Veioza aceea a căror poze vi le-am arătat e în lucru, că am hotărât să-i schimb LED-urile cu unele bicolor. Între timp am demontat-o și m-am apucat de alta, că mă pricep atât de bine la a începe chestii și a le lăsa neterminate, încât am început să mă gândesc serios la o carieră în politică. Pentru cea nouă voi folosi cutia unui deodorant de cameră și LED-urile primei.
Am ales-o deoarece prezintă mai multe avantaje, printre care forma și construcția concepută practic pentru a fi transformată în veioză, dar înainte de a vă arăta cum facem asta, haideți să cunoaștem componentele și instrumentele utilizate la construirea ei.
Componente și instrumente
- Deodorant de cameră precum cel din imagine. Se găsește în comerț cu ușurință și costă mai puțin de 5 lei. Cea folosită de mine e cumpărată din Auchan.
- LED-uri colorate
- Acumulatorul unui telefon vechi
- O priză DC 2.1 mm (găsiți aici).
- Un jack DC 2.1 mm (găsiți aici).
- Un comutator cu translație (găsiți aici).
- Senzorul unei lumânări electronice (opțional).
- Cutter, pistol de lipit, pistol de lipit la cald
Curățarea, perforarea și decuparea cutiei
Prima etapă a confecționării veiozei Parfumel este demontarea, curățarea și spălarea cutiei deodorantului. De preferat ar fi să folosiți mănuși, că parfumul este deosebit puternic și se impregnează ușor în piele și haine.
După demontare și spălare, vor trebui îndepărtate părțile care încurcă ale ambelor capace. Acestea pot fi tăiate cu un cutter, cu cuțit subțire și foarte ascuțit sau cu un „dremmel”.
Eliminați șpanul și finisați cât puteți de bine surplusul de plastic până la uniformizare.
Pentru a alimenta LED-urile veiozei, eu voi utiliza acumulatorul unui telefon pe care nu îl mai folosesc. E imposibil să nu aveți așa ceva prin casă, dar dacă nu-l găsiți, întrebați la orice service GSM și vă vor vinde acumulatori uzați cu câțiva lei.
Am folosit acest tip de acumulator deoarece este foarte îngust și încape cu ușurință în cutia deodorantului folosită pe post de corp al veiozei. Marcați cu un cutter locurile în care pereții interiori ai capacului inferior vor trebui decupați, decupați-i folosind cutterul, apoi montați în fante acumulatorul. E important să tăiați cât mai precis, astfel încât acumulatorul să stea fix.
Pentru a trasa linia care ne va permite să montăm la aceeași înălțime LED-urile, rupeți 3 cm din lama cutter-ului cu un patent, așezați bucata ruptă pe baterie și rotiți-o, împingând-o cu degetele, astfel încât aceasta să traseze o linie vizibilă pe pereții interiori ai capacului.
După trasarea liniei, scoateți acumulatorul și marcați cu un marker locurile în care veți monta LED-urile. Eu le-am marcat fără să măsor, dar pentru rezultate aproape perfecte ar fi indicat să măsurați și calculați distanța dintre acestea.
După marcare, perforați cu un burghiu (sau cu un cui fierbinte), peretele interior al capacului, firește, îl locurile marcate cu marker-ul. După perforare, lărgiți găurile până când LED-urile pot intra. De preferat ar fi să lărgiți suficient încât LED-urile să intre fix, fără nici un fel de joc.
Pe durata perforării și lărgirii găurilor de fixare a LED-urilor aveți grijă să nu perforați peretele exterior. LED-urile nu trebuie să fie vizibile din exterior!
Procedați la fel pentru fiecare LED ce urmează a fi montat, iar când ați terminat, demontați LED-ul de probă însă nu spălați capacul, urmează perforarea pentru montarea senzorului, a comutatorului bipolar și prizei de încărcare a acumulatorului, operații despre care vă voi vorbi în partea a doua a ghidului.
La postprocesarea imaginilor am exagerat cu umbrele și contrastul tocmai pentru a vă ajuta să identificați cu ușurință detaliile, dar dacă nu mi-am atins scopul, aștept întrebările voastre!
Ah, era să uit! Spor!
sa moara mata crezi ca ne intereseaza de veoiza ta?
