Sunt de părere că trebuie inițiată urgent o campanie de combatere a utilizării crack-urilor pentru programele comerciale. Ideal ar fi ca această campanie să pornească de la un dezvoltator mare, cum e Microsoft, dar Microsoft nu va face așa ceva vreodată fiindcă, consider eu și alți ignoranți care-mi împărtășesc opiniile, altfel nu și-ar păstra cota de piață.

microsoft

E simplu: împiedici utilizatorul să folosească gratuit un program comercial, utilizatorul fuge pe Linux, unde totul e gratis și până la urmă se va obișnui cu alternativele. Degeaba îi oferi posibilitatea de a obține gratuit un soft de zeci sau sute de euro, că nu-l tentezi nici cu asta atât timp cât știe că un crack pentru respectivul soft e la un click distanță și-n plus nu există o tragere la sorți sau vreo selecție; crack-ul trebuie doar descărcat și rulat.

După cum ați văzut, am început să dau curs unor invitații de a organiza giveaway-uri primite din partea dezvoltatorilor, și chiar am organizat câteva deja pe site-ul programecalculator.ro, dar nu pentru toate, ci doar pentru cele care am considerat că merită în primul rând atenția mea.

Nu e un secret că sunt un tip selectiv, pretențios, care alege cu atenție fiecare soft sau gadget sau accesoriu, dar totodată genul convins că dacă un produs nu-l cucerește în vreun fel, indiferent dacă vorbim de unul fizic sau unul virtual, cum sunt programele, și indiferent dacă e gratuit sau costă o avere, nu-i va cuceri nici pe cei care-l urmăresc.

Scurtând telenovela, ce vreau să spun e că nu voi recomanda niciodată, nimănui, un program sau un produs de care nu sunt mulțumit sau care nu-mi trezește interesul. Chiar și așa, la giveaway-urile organizate până acum abia dacă am reușit să strâng „cvorum” pentru numărul de licențe puse la bătaie.

Inițial am dat vina pe faptul că i-am lăsat pe alții să se ocupe de site, iar aceștia, deși au făcut-o cum au știut mai bine, n-au reușit să convingă așa cum o făceam eu, prin urmare site-ul și-a pierdut notorietatea, însă după „investigații” amănunțite am aflat că nu este așa.

De exemplu, conform Google Analytics, din 2316 persoane care au accesat review-ul programului PDF Converter Elite în ziua publicării, doar 6 și-au arătat interesul față de giveaway, dintre care 3 au fost descalificați fiindcă aberau într-un hal încât îmi era mie rușine să le citesc răspunsurile.

Apoi am început să văd reacțiile altor giveaway-uri, organizate pe site-uri „din afară” cu reputație foarte bună și vizitatori din belșug, și am observat că tendința e aceeași: dacă nu e giveaway pentru un antivirus (imposibil „crăck-uit” și făcut să funcționeze), puține persoane sunt interesate.

Degeaba am selectat eu deja programe pentru a organiza în următoarele săptămâni giveaway-uri pentru a căror valoare totală a licențelor se numără în zeci de mii de €. Dacă există crack pentru programele puse în joc, giveaway-ul nu prea interesează pe nimeni. Iar pentru programele bune, după cum știm cu toții, există crack-uri de tot felul, de la cele care vin la pachet cu viermișori, până la cele inofensive pentru PC ori datele din acesta.

Mai mult, în ultima vreme mi-au fost cerute tot mai des tutoriale și review-uri pentru programe shareware, oare de ce? Oare fiindcă sunt mulți interesați să le cumpere dar nu știu să le utilizeze? Nu, nici vorbă. Au auzit că sunt bune, le-au văzut cu crack pe faillist, vorba lui Cristi Cismaru, și parcă ar vrea să le folosească dar nu prea știu cum.

De fapt, efectul crack-urilor „e două”:

  • Utilizatorii nu mai sunt interesați de giveaway-uri fiindcă au crack-uri la dispoziție.
  • Linux nu câștigă utilizatori chiar dacă e gratuit și nu spionează.

Dar asta nu înseamnă că e și rău, am mai spus și o voi repeta de fiecare dată când voi avea ocazia. În primul rând, cu cât mai multe crack-uri apar, cu atât mai bine.

Au spaniolii o vorbă: „Nu poți pune porți câmpiei!”.

