Săptămâna trecută vă spuneam că am instalat CyanogenMod 12.1 pe SG VE, iar astăzi revin cu un articol pentru a vă da câteva motive pentru a-l instala pe smartphone-urile proprii în cazul în care deși este posibil, nu a-ți făcut acest lucru deja.

CyanogenMod 12.1

Din punct de vedere al aspectului, la CyanogenMod 12.1 îmi place tot, începând cu ecranul de blocare și terminând cu meniurile. De altfel, atunci când l-am instalat pentru prima dată pe un smartphone personal, l-am ales în primul rând pentru interfața îngrijita și elegantă.

Din punct de vedere al performanțelor, experiențele avute cu acesta mi-au demonstrat întotdeauna că același smartphone poate fi de câteva ori mai rapid decât este cu firmware-ul oficial, dar și de cel puțin două ori mai instabil. E drept că am folosit permanent ultima versiune disponibilă, prin urmare n-am motive întemeiate să mă plâng. Dacă aș fi rămas la ultima versiune stabilă sunt sigur că altfel am fi stat de vorbă.

Mai mult, versiunile CyanogenMod folosite de mine de-a lungul timpului pe Optimus One și mai târziu pe SGS & SGS2, deoarece nu m-am sinchisit niciodată să cumpăr un smartphone special pentru a-l utiliza cu acest ROM, nu erau altceva decât fork-uri, adică derivate ale versiunii oficiale și prin urmare, vorbind de versiuni neoficiale e normal să nu fie totul 100% OK.

Autonomia smartphone-ului este condiționată în primul rând de hardware-ul din construcția acestuia, de perspicacitatea dezvoltatorului sau a dezvoltatorilor responsabili de „portul” pe care l-ați instalat, dar și de bunăvoința fabricantului. Dacă fabricantul se încăpățânează să nu pună la dispoziția comunității resursele necesare dezvoltării unui ROM alternativ, dezvoltatorii rareori vor reuși să construiască un sistem de operare 100% compatibil și funcțional.

La disponibilitatea ROM-urilor alternative mai intervine și popularitatea dispozitivului. Dacă ați cumpărat o clonă, un smartphone chinezesc de care a auzit doar dx.com, un smartphone chinezesc supus unui rebranding local sau unul cu rezultate proaste în vânzări, șansele ca acesta să trezească interesul unui dezvoltator sunt infime.

Necesitatea ROM-urilor alternative

ROM-urile alternative precum CyanogenMod sunt necesare în primul rând pentru a evita o practică tot mai întâlnită în rândul fabricanților: instalarea crapware-ului. Smartphone-urile Smamsung, de exemplu, vin din fabrică cu unele aplicații proprii foarte bune și pentru care e greu să găsești o alternativă demnă în Play, dar majoritatea aplicațiilor preinstalate sunt inutile și/sau consumă atât de multe resurse încât un telefon cu caracteristici de top ajunge răspunde la comenzi de parcă le-ar primi prin Poșta Română.

Nici Google nu se lasă mai prejos. Rareori găsești un smartphone bun în care să nu găsești preinstalate și integrate adânc în sistemul de operare aplicații care deservesc serviciile Google, dar problema cea mai mare e că respectivele aplicații sunt inserate în sistemul de operare astfel încât dezinstalarea lor poate fi efectuată doar de către experți.

ROM-urile alternative oferă în schimb doar esențialul. Majoritatea vin doar cu un ceas, un client de email, un navigator Web, o agendă, un calculator, un browser de fișiere și un manager de SMS-uri.

CyanogenMod 12.1

Este un ROM alternativ având la bază Android 5.1 Lollipop, dezvoltat și menținut de compania cu același nume, creat inițial de un grup de dezvoltatori ai forumului XDA. CyanogenMod este distribuit în trei versiuni diferite:

  • Nightly – versiuni preliminare cu caracter experimental.
  • Snapshot (M builds) – versiuni de test „semi-stabile”, publicate lunar și  în care majoritatea caracteristicilor sunt stabile.
  • Stable – versiuni finale, testate și compatibile 100%.

Lista dispozitivelor pentru care a fost adaptată oficial o versiune a CyanogenMod o găsiți aici, dar dacă nu aveți norocul ca smartphone-ul vostru să se regăsească în acea listă va trebui să apelați la versiuni neoficiale. Eu, de exemplu, folosesc actualmente o astfel de versiune.

CyanogenMod 12.1 în imagini

Pentru că nu văd rostul înregistrării unui video în care să vă prezint CyanogenMod 12.1 atât timp cât alții, DroidModderX de exemplu, au făcut-o deja foarte bine, vă pun la dispoziție în continuare un video care vă va pune în temă cu tot ce veți găsi în acest ROM.

După cum ați putut vedea, avem de-a face cu un Android modificat. CyanogenMod este oferit de obicei fără aplicațiile Google, dar acestea pot fi obținute ulterior, în versiuni între care diferența e marcată de numărul aplicațiilor pe care fiecare le include, prin instalarea pachetelor Google Apps.

