Nu există articol în care să pomenesc ceva despre Windows la care să nu vină repede cineva să comenteze, culmea tot din Windows, cât de mișto, cât de liber și cât de tare e Linux, și cât de mult ne suge Microsoft datele, intimitatea, banii și nervii.
Distribuțiile GNU/Linux sunt ideale pentru cei care vor browsing, pentru cei pentru care activitatea la PC se rezumă la a asculta muzică, descărca și reda filme, pentru programatori de aplicații pentru Android, pentru administratori de sisteme și pentru servere. Pe servere au câștigat teren fiindcă au fost de la bun început sisteme de operare gratuite, nicidecum fiindcă Apache ar fi fost cel mai bun server Web, dar asta este deja o altă poveste.
Despre principala problemă de percepția a distribuțiilor GNU/Linux am mai discutat și aici, dar mai este una pe care doar un utilizator Linux înflăcărat n-ar recunoaște-o: lipsa programelor.
Propaganda se rezumă la „Linux e safe! Pe Linux n-ai nevoie de Antivirus! Nu există viruși!”, „Pe Linux toate programele sunt gratuite”, „Pentru a folosi cea mai recentă versiune a [inserați aici orice distribuție GNU/Linux] nu trebuie să mai adaugi memorie RAM calculatorului!” și „Pentru Linux n-ai nevoie de drivere!”.
Corect! Însă există explicații logice:
- Linux rulează pe vreo 1% din toate calculatoarele personale din lume. Cine naiba să-și bată capul să dezvolte viruși special pentru el? Ce-ar putea obține un hacker de la un utilizator obișnuit de Linux? Filme descărcate de pe torrenți? Surprinzător, viruși există pe Linux, dar orice LinuxTard va susține că nu este așa înainte să googălească puțin în căutarea răspunsului.
- Puține programe bune, gratuite, pentru Linux îmi vin în minte. Gimp de exemplu, un editor foarte bun pentru editarea imaginilor, nici nu se compară cu Photoshop, nici Blender cu Sony Vegas sau soluțiile Premiere, nici Audacity cu Audition sau GaraqgeBand. Nu mai zic de softurile de virtualizare și alte chestii neinteresante pentru omul de rând care doar știe să repete placa. Pentru a face ceva similar ai nevoie de o armată de dezvoltatori, iar dezvoltatorii buni au nevoie de un loc de muncă decent, de salarii bune, că nu sunt toți Linus Torvalds să primească donații și salarii de milioane de euro. Programe bune n-ai să vezi curând pe Linux fiindcă nimeni nu le cumpără, sau le cumpără prea puțini ca să fie rentabile.
- Linux merge bine pe orice PC, indiferent de resurse? Are You ducking kidding me?
- Pe linux nu e nevoie de drivere, e foame! De-asta se oftică Linus, că el face săracul tot ce poate, dar componente sunt multe și apar permanent altele noi, iar el nu prea poate face față. De-asta îi înjură pe cei de la NVIDIA! Voi care credeați că e motivul? Da, știu, întotdeauna se va găsi cineva care cunoaște motivul exact însă nu știe cum să-l scrie. Linux funcționează în mare parte pe drivere generice dezvoltate pe bâjbâite, că fabricantul nu se obosește să elibereze codul sursă, în principal fiindcă-l vede și concurența și el vrea să fie competitiv, să vândă plăci video și audio și de rețea și la anul.
Logic ar fi ca toată lumea să doneze și să sprijine Linux. 1 leu transferat lunar nu e mare scofală, dar ar putea face diferența, însă susținătorii GNU/Linux și OpenSource (mă rog, o majoritate copleșitoare a acestora), se culcă liniștiți și satisfăcuți că au ridicat GNU/Linux în slăvi pe un nou forum/blog/website în timp ce, inevitabil, au vorbit despre cât de mizer e Windows că nu le cere parola la instalarea programelor și că UAC e o mizerie, deci trebuie neapărat dezactivat.
Problema e că acest tip de susținători văd ceva normal în descărcările ilegale de filme și programe și Loader Daz-uri, iar acest lucru nu este benefic pentru nimeni, nici pentru comunitate, nici pentru platformă. Ei n-au înțeles nimic, dar sunt convinși, în ignoranta lor, că știu tot, după care revin pe forumuri și întreabă cum să ruleze Winamp în Ubuntu.
Toată lumea laudă securitate Linux făcând plecăciuni asupra controlului utilizatorului. Păi în Linux nu ți se instalează orice program și virus, că acolo tre să pui parola ca să se instaleze? Aha, păi și ce te reține să folosești PC-ul de pe un cont standard, nu de pe contul administratorului? Nu vi se pare ciudat ca în Windows toată lumea să vrea să fie Administrator?
În ceea ce privește programele bune, pentru ca acestea să existe pe Linux cineva ar trebui să fie dispus să le plătească, dar când vezi că și nici măcar Steam nu e folosit pe Linux de mai mult de 1% dintre utilizatorii săi…
Dar cine să se mai gândească la detalii când prostia nu „duare”; mai e și gratis și nu trebuie „cack-uită”. Pe bune, chiar e trist să vezi că principalele atuuri ale Linux nu încep să devină altele decât cele pe care le știm deja de vreo 20 de ani. Apropo, sursa screenshot.
