Majoritatea computerelor comercializate cu sistemul de operare Windows preinstalat vin configurate cu o singură partiție, cea de sistem, adică partiția C. Dezavantajul principal al acestor computere iasă la iveală chiar în momentul în care sistemul de operare trebuie reinstalat, iar toate fișierele din calculator pe care dorim să le păstrăm, mutate pe alte dispozitive de stocare.
După cum puteți vedea și în imaginea de mai sus, singura partiție existentă în sistemul pe care îl voi folosi pentru a documenta acest material este partiția de sistem. Scopul meu este să transform această partiție în două partiții independente, prin redimensionarea ei, respectiv reducerea spațiului pe Hard Disk pe care îl ocupă.
Deși există programe special concepute pentru a îndeplini această sarcină, divizarea o vom realiza cu ajutorul instrumentului Disk Management, parte a sistemelor de operare Windows, la care putem ajunge efectuând click dreapta pe Computer și selectând opțiunea Manage.
În momentul în care Computer Management se va deschide, în panoul din partea stângă a acestuia, selectăm în cadrul Storage singura opțiune disponibilă, respectiv Disk Management.
După ce toate dispozitivele de stocare și toate partițiile au fost afișate în partea dreaptă a panoului, facem click dreapta pe partiția pe care dorim să o redimensionăm (micșorăm) și alegem din meniul contextual ce-și va face apariția opțiunea Shrink Volume.
În primă fază, Disk Management va inspecta partiția în scopul identificării cantității maxime de spațiu cu care aceasta va putea fi micșorată, apoi ne va arăta rezultatul, oferindu-ne posibilitatea de a introduce o valoare inferioară celei afișate.
În exemplul de față, asistentul ne indică faptul că partiția ce poate fi micșorată în condiții de siguranță cu 6727 MB, adică aproximativ 6.57 GB. În cazul în carea cantitatea recomandată ar fi fost mai mare decât mi-aș fi dorit, aș fi putut introduce în caseta Enter the amount of space to shrink in MB, cantitatea pe care aș fi considerat-o necesară, dar nu este cazul, așa că voi apăsa direct butonul Shrink și voi aștepta finalizarea operațiunii de divizare.
După ce procesul a fost finalizat, Disk Management va afișa marcat cu eticheta „Unallocated” spațiul nealocat obținut în urma micșorării partiției C. Pentru a crea o nouă partiție folosind acest spațiu, vom da click dreapta deasupra lui și vom alege opțiunea New Simple Volume.
Se va deschide asistentul de creare a unei partiții noi folosind spațiul nealocat disponibil pe Hard Disk. În prima fereastră a acestuia vom apăsa butonul Next pentru a putea continua.
La pasul următor, asistentul ne va permite să introducem în MB cantitatea de spațiu ce va fi utilizată la crearea noii partiții. Deoarece voi utiliza tot spațiul disponibil, fără a modifica valoarea existentă în caseta Simple volume size in MB, voi apăsa butonul Next.
Antepenultimul pas înainte de crearea propriu-zisă a partiției, ne oferă posibilitatea de a alege pentru partiția nouă oricare dintre literele disponibile. Dacă nu suntem mulțumiți de recomandarea realizată de asistent, putem alege oricare alta dând click pe lista Assign the following drive letter.
După selectarea literei dorite și apăsarea butonului Next, asistentul ne va permite să personalizăm atât eticheta cât și sistemul de fișiere al partiției. Dacă nu sunteți familiarizați cu opțiunile afișate în cadrul ferestrei Format Partition, vă recomand ca în afară de Volume label să nu alterați nicio altă valoare.
Iată-ne ajunși la final! Tot ce ne-a mai rămas de făcut este să apăsăm butonul Finish și să așteptăm ca asistentul să creeze și formateze noua partiție.
Când asistentul va finaliza procesul, deschidem o nouă fereastră a Windows Explorer pentru a confirma prezența partiției pe care am creat-o folosind spațiul obținut prin micșorarea partiției de sistem.
