După cum bine spune colegul Marian de fiecare dată când discutăm despre căști, acestea se aleg „după ureche și în funcție de buzunar” și-i dau dreptate. Sunetele, spre diferență de imagini, nu vor putea fi descrise vreodată în cuvinte indiferent cât de mult ne-am strădui, tocmai de aceea consider că pentru a putea alege perechea de căști care ni se potrivește este necesar să le testăm pe fiecare în parte.

casti sony bluetooth

Până și formatul urechii diferă de la om la om, acesta putând fi utilizat pentru identificarea unui individ atunci când nu se dispune de o amprentă (dactilară) sau amprentă dentară, drept urmare nu ajută nici măcar descrierea felului în care căștile se așează în sau peste ureche.

Căștile din imaginea superioară le-am ales după ce am testat personal mai multe modele pe genurile muzicale preferate, că pentru asta dispun magazinele de standuri speciale și nu-ți pun la dispoziție un singur album și nici comentează nimeni dacă le vei conecta pe cele expuse la propriul smartphone sau media player. Tocmai pentru asta le-au scos din cutii și pus la dispoziția clienților!

La alegerea căștilor vei ține întotdeauna cont de buget și de celelalte caracteristici. După ce ai stabilit bugetul și-ți sunt clare caracteristicile importante pentru tine, nu-ți mai rămâne decât să iei la picior magazinele și showroom-urile pentru a le testa pe toate cele care se încadrează în buget și corespund criteriilor deja stabilite. Iată și câteva sfaturi pentru a face cea mai bună alegere:

Nu face alegerea mizând pe acomodarea urechii în timp! Dacă la primul contact cu urechea nu te simți confortabil, caută altceva. O spun deoarece am ales la un moment dat o pereche de căști Marley care îmi strângeau urechile într-atât de tare încât îmi amorțeau după 10-15 minute, deși la primul contact părea că am să mă acomodez repede cu ele.

casti marley over head

Asigură-te că izolează zgomotele ambientale suficient încât acestea să nu te deranjeze, iar muzica pe care o asculți nu-i deranjează pe cei din jurul tău. Și de această dată vorbesc tot din propria-mi experiență după ce am achiziționat o pereche de căști Sony MDRMA300 și am ajuns la concluzia că-i deranjez pe cei din jur, iar aceștia mă deranjează pe mine dacă volumul nu e dat tare.

Degeaba se aud foarte bine, sunt comode și au un cablu suficient de lung încât să nu trebuiască să apelez la prelungitoare atunci când am chef, în toiul nopții, să mă uit la un film sau să ascult muzică, dacă nu le pot folosi în preajma altor persoane fără a le deranja.

casti sony

Simulează un scenariu real de utilizare și fă câțiva pași folosindu-le. Eu am cumpărat în urmă cu câteva săptămâni niște „dopuri” Sephia SP3060 care se aud foarte bine, dar îmi cad din urechi cu ușurință dacă alerg, însă cum le folosesc doar atunci când lucrez la calculator, nu mă deranjează, însă nu i le-aș putea recomanda cuiva care face naveta și mai aleargă după autobuz.

casti sephia

Nu refuzați testarea unor perechi de căști „no name”! Eu n-am dat greș cu Sephia, de exemplu, brand de existența căruia am aflat căutând pe Amazon căști in-ear cu gume memory (ce iau forma canalului auditiv și sunt mult mai comode decât cele de silicon sau cauciuc).

Nu cumpărați bazându-vă doar pe recomandarea altor persoane ori pe recenzii, dacă aveți posibilitatea de a le testa într-un showroom. Nu o singură dată veți găsi, în egală măsură, atât recenzii pozitive cât și recenzii negative la aceeași pereche de căști și e normal să fie așa deoarece suntem diferiți.

Sunt conștient că sfaturile de mai sus par clișee ori „la mintea cocoșului”, dar le-am înșirat deoarece nu o singură dată am ignorat la momentul achiziționării căștilor aspecte care mai târziu m-au determinat să regret alegerea făcută, și nu sunt singurul.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.