Da știu, eu fac doar rău și-ar trebui să încetez. Nu! Destrămatul visurilor celor slabi cu duhul e una dintre plăcerile mele absconse la care nu pot renunța.
Un articol foarte pertinent si tin sa te felicit pentru ca ai ales sa scrii si despre subiectul asta. Nu sunt nici Linux si nici Windows fanboy, deci nu voi incerca sa-mi spun o parere legata de linux fara a incerca sa fiu obiectiv.
In ultimii 4 ani cred ca testat sau instalat cel putin sute de distro-uri linux. La inceput cand l-am descoperit mi se parea ceva atat de interesant si eram pe ideea: Wow, e free, e sigur si uite cum o sa le dau eu peste nas astora cu windows-ul ca na, eu folosesc acum Linux! Numai cand auzi si deja e parca altceva.
Ei bine, dupa multi ani, am inceput sa-mi pierd speranta pentru nisa asta. Pur si simplu, orice linux as incerca, in maxim 3 luni gasesc ceva care ma dezamageste sau imi lipseste si ma face sa revin la windows
Multe din ele deja le-ai mentionat, cu siguranta din proprie experienta. Driveri facuti de dragul de a fi vazute componentele, programele free nu reusesc sa ofere nici pe departe eficienta si productivitatea celor comerciale sau free de pe alte platforme, ore pierdute pe forumuri pentru chestii care apar peste noapte si habar nu ai de ce, ore pierdute sa stai sa configurezi ceva sau sa faci ceva sa mearga iar pe windows sa dai doar un install. Multi o sa zica, daca esti noob, nu te pune nimeni sa stai pe linux. Nu e vorba doar de asta. Uneori apar chestii neasteptate, bug-uri sau te trezesti ca hei, fara motiv, linux-ul tau a crapat si habar nu ai ce comenzi sa folosesti,.Ajungi sa iti dai seama ca in loc sa-ti faci treaba in X soft, tu stai doar sa rezolvi probleme ce in windows nu le intampinai. Si zici, cu ce e productiv?
Ce-i drept, multe companii mari cat si producatorii de placi video si-au indreptat foarte tarziu atentia si spre linux si asta fortati ca sa dam un exemplu, de Steam, iar aici nu stiu a cui e vina.
Altele nu o vor face niciodata si nu se vor obosi sa ofere suite si software pentru linux. De ce? Raspunsul poate e evident.
Tot respectul pentru oamenii care totusi fac ceva pentru comunitate si fac ca el sa fie gratuit cat si pentru cei care il folosesc si il gasesc o alternativa perfecta pentru ei.
Dar pentru unii nu e suficient.
La final, cand aud deja argumentul ca e cel mai sigur, deja ma face sa rad. Niciodata nu va exista sistemul de operare perfect. Doar utilizatorul poate sa se protejeze in ziua de astazi.
Daca NSA-ul, Facebook-ul sau Google-ul vor sa te spioneze, daca vreun hacker vrea sa-ti fure date sau sa-ti faca rau, nu ii va impierdica nimic. Esti conectat la internet si e suficient.
Si inca o precizare. Daca esti pe Linux, automat toate programele sunt free. Nu e chiar asa. Iar pe windows, nu te pune nimeni sa piratezi programe comerciale. Pentru aproape orice, browsing, video, audio,office, editari etc. gasesti programe gratuite. Iar daca totusi nu gasesti alternative free sa fie la fel de bune, atunci nu vad rostul. Nici pe linux nu le vei putea folosi.
Propunere. Un tutorial video sau text despre modificare/ optimizare windows 7 cu RT 7 Lite. Cat de mult putem scote si ce are sau nu are rost sa scotem, setam, modificam ori daca are rost sa bag ceva gen Internet Explorer 11.
Hmm, trebuie sa zic si eu ceva, asa e romanul, are oricand ceva de spus..
Mai intai, lucrez in linux de peste 10 ani, in windows mai mult, cam 50/50 ca timp.
In primul rand din tonul articolului simt un repros acelui Adrian Silimo, foarte bine ca ai introdus sursa, nu as fi inteles incrancenarea ta, dar totusi.
Intradevar acel articol este „organizat”, in incercarea evidenta de a colora in profesional, si impresiona pe cei saraci cu duhul cum spui tu ..
Linia acelui articol este copilareasca, un punct de vedere bine intepenit si destul de prost documentat si sa-mi fie cu iertare ma ucid generalizarile, ce imi aduce aminte de gluma „cu timpul orizontul unui om se ingusteaza , incat omul spune „acesta este punctul meu de vedere””
Ma scuzati pentru atatea ghilimele.
Pe de alta parte, pot demonta 90% din afirmatii legate de drivere, si in general de toata partea tehnica, sa ne racorim si o sa vedem ca dracul nu e chiar asa de negru, ca idee de moment nu imi amintesc cand a fost nevoie sa instalez ceva, orice, cand am infipt o mufa usb legata de un printer, in ubuntu, voi ?
