Vinerea trecută am făcut downgrade de la Windows 10 la Windows 8.1, dar nu genul acela de downgrade despre care v-am vorbit aici, ci pur și simplu am formatat HDD-ul și am efectuat o instalare curată Windows 8.1. Chiar dacă sunt adeptul restaurării unei imagini de sistem în detrimentul unei instalări curate, de această dată am preferat varianta mai costisitoare.
După instalarea acutizărilor și dezinstalarea celor suspecte (că mi s-a părut mult mai simplu să le dezinstalezi decât să evit instalarea lor), am observat că meniul contextual al aplicațiilor din bara de activități are un aspect foarte ciudat ce face imposibilă navigarea printre opțiunile pe care le găzduiește (vorbesc de jump list).
Vinovat de deformarea meniului este update-ul KB3072318, iar problema a fost raportată deja pe diverse forumuri, eu personal găsind-o pe EightForums.
Pentru ca jump list-ul să-și recapete aspectul inițial, cel bun, dezinstalați update-ul. Pentru o dezinstalare simplă, fără complicații, efectuați click dreapta pe butonul Start » Linie de comandă (Admin) și tastați în CMD comanda de mai jos:
wusa /uninstall /kb:3072318
După dezinstalare reporniți computerul și meniul contextual al aplicațiilor din bara de activități ar trebui să revină la normal.
De ce am revenit la Windows 8.1
Știu că majoritatea mă veți întreba asta, prin urmare vă scutesc de un efort. Am revenit la 8.1 din simplul motiv că Windows 10 e destul de instabil, driverele sunt „imature” și performanța are de suferit. E drept că și EVGA și Gigabyte au lansat drivere pentru grafica și placa de bază pe care le folosesc, dar performanța obținută pe Windows 10 nici nu se compară cu cea avută pe 8.1. Windows 10 e un sistem de operare bun, dar încă e crud și trebuie lăsat la copt, în opinia mea, cel puțin încă vreo 3-4 luni.
Mai știți de părerea de care vă spuneam aici că e prematur să o emit, ei, în acest moment știu clar că pentru mine n-a meritat deranjul. Voi reveni la Windows 10, asta e clar, dar nu cred că se va întâmpla acest lucru înainte de sfârșitul anului. Rămâne de văzut și povestit…
mie mi-e rusine de rusinea ta.
ne indemni ca windows 10 e cel ami bun zici ca linuxul e prost si ca tu esti destept si acum treci pe 8.1?
Ar trebui să-ți fie rușine pentru multe alte chestii, dar îți mulțumesc că te gândești la mine și la onoarea mea.
wuahahaqhahaha… deci nu imi vine sa cred ca ai trecut la 8.1… nu cred!!! :))
Crede și nu cerceta.
Și eu am avut ceva probleme cu driverele, dar se rezolvă în timp !
Nu va mai luati de el. Cristian are motivele lui pentru care s-a intors pe windows 8. Legat de draivere e adevarat, nu toate merg pe 10. Eu am avut probleme cu cele de la placa video, procesor. In incercarea de a le instala de pe CD cu draivere oferite de Asus pentru laptopul meu (draivere de Windows 8.1) am fost nevoit sa reinstalez windowsul (nu mai afisa nimic pe ecran dupa restart). Acest incident s-a intamplat cu 1-2 saptamani inainte de lansarea oficiala. Solutia a venit de la microsoft prin windows update unde sunt disponibile draiverele necesare (majoritatea de care ai nevoie). Din cate stiam draiverele intel sunt in beta pentru windows 10, cel putin erau atunci cand am instalat eu windowsul.
Probleme n-am experimentat, iar când spun „probleme” mă refer la înghețarea sistemului, la BSoD-uri, chestii de genul. Ce știu clar e că multe operații le fac mai lent. Sper ca după update-ul anunțat pentru octombrie să putem pune egal între performanțele Windows 10 și cele ale 8.1.
Si eu am vazut cateva diferente de performanta, in unele cazuri windows 8.1 mergea mai rapid. Cea mai vizibila era la timpul de boot, unde cu windows 8.1, configurat corect, atingeam chiar 30 secunde pe hdd (un timp multumitor zic), in timp ce 10 mai zaboveste la 50 secunde . Parca pe windows 8.1 mergeau cu o idee (doar cu o idee) mai repede. Sa fiu sincer singurele lucruri care m-au facut sa trec pe windows 10 au fost redimensionarea aplicatiilor metro (cel mai mult), eram interesat si de celelalte noutati, dar asta a fost cea care ma atras cel mai mult.
Scuze pentru intrebare, dar imi poti spune ceva”: daca ai licenta de insider pe calculator si nu mai folosesti versiunea aceea de windows (treci la windows 7 sau 8.1), iti pierzi licenta?
Nu există „licență de insider”. Ca insider poți folosi gratuit Windows 10 atâta timp cât ești parte a programului Windows Insider. Cât folosești 7 sau 8, le folosești cu cheia primită la achiziția fiecăruia. La 10 poți reveni oricând ca insider, de altfel nu părăsești programul prin simpla reinstalare a altei versiuni de Windows, dar asta presupune că ești OK cu a folosi în permanență un sistem de operare din poziția de tester, cu beneficiile și neajunsurile aferente.
