Observ că în ultima vreme se pune tot mai des semnul egal între putere de calcul și performanță, iar achiziția unui nou smartphone se face în funcție de AnTuTu, Basemark, Kraken, fără a conta experiența de utilizare, autonomia și alte criterii care, pentru mine, unul, sunt mult mai importante.
Se crede că un smartphone cu un procesor și o grafică mai puternice și o cantitate de memorie RAM superioară funcționează mai rapid, dar nu este deloc așa.
Iphone 5 vs. SGS 4
Să luăm un exemplu: iPhone 5 vs. SGS 4. Din punct de vedere al hardware-ului, SGS-ul bate iPhone-ul detașat, nu?
Zilele trecute, în tramvai, s-a așezat lângă mine o tipă ce butona un iPhone 5. Avea o sumedenie de aplicații instalate, cel puțin de vreo zece ori mai multe decât am eu în SGS 4, dar chiar și așa telefonul se comporta ceva de invidiat.
Chiar dacă știam că Apple a făcut o treabă excelentă construind iPhone-ul și optimizând sistemul de operare pentru acesta, că dezvoltatorilor le e mult mai ușor să dezvolte aplicații pentru 10 iPhone-uri decât pentru câteva sute de mii de smartphone-uri cu Android, știind că SGS 4 a fost un „flagship”, m-aș fi așteptat, totuși, să nu se lase bătut chiar așa de ușor.
SGS 6 vs. „No name”
Eram într-un magazin GSM din Afi Palace Cotroceni, undeva în zona Auchan, căruia nu i-am reținut numele. Intrasem să caut o husă pentru SGS 4. Vânzătorul îi prezenta unui client care, se pare, venise însoțit de toată gașca să-și cumpere smartphone, un telefon fără nicio marcă inscripționată în locuri vizibile.
La un moment dat, un tip din grup remarcă: „Bă, ești nebun, ăsta e mai rapid ca Galaxy-ul meu!”, după care scoate un S6 din buzunar și se-apucă de făcut comparații și trag cu toți concluzia că e mai rapid celălalt. Din curiozitate, tipul cu S6-ul întreabă de marca și proveniența telefonului prezentat, la care i se răspunde, sec; „Ah, e un no name chinezesc foarte bine vândut pe site…”.
Întâmplarea face ca eu să fi cunoscut perfect no name-ul, să mi-l fi dorit chiar, dar m-am ales cu SGS 4 din simplul motiv că am rămas pe nepregătite fără telefon și era singurul bunicel care se încadra în bugetul meu și putea ajunge la mine în mai puțin de 24 de ore.
Am ieșit zâmbind din magazin și hotărât ca, de îndată ce ajung acasă, să-mi comand noua sa versiune, care tocmai fusese lansată pe piață și-mi făcea cu ochiul de câteva zile. Tot ce sper acum, în timp ce-l aștept să ajungă, e să nu aibă soarta S6-ului Edge, care s-a adeverit a nu fi un telefon pentru mine, și să trebuiască să-l vând și să pierd iar niște bani.
Putere de calcul vs. performanțe
Puterea de calcul, atunci când în ambele cazuri este suficientă, nu face diferența dintre performanțele a două dispozitive. Contează foarte mult optimizarea sistemului de operare, a driverelor și, nu în ultimul rând, optimizarea aplicațiilor pentru respectivul dispozitiv. Degeaba ai un telefon cu procesor cu 8 nuclee pe 64 de biți dacă aplicația e de 32, cum la fel de inutil e procesorul cu 4 nuclee dacă aplicația va folosi doar 2.
Dacă instalația are un debit de 1m³/h, în zadar îi vei monta hidroforului 4 motoare; chiar dacă o faci, apa va curge la robinet tot cu 1m³/h! Pentru un debit mai mare va trebui să îmbunătățești mai întâi instalația!
AnTuTu, dar și alte aplicații de măsurare a performanței, a fost dezvoltată în așa fel încât să utilizeze toată puterea de calcul a dispozitivului, în timp ce Twitter, de exemplu, își va dezvolta clientul astfel încât să funcționeze cât se poate de bine bine pe un hardware modest. Credeți că remarc vreo diferență între a deschide aplicația Twitter pe Remi 1S și a o rula pe S4? Nu! Totuși, S4-ul are un procesor mai puternic, o cantitate dublă de memorie RAM și o grafică mult mai bine cotată în teste.
Același lucru se întâmplă și cu jocurile, unde tot ce contează e îndeplinirea cerințelor recomandate. Dacă acestea sunt îndeplinite, sunt slabe șanse ca aceeași aplicație să ruleze mei bine pe S6 decât pe S6 Edge, de exemplu, chiar dacă primul în surclasează pe al doilea în teste la o diferență de vreo 5000 de puncte. Acest lucru se întâmplă puterea de calcul a ambelor depășesc necesarul.
În acest sens, celor care vreți explicații ceva mai tehnice despre fenomen, vă recomand să aruncați o privire aici și alta dincoace.
Acestea fiind spuse…
Pot găsi justificări pentru dezvoltatorii care nu își testează aplicațiile pe Cubot X9 și nici nu-i interesează ce comportament vor avea ele pe acesta. Pot înțelege și că fabricantul Cubot-ului, pentru a ține prețul jos, nu-și permite să investească prea mult în optimizarea Android-ului pentru el, cel puțin nu la fel de mult ca Samsung.
