Înainte de a mi se oferi ocazia să-l cunosc personal, Ulefone Paris mi-a stârnit curiozitatea atât de mult prin review-urile predominant pozitive citite imediat după apariția sa pe piață, încât n-am ezitat să spun da atunci când mi s-a propus să-l iau în teste.
Privindu-i specificațiile tehnice, Ulefone Paris pare un smartphone dintr-o categorie de preț superioară celei în care l-a încadrat fabricantul, iar utilizarea sa zilnică timp de trei săptămâni îmi permite să vă spun dacă această impresie persistă sau nu în timp.
Specificații tehnice
OS | Android 5.1 Lollipop |
---|---|
Display | 5″, IPS LTPS, Full Lamination, 2.5D, Corning Gorilla Glass 3®, HD |
CPU | 64-bit MTK MT6753, octa-core, 1.3GHz |
RAM | 2GB LPDDR3 RAM 1866 MHz |
Memoria internă | 16 GB (Miro SD de până la 128GB) |
Baterie | SONY Li-ion de 2250mAh |
Camera Foto | 13MP (f/1,8) / 5MP |
Conectivitate | WiFi 802.11 b/g/n/, Bluetooth, OTG |
Rețea | 2G, 3G, 4G (nu e compatibil cu Digi 4G). |
Materiale | plastic (corpul) & metal (rama laterală) |
Dimensiuni | 144.5 x 71.7 x 8.0 mm |
Greutate | 128 gr |
Ambalare și conținutul cutiei
Nimic special de remarcat din punct de vedere al ambalajului. În cutie veți găsit telefonul, bateria, încărcătorul, un cablu USB și o pereche de căști, toate albe, și un ghid de utilizare.
În cutie am găsit și o folie de protecție pentru display, dar din câte mi-a fost dat de înțeles de către magazinul care mi-a trimis telefonul în teste, aceasta nu e inclusă în pachetul standard.
Primul contact
Ulefone Paris este un smartphone deosebit de ușor, iar datorită acestui aspect, la primul contact ai senzația că este și deosebit de fragil, dar aceasta dispare când realizezi că este înconjurat de o ramă metalică robustă, foarte bine executată.
Chiar dacă vei încerca să-i găsești vreun cusur carcasei, indiferent cât de atent o vei examina, vei descoperi că nu există loc de mai bine, făcându-se tot ce este omenește posibil pentru ca, din acest punct de vedere, nimeni să-i nu poată găsi vreun nod în papură.
Prima surpriză neplăcută o ai abia în momentul în care-i conectezi căștile originale și te întrebi când au avut scamele timp să se adune acolo într-atât de mult încât jack-ul să nu intre complet, așa cum ar fi trebuit să se întâmple în mod normal.
Îți dai seama că problema e a căștilor, nicidecum a telefonului, abia atunci când conectezi altele. Cu ale iPhone-ului, de exemplu, totul e în regulă și acestea funcționează impecabil.
Per total, senzația e cea oferită de un dispozitiv premium, ceea ce e de-a dreptul surpinzător pentru un telefon cu așa preț accesibil.
Camera foto
Mă așteptam la mult mai puțin de la ea, trebuie să recunosc, dar și de această dată am avut parte de o surpriză plăcută. Am spus plăcută, nu perfectă!
Camera are mult de suferit atunci când lumina ambientală nu o ajută. Indiferent ce ai face, în interiorul clădirilor sau după înserare, fotografiile ies neclare și mișcate.
Focalizarea automată funcționează destul de bine dacă subiectul este la o distanță de cel puțin 15 cm, în caz contrar va trebui să focalizezi manual și, cu cât distanța dintre lentila camerei și subiect este mai mică, cu atât mai greu veți putea obține focusul dorit.
Dacă lumina este suficientă, după cum ați putut observa și în exemplele din galeria de mai sus, rezultatele sunt impresionante din toate punctele de vedere, și o spun fără a ține cont de faptul că întregul ansamblu costă puțin peste 100$.
