Revin la Windows 10 pentru a vă vorbi despre Windows Sonic, noua platformă audio de la Microsoft care promite o îmbunătățire majoră a experienței audio atunci când sunt folosite căștile. Introdusă prin Creators Update, aceasta conferă efecte 3D sunetelor redate de PC prin căști, fără a avea vreo importanță majoră, cel puțin la nivel teoretic, calitatea acestora.

casti audio

La început nu mi s-a părut o chestie „wow”, de aceea nici n-am menționat „sunetul spațial” printre caracteristicile importante dobândite de Windows 10 prin Creators Update, apoi mi-a venit ideea de a-l activa timp de câteva zile și afla, astfel, dacă la dezactivare îi voi simți lipsa.

Alternând între una și cealaltă, am utilizat Windows Sonic și Dolby Atmos timp de o săptămână. Azi le-am dezactivat pe ambele, iar diferența de calitate se simte ca de la cer la pământ pe căștile mele, iar de preferat, fără nici o îndoială, prefer Dolby Atmos.

Cum  se activează sunetul spațial în Windows 10

sunet spatial fara

Pentru a activa sunetul spațial în Windows 10, dați click dreapta pe difuzorul din zona de notificare și alegeți opțiunea Sunet spațial (fără) pentru a accesa panoul de proprietăți audio.

sunet spatial

În cadrul Sunet spațial, la Format sunet spațial, alegeți una dintre opțiunile disponibile, Windows Sonic for Headphones, respectiv Dolby Atmos for Headphones. Bifați, de asemenea, și caseta de activare a sunetului surround virtual 7.1.

Sunetul redat de PC se va întrerupe pentru 2-3 secunde, semn că formatul de sunet spațial ales a fost activat și beneficiați de o audiție optimizată pentru căști. Chiar dacă nu veți sesiza diferențe de la prima încercare, nu renunțați, ci redați un film de pe DVD sau melodii la un bitrate superior și/sau într-un format care nu abuzează de compresie.

Apropo, să n-aveți așteptări prea mari de la melodii descărcate de pe YouTube sau de la filme care n-au fost preluate de pe DVD și nici de la sunetul redat prin sisteme multimedia, ambele formate având rolul de a îmbunătăți calitatea sunetului redat prin căști și nimic altceva.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.