SSD-urile au durata de viața limitată la un anumit ciclu de scrieri, aceasta calculându-se în funcție de tipul chipurilor NAND folosite în construcția lor. De exemplu, SSD-urile construite cu chipuri NAND SLC (Single Level Cell) permit până la 5.000.000 de cicluri de scriere, iar cele cu chipuri NAND MLC doar 2.000.000.

Din nefericire, SSD-urile nu dispun de propriul sistem de monitorizare a funcționării și estimare a duratei de viața (o caracteristică nemaipomenită dacă ar fi implementată), așadar estimarea se poate face doar monitorizând cantitatea medie de date scrise într-un interval determinat de timp, raportată la datele înregistrate și confirmate de către fabricant.

durata de viata a ssd ului

SsdReady, cel mai nou soft de estimare a speranței de viață a SSD-urilor, atunci când este pornit, monitorizează cantitatea de date scrise pe SSD apoi, bazându-se pe aceste informații, generează un raport aproximativ în funcție de datele oferite de către principalii fabricanți.

Cu alte cuvinte, dacă doriți o estimare cât mai precisă, ar trebui ca pe durata unei săptămâni întregi să-l porniți de fiecare dată când folosiți calculatorul, în caz contrar datele afișate de acesta vor fi foarte departe de adevăr. Mai mult, dacă nu dispuneți de niciunul dintre SSD-urile aflate în baza de date a dezvoltatorilor săi, vă pierdeți timpul degeaba instalându-l, iar asta din motivele expuse mai sus, la care se adaugă și discul de referință de doar 40 GB, adică unul aflat foarte departe de realitate având în vedere că majoritatea dispunem de SSD-uri cu o capacitate egală sau superioară a 120 GB.

În cazul meu de exemplu, după 20 de ore de utilizare, programul aproximează o speranță de viață de încă 58 de ani, imposibil de crezut având în vedere că periodic restaurez imaginea de sistem și instalez pentru a testa noi versiuni ale distribuțiilor Linux în funcție de cum apar, pe o partiție creată și păstrată special în acest scop.

În concluzie, după cum am spus și mai devreme, programul vă poate fi foarte util dacă SSD-ul de care dispuneți se află în baza de date a dezvoltatorului, bază de date la care aveți acces apăsând butonul Estimate SSD Life!, iar asta doar în condițiile în care ați reinstalat foarte rar sistemul de operare, iar activitatea la calculator este foarte asemănătoare de la o zi la alta.

3 comentarii
  1. Salut stiu ca nu este pagina cea mai potrivita pentru aceasta intrebare dar am o problema si cred ca tu mai mult ca sigur ma poti ajuta ,cand dau sa schimb windows-ul numi intra in boot imi apare press any key to boot from cd/dvd apas pe taste dar tastatura nu raspunde….initial am crezut ca este de la tastatura dar imediat ce intra in windows merge perfect ma poti ajuta ?am cautat pe mai multe site-uri dar nam gasit raspuns

  2. Pentru hard-uri ai ceva? ca as vrea sa stiu cam ca ma mai tine al meu, ca vad ca incep sa bata ciocanitorile in el, si nu imi place!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.