Dacă acest truc v-a fost util și vreți să cunoașteți mai multe astfel de trucuri, vă invit să vizitați arhiva etichetei “Trucuri Windows“ dând click aici. Dacă aveți întrebări, dacă ați identificat vreo greșeală, sau dacă doriți să împărtășiți cu ceilalți cititori ai blogului un truc nou, aștept mesajul vostru sub forma unui comentariu la acest articol.
Buna seara,
Am urmat pasii pentru a crea partitia D dar dupa ce am apasat Finish a aparut o fereasta care ma atentioneaza ca operatiunea va face conversia discurilor de baza la discuri dinamice iar sistemele de operare nu vor mai putea fi pornite de pe disc. Desi am ales optiunea DA apare urmatorul text „nu este suficient spatiu disponibil pe discuri pentru a termina operatiunea”. Ce se intampla? Se poate anula partitia ?
Multumesc,
Da. Click pe partiția dinaintea spațiului nealocat » Extend.
Care este diferenta intre discuri de baza si discuri dinamice? Ce implicatii are faptul ca discul meu de baza (pe care e si sistemul de operare) a fost convertit la disc dinamic?
Sunt câteva.
am vazut aici cum se pot face mai multe partitii…ei problema este ca cineva mi-a facut PATRU partitii pe un laptop ca sa mai salveze el nu stiu ce ca asa a vrut el ,(printre care un Vista ce a fost inainte instalat si de care nu mai am nevoie) , dupa ce i-am spus sa nu salveze nimic ci sa ramana totul foarte curat si cat mai putine prostii instalate….hmmmmmm …iar acum ca ma enerveaza foarte tare sa le vad toate patru acolo , adica spatiu blocat pe calculator, as vrea sa fac din cele patru doar doua si nu stiu cum………..deci rugamintea foarte mare sa ma ajutati…
succese in activitati
Vali
Complicat nu este chiar deloc, dar riști ca PC-ul să nu mai pornească după operație, dacă pe partiția eliminată se aflau fișierele de bootare. Poți încărca pe imgur.com sau oriunde altundeva un screenshot al Disk Management, să vedem partițiile existente?
am partitia C (sistemul de operare) prea mica. am scos din partitia D 10 GB care vreau sa ii atasez partitiei C dar cind dau clic dreapta pe partitia C optiunea extindere partitie nu este activat.ce pot face. Multumesc.
Foloseşte programul Aomei Partition Assistant Home Edition, pe care îl poţi descărca de aici. E gratuit, simplu, cu o interfaţă intuitiva (extinzi partiţia C mutând cursorul la stânga sau la dreapta) şi rapid ai rezolvat problema.
De ce cand dau sa aleg partitia unde sa puna gb nu imi da nici C nici E?
Pentru că spațiul nealocat nu se află pe HDD lângă acestea, după ele.
Salut,
Am inteles ca el imi recomanda o dimensiune cu care eu pot micsora o partitie. Dar eu am 80 gb liber si el ma lasa sa reduc doar cu 4,5 gb. Ce pot sa fac sa transfer mai mult din spatiul disponibil.
Multumesc.
Ai încercat sa faci o defragmentare și o optimizare înainte de reducerea dimensiunii partiției respective?!
Salut Cristian,
aceeasi problema cu a lui Razvan, am un hard de 1TB cu o singura partitie C cu windows 8.1 cu licenta, am urmat pasii descrisi de tine si nu ma lasa sa micsorez mai mult de 400 GB. A ramas diskul C de 560 de GB.De ce? Am optimizat si defragmentat HDD inainte.Daca folosesc programul programul Aomei se rezolva?
Multumesc frumos!
Ar trebui să poți, dar încearcă cu MiniTool Partition Wizard.
Multumesc, la mine a mers sa fac ce am vrut. Sanatate iti doresc.