Am primit săptămâna trecută, de la Alexandru, câteva sute de cărți în format ePub. Printre acestea se afla și Idiotul, un roman scris de Dostoievski și pe care, spre rușinea mea o spun, am tot amânat să-l citesc. Acum, că-l aveam în laptop, rămăsesem fără scuze, așa că trebuia neapărat să încep a-l lectura, ceea ce am și făcut numaidecât cu ajutorul aplicației Book HD pentru Windows 8 și 8.1. Problema, dacă îmi permiteți să-i spun așa, era că romanul m-a prins, și m-a prins întratât de mult încât am vrut neapărat să-l am la dispoziție oriunde m-aș afla, așa că l-am transferat pe smartphone-ul cu Android.
Deși în Android aveam deja instalată aplicația Aldiko, de care, apropo, eram destul de mulțumit, gândul că aș putea îmbina utilul cu plăcutul, cunoscând cu această ocazie o nouă aplicație despre care să vă vorbesc, nu-mi dădea pace, așa că am cedat tentației și am instalat Moon+ Reader.
Până în momentul de față am dat gata primele două parți, adică douăzeci și opt de capitole, însumând, dacă ar fi să mă iau după contorizarea făcută de Moon+ Reader, puțin peste 400 de pagini. Cu alte cuvinte, suficient pentru a cunoaște plusurile și minusurile aplicației și cu care voi încerca să vă pun la curent în cele ce urmează.
Moon+ Reader dispune de două moduri de afișare presetate, text negru pe fundal alb și viceversa, dar oferă, de asemenea, ca orice ebook reader cu pretenții, și posibilitatea de a personaliza culoarea fundalului, fontul utilizat la afișare, mărimea, tipul (bold, italic ori shadow) și culoarea acestuia, orientarea ecranului (portret sau peisaj), spațierea punctelor și a rândurilor, dimensiunile tuturor marginilor, utilizarea unei animații de întoarcere a paginii și selectarea celei dorite dintr-un total de opt, etc. Totuși, una dintre funcțiile pe care le apreciez cel mai mult la Moon+ Reader este cea care permite, în timpul lecturi, printr-un simplu gest (tragere din sus în jos, ori viceversa, în locul indicat de săgeata dublă din captura de ecran de mai jos), gradarea luminozității ecranului.
De asemenea, având în vedere că am întotdeauna în telefon dezactivată funcția de rotire a ecranului dezactivată, Moon+ Reader nu ține cont de aceasta și profita de accelerometru pentru a răsturna textul astfel încât acesta să se afle întotdeauna în poziția corectă pentru a fi citit, însă nu trece automat din modul portret în modul peisaj, aceasta acțiune fiind lăsată la dispoziția utilizatorului prin prezența unui buton însărcinat cu aceasta, poziționat în colțul stâng inferior al ecranului.
Moon+ Reader dispune de un sistem foarte eficient de gestionare a semnelor de carte, noițelor, cuvintelor, propozițiilor sau frazelor evidențiate, organizat în funcție de titlul cărților.
Chiar dacă în timpul lecturii Moon+ Reader ocupă întregul ecran al dispozitivului, în bara inferioară a acestuia avem un indicator al gradului de încărcare al bateriei, ora, titlul cărții lecturate precum și numărul paginii citite din totalul celor disponibile în capitolul curent, iar în partea dreaptă, procentul parcurs până în acel moment.
Aplicația dispune, iar chestia asta chiar m-a speriat inițial deoarece mă luase prin surprindere, de un sistem care te poate obliga, dacă dorești asta, să iei o pauză de odihnire a ochilor la fiecare 60 de minute de citit. În tot acest timp ecranul este acoperit de un pop-up care-ți blochează pur și simplu accesul la aplicație; eu am păstrat această funcție activă chiar dacă am setat textul și fundalul în așa fel încât să fie cât mai puțin obositoare vederii, și în plus mai folosesc și Twilight, iar aceasta își face foarte bine treaba atunci când mă apucă cheful de citit după apusul soarelui.
