Transformarea unei adrese IP dinamice într-o adresă IP fixă (statică/routabilă), în adevăratul sens al cuvântului, poate fi efectuată doar de către furnizorul de servicii la Internet și are niște costuri care, pentru un utilizator de rând, nu prea sunt justificate.

conexiuni

Dacă doriți să vă găzduiți propriul site web ori server FTP în calculatorul sau pe routerul personal, să rulați un server pentru jocuri, sau să accesați fișierele de pe NAS prin Internet, puteți face uz de un serviciu Dinamic DNS.

Un DNS dinamic ne permite să configurăm un host (o adresă web) propriu care să trimită, la accesare, spre noua adresă IP a routerului sau calculatorului personal. Actualizarea adresei IP se face cu ajutorul unui client instalat în PC, ori de către router, care o vor comunica periodic serviciului pe cea nouă.

Servicii dinamic DNS

Unul dintre puținele servicii dinamic DNS care funcționează actualmente sunt cele oferite de noip.com. Dacă doriți să transformați adresa IP dinamică în una fixă, accesați site-ul acestora și creați-vă un cont și un host nou.

creare host dynamic dns pe noip.com

Pentru finalizarea configurării contului și a hostului va trebui să accesați link-ul ce v-a fost trimis prin email. E important să faceți acest lucru altfel nu veți putea folosi serviciul.

După activarea contului, pentru ca hostul să redirecționeze clienții spre adresa IP corectă, va trebui fie să instalați un mic progrămel în calculator, așa cum am explicat la primul punct, fie să configurați routerul (dacă este posibil) să anunțe serviciul dinamic DNS că i-a fost alocată o nouă adresă IP publică.

1. Actualizarea adresei IP folosind clientul oficial

Descărcați și instalați în PC clientul DUC, cel care se va ocupa de actualizarea automată a adresei IP spre care va redirecționa hostul proaspăt creat (ex: clsb.ddns.com).

Pentru conectarea clientului DUC în Windows folosiți numele de utilizator și parola introduse la momentul creării contului.

conectare client DUC

După conectare, vi se va cere să alegeți hostul a cărei adresă IP doriți să fie actualizată periodic. Selectați-l pe cel afișat la crearea contului, apoi apăsați Save.

host dynamic dns noip.com

Dacă ați configurat corect clientul DUC, acesta ar trebui să arate în felul următor:

client miip.com configurat corect

Pentru a uita de griji, ar fi de preferat să-l configurați să pornească odată cu sistemul de operare. Astfel, de fiecare dată când adresa IP publică se va schimba, hostul va redirecta către cea nouă / corectă.

2. Actualizarea adresei IP de către router

Dacă routerul dumneavoastră oferă această posibilitate, ar fi de preferat să-l configurați să transmită în mod automat serviciului noua adresă IP publică. În routerele TP-Link care o includ, o găsiți în ramura Dynamic DNS.

actualizare adresa IP dinamica de catre router

De ce este de preferat ca actualizarea adresei IP să fie făcută de către router:

  • evitați instalarea unui program de care nu aveți nevoie în alt scop
  • adresa IP va fi actualizată chiar și atunci când PC-ul este oprit

Principalul dezavantaj față de client e că routerul nu va putea actualiza în mod automat grupurile de host-uri, funcție utilă doar celor care au configurat mai multe hosturi și au realmente nevoie de toate.

Serviciul Dinamic DNS de la RCS & RDS

Dacă sunteți client RCS & RDS, e bine de știut că aceștia vă oferă gratuit posibilitatea de a crea un host de tip *.go.ro pentru conexiunea dumneavoastră Fiberlink. Pentru configurarea sa va trebui să vă accesați propriul cont Digicare, apoi să urmați calea Administrare servicii » Digi Net FiberLink » DNS Dinamic:

dinamic dns de la rds

După alegerea adresei de instalare a serviciului Fiberlink contractat, vi se va permite crearea unui host personalizat:

setari DNS dinamic

Partea bună e că pentru actualizarea DNS-ului dinamic de la RCS & RDS e că nu trebuie să instalați vreo aplicație în calculator sau să configurați routerul să comunice noua adresă IP, această operația fiind realizată în mod automat de către sistem.

