M-a terminat Ubuntu cu erorile lui. Când îmi era lumea mai dragă îmi trântea un „System program problem detected”, iar eu, novice și prea ocupat cu lucruri care mă distrează, mi-am pierdut repede cheful de investigat, identificat cauze și încercat remedii. Păcat, începusem așa entuziasmat…
Da, am instalat Manjaro; nu m-am putut abține. Încercasem să fac asta la începutul experimentului, dar cum n-am fost suficient de atent la crearea stick-ului bootabil, am eșuat, așa că am renunțat la ea în detrimentul Ubuntu 16.04. Însă @cipy n-a avut de lucru și mi-a dat un pont care m-a ros ca un viermișor până ieri, când n-am mai rezistat și am cedat tentației, am reîncercat și reușit.
Aveam de ales între Antergos, marea mea dragoste, și Manjaro, dar pe ultima nu o mai folosisem de ani buni, și mai era și viermișorul… Mediul de instalare l-am creat de această dată cu DD, pentru a evita problemele, iar o zi mai târziu mă simțeam de parcă aș fi folosit Antergos (între noi fie vorba, una cu handicap, din cauza XFCE, mediu desktop care nu mi-a plăcut niciodată).
Am instalat Gnome 3, dar în zadar. Senzația că Antergos e cea mai rapidă distribuție dezvoltată pe Arch Linux a rămas, și uite așa m-am reîntors la Antergos în penultima zi din 2016. Spre diferență de Ubuntu, pe această distribuție totul funcționează impecabil, de la OpenArena la Telegram și VMware Workstation, ceea ce-mi dă încrederea că șansele de a completa experimentul sunt încă mari.
Deși trecerea de la o distribuție la alta, dacă partiționarea se face ca atare, nu implică și pierderea fișierelor temporare, Files (în Ubuntu) ori Krusader (în Antergos), nu sunt sigur care, mi-au corupt fișiere aleator la copierea de pe hard disk-ul extern, am preferat să formatez hard disk-ul și să le recopiez cu Double Commander, singurul care m-a convins că respectă permisiunile NTFS; profit de ocazie pentru a vi-l recomanda pentru migrarea fișierelor.
Revenind la experiment
Am ajuns la concluzia că Joey Sneddon, Yoyo Fernandez și Ernesto Acosta (pentru a da câteva nume de promotori importanți ai GNU/Linux) nu folosesc macOS ori Windows de leneși ori proști, ci doar fiindcă le e infinit mai comod să-și editeze tutorialele video și podcasturile din acestea, iar eu sunt la un stick distanță de a reinstala Windows 10 tot din aceleași motive.
Totuși, ambiția mă determină să prefer calea mai complicată, să mai vreau să rezist încă 8 zile. Dar, per ansamblu, folosirea unui singur sistem de operare a fost, în cele 23 de zile care au trecut de la momentul zero, o experiență de pe urma căreia am avut doar de câștigat.
Am avut și eu instalat Antergos dar cu plasma ca DE. Într-adevăr este un SO rapid și cu foarte multe aplicații atât în depozite cât și în AUR. Practic nu-i lipsește nimic. Dar cum a apărut Solus 1.2.1 l-am instalat imediat. Si acesta este foarte rapid dar în privința aplicațiilor este mai deficitar. Acum pe calculator am ca SO OpenSuse tumbleweed, bineînțeles, cu Plasma care arata foarte bine și este bogat în aplicații. Am făcut câteva săpături pe net pentru a instala suportul multimedia dar am reușit și sunt mulțumit. Se mișca bine dar boot-area se face putin mai greoi fiind un SO mai „stufos”. Am avut instalat și Arch dar nu am reușit sa îl fac sa boot-eze automat cu toate eforturile mele.
Fain că-ți merge SUSE, la mine nu-i place grafica (eVGA GTX 650).
Într-adevăr SUSE este mai pretențios în aceasta privința. Când aveam un desktop cu GeForce era mai dificil sa instalez placa video și nu reușea mereu. Acum am un laptop cu Intel 915 și o instalează automat.
ma bucur ca am putut sa-ti fiu de ajutor :)
Indata se fac 3 ani de cand folosesc doar distributii bazate pe Linux pe computerul personal, si nu simt nevoia sa ma intorc la Windows, imi place Linux. La serviciu folosesc Windows 7 doar pentru ca dezvoltatorii de la DigiSign, ANAF si Saga nu au facut versiuni software pentru Linux, pe Windows 10 imi prind urechile.
Multi înainte, eu folosesc linux de 15 ani. 5 ani în paralel cu windows iar de 10 ani stand alone. Am testat puțin și Windows 10 dar nu ma mai întorc la windows. Softurile pentru instituții sunt scrise doar pentru Windows, altfel cum crezi ca ar mai face afaceri cu licențe?
Prima mea experienta cu Linux a avut loc in primii ani de liceu, prin 2002, dar lipsa unei conexiuni permanente la internet si incompatibilitatea cu unele componente hardware m-a tinut departe de acest sistem pana prin 2009 cand am descoperit ubuntu, dar nu m-a facut sa ma „indragostesc” de el. Zorin a fost scanteia, apoi Ubuntu, Linux Mint, iar acum Manjaro xfce.
