După cum aflăm chiar de pe site-ul Microsoft, cel mai mare producător de software din lume, sub emblema căreia a fost creat și continuă să se dezvolte sistemului de operare Windows, termenii de 32 biți și 64 de biți fac referire la felul în care procesoarele tratează informațiile.

procesoare computer

Bitul, după cum probabil știți, este unitatea de măsură „fundamentală” a cantității informației, adică similarul a ceea ce este metrul pentru distanță, cu diferența că multipli bitului se obțin prin înmulțirea cu 8. Astfel, fiecare structură de 8 biți formează un byte sau octet, respectiv:

  • 1024 bytes/octeți formează un kilobyte/kilooctet (KB/KO).
  • 1024 kilobytes/kiloocteți formează 1 megabyte/megaocteti (MB/MO).
  • 1024 megabyte/megaocteti formează 1 gigabyte/gigaocteți (1GB/GO).
  • șamd

Chiar dacă pare că am pierdut vremea, am recapitulat toate aceste noțiuni pentru a vă fi mult mai ușor să înțelegeți diferența dintre o versiune și cealaltă, dar și de ce un sistem de 64 de biți este mai rapid decât unul de 32 de biți.

Chiar dacă la momentul de față tratăm doar cu procesoare și, concomitent, cu software de 32 și 64 de biți, denumite generic „arhitecturi”, în curând vom lucra și cu versiuni de 128, de 256 sau chiar 512 biți.

Dar până când acest lucru se va întâmpla, haideți să vedem principala diferență dintre un procesor de 32 de biți și unul de 64:

  • Procesorul de 32 de biți (x86) folosește 32 de biți pentru a reprezenta o adresă de memorie (adresă care, după cum am văzut mai sus, reprezintă un byte/octet). Astfel, cantitatea maximă de memorie pe care o va putea procesa va fi de 2³² octeţi, adică de cel mult 4 gigabytes/gigaocteți.
  • Procesorul de 64 de biți (x63) folosește 64 de biți pentru a reprezenta o adresă de memorie. Astfel, calculând folosind aceeași formulă ca în cazul anterior, acesta va putea procesa 16.8 miliarde de GB/GO de memorie.

În concluzie, un procesor de 64 de biți, va fi mult mai rapid decât unul de 32 de biți datorită cantității maxime de memorie pe care o poate procesa, ceea ce se traduce, chiar dacă nu totdeauna, într-o performanță mai bună a software-ului rulat pe acesta.

Cum identificăm tipul sistemului de operare folosit

Dacă folosiți Windows XP, Windows Vista sau Windows 7, accesați meniul Start, faceți click dreapta pe Computer și dați click pe Proprietăți.

proprietati computer in Windows 7

În fereastra ce se va deschide veți găsi răspunsul la întrebarea carea vă frământă, se află în dreptul liniei Tip sistem:

versiunea Windows instalata in computer

În Windows 8, Windows 8.1 sau Windows 10, faceți click dreapta pe meniul Start și dați click pe Sistem.

meniul start sistem

La fel ca și în cazul versiunilor Windows anterioare, informația de care aveți nevoie se află în panoul ce se va deschide, în dreptul liniei Tip sistem:

tipul sistemului de operare instalat

Arhitectura sistemului de operare instalat în calculator va determina dacă anumite programe vor putea sau nu vor putea fi instalate, dacă este posibil și va ajuta un upgrade al memoriei RAM, ce versiune a driverelor trebuie să descărcați și/sau instalați, etc.

Apropo de limitările de acest fel, în versiunile de 64 de biți ale Windows vor putea fi instalate și utilizate toate programele dezvoltate pentru cele de 32, dar nu și viceversa. În plus, iar din acest motiv am început așa cum am început, alegerea unei versiuni sau a alteia se va face întotdeauna în funcție de procesorul din construcția calculatorului.

Este posibilă instalarea unui Windows de 64 de biți?

Pentru a afla dacă este posibilă instalarea unei versiuni Windows de 64 de biți în propriul computer puteți utiliza programul gratuit, purtabil, 64bit Checker, despre care, dacă nu mă înșeală memoria, v-am mai vorbit chiar și pe acest blog.

pot instala windows de 64 biti in calculator?

Dacă la rularea programului veți vedea, în caseta Processor, mesajul „Your CPU supports 64bit (x64) operating systems„, înseamnă că tot ce aveți de făcut este să descărcați și să instalați o astfel de versiune pentru a începe să profitați de avantajele pe care le oferă.

În caz contrar, procesorul computerului vostru nu are o arhitectură de 64 biți și din această cauză va trebui să-l înlocuiți dacă vreți neapărat să folosiți un sistem de operare x64, ori dacă doriți instalați mai mult de 4GB de memorie RAM. Alte soluții nu aveți, din nefericire.

Publicitate:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.