Ca punct 2, Cristian te rog sa te ridici peste nivelul acelui articol, fiindca esti oricum, acel articol este un discurs de motivare scris de copilareste pentru copii, cu evidente omisii si erori.
Ce se pierde aici din vedere este targetul sistemelor, este ideologia din spatele lor lucru care le tine pe AMBELE in picioare, hai sa o spun altfel, faceti comparatii de genul „ce varza este loganul de la tata cadou, fata de mercedesul din vitrina”
Da, mercedesul e shiny, prinde mai mult mai repede mai confortabil, nu trebuie sa te chinui DACA ESTI DISPUS SI POTI SA PLATESTI PENTRU ASTA, daca nu loganul face aceeasi treaba in conditii indraznesc sa spun decente, FREE (o spune nr de masini vandute acasa la mercedes).
Restul sant povesti, vorbe pentru seara in jurul focului.
Cine citeste ajunge repede sa creada ca linuxul e varza, aia cu serverele sant tampiti, windows rulez fara erori si musteste de productivitate, cat de lovit cu leuca poti fii saNU folosesti windows.
Apropo, Gabriel Grigore, am inteles ca tie iti crapa linuxul din senin, windowsul nu, si pierzi timp sa rezolvi probleme, pe cand in windows nu intampini probleme by default, as zice asa, stai cu windows daca asta ti se potriveste, dar please, please, lasa NSA si producatorii de placi diverse in treaba lor cu furturile si directiile lor..
Mai vreau sa subliniez, ai o fraza care spune tomuri, „in maxim 3 luni gasesc ceva care…”, pai daca , cauti, gasesti bro :D , pune mana de ajuta ori stai jos si multumeste pentru ce primesti fara ca sa si meriti.
Noi toti am coborat atat incat uitam tot si dam cu noroi in toti, chiar si in cei care ne daruiesc fara ca noi sa facem cel mai mic efort ori sa-l MERITAM.
Ce ai facut tu ca sa meriti acele milioane ore/munca din acele sute de distributii pe care afirmi ca le-ai instalat ? Sau eu ? Sau oricare mai asista la rantingul meu ?
Cel fara de pacat sa dea primul cu piatra.
Numai de bine.
LE.
Ideea de a folosi „cel mai bun” e desueta, cu iz de mucegai si umezeala…
Deci daca nu gasesc un program sa zicem de editare video-free pentru linux-free ca ce gasesc -adobe-1550$ 1 user (https://www.amazon.ca/Adobe-Retail-Photoshop-CS6-Win/dp/B007R0RKV8/ref=sr_1_3?s=software&ie=UTF8&qid=1439311659&sr=1-3&keywords=photoshop+windows+retail) pentru windows-144$ (https://www.amazon.ca/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Dsoftware&field-keywords=licence+microsoft+windows+8.1+retail&rh=n%3A3198021%2Ck%3Alicence+microsoft+windows+8.1+retail), sa renunt la sistemul de operare ?
Cum poate cineva sa gandeasca asa, dincolo de mine.
Inca una si plec :D
Cine poate sa dovedeasca ca, 98+ din useri de desktop OS, oricare ar fi el, fac mai mult decat citez „cei care vor browsing, pentru cei pentru care activitatea la PC se rezumă la a asculta muzică, descărca și reda filme” si adaug eu documente ??
Am coiful pus, deci dati, nu va sfiiti
Arunc eu primul: câți adolescenți cu PC cunoști care să n-aibă niciun joc instalat în PC?
În legătură cu numărul 4. nu sunt viruși…lasă că sunt rootkituri și sniffere destule, pocnesc linuxurile de xzibit și altele și apoi stai să vezi cu reinstalatul lu isc-dhcp-server…. că ai nu știu ce rootkit care se folosește de el pentru a se reinstala cu fiecare ocazie…nu îi plâng pe developerii linux, pe partea asta, îți dau gratis pe partea ailaltă au ei grijă să ți-o tragă… te trezești cu o grămadă de probleme dacă nu e securizat la instalare. Curios că încă se susține tâmpenia asta.
Iar să știi că pe partea de video Kdenlive se descurcă admirabil dacă n ai la îndemână un Premiere, dar acum depinde la ce folosești și premiere…
(Aici a fost ultimul comentariu al lui Gheorghe pe acest blog).
Ți-am oferit suficient timp pentru a scrie un comentariu constructiv pe acest blog, dar văd că insiști cu rahatul neturcesc. Te invit să scrii pe propriul tău blog despre ce sug sau ling eu de la WFL, aici nu-ți permit.
Apropo, începând de acum nu te mai obosi să comentezi.
Pentru Iulian: Eu mi-am spus o parere. Daca tu ai o mult mai pare experienta in linux si consideri ca am jignit pe cineva spunandu-mi o parere de user obisnuit sau mai mult poate, imi cer eu scuze. Nu imi aduc aminte sa ma fi legat de servere, vorbeam de utilizatorii casnici, sa le zicem asa. Nu consider ca e in regula, sa amestecam una cu alta.
Nu am nici un interes sa „ponegresc” linux-ul, windows-ul sau mai stiu eu ce sistem de operare, pentru ca nu am nimic de castigat. Fiecare din ele, are si plusurile cat si minusurile sale iar eu mi-am spus o parere.
