Sunt întrebat frecvent despre hardware-ul și software-ul pe care îl folosesc zi de zi, dar în această postare voi vorbi doar despre hardware. Software-ului îi voi dedica alt articol din simplul motiv că necesită puțin mai multa muncă și zilele acestea am programul foarte încărcat.

Desktop-ul

desktop

Încep cu desktop-ul fiindcă e cel pe care folosesc cel mai mult și prin urmare, asupra acestuia mi-am concentrat toată atenția când a venit vorba de upgrade-uri.

Acesta este format din o placă de bază Gigabyte H87M-D3H o 2 SSD-uri de 120 GB, unul Kingston, celălalt Samsung (primul pentru Windows, al doilea pentru Linux), un HDD Western Digital de 1TB, 4 module de memorie RAM Kingston DDR3 1600 MHz CL6, o placă video eVGA GDDR3 1GB, CPU Intel i3 3.6 GHz, cooler CPU Noctua NH-U9B, sursa Nox Urano SX 500, tastatură Apple mb110/ro (mai am și o tastatură Microsoft Sculpt Comfort dar, în ciuda numelui său, pentru mine e mai confortabilă cea Apple), maus Logitech G402 Hyperion Fury, boxe Logitech 2.1 S220 și un monitor LED Samsung SA300.

Sistemul de operare principal este Windows 8.1 Update, dar PC-ul este configurat în dual boot cu Linux (actualmente Ubuntu 14.04 64 biti) instalat pe SSD-ul Kingston.

resurse desktop

SSD-ul Kingston nu apare în Speccy deoarece am configurat BIOS sa-l dezactiveze atunci când în prima poziție de boot e cel Samsung; asta așa, pentru curioși.

Laptopul

laptopul

Laptopul îl folosesc rareori acasă. Acesta este un ASUS K55A a cărui sistem de operare principal este Windows 7 Professional x64 (fiindcă îl mai folosește și Oana), dar eu în utilizez doar pe Arch Linux. Laptopul are grafică Intel HD 4000, 12 GB de memorie RAM 1600 MHz și un SSHD de 500 GB. Îl folosesc de obicei cu mausul wireless Logitech M185.

resurse laptop

După cum vedeți, nimic special, nimic de pe altă planetă. Ambele sisteme au configurații modeste, dar acoperă necesarul pentru a desfășura în condiții bune sarcinile ce le sunt atribuite.

11 comentarii
  1. Stau si ma uit la configuratia care o ai la desktop si chiar pot sa spun ca e modesta in comparatie cu ce vad la aia de la Pc Garage care tot prezinta fel si fel de sisteme pe pagina lor de Facebook. Eu tot investesc o groaza de bani in componente sa mi fac si eu un „avion”,dar se pare ca o sa raman doar cu banii investiti in calculator,mai ales ca eu nu fac bani cu el….Imi dai de gandit daca se merita sa arunc atatia bani.

    1. Ce faci cel mai des la PC? Îndeplinește hardware-ul PC-ului pentru a îndeplini respectiva sarcină? Nu? Atunci merită investiția! Nu contează dacă folosești PC-ul pentru a-ți câștiga traiul sau pentru a te relaxa, atât timp cât upgrade-ul nu presupune sacrificii.

    2. Sa zicem ca ma joc,mai nou mi am cumparat un aparat foto mai destept si am inceput sa invat sa lucrez in Lightroom,DXO Optics Pro. Intr un final nu cred ca o sa regret banii investiti in el,cumparand in timp componente,nu am simtit investitia in el. Acum trebuie sa mai astept sa lanseze cei de la Intel urmatoarea generatie de procesoare.

  2. Am un lenovo g50-30 model go80 cu procesor n2830 care se misca foarte greu ,uneori se si blocheaza .Cauza poate fi ca are doar 2 gb de ram? l-am intrebat pe un prieten bun in info daca ii adau 4 gb de ram sau un ssd se va misca mai bine iar el mi a zis ca la acest tip de procesor nu rezolv nimic cu acest upgrade…multumesc anticipat pentru raspuns

    1. Sfatul meu este să ignori ce spune respectivul prieten. Un SSD ar spori incredibil de mult viteza de lucru a laptopului, așadar eu aș începe cu un SSD. Îți recomand HyperX 3K, acesta fiind unul dintre cele mai bune SSD-uri disponibile la noi în momentul de față.

  3. pt 40 de lei in plus as alege oricand un controller de la Samsung ,SSD Samsung 850 EVO 120GB,nu pun link ,dar il gasiti repede la o simpla cautare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.