CyanogenMod 12.1 pe i9515 (Galaxy S4 Value Edition)

Deși am instalat o versiune nightly neoficială a CyanogenMod 12.1, telefonul se comportă excepțional, chiar mai bine decât cu ROM-ul stock. Pe thread-ul XDA pe care aceasta a fost anunțată și este actualmente oferită de către dezvoltatorul său unii dintre cei care au descărcat-o și instalat-o se plâng de autonomia redusă a bateriei.

CyanogenMod 12.1 - baterie

Eu n-am avut astfel de probleme. M-am confruntat în schimb cu o eroare de conexiune care mă împiedica să accesez site-uri de pe telefon (și care, apropo, s-a rezolvat eliminând și creând din nou punctul de acces / APN-ul), și, ocazional, cu „înghețarea” aplicației Camera Foto.

Mint! Am mai avut o problemă ciudată! Într-o seară, după ce am deconectat smartphone-ul de la încărcător, acesta nu mai răspundea la nicio comandă. Probabil și-ar fi revenit dacă aș fi așteptat, dar mă grăbeam foarte tare așa că am scos acumulatorul, l-am reconectat și văzut de treburi. Alte probleme nu-mi amintesc să fi experimentat.

CyanogenMod vs. ROM stock

La avantaje am putea include în primul rând posibilitatea de a folosi cea mai recentă versiune Android cu mult timp înainte ca fabricantul să lanseze propria variantă, inclusiv caracteristicile noi introduse în aceasta.

Tot la avantaje putem include și optimizarea pentru o performanță mai bună, lipsa crapware-ului și a opțiunilor avansate cum ar fi permisiuni ROOT individuale pentru aplicații.

La dezavantaje, cel mai mare dezavantaj care-mi vine în minte este pierderea garanției, iar asta deoarece pentru a putea instala CyanogenMod va fi nevoie ca mai întâi să obținem permisiuni root asupra dispozitivului și să instalăm un custom recovery, TWRP sau CWM.

29 comentarii
  1. Eu am un Moto G cu snapdragon 400 si 1 GB RAM si se misca un picut mai bine fata de ROM-ul stock deoarece el find Android Stock de 5.0.2 iar CM fiind 5.1.1

    Nu stiu daca se observa problema si la tine dar daca schimbi tema stock cu diferite teme, in RAM Manager din Settings -> Apps, System incepe sa consume vreo 700 MB, telefonul in acel moment se misca foarte greu. Nu se intampla mereu ci random.

    1. Acum depinde si de ce versiune de cyanogenmod ai instalat pe telefon. Asa cum e scris si in articol, versiunile disponibile se impart in 3 mari categori: Nightly, Snapshot si Stable. Din cate am observat eu, in lista de pe saitul cyanogen, cm 12.1 era disponibil doar in nightly. Ai incercat sa faci upgrade la ultima versiune de cyanogenmod? Din cate stiam versiunile nightly sunt scoase ” pe banda rulanta” daca ma pot exprima astfel (cel putin asa se intampla la unele modele). O solutie ar mai fi sa treci pe o versiune snapdhot sau stable atunci cand vor fi disponibile. Aici poate ne ramureste Cristian, din cate stiam aceste versiune apar la intervale lungi spre foarte lungi de timp, totul depinzand atat de popularitatea terminalului cat si de dezvoltator(i). Dar cred ca in mare consumul mare de memorie ram, depinde atat de ce teme ai folosit (daca au fost cu grafica 3d, cu multe detali sau cine stie ce se mai gaseste acolo) si de ce aplicati rureaza in fundal. Daca acea „problema” apare doar in apps, cel mai probabil se datoreaza procesului de scanare al aplicatiilor. Ti-am spus, daca te deranjeaza poti face un backup (indicat in cazul ORICAREI operatiuni mai importante), intri in recovery si flesh-uiesti zip-ul cu ultima versiune nightly de cyanogen.

    1. Cred ca te pot ajuta eu. Din experienta am invatat ca, daca un telefon nu are parte de suport tehnic de genul custom roms, custom recovery etc.

      Ai 2 optiuni:
      1. Strabati tot internetul in cautarea in cautarea fisierelor necesare, poate vei gasi ceva.
      2. Cauti un telefon cu specificati similare (macar procesorul si ecranul), pe cat se poate de apropiate.

      Daca sunt de la aceeasi companie si mai bine, deoarece chestiuni mai delicate cum ar fi deblocarea bootloader-ului vor fi mai generale. Am cautat putin pe net si conform gsmarena.com specificatiile lui s60 (https://goo.gl/Uk6KXq) sunt similare cu A6000/ A6000 Plus (https://goo.gl/4BfGsn / https://goo.gl/dePYQs). Pe forumul XDA, pentru A6000Plus am gasit urmatoarele: TWRP recovery(https://goo.gl/hGwb53), CM11 (https://goo.gl/ZcAgKh) si CM12.1 (https://goo.gl/jGcgfk) + de pe alt sait decat XDA, un tutorial de instalare CWM (https://goo.gl/8CI0GO). Asta ar fi ce am gasit la prima vedere. Din start pot sa-ti spun ca unele chesti nu vor merge (camera, unul dintre simuri, cativa senzori, cam astea ar fi cele mai generare dintre problemele intalnite), dar pentru testare nu vad o mare ploblema. Ramane la latitudinea ta daca incerci sau nu. (Ma rog ca acest mesaj sa nu intre tot la Spam ca celalalt)