Pe ce am pus eu accent, a fost ideea pe care a enuntat-o si Cristi, ca argumentele alea, e cel mai stabil si cel mai sigur, nu mi se mai par de actualitate.
Iar faza cu NSA-ul sau Google-ul au fost exemple, in ideea ca nu exista cu adevarat securitate, nu ca voiam sa lovesc in linux. Seara frumoasa.
Imi cer scuze pentru repetitii, oboseala.
Salut Cristi
Ai scris un articol bun
Ai dreptate în aproape tot ce ai scris, mai ales la partea cu virușii
Bineînțeles că numărul mic de viruși ține de cota mică de piață, dar să nu uităm că pe Windows ca să prinzi un virus trebuie să ai un antivirus(bani în plus) ca să-l prindă.
N-am văzut niciodată Windows defender să prindă vreunul
În schimb pe Linux oamenii rezolvă problema la nivel de distribuție sau dacă emai grav la nivel de kernel într-un timp foarte scurt
Dezavantajul major pe care îl are Windows în privința securității pentru utilizator nu e numai cota de piață ce face ca toată lumea să îl atace, ci faptul că unele vulnerabilități sunt puse de Microsoft cu mâna lor
În privința driverelor ai parțial dreptate, nu toate sunt făcute pe bâjbâite
Multe drivere sunt făcute chiar de compania care produce hardware-ul
Cazul cu nesimțiții de la nvidia e trist, dar nu toți sunt ca ei
AMD publică documentația și cei de la Intel dezvoltă driverul cu sursa deschisă
Aici e vina oamenilor că nu știu să-și apere sa să-și ceară libertatea
Conceptul de libertate e greu de înțeles că nu vezi cătușele și restricțiile pe care le ai
Comparația lui Gimp și Blender cu variantele proprietare e absurdă
Data viitoare pune și prețurile de sute și miii de dolari a acestor produse
Legat de programe, multe sunt deja pe Linux
Navigatoarele bune(Firefox, Chrome, Opera)
VLC
Kodi
LibreOffice
La jocuri pot să zic că Oil Rush și Trine-urile se văd și merg super
Pe final trebuie să îți zic că nu toți suntem la fel
Eu de exemplu donez bani și timp(traduceri + raportări defecte) la proiectele care îmi plac
Criticile la adresa Linux nu-și au rostul
Totul e făcut de voluntari
Cine critică mai bine ar pune o mână și ar ajuta la imbunătățirea lucrurilor
Salut Dani.
Fac mici completari la postarea ta si anume :P :
Pe sistemele Windows ai ocazia sa iti instalezi un antivirus bun,desigur in varianta comerciala,chiar pe 6/9 luni,exemplul cel mai bun aici este Bitdefender cu promotiile sale destul de dese,in parteneriat cu altii.
Sa stii ca nu este singurul care face acest lucru,fiind de mentionat aici si Kaspersky ori Norton,care inca raman destul de timizi la acest capitol,agresivitatea principalului competitor mentionat anterior fiind justificata.
Problema se rezuma strict la nevoile utilizatorilor,mai ales celor incepatori,ori celor mai putin tehnici,sistemele de operare Linux fiind capabile sa satisfaca doleantele fara efort.
Chestia asta se schimba in momentul in care discutam de productivitate,multe programe,mai ales dintre cele comerciale ramanand pentru principalul segment de piata,aici fiind o reticenta extrem de mare atat din partea producatorilor de hardware cat si a dezvoltatorilor de software,potential fiind.
Cei ce sustin ca sunt 100% linux total sustin acest lucru „de ochii lumii” ca sa ma exprim intr-o maniera simplificata,avand sistemul intr-un dual boot cel putin,sistemul de operare secundar ramanand in continuare Windows,intorcandu-se de fiecare data la el atunci cand sunt limitati de instrumentele/software-ul utilizat ce nu merge atat de bine emulat/virtualizat.
Libertatea de care mentionezi este foarte importanta dar are un tais dublu aici,principala problema din punctul meu de vedere fiind fragmentarea distributiilor care si ea duce cu timpul la disparitia comunitatilor proaspat formate in jurul unui proiect ce este la inceput si promite avand termene de expirare ca sa zic asa destul de scurte,fiind o sumedenie de distributii ce se pot da ca exemple.
Oamenii sunt deschisi la nou,la a invata ceva nou dar sa nu uitam ca toate aceste lucru trebuie sa fie exact la nivelul de intelegere a unei persoane ce este interesata sa se foloseasca strict de o unealta,o masinarie fara prea mari complicatii.
Cei entuziasti,power userii,cei experimentati au alte pretentii si vad dintr-o alta perspectiva,dar intodeauna sa nu uitam de segmentul acesta principal,ce este orientat spre simplitate,ce nu sunt interesati de aceste aspecte,de mecanica unui sistem de operare,ciclul de viata etc..
Îmi pare rău, n-am putut să-ţi citesc tot articolul când am văzut înverşunarea şi furia cu care ataci tot ceea ce înseamnă Linux. E părerea ta şi nu cred că ţi-o vei schimba vreodată.