Aplicația camerei este cea tipică, regăsită în orice smartphone cu Android pur și permite, printre altele, realizarea unei fotografii continue de 40 sau 99 de cadre, activarea declanșării automate la detectarea zâmbetului, ajustarea manuală a expunerii și a ISO-ului, activarea sau dezativarea stabilizatorului electronic (EIS), samd.
Ce nu mi-a plăcut e că de multe ori declanșam fotografierea continuă fără să-mi dau seama, că alteori camera se bloca în timpul filmările, dar și că trecerea de la un mediu întunecat la altul luminos se face prea brusc pe durata filmării.
Software
Ulefone Paris vine cu Android 5.1 cu interfața originală Launcher3, tot pachetul de bază de aplicații Google (Play, Muzică, Hărți, Gmail, Google Services, Settings & Calendar), și deosebit de puțin bloatware, dezvoltatorul adăugând doar o aplicație de actualizare OTA, Radio FM, Lanternă, Manager de fișiere și un soi de aplicație pentru realizarea de căutări.
Asupra Android s-a intervenit foarte puțin, iar asta pentru a adăuga câteva gesturi inteligente cu care putem interacționa cu telefonul pentru efectuarea a diferite operații, precum și a funcției ce permite efectuarea de screenshot-uri prin glisarea a trei degete pe ecran.
Iar dacă tot am adus vorba de actualizări, în mai puțin de o lună de la primirea sa, acesta a primit 3 update-uri. Apropo de asta, Ulefone ar fi promis că nu se oprește din dezvoltarea și îmbunătățirea firmware-ului până în momentul în care toți posesorii de Paris sunt mulțumiți în totalitate de acesta. Tot ce pot să vă spun eu e că până la versiunea curentă telefonul se încălzea foarte tare pe durata convorbirilor, iar după ce se încălzea răspundea destul de greu la comenzi, dar ambele probleme au fost remediate.
Experiența în utilizare
N-ar fi exclus să am pretenții prea mari de la Ulefone Paris, dar nu mi-a plăcut că touch-ul nu este pe atât de precis pe cât mi-ar fi plăcut. De exemplu, încercând să derulez între ecrane, uneori deschideam neintenționat aplicații, iar asta nu e deloc ceva plăcut.
Ecranul HD IPS de 294 ppi asigură o calitate excelentă a imaginii, are un colorit plăcut și oferă unghiuri generoase de vizibilitate în toate condițiile de luminozitate. Ulefone Paris se mai laudă la acest capitol și de ajutorul tehnologiei MiraVision din dotare.
Mergând mai departe, trebuie să vă spun că acest terminal dezamăgește la capitolul convorbiri prin speaker, lipsa unui al doilea microfon care să ajute la izolarea zgomotelor făcându-se simțită într-atât de mult încât interlocutorului îi va fi deosebit de greu să vă înțeleagă, prin urmare, pentru a avea mâinile libere, va trebui neapărat să apelați la căști.
Difuzorul se aude destul de puternic, dar sunetul este puțin metalic. Din fericire problema se rezolvă din modulul de optimizare a sunetului, disponibil în panoul de setări al Android.
Ce m-a surprins în mod plăcut la Ulefone Paris a fost lipsa lag-ului, procesorul de opt nuclee și cei doi GB de memorie ram din construcția telefonului făcându-și simțită prezența.
Antutu 6.0 îl poziționează la 20.000 sub Meizu MX5, iar o astfel de diferență te-ai aștepta să se facă simțită în utilizarea zilnică, dar nu este deloc așa dpdv al aplicațiilor și jocurilor pe care eu le-am rulat în cele patru săptămâni.
Autonomie
Ulefone Paris dezamăgește la capitolul autonomie, acumulatorul Sony de 2250mAh dovedindu-se a fi insuficient pentru a asigura energia pentru o zi de activitate normală.