Nu pot să înțeleg, însă, cum e posibil ca dezvoltatorii să nu-și testeze aplicațiile pe cel puțin primele 5 dintre cele mai vândute smartphone-uri cu Android. E, de asemenea, de neînțeles cum un fabricant chinezesc poate fabrica poate construi un telefon în care Android să ruleze mai bine inclusiv decât pe Nexus-uri!
Consider că e greșit să achiziționăm smartphone-ul în funcție de rezultatele obținute în testele de performanță. Eu, de exemplu, nu folosesc smartphone-ul pentru a mă juca, ci pentru apeluri, trimis email, citit newslettere, văzut TV online și browsing.
Astfel, pentru mine e mai important ca telefonul să se deblocheze și să afișeze ecranul principal rapid, să deschidă aplicațiile pe care le folosesc într-o clipită, decât să înregistreze un scor mare în AnTuTu. Mă lasă rece poziționarea sa în AnTuTu atât timp cât telefonul se blochează la închiderea unui apel ori necesită 5 secunde pentru a putea fi deblocat și utilizat.
Voi de ce anume țineți cont când alegeți noul smartphone?
Update în 17.10.2015: Mi-a ajuns telefonul ieri, am scris despre el aici.
Parca m-ai citat pe mine. Da! Pt. exact aceste lucruri il folosesc si eu, nici un joc nu am instalat.
Cam in aceasta ordine: apeluri, trimis email, văzut TV online, browsing si citit newslettere. Punct si direct la tinta.
bine zis. dar raman dator daca imi zici despre ce no name e vorba.
Te grăbești tare?
nu, insa cred ca si altii ar vrea sa stie, un lucru util ar trebui impartasit si altora daca e posibil, nu ? :)
Dacă nu te grăbești, rămâne să-l prezint pe blog de îndată ce ajunge la mine. E pe drum, se chinuie DHL să-l aducă.
multumesc mult, doar sa ai grija sa specifici ca e vorba de no name-ul cel bun :)
Voi avea, promit. :)
pot paria ca e vb. de meizu, oneplus sau oppo!
a venit mama omida
la cat de mult analizeaza cristi ce cumpara nici r7 nu cred ca este. raman oneplus si meizu, dar mai stiu si ca ii place cyanogen… oups!!!
Pari foarte sigur pe tine. :)
Si eu tot viteza o prefer,plus ca nu as da atati bani pe un smartphone din gama te de top ,cand poti sa iti iei niste telefoane bune la un pret corect.
Salut,
Viteza si autonomie frate. E stresant sa te lase telu cand ti-e lumea mai draga. Cine n-ar vrea sa aibe un telefon pe care sa uite sa il mai incarce, sa nu mai fie limitat (nu mai fac browsing sa am baterie sa dau un tel important…), sau sa scape de „stai putin ca mi s-a blocat kktu asta”. Dar cum poti sa iti dai seama ce aparat e mai bun, in afara de cele de top unde preturile sunt mari, te uiti la specificatii, citesti niste comenturi, vezi niste rew-uri, il cumperi si constati ca „Bă, ești nebun, ăsta e mai rapid ca Galaxy-ul meu!”.
Inainte de achizitionarea unui device eu imi stabilesc o lista de prioritati a functiilor pe care trebuie sa le indeplineasca acel device pentru a ma satisface si un black list cu functiile de care nu am nevoie in urmatorii 2 ani, apoi intru pe un site dedicat si filtrez cautarea in functie de aceste preferinte,
Nu am sa inteleg niciodata persoanele care spun spre exemplu, „vreau sa imi iau un samfon”, dupa care se mira de ce poate sau ce nu poate acel device.
Hai sa dau si eu cu ghicitul: ti-ai comandat un Xiaomi Mi4C iar vechiul Mi4 se misca mai rapid ca S6.
Nu, dar sunteți pe aproape amândoi.
Eu ghicesc sigur ce ti-ai comandat : un smartphone !
Lasind gluma la o parte , nu renunt la HTC (deocamdata) pentru niciunul dintre
cele enumerate de voi .
N-am avut niciun HTC cu Android până acum. Ce HTC folosești?
HTC Desire SV. Toti din familie au cele mai noi modele de Samsung si Iphone si unde ei nu au receptie buna (sau chiar deloc), eu am foarte buna. In plus, nu am avut nici cea mai mica problema cu telefonul, spre deosebire de ceilalti, la care ba li se inchide ecranul, ba le dispare semnalul in toiul convorbirii, ba se inchide telefonul singur etc. Daca este cazul sa-l schimb cu unul nou, aproape sigur tot HTC va fi.
Dacă e primul tău HTC, se explică. Așa am prins eu drag de Optimus One.
Stii ce telefon as incerca ? Caterpillar CAT B15Q Am citit recenzii destul de bune despre el.Si este la un pret decent.
Dilema rapiditate-putere se reduce simplu la rapiditate, dar în cazul alegerii smarturilor avem o Trilemă. Da, există şi aşa ceva! Adicătelea în trilemă apare şi factorul B, sau factorul buget. Personal prefer un smart cu diagonala mai mare de 4,7″ cît am amu (Huawei P6) şi nu cred că mai mare de 5-5,2″, nu-mi permit să fiu în ton cu moda şi nici nu am nevoie de toate facilităţile micilor bestii, care recunosc, au ajuns adevărate bijuterii.
Cît priveşte nonameu’, is tare curios să-l videm prezentat cît mai iuti !