AutoCorect Diacritice este un corector ortografic și de punctuație pentru limba română, cu opțiuni avansate de editare, pentru sistemul de operare Windows.

AutoCorect - program care corectează textul și pune diacriticele

Poate adăuga sau scoate diacritice, sau le poate înlocui cu sedile, dar, din păcate, în ceea ce privește ortografierea este destul de slab. Mai precis, testându-l pe următorul text:

O veste minunata pentru cei care an timpul scoli nu sau prea obosit sa anvete regulile gramaticale de baza am gasit un program cu adevarat minunat care e foarte destept si stie sa faca cea ce noi nu stim scrie corect romaneste adica adauga semnele potrivite de punctuatie, dia-criticele respective sau daca vrem cu sedile pune sedile e foarte destept nu stiu ce se intampla daca scri si mai gresit decit am facuto eu aici mi greu sa scriu cu mai multe greseli finca am fost la scoala si am luat note bune

am obținut următorul rezultat (pentru mine ușor cam dezamăgitor):

O veste minunată pentru cei care an timpul școli nu sau prea obosit să învețe regulile gramaticale de bază am găsit un program cu adevărat minunat care e foarte deștept și știe să facă cea ce noi nu știm scrie corect românește adică adăugă semnele potrivite de punctuaţie, diacriticele respective sau dacă vrem cu sedile pune sedile e foarte deștept nu știu ce se întâmplă dacă scri și mai greșit decât am făcuto eu aici mi greu să scriu cu mai multe greșeli fincă am fost la școală și am luat note bune

Așadar, a cam pus diacriticele la locul lor, dar:

  • Nu a corectat cuvântul „an” în „în” (an timpul …) – probabil din cauza ambiguității în –ân – an.
  • Nu a sesizat că „sau” (sau obosit) trebuia corectat în „s-au”.
  • Nu a introdus niciun semn de punctuație
  • Nu a corectat „scri” – și, pentru mine, acest aspect chiar contează; nu-mi plac deloc persoanele pentru care numărul de „i” de la sfârșitul unui cuvânt reprezintă o enigmă de nepătruns.
  • Nu a corectat „facuto”, sau, mă rog, l-a corectat în „făcuto”, ceea ce e inacceptabil, din punctul meu de vedere.

Sunt mai multe greșeli, de exemplu dezgustătoarea ortografiere „fincă”, și nu numai. Am făcut și un al doilea test – de fapt, am făcut mai multe, dar acesta m-a nedumerit mai mult. Am scris: „fosa septica vs. septica (joc de carti)”. Textul a fost transformat în: „fosa septică vs. septica (joc de cărţi)”. Acu’ c-a scris articulat „fosa” mai e cum mai e, dar, prin ce diferă „septică” de „septica”, n-am înțeles. Fiindcă eu nu cunosc niciun cuvânt „septica” în limba română – eu mă gândisem, evident, la „șeptică”.

Programul e realizat în două variante, una pentru pentru normele actuale – eu această variantă am testat-o – și una pentru normele de până în 1993, știți, când se scria „nici un” dezlegat, „sînt” în loc de „sunt”, și, „î” în loc de „â” în aproape toate locurile unde acesta se folosește acum, mai puțin numele țării, România, și toate cuvintele derivate.

Eu nu l-am găsit foarte util, sub Windows folosesc Word-ul și folosesc short-cut-urile pentru a scrie caracterele românești, dar cine dorește să-l testeze și, eventual să-l utilizeze, o poate face. Pe pagina de download se mai găsesc și alte utilitare care pot interesa, desigur, pe mulți dintre noi, dar pe care eu personal nu le-am testat deocamdată.

Alternative… cu puțină imaginație

Alternativele online prezintă aceleași neajunsuri, așadar nici azi, 5 februarie 2022, nu merită luate în calcul, dar dacă aveți nevoie aprigă de un corector capabil să adauge acolo unde trebuie diacriticele, vă recomand DeepL. Iată cum traduce același text, cu aceleași greșeli, în engleză:

traduce textul din limba română în limba engleză

Iar un click mai târziu, din limba engleză în română, cea inițială:

Traduce textul înapoi în limba română

Dacă veți compara textul inițial cu rezultatul final, obținut după traducerile aparent nenecesare, veți observa că DeepL a ținut cont de diacritice și inclusiv de semnele de punctuație, rezolvându-ne problema rapid, fără necesitatea descărcării și instalării unui nou program.

12 comentarii
    1. Doresc un corector la poezii cand le scriu sa imi apara semnele de puctuatie fiindca nu le mai stiu unde vin puse oare exista si pentru mine asa ceva ?

  1. „Greselile” programului sunt acceptabile fiind descrise in help-ul programului. Stiu ca este stufos si plictisitor de citit, dar nu putem avea pretentia sa corecteze asa cum vrem daca nu il setam pt asta. Programul nu corecteaza 100%, nici nu are cum, nu face analiza gramaticala pe text, insa procentul de corectie este foarte mare. De 20 de ani nu a aparut nici un alt program care sa se aproprie de viteza, functionalitatea, procentul de corectie, etc, a acestui program. Imi pare rau ca analiza facuta de tine nu este facuta corect, ai fii vazut ca poate mai mult, mult mai mult.

    Succese.

  2. Am o problema: am descarcat de pe net o carte in format epub dar cand am deschis-o, felul in care era este groaznic. Din pacate nu stiu cum se prelucreaza o carte am reusit cel mult sa o transform in rtf si jpg (dar tot nu ma ajuta). Nu stiu daca scrisul are prob. pt. ca cartea este total intoarsa. Am incercat sa rotesc fiecare pagina in parte, dar tot nu nu reusesc (este ca si cum ar trebui sa citesc de la coada la cap si de la dreapta la stanga). Imi poate spune cineva cum sa transform un „dezastru” intr-o carte normala, ligibila. Multumesc anticipat.

  3. Cineva a muncit din greu să avem AutoCorect, și ce face programul este exact ce spune că face. Mai mult, programarea și realizarea în ansamblu sunt în mod clar la nivel academic. Aș întreba pe autor, căruia îi mulțumesc pentru articol (interesant), n-ar fi fost mai bine să folosească AutoCorect chiar pe această pagină unde unii au scris fără diacritice… O mare rușine printre români faptul că oameni școliți scriu ca cei neaveniți fără remușcări. Ce-i drept, și în engleză găsești tot felul de gunoi pe web, dar produs de cei care nu știu mai mult. Ce e academic însă, e academic 100%. Inclusiv media. Nu și în limba română, unde se scrie fără respect pentru cultura noastră (cu excepții).

  4. Excelent program! Bineinteles ca trebuie sa ai si tu (ca utilizator final) contributia ta la corectarea si interpretarea textului. Multumesc! Lucrez cu el de ani de zile.

  5. Prin natura profesiei, am incercat absolut toate soluțiile, incl. Autocorect. La capitolul adăugare/corectare diacritice, diacritice.info este de departe cel mai precis instrument. Eu îl folosesc în editură non‑stop. O zi frumoasă vă doresc!

    1. Mulțumim de recomandare, foarte bună!
      O treabă bună face și deepl.com, care inclusiv sugerează alte formulări, etc.

  6. Corect! Deepl.com este și el foarte precis. Însă, trecând textul printr-un dute-vino (cu traducerea), adesea returnează alte cuvinte și uneori schimbă punctuația. Iar acest lucru nu-i tocmai bun atunci când este nevoie doar să diacritizezi cărți/articole conservând textul original. În fond, deepl.com este un bun translator și e admirabil că este „accent-independent”, dacă pot să spun așa. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.