Încă o dovadă că Google a făcut o treabă foarte bună cu Lollipop o avem din această comparație a performanțelor smartphone-ului Samsung Galaxy S4 cu cu cele ale noului membru al familiei Galaxy: S6 Edge, cel mai bun smartphone fabricat până acum de coreeni.
După cum ați putut observa dacă ați avut răbdare să urmăriți clipul până la capăt, lupta e strânsă, diferențele de performanță la utilizarea obișnuită fiind nerelevante pentru efectuarea unui upgrade, iar dacă n-ar fi, printre altele, pentru camera mai bună, ecranul mai mare și autonomia noului vârf de gamă, de ce să nu recunoaștem, surprinzătoare, puțini ar mai trebui să fie interesați de el.
Chiar dacă eu, unul, nu văd o necesitate reală a sporirii puterii de calcul a smartphone-urilor, sunt ferm convins că în cel mult doi ani vom avea în buzunare dispozitive cu procesoare cu 16 nuclee, 64 de biți, cel puțin 6 GB de memorie RAM și ecrane de 7″. Dacă asta vinde, asta se va fabrica.
E trist că încă nu s-a găsit o modalitate de a elimina complet PC-ul din peisaj, cel puțin nu una care să convingă suficientă lume. Văd în jurul meu tot mai des oameni care au în buzunare un Quad-Core de 2,5 GHz cu 3 GB de memorie RAM și-n birou sau sufragerie monștri cu un Pentium 4 Single, cel mult Dual-Core și 1, maximum 2 GB de memorie RAM. Trist, nu?
O astfel de încercare a fost Atrix LapDock, un accesoriu pentru smartphone care-l transforma pe acesta din urmă în laptop prin simpla andocare la porturile USB & HDMI.
E prea devreme, dar mă mai aventurez în a prevesti încă o dată viitorul pentru a vă arăta convingerea mea că în foarte scurt timp, de aici în cel mult 5 ani dacă tendința va fi aceeași, nu vom mai cumpăra PC-uri ci smartphone-uri și LapDock-uri și „DeskDock-uri”.
De moment ne frânează căldura, iar când spun asta nu mă refer la încălzirea globală, ci la cea degajată de chipurile dispozitivelor de mici dimensiuni, care se face vinovată de necesitatea implementării tehnologiei thermal throttling, singura piedică în calea fericirii noastre.
Când acest lucru se va întâmpla vom avea PC-ul la purtător. Acasă și la birou vom avea monitorul, mausul, tastatura și HDD-ul în care vom ține miile de documente, filme și «catralioanele» de selfie-uri, melodii și jocuri.
Intel face pași mari în eradicarea supra-încălzirii și sunt convins că nici ceilalți nu stau cu mâinile în sân, prin urmare ne putem aștepta la multe surprize plăcute de la viitorul nu foarte îndepărtat.
Un alt indiciu că tendința de îmbunătățire a puterii de calcul ne duce în această direcție, cea a dispozitivului universal, îl primim de la Microsoft prin Windows, sistem de operare care, după ce ne-a obligat ediții la rând să upgradăm procesoarele, memoriile RAM și HDD-urile pentru a beneficia de noua sa versiune, de la Vista încoace cei din Remond au schimbat placa, cea nouă fiind mai pe gustul urechilor muzicale ale buzunarelor noastre.
Nu ai sa vezi niciodata un dispozitiv de mici dimensiuni, inlocuind un laptop, PC, etc. Acestea or sa evolueze si vor face si „mamaliga” intr-un final, insa fiecare o sa aiba rolul lui, in viata de zi cu zi al fiecarui individ.
Nu cred ca stai toata ziua (cand ai de lucru), in fata telefonului/ tablete-i, sa faci proecte, postari pe site-uri ori alte operatiuni specifice meseriei tale, cu toate ca ai putea. Sigur preferi un laptop, din motive pe care nu cred ca trebuie sa le mai amintesc.
cristi are dreptate doar ca tu nu ai inteles care era ideea
Si care era ideea grigorie?