Eu sunt unul dintre cei „slabi cu duhul” şi folosesc aproape exclusiv Linux de peste 10 ani (mai puţin la serviciu, din păcate). Şi mă împac foarte bine cu el şi nu simt nevoia Windows-ului decât atunci când nu pot să instalez CWM pe vreun telefon.
Programe bune lipsă? Haida de! Ce nevoie am eu, un utilizator obişnuit, de Photoshop, un program care costă sute de euro sau dolari, când pot face acele câteva ajustări de care am nevoie gratis, cu GIMP? Şi exemplele pot continua. Mai mult, aproape toţi dezvoltatorii serioşi de programe pentru Windows au şi versiuni pt. Linux. Oare nu pentru că au observat creşterea numărului de utilizatori Linux la nivel mondial?
Succes cu cheltuirea banilor pe programe „bune” în Windows! Iar ura asta împotriva Linuxului nu dă bine…
Lucrezi de pe Linux acasă și-ți pare rău că nu lucrezi și de la birou. Eu, în opinia ta formată citind printre rânduri pentru a da verdictul pe care-l aveai pregătit dinainte de a începe lectura, urăsc Linux. Îți propun ceva:
Hai să facem o comparației între numărul proiectelor GNU/Linux și OpenSource spre care am făcut fiecare donații sau avem activ un sistem de donație recurentă datând dinainte de publicarea articolului.
Nu pune egal între ură și faptul că eu încerc să promovez susținerea GNU/Linux prin donații, prin acțiuni concrete, nu doar prin bătutul din gură și aruncatul cu gunoi în Windows. Majoritatea „linuxiștilor” autointitulați aveți problema asta, promovați Linux pentru că e o alternativă gratuită, nu pentru că e bun, construindu-vă argumentele pe „gratis”, nicidecum pe „merită”.
Salut Marian
Ms de completare
Știu de promoțiile antivirușilor, dar nu-mi plac deoarece
1.Sunt pe perioadă limitată
2. Ultima oară nu mai știu care voia să mă înregistrez și să mă autentific
Eu evit să leg calculatorul la conturi, nu-mi place să fiu urmărit
3. Ativirusul consumă resurse care ar fi mai bine utilizate de sistemul de operare
4. Reclame la produsele lor pe care nu le pot bloca
Salut Bobses
Eu nu cred că Cristi urăște Linuxul
Acesta e singurul blog în română unde am văzut atâtea articole despre Linux
În plus am văzut că și donează și îndeamnă utilizatorii să doneze bani pentru susținere
Eu nu văd că urăște Linuxul
Probabil doar pe utilizatorii care critică aiurea Windows-ul și spun că Linux e sigur și nu susțin Linuxul decât prin critica Windows-ului, lucru copilăresc
Ei bine și eu, deși îmi place Linux, urăsc anumite părți din el
Mai exact pe dezvoltatorii de interfețe grafice, pe care îi consider direct responsabili de adopția dezastruoasă a Linuxului pe desktop
Singurele interfețe care îmi plac sunt MATE și Cinnamon
Restul mi se par atât de non-intuitive încât sunt imposibil de utilizat
Nu mai știu la care a trebuit să caut pe Google să găsesc butonul de închidere
Trebuia să țin apăsat ALT sau SHIFT ca să apară
În același timp pot să spun că sunt bucuros că pe animite segmente de piață bătălia cu Windows a fost câștigată de mult
Mă refer la supercalculatoare și servere
La telefoane nu știu cum stă Android față de Windows
Vreau să spun doar atât: în momentul în care Linux va avea suficientă cotă de piață, vei avea nevoie și acolo de un antivirus care va consuma resurse ce ar putea fi utilizate mai bine de către sistemul de operare, sau de către player-ul web, sau de către Transmission.
Nu poți fii și popular și fără dușmani. Ia drept exemplu OS X, sistem de operare pentru care a fost demonstrat chiar recent că poate fi infectat ireversibil, după care a fost descoperită o nouă problemă. Iar acestea sunt doar două dintre exemplele dintre multele din ultima perioadă.
Dacă urăsc Linux? Astea-s chestii copilărești. Sistemele de operare îmi sunt utile mai mult sau mai puțin, iar la asta se rezumă totul. Nu simt ură pentru nepurtători de inimă. Folosesc Linux pentru activități personale și profesionale, la fel și Windows, deși în scopuri personale în ultima vreme prefer mai mult Linux, Linux Mint mai exact.
cristian, teoretic ai dreptate. totusi, practic nu ai nici cea mai mica idee despre ceea ce inseamna solutiile bazate pe Linux. nu cred ca ai nici experienta unor astefel de implementari sau a lucrului in medii mixte de sute de sisteme ca sa vezi si sa intelegi problemele si de ce spun cei care cunosc lucrurile astea de ce e prost Windows-ul. practic vezi lucrurile mai mult din punct de vedere al unui utilizator casnic.