Accesul la meniurile aplicației precum și la Android este posibilă prin apăsarea sau, după caz, atingerea butonului Meniu al dispozitivul. În plus, dacă aplicația este părăsită la un moment dat, la redeschiderea sa aceasta va afișa direct locul în care a fost întreruptă lectura.
În concluzie, sunt de părere că Moon+ Reader este o aplicație nemaipomenită pentru a citi pe ebook-uri pe smartphone, iar cititul cu ajutorul său nu este deloc obositor ochilor și vă asigură de acest lucru cineva pe care zorile zilei de duminică l-au prins citind Idiotul…
Imi cer scuze ca nu sunt pe subiect astazi dar voiam un raspuns la comentariul meu la articolul din 12 octombrie legat de Windows Updare Cleaner si de eliminarea spatiului inutil de pe hard…Am facut ceea ce trebuia facut in legatura cu update-urile care la mine aveau vreo 3GB,am bifat deci Windows Update Cleanup,dar cand sa fac acelasi lucru astazi…surpriza!!!Casuta pe care trebuia sa o bifez(Windows Update Cleaner)nu mai exista.Nu e afisata,deci nu am ce bifa pentru stergere.Ma ajuta cineva cu vreun raspuns?
Ți-am dat un răspuns la comentariul tău la articolul din 12 octombrie legat de Windows Updare Cleaner si de eliminarea spatiului inutil de pe hard :)
Multumesc pentru raspuns!Deci din cate imi dau seama din raspunsul tau,n-o sa mai apara niciodata aceasta rubrica pentru ca se va sterge mereu automat?Cu alte cuvinte daca ai facut o data aceasta operatiune rubrica se sterge?Ma asteptam sa repet treaba asta periodic.Multumesc inca o data Cristi pentru raspuns si scuze ca nu eram pe subiect.
Nu! Vei avea ce să cureți atunci când vor exista update-uri învechite, adică atunci când anumite actualizările noi vor include și rezolvări pentru problemele vizate de actualizări mai vechi.
Spor la citit. Eu încă n-am timpul necesar. Mă bucur că îți place colecția. Zilele următoare încerc să o urc pe câteva conturi cloud să o știu în siguranță. Poate vreodată voi avea timp de câte ceva de prin ea.
Mulțumesc! Spor la citit am, nici nu-ți închipui! :)
Salut! Cristian, Alexandru m-aș bucura si eu de câteva sute de cărți în format ePub. :)
George, e corectă adresa de email cu care ai semnat comentariul?
Da, mersi anticipat. :)
O să primești astăzi un email de la wetransfer.
Primit. Descărcat. Thanks.
Pentru puțin! Lectură plăcută!
Salut Cristian, cautam de ceva vreme o aplicatie buna de citit pe smartphone si in sfarsit am gasit recomandarea ta, daca e posibil as dori si eu cartile in format ePub. Multumesc anticipat!
cristian, si eu as vrea niste epub-uri, daca binevoiesti. mersi!
Salut, dacă se poate as vrea și eu acele cărți dacă le mai ai.
Multumesc.
Salut. Vreau si eu acele sute de carti daca se poate.
Multam fain!
Nu le mai am, îmi pare rău.
Salut! Sunt nou…dar am o doleanta foarte mare…sunt mare fan al cărților dar…nu gasesc nici un reader care sa mi citească in romana…am ascultat pe elephant carti dar in engleza carti scrise asemenea insa cărțile romanesti…e o mare problema! Mi ati recomanda pe mail un astfel de program? Mulțam fain anticipat!
Pentru ce dispozitiv?
Bună Cristian,
De ceva timp încerc sa găsesc o aplicație pentru Android care sa permită traducerea anumitor cu selectate. Am pe telefon câteva cărți în engleza dar nu cunosc toate cuvintele
Tu cunoști o aplicație?
Am descărcat deja Aldiko dar nu am regăsit aceasta funcție
Mulțumesc
La mărirea fonturilor, textul nu se încadrează automat in ecranul telefonului. Trebuie să glisez eu pagina spre stânga-dreapta ca să pot citi tot rândul. Așa este normal sau trebuie să mai selectez eu vreo opțiune?