În cadrul conferinței Ubuntu Developer Summit din 2012, Mark Shuttleworth își propunea ca în următorii patru ani să atragă spre Ubuntu 200 de milioane de utilizatori. Un an mai târziu, cifrele anunțate de Chris Kenyon, vicepreședinte Canonical (companie aflata în spatele Ubuntu), dădeau de înțeles că acest obiectiv ar putea fi atins fără prea mari probleme, dar, din păcate pentru toată lumea, rata de adopție a fost, până la urmă, cu mult sub așteptări.

ubuntu

S-a încercat intrarea pe piața telefoanelor inteligente, dar Ubuntu for Phones s-a dovedit a fi un sistem de operare incapabil să iasă în evidență în vreun fel și răzbi astfel într-o piață în care concurența este acerbă.

Probabil în calculele inițiale ar fi fost incluși nu doar utilizatorii distribuției GNU/Linux de care a auzit deja toată lumea, și potențialii utilizatori ai Ubuntu Touch și Ubuntu TV, dar, deși neconfirmat, este aproape cert faptul că Ubuntu nici măcar n-a acumulat 100 de milioane de utilizatori între toate versiunile sale desktop și server.

Pe de altă parte, e posibil ca nici cei 25 de milioane cu care se mândrește Canonical să nu fie în totalitate utilizatori ai Ubuntu, ci mare parte dintre ei să folosească distribuții derivate (forks) ale acestuia. În fine, asta oricum nu prea contează în condițiile în care deficiența de aplicații pentru Linux determină regresul masiv la Windows sau OS X.

Oricum ar fi, indiferent de planuri poate prea îndrăznețe, de ce să nu recunoaștem, Ubuntu a făcut și încă mai face istorie, devenind la foarte scurt timp de la lansare sinonim cu Linux.

10 comentarii
  1. Mark Shuttleworth încearcă să facă ce zice proverbul românesc cu alergatul după doi iepuri
    Pe desktop s-au mai apucat și de serverul grafic Mir, în loc să contribuie la Wayland
    Eu m-aș mira să aibă 10 milioane de utilizatori cu așa interfețe și idei groaznice
    Derivata Linux Mint probabil are

    În fine, eu sunt dezamăgit, cred că o să rămân cu Windows 7 pe dekstop pentru multă vreme.

  2. N-am nimic de reprosat sistemului Ubuntu 14.04.
    Astept 16.04 cu ce va aduce nou.
    Pentru munca normala de birou e un sistem mai mult decat perfect.

    Sper ca aceste nerealizari sa nu duca la un regres al produsului ar fi pacat.

    1. Perfect de acord Cosmin.
      Am inceput sa folosesc Ubuntu in 2008.
      Ubuntu 14.04 e perfect pentru birou si nu numai.
      Nu inteleg de ce in birourile institutiilor publice nu se foloseste.
      Poate pentru ca este gratuit si din zero nu se poate fura nimic chiar daca se fura 100%.
      Nu inteleg de ce in programa scolara nu este nimic despre Linux.
      Poate pentru a nu se ridica pe viitor un tanar politician care sa impuna in sistemul public alternative gratuite suitelor Microsoft.
      Nu inteleg de ce copii nu invata despre alternativele gratuite ale atat de scumpelor oferte Microsoft.
      Nu inteleg de ce copii sunt invatati din scoala sa fure (sa instaleze versiuni piratate) – pt ca sunt convins ca sunt foarte putini cei care folosesc licente platite pentru ce inseamna un computer cu SO Windows = licenta pt sistem de operare > 100 euro; licenta pt suita office – Word/Excel > 200 de euro; licenta pt antivirus = 100 euro; + licente pentru tot ce misca sub win (dezarhivare, prelucrare grafica minimala etc).
      Solutiile gratuite nu prea sunt compatibile cu Microsoft.

    2. Probabil fiindcă e complicat să migrezi la Linux tot arsenalul de programe, să înveți funcționarii să le folosească pe astea noi, să găsești în fiecare localitate firmă care să asigure suport tehnic, samd.

      Dacă pe PC-ul de acasă vorbim de o resoftare și punct, altfel stăm de vorbă în cazul instituțiilor publice, de sistemele cărora depind milioane de oameni (a se vedea cardul de sănătate).

  3. Ubuntu a inceput bine, eu deocamdata il folosesc pe laptop si sunt foarte multumit, dar sa vedeam ce se va intampla in viitor, se pare ca unele lucruri nu vor sa le schimbe si asta va fi in defavoarea lor. Ca sa ramana pe piata adanc inradacinati ar trebui sa sa vina cu ceva nou si deosebit, si deocamdata eu vad ca schimbarile pe care le fac ei sunt cam slabute aproape insesizabile. Cine va avea mintea deschisa si se va orienta spre ce place lumii va avea succes.
    La inceput mi-a fost si mie greu pe linux , dar acuma vad ca pot sa renunt la windows, asa ca fiecare sa foloseasca ce ii place.

  4. Nu uitati un lucru important, unde era adoptia de linux cand a aparut Ubuntu, care era procentul de useri de x86 care au dat un singur click in linux, indiferent de distro, fast forward to 2015, care sant aceleasi cote ?
    Datorita Ubuntu single handed as spune Linux a ajuns in pozitia de a spune cu gura plina, fara tremuraturi, cum spune un antevorbitor „e sistemul perfect de birou”.
    Sant total de acord cu el.
    Personal, ideea de a schimba ceva in sensul spus mai sus „sa vina cu ceva cu totul deosebit ca sa traiasca” este ceva de genul „taurul trebuie sa dezvolte aripi si turbo sub coada, altfel devine desuet in fata vulturului” adica stupida.
    Ubuntu (si nu numai, orice linux) trebuie sa stea stabil, ca si pana acum, cu scutul Opensource in fata furtunii, doar cei care stiuti, dovediti, sant hoti si banditi, si care culmea mai cer si bani multi de la noi pentru a asta (sute de milioane de euro ultimele cifre de la Udrea citire) trebuie sa vina mereu cu ceva nou ca sa tampeasca clientul, daca te opresti din dat palme se dezmeticeste spunea cineva odata, parca prin „Groapa” ?
    Sa stam stramb, drept, pe diagonala, ca de asta e democratie, dar sa judecam drept.
    Din nou, e doar parerea mea, se poate ignora, nui bai.
    Sarbatori fericite, cu sanatate si noroc, frati romani !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.