in plus daca te referi strict la Romania unde (si datorita pirateriei) aproape totul functioneaza pe Windows, punctul tau de vedere poate fi oarecum pertinent dar crede-ma ca sunt tari multe in care tot ce faci aici pe Windows fac aia pe Linux. vanzari, retail, restaurante, solutii erp si de productie in fabrici,banci,contabilitate, foto-video,filme 3D, proiectare asistata (da, fara Autocad), educatie,guvernare, programare, aplicatii custom, computer tomograf, asta la o prima strigare,… si nu ma refer la servere ci si la solutii desktop. tu ai vazut practic astfel de implementari mari? ei bine eu am vazut, nu vorbesc de pe net…si nu e chiar asa cum sustineti voi pe aici.
din pacate, se privesc lucrurile superficial (ca la romani) si se considera ca Linux-ul e slab dezvoltat. ei bine nu e asa, exista locuri unde nu exista Windows si oamenii aia fac aceleasi lucruri ca si noi…
iar cei care fac implementari serioase pe Linux le fac ca merita nu ca e ieftin.
Dacă vrei să spun că-s complet idiot, o spun, dar promite-mi că dacă o fac citești articolul cu atenție și încerci să vezi și pădurea din spatele copacilor.
Apropo, ai uitat să spui că se vede de la o poștă că urăsc Linux.
Cristi eu ți-aș propune să faci un articol nou Windows vs Linux ca să nu mai scriem peste tot că unul e mai bun și celălalt mai slab și invers.
Dar nu în genul de bătălie(concurs), ci ca o camparație cu părțile bune și părțile rele ale fiecăruia
Cred că am văzut pe Wikipedia niște pagini comparative
După ce scri articolul inițial cu părerile tale, noi am putea s ă aducem păreri pro și contra pentru fiecare
Dacă unele păreri ți se par justificate ai putea să actualizezi articolulul incluzând-ule
Probabil ar fi bine să îl împarți în categorii de comparat cum ar fi:
1. Performanță
2. Drivere
3. Securitate
4. Intimitate
5.Disponibilitatea programelor
6. Disponibilitatea jocurilor
7. Ușurința de utilizat
Mă gândesc că dacă ar comenta destui oameni am putea să avem un articol comparativ destul de echilibrat și sincer
E doar o idee, rămâne la latitudinea ta dacă o pui în practică
Cristian, nu am spus ca esti intr-un fel sau altul nici ca urasti sau nu Linux. totusi, nu esti obiectiv din multe motive. tot ce ai spus mai sus poate fi adevarat daca faci un rezumat al informatiilor de pe internet. realitatea constatata din practica home/office/corporate insa este alta. cu alte cuvinte, cand afirmi ca o platforma e mai buna sau mai proasta ca alta trebuie sa ai o experienta vasta cu diverse sisteme de operare in cele trei medii aminitite pentru a constata diferenta de calitate si performanta. de asemenea trebuie sa ai experienta migrarii de la o platforma la alta in aceste medii. numai asa poti fi obiectiv. si nu lua numai Romania ca reper. noi NU suntem un reper pentru nimic.
Același lucru spus cu alte cuvinte, poate de data asta înțelegi mesajul.
Dar dacă nici așa nu reușești, fă o comparație între iOS, Android și Windows Phone. Oare Windows Phone n-a crescut fiindcă e un sistem de operare prost, sau fiindcă n-are aplicații?
Interesantă dezbaterea.Este inutilă o comparație windows versul Linux deoarece pare copilărească ceva în genul care antivirus e mai bun și e clar câștigată de windows.Sunt extrem de multe de spus.Utilizez atât linux cât și windows.La experiența care o am vă asigur că de fiecare dată m-am întors la windows deoarece linux-ul dă rateuri groaznice,și am avut experiențe pe linux foarte urâte ca în final membrii forumurilor să mă găsească pe mine vinovat de neputința sistemului și de securitatea infailibilă.Windows 10 va spăla multe păcate dar nu va fi agreat că nu va mai putea fi jmenuit.Și la urma urmei nu poți compara un sistem pentru care lucrează profesionist mii de oameni cu unele pe care le susțin comunități.Acest lucru îl știu și producătorii de softuri și astfel windows capătă teren în fața linux.Să fim serioși softurile de pe linux sunt doar interfață că în rest nu fac nimic.Pe marele GIMP îl face pe comandă micuțul program PhotoFiltre 7.1.2 prin simplitate și intuiție în utilizare.Programe de arhivat dezarhivat…0000,programe de editare pdf 000,…de făcut prezentări…000, orice editare e foarte slab reprezentată pe linux.Interfețele acelea anoste gri,scrisul mare și bădăran sunt foarte atractive pe linux.Linux-ul pentru persoane care până nu demult bruceau în xp este exact alternativa perfectă.Pentru facebook,youtube și alte navigări pe net e minunat și mulți au înțeles și acceptat acest lucru.Da…. poate face și linux toate operațiunile de pe windows dar nu se spune că doar cu softuri pe bani.Sunt softuri exact ca programul Asscon în circuit închis la care au acces doar cei care plătesc.Un firewall bun pe linux costă bani că doar ufw nu poți zice că e firewall.Exemplele pot continua dar realizez că lucrurile sunt prea clare pentru a mai fi nevoie de motivări.O zi bună vă doresc și inspirație în alegerea sistemului ideal.