În acest sens s-au adus optimizări în update-urile primite recent, dar dacă sunteți genul de utilizator care obișnuiește să butoneze telefonul în drum spre serviciu, în pauzele de masă și la întoarcere (adică aproximativ 2-3 ore de browsing, YouTube și Facebook), care păstrează datele mobile și bluetooth-ul active în permanență, cu greu veți încheia ziua.
Ce e bine
- preț foarte bun
- camera surprinzător de bună (în plină zi sau cu lumină suficientă)
- calitate foarte bună a sunetului în convorbiri prin cască și la redarea multimedia
- ecran de o claritate remarcabilă, protejat cu tempered glass și Gorilla Glass 3.
- design elegant, atent realizat, carcasă solidă
- viteze foarte bune pe 4G (exclus Digi Mobil, rețea în care nu funcționează)
- foarte rapid la navigarea pe internet și rularea aplicațiilor și jocurilor
- spre diferență de majoritatea smartphone-urilor chinezești, vine cu serviciile și aplicațiile Google esențiale preinstalate.
- fabricantul „nu l-a uitat”, ci îi aduce constant îmbunatățiri prin update-urile OTA dese
Ce e rău
- autonomia foarte redusă, fiind necesară încărcarea și de 2 ori/zi
- calitate a sunetului foarte precară activând speaker-ul (pentru interlocutor)
- uneori touch-ul nu răspunde așa cum ar trebui (dar se comportă impecabil la tastare, prin urmare tind să cred că e mai degrabă vorba de o problemă software decât hardware)
- la restabilirea valorilor din fabrică, sunt eliminate inclusiv aplicațiile de particularizare
Concluzii, preț și disponibilitate
Ulefone Paris este un telefon foarte bun pentru prețul său, adică pentru cel mult 550 de lei. Știu că a fost rebrănuit de Evolio, care-l comercializează cu aproape dublu, dar îmi vine greu să cred că m-aș lăsa înduplecat să achiziționez acest smartphone la ei în condițiile în care cu diferența de preț îmi cumpăr două telefoane, nu unul.
Modelul prezentat a fopst primit pentru testare din partea magazinului GearBest.com, de unde poate fi achiziționat începând cu 129.75 dolari, cu costul transportului inclus în preț.
Salut,
Interesant review-ul tau.
Marturisesc sincer ca am vrut sa il achizitionez si eu dar am optat pentru Redmi Note 2 de la Xiaomi.
Am facut bine? ;)
Multumesc!
Și în cazul Redmi Note 2 vorbim de un raport calitate preț foarte bun, iar celor cărora bugetul le permite, evident că le recomand să-l cumpere în caz că au de ales. Totuși, nu prea poți spune că ai avut de ales între astea două, la 220$ ai opțiuni foarte interesante.
Ai dreptate însă eu am găsit Ulefone Paris la 129 $ (Gearbest + taxe vamale) si Xiaomi Redmi Note 149 $ (Giztop, livrare din UE cu DPD, fara taxe vamale).
Sper să fie o alegere bună! ;)
La Multi Ani 2016!
La prețul acesta nu mai spera, clar e o alegere bună!
Salut,
Nu pot sa nu zic ca mi-a atras atentia acest telefon inca de la inceputurile vizitelor pe acest site. Am urmarit cateva review-uri despre acest tel. si am ramas impresionat. Mai erau cateva semne de intrebare dar care si-au gasit raspunsul in acest review. O singura intrebare, asta pentru ca ai avut „onoarea” sa ai ambele telefoane in posesie pentru o oarecare perioada de timp, daca ai fi sa alegi intre Ulefone Paris si Cubot X9 spre care ai inclina?
Ulefone Paris pentru construcția mai bună, pentru cameră și performanțe. E drept, bateria lui X9 ținea lejer o zi cu firmware-ul testat de mine, dar Paris este superior din celelalte puncte de vedere.
Era ceata afara sau asa scoate el pozele?