Indiferent dacă plătesc pentru un serviciu online sau produse comandate din China, de fiecare dată când utilizez PayPal apelez la vouchere și schimb valutar local făcut de banca emitentă a cardului. E normal ca PayPal să aibă un alt curs de schimb decât cel al BNR, mai puțin avantajos pentru plătitor, din cauza măsurilor pe care procesatorul de plăti online le ia pentru a nu pierde bani la tranzacții.

paypal & laptop

Pentru a nu lăsa PayPal să efectueze schimbul valutar, când veți fi redirecționați către site-ul său la finalizarea unei comenzi, dați click pe rata de schimb afișată. După cum puteți observa în imaginea inferioară, ieri mi se oferea o rată de schimb de 1 la 0.229:

conversie valuta

Cu alte cuvinte, pentru 66,72$ aș fi plătit de pe cardul asociat contului de PayPal suma de 291,36 lei. Nu m-a încântat ideea de a pierde 2$ de pe urma tranzacției, așadar am ales ca schimbul valutar să-l facă ING-ul, banca emitentă a cardului. Pentru asta, am apăsat link-ul ratei de conversie afișate, apoi am dat click pe cel de afișare a opțiunilor de conversie disponibile.

rata conversie valuta

În continuare, PayPal mi-a oferit posibilitatea de a alege cursul valutar al băncii emitente a cardului, ceea ce am și făcut fără a sta prea mult pe gânduri.

rata conversie banca emitenta

Reîntors la pagina de confirmare a plății, acum suma nu mai era afișată în lei, ci în dolari, ocazie cu care cei sceptici pot consulta cursul valutar al băncii și efectua calculul care-i va lămuri cu privire la cât au de câștigat nelăsând PayPal să efectueze conversia de monedă.

efectuare plata PayPal

Conform extrasului de cont, am economisit, din doar câteva click-uri, aproape 2 dolari! Nu este o sumă mare, dar tot e mai bine decât suma pe care aș fi câștigat-o prin programele de cashback.

plata finalizata ing

La aceștia se mai adaugă și banii economisiți folosind voucherele PayPal primite prin email sau pe care le-am găsit pe site-uri precum DontPayFull, RetailMeNot și altele. Dacă la fiecare 8-10 comenzi plasate economisesc 20$ eu sunt mulțumit, e mai mult decât suficient!

15 comentarii
  1. Asa am crezut si eu ca functioneaza, dar tranzactia in asteptare difera fata de suma pe care o vei plati. Astept cu interes daca este asa.

    1. VISA are un curs de schimb (in cazul meu, la data operatiunii despre care scriu mai jos, 4,68 lei/EUR, adica un curs de schimb decent) si precizeaza ca bancile emitente ale cardurilor Visa pot practica un comision suplimentar, sau nu !
      La o plata a unor servicii in EUR efectuata cu cardul Visa in lei, banca ING Bank Romania S.A. mi-a perceput un comision suplimentar de 3,18 % (!!!), cursul (apelor Dunarii in optica ING) devenind 4,83 lei/EUR !!!
      Pentru a fi lamuriti in privinta diferentei de politici practicate de bancile ce opereaza in Romania, precizez ca Banca Transilvania nu practica nici un comision suplimentar, altfel spus, spre deosebire de ING (si de BCR din cate stiu, cu mentiunea ca nu am facut inventarul bancilor), Banca Transilvania a optat pentru un comision ZERO !
      Mai precizez ca ING iti percepe acest comision fara ca tu sa ai habar in prealabil despre el, sau despre valoarea lui, intr-un cuvant, CA HOTII !
      De acord ca nici o banca nu este fara defecte, dar sunt unele hotii pe care, din principiu, nu le suport, in conditiile in care, asa cum v-am relatat, exista alternative!

  2. Si functioneaza? Ma intereseaza si pe mine. Si eu am facut modificarile recomandate, dar difera putin de Printscreen-ul lui Cristian: sub suma de USD scrie ca nu este calculat comisionul bancii .

  3. Salut ,la o plate facuta prina paypal pe extras la bt imi apare suma blocata dar este plecata din cont ….este normal ??? Sau cat dureaza?

    1. E ok, suma nu este blocata, este deja transferata.
      Ai sa observi ca ai doua solduri in aplicatia de banking, anume sold contabil si sold online disponibil.
      Este ok sa apara asa, fiind acele comisioane interbancare sa trebuie sa fie percepute.

  4. Multumesc ,daca este suma transferata cum pot sa imi retrag banii in caz de “teapa” din partea furnizorului??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.