În lumea GNU/Linux, printre alte criterii de clasificare, doar una marchează o diferență majoră între ele, foarte importantă: tipul actualizării, aceasta putând fi fixed release sau rolling release.
În Windows, raportat ciclul de actualizare la ceea ce se întâmplă în GNU/Linux, până acum am avut parte de versiuni fixed release. N-ați înțeles nimic, știu, dar e normal având în vedere că nu v-am descris diferențele dintre acestea!
Ce înseamnă fixed release
Termenul „fixed release” se referă la acele distribuții GNU/Linux actualizate periodic, la un interval prestabilit de timp. De exemplu, Ubuntu primește o nouă versiune la fiecare 6 luni, iar a patra versiune este întotdeauna LTS (versiune cu suport pe termen lung). Așadar, Ubundu este o distribuție GNU/Linux de tip fixed release.
Dezavantajul e că la expirarea duratei de suport oferit de către dezvoltator, distribuțiile de tip fixed release nu mai primesc actualizări și-n plus, dacă ele au fost dezvoltate pe kernel-ul 3 (3.16, 3.19, șamd), acestea nu vor face niciodată oficial saltul la un update major al kernel-ului, la versiunea 4, de exemplu.
Ce înseamnă rolling release
Înseamnă contrariul a fixed release. Adică o distribuție GNU/Linux a cărei termen de suport nu se termină niciodată, ea putând fi actualizată în permanență. O astfel de distribuție, de altfel cea mai cunoscută dintre toate, este Arch Linux.
Apare o revizie importantă a kernel-ului? Arch o primește oficial, în regim normal, prin sistemul de actualizare propriu. Din acest motiv o distribuție rolling release se instalează o singură dată în viață, în timp ce una fixed release se instalează la terminarea suportului pentru cea actuală.
Mă rog, am omis multe alte criterii, dar scopul meu nu era să vă țin un curs Linux, ci să vă ajut să înțelegeți rapid, indiferent dacă ați folosit sau nu GNU/Linux vreodată, despre ce este vorba.
„Windows 10 e ultima versiune de Windows”
A spus-o Jerry Nixon, un purtător de cuvânt al Microsoft, nu eu. Eu spun doar că Windows devine rolling release, iar acum începe să prindă contur sistemul de utilizare a Windows în regim de serviciu, pentru care se va solicita plata unui abonament.
Ce știm până acum e că toți cei care vor face pasul la Windows 10 în primul an de la lansarea oficială a acestuia, inclusiv în ultima zi, nu vor fi obligați să plătească abonamentul, atenție, pe durata de viață a PC-ului în care acesta a fost instalat.
Cei care nu sunt de acord cu acest sistem sunt liberi să folosească în continuare Windows 7 sau Windows 8, sau să treacă pe GNU/Linux, sau pe Mac OS X, că ei îl oferă gratuit în computerele de 1700€ bucata. E așa de simplu și nu-i niciun capăt de lume! Am cunoștințe care încă mai folosesc XP și degeaba încerc eu să le spun că sistemul poate «duce» lejer un Windows 7, pentru ei XP e cel mai bun și punct. Cine-s eu să-i contrazic și cu ce argumente aș putea să o fac având în vedere că ei pot face din XP tot ceea ce au nevoie, adică să-și citească email-ul, să intre pe YouTube și Facebook, să vadă filme și asculte muzică folosindu-l, în condiții chiar bune?!?
Windows 10 va deveni Windows, iar Windows va fi disponibil pe toate platformele, de la cele mai slabe dispozitive mobile, la cele mai performante sisteme desktop.
Privind lucrurile prin prisma faptului că nu va mai trebui să așteptăm ani buni lansarea unei noi versiuni Windows pentru a primi funcții banale precum cea de întrerupere a copierii sau mutării unui fișier, sau a celei de preview a fotografiilor RAW, e o veste bună.
Digerând vestea din perspectiva fabricanților, creaturile acelea ciudate, flămânde după o nouă versiune Windows salvatoare a vânzărilor în continuă descensiune, aceasta poate fi mai puțin bună. Din prisma piraților nu mă întrebați cum se văd lucrurile, că nu știu cum e!
Eu, unul, dacă nu-mi permit un Kawasaki Ninja îmi vopsesc ghidonul bicicletei în balcon și-s mai mult decât fericit, sunt inclusiv mândru!
Nimic bun nu se vede in viitorul departat !
De ce spui asta?
Este o idee foarte bună! Concurența…!?
Care concurență?
Ca sa citez pe cineva: „rolling-release; adica astia iar copiază. Nu au nimic original în sistemul lor, da nu știu de ce am atâtea pretenții de la un bișnițar ca Bill, care nu a dezvoltat în viață lui nimic, doar a cumpărat ce au făcut alți.” PUNCT.
Ei na, acum problema e că au copiat sistemul rolling release. Păi în cazul acesta și GNU/Linux au copiat sistemul fixed release, funcția Copy & Paste, desktop-ul, iconițe pe desktop, meniul de aplicații (cinnamon, mate, șamd), ceasul în colțul desktop-ului, structura exploratorului de fișiere, sistemul de setare a wallpaper-ului, șamd.