit e egal cu zero pentru mine
    Aș fi naiv să cred că o companie care vrea să facă profit îmi va vrea binele vreodată
    Singurul lucru care m-ar face să am încredere e să publice codul sursă
    Restul sunt doar presupuneri și vorbe goale

    Unii mai zic că keylogger-ul din technical preview e tot acolo
    Alții zic că l-au băgat și-n Windows 7 și 8 prin actualizări

    N-am timp să caut în Win 7 și asta e oricum o prostie
    Când cineva pune un backdoor sau spyware îl pune în kernel nu în servicii pe care le poți dezactiva sau șterge
    Și în niciun caz la vedere
    Cel mai probabil nu apare nici în task manager sau în programe care roagă Windows-ul să îi arate traficul în rețea ca Wireshark

    1. Repet: nu încerc să te conving că am dreptate. Nu încerca nici tu să te cred doar fiindcă insiști. Arată-mi dovada, nu „unii mai zic…”, că așa mai zic și eu, și nu zic tocmai ce le place altora să audă. :)

  2. N-am de ce să demonstrez nimic nimănui
    O demonstrație ar fi prea grea, ar necesita timp, bani și o armată de hackeri pe care nu le posedă nimeni
    Cu datele care le colectează bănuiesc că fac bani
    Ori le folosesc personal să vadă care parlamentar român e mai ușor de mituit să mai cumpere câteva sute de mii de licențe pentru Windows și Office în timp ce alternativa Linux+LibreOffice e gratis (cred că la tv e ceva de Dosarul „Microsoft”)
    Ori cel mai probabil le vând la NSA pentru bani sau alte beneficii

    Din ce am văzut Poliția română folosește Windows
    Cred că baza de date a evidenței populației cu fotografiile, adresele și cazierul nostru sunt deja la Microsoft, respectiv NSA

    Bănuiesc că și cei de la armată sunt la fel de proști/corupți

    Cred că dacă am intra vreodată în război cu SUA ar fi capabili să ne oprească toate calculatoarele cu Windows cu o apăsare de buton
    Mai e nevoie să zică la avioanele și elicopterele pe care le-am cumpărat nu știe nimeni cum e softul
    Dacă are backdooruri?
    Dacă are control de la distanță?
    Doamne ferește să să intrăm vreodată în război împotriva lor
    Războiul s-ar termina în 2 minute cu noi bătuți de propriile noastre calculatoare și avioane
    Oare scutul antirachetă de la Deveselu nu cumva poate lansa rachetele și împotriva noastră?
    Poate are control de la distanță
    De ce se tem rușii atâta?
    De ce rusia și China folosesc Linux în instituțiile guvernamentale?

    Îmi pare rău băieți, dar cred că avem prea mulți cai troieni în curtea noastră

    Eu unul nu vreau unul și în casa mea

    Ce am scris mai scris sunt speculații și nu am dovezi!
    Cum nici unii nici alții nu pot dovedi dacă Windows are sau nu spyware/bacdoor-uri, eu tind să-i cred pe cei care zic că are având în vedere că este software proprietar(cu sursa închisă) și nimeni în afară de ei nu știe cu adevărat ce face

    Cristi, nici eu nu vreau să conving pe nimeni, fiecare știe ce e mai bine pentru el.

  3. Si de ce nu ar avea Windows backdoors ?
    Hai sa fim cinstiti o companie vrea sa realizeze profit pe toate planurile.
    Daca backdoors si keylogers aduc bani de ce nu?
    Ce te face pe tine constient ca ele se pot dezactiva din interfata?
    Tocmai denumirea de backdoors si keylogers le face ascunse.
    Deci ceea ce dezactivezi tu din interfata e frectie la picior de lemn.
    Vrei dovezi? Aplica logica si nu o sa trebuiasca sa mai cauti in coduri sursa pe care nu le ai.