Prin urmare, producătorii de software fie se vor vedea nevoiți să găsească o soluție de a combate piratarea softurilor în care investesc bani și resurse în speranța că și la următorul bilanț financiar vor ieși pe plus (caz în care Linux ar câștiga utilizatori în neștire, ceea ce e de bine), fie vor găsi o nouă modalitate de a-și „monetiza” softurile. Voi ce-ați prefera?

6 comentarii
  1. Sunt de-acord cu tine până la un punct. Înainte de toate să o spun direct pe faţă: da şi eu folosesc crackuri, însă am un motiv bun: n-am alternativă. Pe internet găseşti o mulţime de programe unele gratuite şi bine făcute altele slabe şi pe bani, dar sunt şi programe foarte bune, fără alternativă dar pe bani. Şi înainte de a continua să mai stabilesc un lucru: o parte din programele folosite de mine au licenţa, sunt obţinute gratuit de pe saituri ca https://sharewareonsale.com/shop (îmi cer scuze Cristi, te rog să nu interpretezi ca fiind o reclamă la adresa unui singur şaiţ), altele le folosesc rar, odată la cea timp deci trailerul nu este o soluţie. Acum despre faptul că giveaway-urile nu sunt atractive există şi o altă explicaţie (multe dintre acestea vin pe o perioadă de timp limitată – mintea omului nu poate accepta ideea că atunci când va avea nevoie cel mai mult de un produs acesta să expire deci apelează la crackuri – cel puţin prin prisma gândirii mele). Dar cum ai spus crackurile aduc şi avantaje: le dau o lovitură companiilor care vor să profite de clienţi. E normal să plăteşti pentru un produs pe care îl foloseşti şi de care ai nevoie, dar companiile impun preţuri exagerate pentru programe indispensabile unei anumite categorii de oameni. Corect ar fi că acei bani să fie plătiţi pentru funcţii bonus care să aducă un spor, ceva programului. Acum deviez puţin de la subiect: aceste crackuri sunt disponibile şi pe platformele mobile (eu de multe ori le folosesc pentru a obţine pentru jocuri – nu e cel mai bun exemplu de domeniu dar e cel mai popular), după mine bine venite pentru a le da o lovitură aplicaţiilor in app purchase care de cele mai multe ori te obliga să plăteşti sume enorme (de câteva ori mai mult decât ai plăti pe aplicaţie de la bun început) pentru lucruri indispensabile. De cele mai multe ori cei care folosesc crackuri se împart în 2 categorii: cei care n-au bani de investit şi cei care le e lene să investească pentru că pot obţine gratis (cum ai spus tu într-un articol legat de linux, dezvoltatorii de linux îşi iau mâncarea de la gură pentru a dezvolta o nouă versiune de distribuţie, soft, dar e folosit de mi de oameni pentru că e gratis). E o întreagă dezbatere pe tema asta. A şi în încheiere există şi comunităţi serioase care se ocupă de crackuri, unele unde nu vei găsi nici măcar un virus. Şi spre cunoştinţa unora nu toate programele merg crackuite! Scuze pentru comentariul prea lung.

  2. Singura varianta care imi vine in minte pentru a putea fi stopat acest fenomen ar fi ca windowsul sa includa un defender ce nu il poti dezactiva si care va recunoaste fiecare crack si il va distruge, insa nici M$ nu sta prea bine la capitolul combaterea pirateriei.

    1. Ar fi aproape imposibil de imprementat. Crackurile in idee nu sunt complexe, unele sunt generatoare de key, altere sub forma de intrare in registri, altele necesita copierea de fisiere in Program Files – astea sunt cele mai simple dintre metode, dar in mare se bazeaza pe lucruri elementale din windows, indispensabile oricarui expert IT. Iti dai seaza ce s-ar intampla daca nu ai putea accesa registri, sa nu poti copia fisiere, sa nu poti pasta niciun cuvant sau in mod mai absurd sa nu poti tasta nici un fel de ceie, chiar daca e originala? Cand toate astea vor fi imprementate, windowsul va fi mort in sensul ca va fi cu o idee mai inutil (!!!) decat o caramida (aia, saraca iti sustine casa). Deci e mai simplu de spus decat de facut.

  3. Sunt o multime de alternative free pentru utilizatorii obisnuiti. Nu inteleg de ce este nevoie de crack atat timp cat sunt o multime de giveaway-uri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.