Linux nu dă rateuri, că e gratuit.
Eu am trecut pe linux pentru ca ma saturasem de W7. Nu-mi placea ca dupa cateva luni de la instalare crestea in volum, si mergea tot mai greu. Linuxul este instalat de vreo 3 ani pe un ssd si de atunci merge perfect ca in prima zi. Cu windows am avut cateva neplaceri ca dupa un reset sa nu mai vada hardul, iar daca incercam sa instalez sistemul de pe DVD tot hardul imi aparea ca spatiu nepartitionat. Culmea ca in Linux imi vedea perfect partitiile asa ca am trecut la recuperarea datelor dupa care am formatat si reinstalat Windowsul de pe DVD. Nu pot sa dau vina pe Windows, dar pot sa spune ca linux m-a salvat pe moment sa nu dau format si sa pierd datele. In alta ordine de idei nu poti spune ca Linux Mint mai ales varianta cu xfce nu este mai light decat W8/W10.
Cerintele pt W8/W10:
Processor: 1 gigahertz (GHz) or faster with support for PAE, NX, and SSE2 (more info)
RAM: 1 gigabyte (GB) (32-bit) or 2 GB (64-bit)
Hard disk space: 16 GB (32-bit) or 20 GB (64-bit)
Cerintele pt Linux Mint Rafaela:
512MB RAM (1GB recommended for a comfortable usage).
9GB of disk space (20GB recommended).
In rest la toate argumentele iti dau 120% dreptate.
Vad ca nimeni nu puncteaza un lucru, care dupa parerea mea este nr.1 in experienta unui so linux, by default totul e simplu, sa zicem in mint, dar poti sa ridici capota si sa mai „dai avans” or sa maresti relantiul, sa vezi dece si cum mere, si totul este acolo, explicat din plin pe net, pentru cei ce mai poseda timpul si placerea si de ce nu prospetimea.
In ultima aparitie de la M$ si cand sacrifici din timpul personal asa scurt cum e sa bifezi cele 20 de casute sa stea cuminte, tot trimite oaresce lui bill, spun oaresce fiindca bill nu a decis sa ne spuna si noua despre ce este vorba, ca orice viol e normal daca este pentru o „experienta completa” end citat.
https://www.extremetech.com/computing/212160-windows-10-still-phones-home-even-when-ordered-not-to-do-so
Asta e directia in care ne mana ciobanii, oameni buni, ce ziceti, meee ca ceilalti ori ca specialisti in domeniu tipati si va zbateti ?
Articolul trage in dreapta mult, cum necum se ajunge la comparatii directe desi se compara mere cu … capre.
Care e mai bun pentru mine, ca grup de utilizatori home useri care merg la serviciu zilnic, loganul lui tata sau golful second al vecinului ?
Sper sa nu zica cineva ca widow-su e bmw, ca ma enervez.
Absolut personal, accept sa sharez cu bill sau cu orice mahar, cand vor shara si ei cu mine, pana cand asta se va intampla il consider furt de date, inselatorie in intentia de a inlesni furtul de date, sa decida fara sa intrebe pentru mamica lui care l-a fa..nascut lui cum trebuie sa fie o „experienta completa” pe pc.
Numai de bine frati romani.
Menționează cel puțin 3 specialiști în domeniu care susțin că Microsoft fură date prin Windows 10 fără consimțământul utilizatorului. Cel puțin 3, da?
un exemplu ar fi Steven J. Vaughan-Nichols de la ZDNet
https://www.zdnet.com/article/sick-of-windows-spying-on-you-go-linux/
de mentionat ca autorul cat si situl sunt niste nume in domeniu.
Un ultim gand, personal dar sant convins ca toti ati avut placerea de a citi de-a lungul anilor in diverse articole si diverse exprimari si citate alde Gates ori Balmer ca M$ considera linux adversarul nr.1, si au boicotat indirect si direct raspandirea, mergand pana la minciuni in direct.
Curios, cum se pot teme de asa un nr infim de useri ?
Ori sa fie linuxul asa o factotum sau medicamentul universal ce vindeca si bad-urile unui hdd cazut de la etajul 3 ?
(Ca microparanteza de vreo 2 ori am avut ubuntu ce rula de ani pe sisteme pe care cand userul a vrut win am descoperit ca ram-ul era varza si inutilizabil, din cauza managementului diferit, dar asta in alt timp in alta lume)
Nah, e amuzant sa crezi asta, dar cred ca e de bun simt sa crezi ca se tem de modelul linux.
Nu-i asa ca nu poti face o randare ca lumea, profesional looking adica pe linux, iete ca pentagonul a gasit un driver stabil si ceva stabilitate ca sa schimbe macazul ..https://www.computerweekly.com/news/2240057465/Pentagon-turns-to-Linux-for-high-end-battle-simulations sau francezii si „nemtii” :) au incredere ca se poate face ceva stabil si serios https://news.softpedia.com/news/German-Police-Wants-Linux-71320.shtml sau https://www.zdnet.com/article/french-police-move-from-windows-to-ubuntu-linux/
Citat „Besides the great TCO, the Genarmerie also appreciates the costs saving from being independent from commercial software vendors. „This is priceless,” said Drumond. The desktop migration allowed the Gendarmerie to restructure the IT organization, saving time, human resources and money. Using Linux on desktops allows the police force to control costs when deploying new technologies. „It is a risk, but a controlled risk, counterbalanced by the lower service costs,”
THIS is priceless hehehe.