    A cere cuiva dovezi cand lucrurile sunt destul de clare nu e tocmai potrivit.
    MS a lucrat ani de zile la cum sa restrictioneze mai mult utilizatorul ce politici sa aplice ca sa aiba acces la date confidentiale si la chestii numite interfete.
    Partea de functionalitate si securitate e aproape aceasi.
    Nimic nou sub soare, doar ceva interfete indraznete trantite in fata pe sume mari. De parca interfata ar inseamna functionalitate si securitate.
    De parca acelasi program nu se porneste tot cu dublu click.
    Dar na, ce mai conteaza toate acestea cand cioara e frumos colorata.

  4. Se colecteaza urmatoarele informatii: Temporarele, de cate ori ai deschis o aplicatie, cosul de gunoi, aplicatii folosite, setari pozitii de dialoguri (ferestre), cache-ul pozitiilor ferestrelor de dialog, index cache, aplicatii instalate pe pc.

  5. Pentru cei interesati exista un program free pentru dezactivarea unor functii ce tin de privacy si colectare de informatii. Cautati DoNotSpy10 :)

  6. sa nu fim naivi, ce explicatii oficiale, NSA are portite asigurate in sistemele de operare de la Microsoft din totdeauna. doar nu iti inchipui ca asemenea chestiuni absolut necesare pentru ei vor fi facute publice sau vor putea fi dovedite usor. probabil peste un timp vreun cercetator va mai da peste ele asa cu s-a mai intamplat. de ce crezi ca alte state au adoptat distributii Linux pentru sectoarele guvernamentale si nu numai. tocmai din acest motiv, daca vrei asta e dovada.
    nu trebuie sa crezi declaratiile „oficiale”, corporatiile au obiceiul sa-ti spuna exact ceea ce trebuie sa auzi ;-)

    1. Ești cel puțin naiv și/sau dezinformat. NSA poate spiona lejer toate sistemele de operare. Multe state au trecut la Linux pentru că li s-au părut că iasă mai ieftin așa. Germania, de exemplu (Ministerul de Externe), a trecut la Linux în 2007. Au revenit la Windows în 2011. În această perioadă, conform unor documente filtrate recent, erau lejer monitorizați de NSA.

      Știu că mulți își imaginează că Linux și OS X sunt sisteme 100% sigure, ei bine, nu sunt. Și am dovezi, în caz că te interesează.

  7. glumesti, chiar crezi ca pentru chinezi sau rusi e o problema de bani ?

    revenind, ceea ce pot ei monitoriza fara a conta sistemul de operare este traficul si aici nu ai ce face (prea mult) in afara unui trafic privat pe sisteme de tip vpn.
    un sistem Linux in sine NU poate fi monitorizat FARA ca utilizatorul sa instaleze sau sa ACCEPTE o aplicatie in acest sens. nu exista, stai ca e unul destept, facem un virus, stiu un exploit,…etc. pe Linux aplicatiile NU se pot instala fara acordul utilizatorului ca pe Windows unde sunt sute de moduri in care poti pacali sistemul. deci, sa nu comparam mere cu pere.

    1. Păi nu același lucru face și UAC, pe care toată lumea îl înjură în Windows în timp ce laudă omologul său din Linux? Apropo de cât de sigur e Linux, ai auzit de Heartbleed? E drept, virușii pentru Windows sunt inovfensivi în Linux, dar există viruși speciali pentru Linux, pe BIOS, OS X, Blackberry. Că nu ai auzit tu de ei nu înseamnă că nu există. Chiar zilele trecute a fost descoperit un virus pentru OS X care nici măcar nu poate fi eliminat din sistem. Sunt multe asemenea programe rău intenționate și pe Linux.

      Dar deviem de la subiect. Parcă vormbeam de datele pe care le fură Microsoft, nu despre viruși. Și parcă ceream dovezi, că altfel îi mai știu eu pe unii care presupun tot ce le trece prin cap, că deh, „companiile are interese”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.