Partea mai puțin bună e că nu veți putea folosi hostul imediat după crearea sa, ci va trebui să așteptați câteva ore până la propagarea corectă a DNS-urilor.

Utilizarea unui DNS dinamic pe post de adresă IP statică

După cum ați văzut, transformarea unei adrese IP dinamice în una statică (routabilă) nu este posibilă, dar în loc de o adresă IP statică putem folosi un DNS dinamic care să redirecționeze către cea dinamică, oricare ar fi ea. Astfel, dacă veți dori să vă conectați la propriul NAS, la webiste-ul, blogul, sau serverul FTP găzduit acasă, în loc de introducerea adresei IP, introduceți hostul asociat DNS-ului dinamic și conexiunea se va stabili fără probleme.

adresa ip dinamica transformata in statica

Cu alte cuvinte, chiar dacă nu ați transformat literalmente o adresă IP dinamică într-o adresă IP statică (routabilă), rezultatul e practic același.

14 comentarii
  1. Ca in bancul cu blonda la examenul auto: corect dar incomplet!!!
    Ca sa fie valabil ce se spune in articol, trebuie mentionat ca acel IP dinamic trebuie sa fie deja public/routabil/adresabil dinspre Internet.

    Altfel, cum e de exemplu in cazul modemurilor de Internet tip stick sau a altor adrese IP provenite din NAT, private, degeaba se face dinamic DNS, nu vor putea fi adresate dinspre Internet in vecii vecilor, amin!

    Asa ca, cine isi pune un DVR in spatele unei adrese private, nu-l va putea apela decat cu metode mult mai sofisticate, unul din ele fiind VPN.

  2. Salut, am facut cont pe no-ip.com, am ales un subdomeniu pentru dynamic dns , am configurat ruterul ca la tine in poza, am facut portforwoard la portul 27015 si am pornit un server de cs pe portul 27015, vreau sa spun ca nu ma pot conecta pe acel port cu subdomeniul de pe no-ip.com, daca incerc sa ma conectez pe ip-ul care il am in acel moment merge? Ce mai trebuie sa fac sa mearga pe domeniul ales de pe no-ip?
    Am internet de la digi, Stima

    1. Bobojumbo……trebuie sa te incadrezi in Porturile date de Duc !!

      Cristian…..nice tutorial este benefic …eu am rezolvat problema serverului de radio si merge brici !
      Multumim !!

  3. Am un domeniu luat de la rotld.ro , sa spunem domeniu.ro
    am un server web acasa cu conexiune de la rds, si am creat la digi care un DDNS, sa zicem adresa.go.ro .
    Cum configurez la rotld.ro nameserverele, ca acolo i-mi cere o adresa de tipul ns.domeniu.ro cu un ip asociat?

    1. https://www.noip.com/ fa cont aici si instaleaza acest software si la domeniu iti alegi ce vrei tu
      de ex ddns.net sau ce crezi ca ti se potriveste din domeniile date de ei si in fata pui adresa de la server ! Ex: eu am https://djmonkey68.ddns.net !!
      Efectiv iti face redirectionare pe RDS – ul tau si la date de contact pui linkul creat de No IP

  4. Deci nu poti folosi FTP ca nu ai IP static da ? E simplu crazy4web.ddns.net il pui in No IP la Edit Hosts si bifezi casuta ca sa o memoreze!
    Apoi iti bagi datele in FTP sau WinSCP.

    1. pe go.ro am un site web la care nu mai pot acesa fisierele
      subdomeniu don.go.ro

      care sunt modalitatile de conectare ? FTP ? Ce user si ce ftp server ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.