Am un PC vechi ( pentium 4, 512 ram, placa video on board) pe care vreau să-l resuscitez. Ce distribuție de linux recomandați? Îl vreau ptr cineva care îl folosește mai mult pe net, Youtube, etc.
@UnuMic Puppy Linux este alegerea corecta
Adevarat, Puppy Linux este o alegere buna ținând cont de faptul ca ocupa resurse puține dar din punct de vedere al setărilor și al utilizării, în general, nu este chiar pentru un începător. Eu recomand Elementary OS. Dar în orice condiții ar fi indicata mărirea memoriei la 1Gb.
Ok. Mulțumesc. O să încerc și Puppy si Elementary OS să văd cum se mișcă. Am încercat și eu Ubuntu pe un Laptop….instabil,…șters băgat Mint de care sunt super incantat. Nu sunt un user avansat in Linux, adevărat că nici nu prea am încercat și alte distribuții dar Linux Mint îmi pare foarte ușor de folosit.
Linux Mint Mate este o alegere buna pentru un laptop dar poți încerca Linux Lite. L-am instalat eu pe un P4 cu 1Gb RAM și merge perfect iar pe deasupra are și grafica excelenta.
La mulţi ani!
După lupte seculare care au durat câteva săptămâni cu toate porcăriile (a se citi: produse din porc) iată că revin şi eu la viaţă. Telegrafic, pe puncte:
1. Nici nu ştiţi ce bucurie am avut atunci când am observat că şi alţii iubesc Puppy!!! Este genul de care te îndrăgosteşti imediat, genul mic şi tare al naibii. Poate facem o adunare de iubitori, că vine tocmai din Australia şi, din păcate, nu este prea cunoscut la noi. Recomand, pentru început, rularea ca LIVE CD/DVD, eventual USB boot. Recomand, de asemenea, versiunea Tahrpup 6.0.5, care vine de la Ubuntu Tahr 14 şi…
2. Şi acum reamintesc ce am mai zis: mai bine pus la punct este 14 decât 16. Ubuntu, zic. Dar aşa e tinereţea, unii nu au răbdare şi vor numai ce e nou. (LOL, nu da tare).
3. Tocmai voiam să-ţi ofer o surpriză neplăcută, că foarte neplăcut e să afli că şi kernelul poate fi afectat. Dar, mă rog, e de verificat peste tot (la Puppy am 3.14, sic!)
https://people.canonical.com/~ubuntu-security/cve/2016/CVE-2016-0728.html
4. NU INSTALAŢI Flash pe Puppy, mai ales peste Firefox. Se comportă aiurea cu RAM puţin, am verificat eu atât cu RAM extrem de puţin cât şi cu suficient. Marii jucători, cu capul pe umeri, folosesc deja suita HTML5. Iar cei care mai folosesc Flash vor avea surpriza să constate că mulţi „fabricanţi” de browsere au renunţat la o tehnologie plină de riscuri. „Unu Mic”, vezi că Youtube merge bine mersi doar cu HTML5 !!!
Eu m-am indragostit de OpenSUSE Leap cu Plasma DE. Este perfect pentru desktopul meu.
Salut! Opensuse 42.2 este perfect, mai ales cu plasma dar poti incerca Opensuse Tumbleweed care arata la fel si in plus este rolling-release. Singurul dezavantaj este faptul ca are depozite mai putine si cele din Leap nu se potrivesc. Daca ai nevoie de ceva si nu gaseti in depozite, trebuie sa faci sapaturi pe net pentru a aduga depozite. Din punctul meu de vedere merita tinand cont de faptul ca se instaleaza ultimele versiuni de software si nu mai ai nevoie sa reinstalezi atunci cand apare o versiune noua. Eu folosesc Arch Linux cu Plasma care este tot rolling-release si sunt foarte multumit. Succes in continuare.
Salut!
As dori sa-mi instalez Linux MInt Sarah KDE 64 bit dar nu stiu ce procesor poate duce KDE-ul,am citit ca ram ar fi necesar minim 2 GB…vreau sa-mi cumpar un desktop si nu stiu ce configuratie sa aleg.
Am un buget modest as zice…aprox 1500 lei.
Imi poti sugera (o fi reclama,nu o fi reclama acum eu stiu…) o configuratie te rog de la emag sa zicem sau media galaxy?
Multumesc anticipat!
Salut Gabi. Eu am un laptop Lenovo Ideapad 100 i3 cu procesor quad-core si 4 Gb RAM care merge perfect cu orice sistem de operare linux, bineanteles si cele cu KDE. Pretul unui asemenea laptop este de cca. 1100 lei. https://www.emag.ro/laptopuri/pret,intre-1000-si-1500/c?tree_ref=2172 Ti-am trimis un link de la e-mag unde te poti inspira in noua ta alegere. Nu uita sa formatezi si sa partitionezi hdd-ul in sistem GPT pentru a beneficia de noul UEFI care inlocuieste cu succes BIOS-ul clasic. Succes.
Multumesc,sa traiesti !!!