Ce înseamnă „Fișierul poate afecta experiența de navigare. De aceea, Chrome l-a blocat.” ?!?

Uneori, la descărcarea anumitor fișiere, Google Chrome poate afișa avertismentul „Fișierul poate afecta experiența de navigare. De aceea, Chrome l-a blocat.”. Majoritatea dintre cei care îl văd, estimez că peste 99% dintre aceștia, trag concluzia că e vorba de un fișier „virusat”, afectat de malware, justificând verdictul cu „Nu iese fum fără foc!”.

Fișierul poate afecta experiența de navigare. De aceea, Chrome l-a blocat.

Dar haideți să luăm un exemplu. Voi descărca, folosind Firefox, că Google Chrome nu-mi permite, aplicația music2pc, apoi o voi încărca în VirusTotal, serviciu de scanarea a fișierelor aparținând, culmea, tot companiei Google, la fel ca și Chrome.

Fișierul poate afecta experiența de navigare. De aceea, Chrome l-a blocat.

VirusTotal, deloc surprinzător, spune că fișierul este 100% curat. Totuși, dacă în loc să descărcăm kitul de instalare și să-l încărcăm mai apoi pe VirusTotal, îl scanăm online, prin introducerea adresei URL către acesta, primim alt răspuns:

pozitiv 1 din 65

Un antivirus din 65 a considerat că site-ul (?!?) nu este de încredere. Poate fi excepția care întărește regula, dar îmi vine greu să cred că un antivirus de care n-a auzit nimeni, unul pentru Android mai precis, știe mai bine decât alte soluții de securitate consacrate cât de periculos este un fișier. Așadar, sunt 100% convins că e vorba de un „fals pozitiv„, adică de un fișier inofensiv catalogat greșit drept o amenințare.

Ce spune Google…

Chrome blochează automat descărcările dăunătoare care încearcă să creeze probleme pe computerul tău, cum ar fi:

  • să trimită viruși;
  • să divulge datele private;
  • să schimbe setările browserului și ale computerului;
  • să adauge extensii sau bare de instrumente nedorite în browser.

De ce a fost blocată descărcarea

Este posibil ca descărcarea fișierului să fi fost blocată din unul dintre aceste două motive:

  • credem că ar putea fi un fișier rău-intenționat, nedorit sau neobișnuit;
    • Rău-intenționat: ai încercat să descarci un conținut cu programe malware.
    • Nedorit: ai încercat să descarci un software înșelător. Acest program, aparent o descărcare utilă, poate de fapt să facă modificări neașteptate pe computer.
    • Neobișnuit: ai încercat să descarci un software necunoscut, care poate fi periculos.
  • am aflat că site-ul de pe care ai încercat să descarci fișierul este cunoscut pentru distribuirea de programe malware.

Cu alte cuvinte, e vorba de un fișier „neobișnuit”, adică unul nu foarte popular. Cei care dețineți un site și cunoștințe suficiente, încărcați în propriul FTP un fișier text gol, de preferat comprimat ZIP, apoi încercați să-l descărcați cu Chrome.

Veți vedea că mesajul „Fișierul poate afecta experiența de navigare. De aceea, Chrome l-a blocat.” își face apariția și descărcarea este blocată.

Virus, or’ ba?

Depinde de situație. În cazul de față e, clar, vorba de o greșeală, dar pot exista și situații în care vă recomand ca înainte de a descărca ceva în PC să vă asigurați, prin analizarea acestuia, că cel puțin 50 dintre programele antivirus ale VirusTotal nu detectează nicio problemă pe durata scanării sale.

Din câte se pare, Google nu a achiziționat VirusTotal pentru a-și îmbunătăți propriile produse, ci de dragul unui portofoliu mai mare de servicii.

6 Comentarii

  1. De cand Microsoft imi da garantia ca prin update, securitatea sistemului este asigurata, nu mai instalez nici-o suita antivirus(folosesc doar defenderul lor).Totul merge beton, nu mai am virusi pe sistem iar browserele sunt sigurantate 100%.Vedeti voi, cu toata stiinta despre soft si hard nu suntem siguri daca ne-am infectat sau nu si cu ce.Sa stiti ca suntem plini de virusi atunci cand sistemul face „halte” (valabil doar la unii).Am un prieten care „merge” pe sistemul Windows 7 cam de 4 ani.E plin de virusi(scanat cu vre-o 3 suite).De fiecare data ma roaga sa nu-l devirusez ca se buleste sistemul(mai are si jocuri cracuite).Are dreptate, dupa ce ultima data am pus un bitdefender sa-l scanez, incepea sa o ia razna.L-am lasat cu virusii lui si merge in continuare.Cate suite de antivirusi ati testat si v-ati dat seama ca aproape nu au eficienta ci singura masura este sa nu accesam site-uri „necunoscute”.Povestea va continua atata timp cat unii creaza antivirusi iar altii programe impotriva lor.Sa fie oare mana in mana?!

    1. De când îți garantează Microsoft securitatea sistemului?
      Prieteni ca al tău am și eu, adică genul care preferă să n-aibă încredere în ce fac la PC, dar să poată rula 3 softuri „crăckuite”. Referitor la ce insinuezi pe final, părerea mea e că te îmbeți cu apă rece. Crede-mă, chiar există persoane care vor să-ți fure banii de pe card, să-ți folosească PC-ul pe post de „mașină de flood”, sau să te spioneze. Producătorii de antiviruși nu le fac față acestora…

  2. Yup, daca citesti EULA, chiar la instalarea win, spune clar ca nu raspund daca nu merge, se blocheaza, pierde date, ia foc, si orice alt lucru bun sau rau se intampla.
    De la asta pana la a garanta ceva e cale lunga, cand chiar inainte de a instala ei iti spun verde in fata ca nu poti comenta orice se intampla.
    E chiar amuzant, incearca sa citesti cat mai mult din eula, o sa-ti tremure degetul pe casuta cu de acord, pe bune.
    Seamana destul de mult cu prescriptiile din medicamente.

    1. Stai puțin că o luăm pe arătură. Tu ai garanta ceva pentru un hardware despre care nu știi nimic? Altfel stă treaba dacă îți cumperi un Surface, de exemplu. Sunt milioane de configurații, cine ți-ar garanta ceva pentru un soft instalat pe toate dintre acestea?

  3. Nu vreau sa fiu rau, dar tu ai „zgamait” o rana veche, si ai amintit de surface care e intradevar 100% copilul lor… https://www.infoworld.com/article/2998538/microsoft-windows/surface-book-and-surface-pro-4-problems-proliferate.html
    Oricum ar fi, am trecut de varsta cand totul se mananca, am inteles deja ca perfectiunea poate exista numai in divinitate, noi mai avem pana acolo ..
    Chiar mai mult decat microsoft ma irita apple cu afirmatiile lor despre produsele cu design de california, fara de pata si pacat, iar daca obectul se rupe sau nu are signal iese seful pe youtube sa arate la popor ca e prost informat, doar ca nu stie sa tina tel-ul in manuta…cat tupeu, cata rupere de realitate.
    Si totusi sant unii ce dorm pe trepte in ploaie 3 zile ca sa fie primii la impartasanie, doamne iarta-mi pacatele :D .

    1. În opinia mea ești obligat, cel puțin moral, să-ți asumi întreaga responsabilitate pentru ceea ce produci în proporție de 100%. Unii mai fac rabat de la regulă, dar după ce se lovesc (Apple și-au luat-o rău în freză după episodul menționat de tine) își revin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.