Bagati in seama si anul in care pentagonul a facut ce a facut acolo, 2004 … linux era destul de varza atunci fata de acum, ganditi-va la win2k versus 8.1, pe acolo e diferenta daca memoria ma mai serveste corect.
Daca tot imi amintesc ceva ani in urma bill a avut nesimtirea sa afirme ca utilizarea win e defapt mult mai ieftina decat utilizarea linux .. cu modele grafice pe net si conferinte care sa sublinieze adevarul si lumina din spusele sale .
Lasand totul la o parte, nu sant avocat linux repet nu sant, dar sant avocatul modelului linux.
Măi, eu știu că Microsoft contribuie cu bani la diverse proiecte Linux, colaborează cu diverși (exemplu, cu care au reînnoit acordul și au investit sute de milioane de dolari în sprijinirea proiectului), asta de dincolo de dragostea declarată deja. :)
În exemplele date de tine puteau folosi orice, oricum vorbim de soluții custom. Ce nu se întreabă nimeni, totuși, e de ce majoritatea utilizatorilor revin la Windows? Ceva îmi spune că n-are nicio legătură cu Microsoft, cu poliția, cu pentagonul sau cu studiourile de la Hollywood, care oricum puteau folosi orice având cine să le dezvolte cele 2 softuri.
Totuși, dacă insiști, îți pot vorbi și de cei care au revenit, printre care și administrația München, deși e irelevant în contextul de față.
Apropo de revenirea munchen, nu stiam de asta :) dar motivele de acolo mi se par puerile, ceva e ascuns mai adanc, un file sharing nu poate schimba 9k sisteme de pe un os pe altul.
Dar vorba ta, e irelevant aici si acum.
Pai aia cu revenirea, cel putin in cazul unei felii serioase de utilizatori, adica cei care trec la linux din curiozitate sau furie ca se viruseaza prea usor daca deschid orice atasament, ai raspuns tot tu „cati adolescenti cunosti fara jocuri instalate ?”, nu merg jocurile fratilor, cel putin alea care imi plac mie.
Personal merg la firma pe linux de la inceputuri, si am folosit si implementat ca sa ma laud linux ca os pe pc-ul de mail (stii tu, cel pe care intra toti, inclusiv copii angajatilor) cu vreo 17 ani in urma la toate firmele unde am lucrat.
Nu au fost probleme, cel putin cat am lucrat eu la acele firme, chiar lumea s-a acomodat usor, max 2 zile de intrebari sporadice.
Acea intoarcere cum o denumesti tu este un alt fenomen, nu are legatura zic eu cu linux, si nici cu windows, ca os.
Azi am suferit o dezamăgire din partea win 10.După diverse probleme întâmpinate în versiunea pe 64 am revenit la cea pe 32.Și aici nu mi se mai instalau aplicațiile descărcate de pe app store sau cum s-o numi.Am încercat să tipăresc cu o imprimantă Hp un fișier și surpriză cu ajutorul lui win 10 m-au descoperit că utilizam cartușele de imprimantă de prea mult timp prin refil și gata mi le-au terminat.Făcând câteva căutări pe net am găsit un articol unde se spunea că ..gata MS cu aj win 10 se apucă de treaba anti-piraterie de toate genurile imaginabile,pentru ași susține partenerii.Oare ce ne mai așteaptă.Deja acum îi spun la reventinde-o.Rămân să-mi bat capul cu sudo apt get.
Windows 10 e crud, asta e clar și nu te contrazic. La faza cu pirateria mi se pare normal. Nu vrei să dai bani? Folosește GNU/Linux! Dar în povestea cu cartușele am convingerea că greșești. Cum ar putea Windows, fără softul oficial al imprimantei, adică cel dezvoltat de fabricantul acesteia, să știe că ai reîncărcat cartușele?
Îți spun eu: nu știe și nici nu dezvoltă drivere, doar le implementează.
Apropo, azi va fi caniculă, oare să fie tot din cauză că s-a săturat Microsoft să-i fie piratat Windows-ul din umbră? :)
Poate nu ai observat dar noul windows 10 nu mai are nevoie de nici un driver pentru nici o imprimantă.Spre exemplu la mine driverul video nu-l vede default dar cum are acces la net îl instalează imediat.Identic procedează și cu partenerul Microsoft HP căruia îi instalează driver-ele în funcție de ce imprimantă detectează la calculator.Fiecare cartuș are o serie și un cip care raportează data punerii în funcțiune.Acest lucru se întâmplă și pe linux vede nivelul cernelii și alte rapoarte.Oare acum ai realizat cum stau lucrurile,că doar o imprimantă nu are cum să funcționeze fără drivere.Când dețineam win7 instalam selectiv doar prin actualizare driver(câteva fișier.oem și sys).Acum totul se face pe ascuns(în fundal) pentru home user.