Cea expusă în articol: telefonul înlocuiește unitatea centrală a PC-ului. Tot ce ai tu de făcut e să-l conectezi la un dispozitiv (dock) care-l leagă la monitor, maus și tastatură.
Din cate observ in video, S4 are mai multe aplicatii instalate. Sunt sigur ca are multe ore la bord fata de S6 Edge. Din punct de vedere al vitezei de procesare, nu as face upgrade-ul. Altfel, tinand cont de cum arata Edge-ul si tipul display-ului, sigur ca m-as bucura sa-l am in buzunar.
Ideea cu telefonul sa tina loc de „unitate centrala”, mi se pare foarte faina. Sigur ca mi-as dori sa am asa ceva.
Android, în momentul de față, nu are nevoie de mai mult decât ceea ce-i oferă un smartphone construit în urmă cu 2-3 ani, dar se promit noi optimizări.
Reformulez, sa priceapa tot omul:
Acestui concept nu-i vad nici un viitor si aici fac referire la aproape toate aspectele si dau doar cateva axemple:
Nimeni, care foloseste un calculator, laptop (cel putin), mai multe ore pe zi, nu o sa-si benocleze ochii la un dispozitiv de 5′, 6′, 7′.
Cel mai mare impediment, va fi diferenta Android vs Windows. Android din punct de vedere al sistemului, aplicatiilor, a ceea ce se poate face intradevar pe el….. imi vine in minte un singur cuvant LIMITAT….deocamdata.
Cred ca acesta este cuvantul la ceea ce incercam sa compar mai sus, un dispozitiv mobil plus statie de andocare, fata de laptop, de ex.
Uite un exemplu concret, concept implementat deja si oarecum asemanator sistemului de andocare: Laptop-urile 2 in 1, cele cu ecren detasabul care-l folosesti ca si tableta. Dupa cate vad si aici fac referire strict la vanzari, se pare ca nu a prea prins
…..mai departe, om vedea!
Nu înțeleg de ce te încăpățânezi să nu înțelegi că display-ul de 5 sau 7 inci îl vei privi doar atunci când nu ești acasă ori la birou. Conectat la un dock, telefonul devine laptop sau desktop, în funcție de dock. Ai în articol fotografii cu ambele tipuri. Unul în format laptop, celălalt reprezentând un desktop. Singura diferență e că porți cu tine în permanență, în buzunar, „unitatea centrală” (procesorul, memoria RAM și sistemul de operare).
Si mai simplu: Privește telefonul ca fiind un Intel Compute Stick.
Dacă nici acum n-ai înțeles despre ce este vorba, îmi pare rău dar nu știu cum altfel să-ți explic și mai simplu decât deja am făcut-o.
Aruncă o privire peste cerințele de sistem ale Windows 10. Vei descoperi că multe smartphone-uri actuale sunt suficient de puternice pentru el. Prin urmare
Sunt mai limitat, asta e…
Subiect articol: „PC-ul viitorului” smartphone folosit pe post de unitate, intr-o statie de andocare.
Ai spus: „display-ul de 5 sau 7 inci îl vei privi doar atunci când nu ești acasă ori la birou”
Concluzie: Vorbim de un dispozitiv mobil pe post de „unitate de procesare”, folosit ACASA.
Acum citeste motivele expuse in comentariul de mai sus, de ce un asemenea dispozitiv nu o sa prinda din nici un punct de vedere.
Scuze pentru indrazneala…si pt ca inteleg mai greu…
(scrie si tu pe intelesul astora ca mine)
Măi nu o lua așa, eu dau explicații având cele mai bune intenții, iar tu ești destul de vechi pe aici pentru a cunoaște acest lucru foarte bine.
Că m-am folosit Android pentru exemplificare nu te limitează la a considera că doar Android va putea fi instalat în dispozitive suficient de puternice încât să ruleze orice sistem de operare. Dovada e PC-ul comprimat de Intel într-un stick USB de foarte mici dimensiuni. Acesta rulează Windows 7 fără probleme.