Un bun exemplu de cum funcționează protocolul P2P ni-l dau torrenții: un utilizator descarcă un fișier, apoi „stă la seed” pentru ceilalți, adică îl trimite și altora și tot așa, în sistem piramidal. Odată cu Windows 10, Microsoft va folosi acest procedeu pentru a transmite update-urile între utilizatorii sistemului de operare care au ales această metodă.
Avantaje sunt de ambele părți: Microsoft se eliberează astfel de o sarcină colosală, că pentru a oferi update-urile în momentul de față e nevoie de o infrastructură și resurse demne de filmele SF, iar utilizatorii primesc mai repede și mai rapid patch-urile de securitate și update-urile care îmbunătățesc sistemul de operare sau aplicațiile ce rulează în acesta.
Bine, nu vă imaginați că Microsoft va publica update-urile pe Filelist sau The Pirate Bay, de unde le vom descărca și instala manual. Actualizările se vor descărca și instala tot în mod automat, așa cum o făceau și până acum, cu singura diferență că utilizatorul va putea opta pentru descărcarea lor dintr-o singură sursă, ori din toate cele existente, printre acestea din urmă numărându-se inclusiv sistemele din aceeași rețea locală, care au obținut deja actualizările disponibile.
Alegerea primei sau celei de-a doua variante se face din Settings » Update & recovery » Advanced options » Choose how you download updates. O spun în cazul în care ați descărcat și instalat build-ul 10036 „scăpat” alaltăieri pe Internet și vreți să aflați pe cont propriu despre ce este vorba.
Păi de fapt asta e şi esenţa reţelei reţelelor, numită şi internet, protocolul p2p asigurând o fluenţă mai bună a traficului. Ori torenţii (torentele) sînt asociate de regulă cu alt gen de activităţi(!), cu toate că softurile de mari dimensiuni (distribuţiile de Linux, de exemplu) se recomandă să fie descărcate ca şi torente.
Interesant e că n-au implementat alții acest protocol pentru instalarea actualizărilor, dar și mai interesant va fi de văzut cum se vor împiedica exploatarea acestei caracteristici în scopuri „neortodoxe”.