    2. Din cate am vazut dezvoltatorii se orienteaza catre anumite telefoane, varfurile de gama ale companiilor mari, seria nexus, terminalele motorola (moto e, g, x), oneplus, + cateva terminale chinezesti mai populare. Scuze daca am sarit cateva. Un alt lucru bun de facut ar fi sa te orientezi si pe alte forumuri, in afara de xda. Unul interesant este: https://4pda.ru/forum/index.php?showforum=269, unde se gasesc referinte pentru foarte multe terminale (pacat ca e in rusa).

  2. Am instalat si eu CyanogenMod pe o pleznitura de Samsung galaxi trend gt-s7560
    toate bune si frumoase , se misca minunat : in schimb canci wifi si agenda telefonica , desi apeluri primeam , apropo am instalat si google aps si e.t.c ce se mai cerea .
    Cineva instet ce-mi poate zice cum pot instala lipsurile separat?

    1. Cu ai fi vrut să ai agenda dacă nu instalezi Google Apps? Referitor la Wi-Fi, dacă n-ai instalat un ROM testat și 100% funcțional pe modelul tau de smartphone, trebuie să instalezi din custom recovery și modemul acestuia.

    2. am instalat CyanogenMod 8 9 10 11 12 toate aceiasi problema „canci wifi” : intradevar ptr gt-s7560 nu-i CyanogenMod pe site official insa am tot instalat alte rom-uri gen kitkat , MIUI jelly bean E.T.C toate merg unele mai greu altele mai nasol : wifi mergand pe oricare din ele.

  3. L-am testat pe un HTC One S si pot spune ca per total e ok. Totusi, am revenit la Sense pentru ca CM 12 manca bateria in 4-5 ore si pt ca aplicatia pt camera pare lenta (comparativ cu sense).

    1. daca ai root il poti testa si in dualboot sau pe un card extern fara sa risti nimic, nu pot da aici site catre tutorialul explificativ ptr ca din cate stiu nu este voie sa faci reclama altui site , insa cauta pe google si vei gasi tot ce trebuie facut „mura-n gura” , ptr a cauta mai usor : e un tutorial facut de un anume Cristi .

  4. Cristian, din cate imi amintesc dintr-o postare anterioara a ta, ai incercat o perioada Cyanogenmod pe Xiaomi redmi 1s. Cum s-a descurcat? S-au vazut mari diferente?

    1. Mitza odata instalat CyanogenMod merge mai bine ca oricare alt ROM , cu siguranta o sa vezi mari diferente in sensul bun

    2. Depinde și în ce fază de dezvoltare se află respectivul ROM. Dacă vorbim de o versiune finală (stable), atunci îți dau dreptate.

  5. Ce alte rom-uri custom ai mai incercat si le-ai recomanda? Am auzit ca cele mai populare sunt Cyanogenmod, AOSP (in aceasta categorie cred ca intra mai multe rom-uri), Paranoid, Miui.

  6. Cristian…am si eu o intrebare…pentru samsung s3 mini i8190 unde as putea gasi ubuntu pentru acest tip de telefon….ma poti ajuta?

  7. am primit un smartphone chinezesc (marca nici nu am auzit de ea:- xgody model x200). as dori sa stiu ce specificatii are modelul respectiv si daca pot gasi o alternativa la rom-ul oficial si daca exista un model de telefon cu specificatii similare? doresc sa spun ca se intampla lucruri ciudate cu telefonul respectiv:
    -am ramas fara o parte din contacte, sau sters;
    -se instaleaza tot felul de programe fara sa le da acceptul, le sterg dupa care se reinstaleaza, si tot asa…
    -se restarteaza incontinuu;
    -bateria arata 100%, se restarteaza telefonul si-mi arata 68%, se restarteaza din nou- arata 90%, si tot asa…
    -nu pot trimite mesaje-scriu mesajul, adaug persoanele din agenda dupa care ar urma sa dau send (mentionez ca nu are aceasta optiune).
    as dori sa stiu daca pot schimba rom-ul si daca pot scapa de aceste probleme?
    sunt constient ca cea mai buna solutie ar fi sa dau cu el de pereti sau sa ma scap de el…

    1. Telefonul respectiv e un soi de clonă a HTC. Șansele să găsești ceva ROM custom pentru el sunt practic inexistente și nici nu cred că vor exista vreodată având în vedere că are doar 512 MB de memorie RAM. Oricum, pentru specificații tehnice complete poți instala Hardware info.

  8. Salutare! Pentru un sony z1, cre sunt pasii de instalare? Trebuie facut root sau deblocat bootloaderul? M-am tot chinuit si nu mi-a iesit.
    Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.