După publicarea listei de programe pe care le folosesc în Ubuntu, am fost întrebat de mai multe ori ce alternativă la GhostWriter foloseam în Windows. De fapt nu foloseam nici o alternativă, foloseam tot GhostWriter! Că dispune și de o versiune pentru Windows și, cu puțin noroc și sprijin, în curând va avea inclusiv una pentru Mac OS.

Alții, printre care și Gabi Miron, care și-au instalat recent Ubuntu —oare o avea vreo legătură cu experimentul meu?— s-au arătat interesați de GhostWriter și nu mă miră având în vedere că și eu îl consider unul dintre cele mai bune programe pentru scris.

Pe lângă faptul că dispune de un mod full screen ce acoperă tot spațiul de lucru, inclusiv bara de activități a sistemului, eliminând astfel șansele ca atenția să-ți fie distrasă în timp ce scrii, mai are și alte chestii interesante.

Una dintre acestea ar fi modul Focus, care odată activat, întunecă propozițiile deja scrise, ajutându-te astfel să-ți concentrezi atenția doar asupra celei pe care o redactezi în acel moment. Și mai e și modul „Hemingway”, care nu-ți mai permite să ștergi cuvine scrise.

Veți spune „Dar la ce poate fi utilă o astfel de caracteristică?”, e utilă pentru cei ca mine, obișnuiți să reformuleze sau elimine anumite propoziții imediat după ce le-au scris, de teamă că ar risca să fie interpretate greșit.

Activând modul Hemingway, chiar dacă știu că îl pot dezactiva în orice moment, am mai multă grijă atunci când scriu. Partea bună, sau mai puțin bună, în funcție de cum priviți lucrurile, e că nu mă mai preocupă ce-am scris, ci îmi concentrez atenția doar pe ceea ce urmează să scriu.

La fel de utile îmi sunt și contorul de cuvinte, corectorul ortografic sau faptul că închide singur parantezele, citatele, șamd, dar și faptul că e un editor Markdown, fiind ideal pentru a genera conținut ce urmează a fi publicat pe site-uri sau bloguri (în WordPress se activează din Jetpack » Setări » Scrire), ori convertit în documente Word, PDF, ePub sau PDF.

În fine, dacă scrieți des și n-ați încercat încă un astfel de program, va recomand să o faceți. Deocamdată îl puteți folosi în Windows și GNU/Linux, pentru primul fiind disponibil și în versiune portabilă, fiecare dintre acestea putând fi descărcate gratuit de pe site-ul său oficial.

Publicitate:
2 comentarii
  1. Am scris și eu ieri un articol cu Ghostwriter, știam mai multe programe și aplicații pe net, dar nu m-am ținut de ele. Asta e chiar mișto. Hemingway nu l-am folosit încă, dar Focus e foarte util.

    Cred că Hemingway e bun că mă obligă să îmi recitesc textul înainte să îl public. Am prostul obicei să nu citesc prea des textele scrise. Deci s-ar putea să fie utilă și funcția asta.

    1. Recititul ajută doar dacă e făcut la cel puțin 2-3 ore după, altfel omiți multe greșeli. Vorbesc din proprie experiență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.