„mă-ta”. are cratimă
parca ai facut o chestie sa se stearga automat comentariile idioate…
Am făcut, dar am schimbat tema de curând și am uitat să migrez și funcția respectivă. Acum mi-am amintit subit. :)
da de ce ai urmari un site care nu-ti place?!? ce oameni… nu-i baga in seama!!!
Ba îi place, dar de fiecare dată când găsește ceva care nu-l interesează, fiindcă trăiește cu impresia că scriu special pentru el, se simte abandonat, se deprimă și începe să vorbească urât.
Asta sigur are un nume în psihiatrie…
Sa cumperi un lucru de la magazin e cel mai simplu, dai banu si ieai ce-ti place. Satisfactia este Zero. Pentru cei pasionati de mestereala, cu citeva unelte (de multe ori improvizate), ceva timp liber (se mai poate face rosta si de asa ceva, inca) si cu putintica imaginatie se pot face niste lucruri pentru care satisfactia (cel putin cea personala) este maxima. Cine nu crede, n-are decit sa incerce singur ceva, orice, nu neaparat sa puna pe site, dar orice realizare, oricit de mica aduce o mare bucurie. Ca enternetu e plin de circotasi, asta e alta poveste, pentru ca si ei, bietii de ei, face doar ce stiu mai bine sa faca si aia e doar un singur lucru: sa circoteasca. Di buna sama capul lor e plin cu tarite, ori poate este umplut cu vacuum…
Succes la mesterit, si astept sa citesc si partea 2-a !
Partea a doua va veni curând, de îndată ce trec pe la un magazin de electronice să cumpăr LED-urile de care mai am nevoie. Plasticul peretelui exterior e foarte gros, lumina nu trece prin el cum aș fi vrut eu. Nici nu vreau să-l găuresc sau subțiez, așadar n-am altă soluție decât să dublez numărul de LED-uri.
Eu le-am luat de la brichetele acelea cu lanternă.În zona mea chiar este ”un trend” ca fiecare să-și facă lanternele pentru pescuit..sau alte întrebuințări din cele 6 sau 8 celule ale acumulatorilor de laptop uzați.Proba de foc este pe bălți sau la Dunăre noaptea.
În ce localitate locuiești, dacă nu-i un secret?
De ce nu pui un Push-buton ca şi întrerupător? E mai uşor de aprins.
O altă variantă ar fi bandă LED de 5V sau 12V. Se taie la lungimea necesară, se calculeaza Watt-ii necesari, se ia un transformator potrivit (căci bateria nu face mult timp faţă) şi gata.
Sau ceva mai şic: https://youtu.be/kgPghSJhkzU
iar alţii cu imaginaţie: https://youtu.be/HEDWU5cQFx8
Eu am făcut ceva de genul: https://youtu.be/uIO6WB_fWNc
De acord cu Sorin. E adevărat, lumina ieşită dintr-o lampă făcută de mâna ta parcă mai frumos luminează :)
Cei care nu vă folosiţi neuronii la ceva creativ, omorâţii pe cei care au rămas la Need for speed. V-a dat Cristi link :)
N-am pus fiindcă voi folosi un senzor care, la atingere sau suflare, stinge veioza. Doi la mână, comutatorul oricum trebuia pus, ca să alimentez doar acumulatorul când veioza se încarcă. Acumulatorul era necesar deoarece veioza va sta mai mult pe etajera din baie, iar în baie n-am prize. Bandă LED am căutat, dar n-am găsit pe nimeni care să comercializeze bucăți scurte, de câțiva CM, că n-am ce face cu 5m. Apropo, dacă știe cineva…
Referitor la modelele arătate, ideea de la care am pornit a fost 0 inspirație din alte modele DIY, pentru mine e mai palpitant așa. Cele arătate de tine sunt superbe, dar le văd greu de pus în practică în apartament și cu sculele pe care le am, dar cred că o să încerc cu primul, comandând plăci plexi dreptunghiulare la dimensiuni care să mă scutească de tăierea lor ulterioară.
Extrem de ingenios, Cristian!
Cât despre gheorGHIȚĂ… fericiți cei săraci cu duhul!
Că tot văzusem asta de curând.
https://www.youtube.com/watch?v=L057fEqOJYI