La navigarea pe Internet nimic nu este mai frustrant decât link-ul pe care faci click și care fie te duce în bălării, fie niciunde, adică într-un 404. Niciun 404 nu este inevitabil, că nu cad din cer link-urile rupe pe site-uri la întâmplare, iar întotdeauna o idee mai bună e să ștergi direct link-ul mort și orice referință la acesta decât să-l lași acolo cu scopul de a enerva vizitatorii.
În WordPress avem tot felul de instrumente pentru a rezolva problema, iar unul dintre acestea este plugin-ul Broken Link Checker și care, deși e gratuit este actualizat periodic pentru a se încadra în standardele platformei.
Cu ajutorul acestuia pot fi verificate periodic toate link-urile de pe orice site ori blog generate cu WordPress, inclusiv a celor spre YouTube ori MediaFire (pentru verificarea link-urilor YouTube vi se va solicita crearea și utilizarea propriului API).
La prima scanare e bine să-l lăsați să-și vadă de treabă până când în șirul de lucru nu se mai află niciunul. Cum știți că a scanat întregul site? Vă ține el la curent cu progresul făcut direct în panoul de control al WordPress prin widget-ul propriu.
De ce e bine să-l ignorați până termină ce are de făcut? Pentru că astfel economisiți timp la repararea link-urilor întrerupte, iar asta deoarece în timp ce va găsi și identifica toate link-urile rupte, le va grupa pe toate cele identice și astfel nu va trebui să le reparați pe rând.
Când a terminat de scanat întregul conținut al blogului, va grupa fiecare link în funcție de rezultatul obținut la scanarea acestuia. Astfel, vom avea o secțiune cu toate legăturile, alta cu cele întrerupte, suspecte sau redirecționate. De regulă cele suspecte, și acum vorbesc din experiență, sunt tot rupte, însă dintr-un motiv sau altul nu le-a sortat corect.
Puteți începe cu cele redirecționate, mai puțin grave și cel mai ușor de rezolvat, iar asta deoarece in generar va fi vorba de legături spre site-uri care și-au schimbat numele ori care, între timp au trecut de la http la https. Acestea pot fi reparate în lot prin activarea opțiunii „Reparare redirecționări” în setările avansate ale plugin-ului.
Totuși, înainte de a continua, nu uitați să realizați un backup al bazei de date.
Cele care vă vor da bătăi de cap vor fi cele întrerupte, pe care va trebui să le remediați unul câte unul, iar atunci când acest lucru nu este posibil, să le eliminați din conținut. Le puteți dezasocia, dar astfel generați conținut bizar de genul „click aici”-uri fără niciun link în spate.
Modulul dispune și de funcție de căutare a link-urilor similare, însă acesta, dacă va sugera ceva (de cele mai multe ori nu o face), va fi un link spre versiunea originală salvată la un moment dat în arhiva Internetului.
Una peste alta, iar aici vorbesc tot din experiență, veți avea nevoie de aproximativ opt ore de muncă pentru fiecare 200 de link-uri întrerupte, însă cu cât mai repede rezolvați problema cu atât mai bine pentru vizitatori și pentru poziționarea site-ului în rezultatele Google.
Link-urile externe dispărute pentru care nu găsiți rapid o soluție, dar pe care nu vreți să le eliminați din conținut ci să le reparați la un moment dat, temporar le puteți trage pe dreapta cu Dismiss și să reveniți ulterior asupra lor.
Mie îmi provoacă repulsie pluginul ăsta.
În primul rând pentru că rupe la resurse deschizând o grămadă de conexiuni inutile pe http și MySQL, apoi a mai fost și vulnerabil și-l abandonase dev-ul înainte să-l ia ăia de la WPMUDEV
Dacă nu te ține vps-ul nu-i de lăsat să ruleze la nesfârșit, îți faci treaba cu el și pa.