Am ajuns la o concluzie: Fie ca esti insider fie ca esti utilizator Home este acelasi lucru. Ambi sunt expusi la actualizarile fortate microsoft. Legat de draivere folosesc un tool microsoft daca vad ca e o problema si il ascund din lista de actualizari. Poate chiar am mai multe beneficii, avand versiunea Pro instalata. O observatie. Dupa un clean install, este suficient sa conectez laptopul la net si brusc, in secunda urmatoare am windows-ul activat, fara sa-i bag nici-o cheie de activare s-au nici-un cont. Se poate observa munca celor de la microsoft in aceasta idee.
Sunt de acord cu tine. Update-ul din octombrie ar putea schimba putin lucrurile dar momentan Windows 10 e instabil. Am un Lenovo pe care am instalat driverele pentru Windows 10 si de fiecare data cand folosesc mufa HDMI „am norocul” de a avea un BSoD. Nu mai spun de aplicatiile gen Mail, Calendar care merg doar cand vor si se inchid din senin. :)
Asa ca zic sa ii dam timp „sa creasca” si sunt convins ca va fi un OS foarte ok.
Si eu recomandam acum acum ceva vreme, de zor Windows 10 si chiar ma grabisem ca fata la maritat sa-l am cu vreo 5-6 zile inainte de lansarea oficiala.
Dupa 2 saptamani si ceva de folosinta plus mici „escapade” cu Linux Mint sau Solus, iata-ma acum pe „batranul” 7 ce nu m-a dezamagit niciodata. Si nu, nu o revin vreodata pe 8.1, nu mi-a placut niciodata.
Voi astepta poate ca 10-ele sa devina mai stabil, sa se maturizeze ca sistem, sa primeasca update-uri si sa ia o forma mai finisata si ii voi mai da o sansa atunci. Deocamdata nu imi lipseste.
Cristian face parte din tagma oamenilor cinstiti. A spus parerea lui, a revizuit o in contradictie cu ce a spus pina acum. Ce este rau in a spune adevarul? Si-a spus parerea, acum dupa teste e altceva, nu trebuie judecat. Eu cred ca ar trebui sa vedem partea buna a lucrurilor, cine nu si a schimbat o parere? Eu voi ramine la 7, the best, iar la sfirsitul anului mai vb. Cristi, continua asa, spune ce gindesti, fii corect, 99 % din noi apreciaza acest lucru! Respect!
Mulțumesc!
eu am revenit pe 8.1 dupa ce am vazut noile eula, colectarea de date. Multumesc, 8.1 e perfect pt mine, nu am nevoie de ceva care imi aminteste de 7, dar cu colectarea de 10(nota).
Vezi că nici 8.1 nu e scutit de colectarea datelor.
Nu poti scoate un sistem de operare fiabil peste noapte, nu poti crea ceva futurist cu conservatori, nu poti evolua cand esti blocat in trecut…..in loc sa scoata un sistem cu totul inedit, baietii lui Bill au ales sa impace capra (Win 7) si varza (Win 8), scotand o capra pe varza…..sau invers? Dupa lansare, sa vorbesti de un produs final, ca despre un „beta”….. da de gandit. Este o cugetare „Cine nu are batrani, sa-si cumpere”, raportand la Microsoft, acestia nu au nevoie de batrani, ci de VIZIONARI!
Dă un exemplu de sistem de operare (în cazul GNU/Linux trebuie să fie neapărat LTS) care a funcționat perfect încă din prima zi. Exact! Apoi amintește-ți că vorbim de Windows, adică de dezvoltarea unui OS care să funcționeze perfect pe sute de milioane de configurații hardware. Acest lucru nu este posibil, nu e ca și cum ai fi Apple și-ai avea de făcut OS pentru 10 configurații diferite și tot o dai în bară.
Ce vreau să spun e că e normal să fie așa, de altfel, până la Windows 8, cei mai experimentați recomandau instalarea noului OS abia după ce Microsoft lansa primul SP.
Nu este vorba de a functiona pe sute de configuratii hardware, fac referire la partea de fatada, aplicatii ca mail, calendar, etc., cu buguri cat casa, cu disfunctionalitati vizibile si deranjante, aplicatii implicite incorporate grosolan fara posibilitatea de dezactivare, Windows Update, Defender, aplicatii neterminate precum CORTANA, impovararea sistemului cu functii, servicii total inutile, care nu fac nimic in plus fata de cele de pe Win 8, afectand timpul de boot, rulajul, etc., nimic super nou, nimic original, toate facute parca la norma (juma de norma).
Aici îți dau dreptate. Sunt de părere că multe aplicații, printre care și edge, au fost publicate prea devreme. Pe de o parte îi înțeleg pentru că altfel n-ar știi ce e nevoie și ce nu, dar pe de altă parte mă gândesc că Apple așa a ajuns în față, așteptând mai mult decât restul și scoțând un produs foarte bun. E drept, nu de fiecare dată, doar de cele mai multe ori.
cristian, 8.1 e copil la colectare:) 10 e dumnezeul informatiei:)
Cristian, am o intrebare, poate esti mai luminat ca mine. Ma confrunt cu o problema pe Windows 8.1 si nu i-am dat de cap pe nici unul din forum-uri. Imi tine perioada destul de lungi hdd-ul in 100%, iar HDD-ul nu e problema (pe Windows 7 merge fara probleme). Ma gandeam, poate imi poti da vreo sugestie. :)