Nu-i înțeleg pe părinții care își lasă copiii la calculator, ori cu tableta sau telefonul în mână, oriunde altundeva mai puțin în încăperea unde au ei treabă. Nu o singură dată am avut ocazia să fiu martor la așa ceva, și de fiecare dată am încercat să le explic adulților de ce, în umila mea opinie, consider că procedează greșit.
Aproape de fiecare dată mi s-a dat de înțeles că e ușor să spun asta „neavând copii, neștiind cum e să fii părinte”. Ba cred că mi-am cam format o idee, altfel, în cei aproape 11 ani de când suntem împreună, am fi avut cel puțin trei la cât ne mult ne plac nouă, mie și Oanei, copiii, dar considerăm că nu este vorba despre a-i face și n-avea timp de ei, sau despre a fugi de ei de câte ori ai ocazia.
Le recomand părinților care nu le știu pe toate să arunce o privire peste „Ora de net cu Alina”, în special peste secțiunea „Resurse”, în cadrul căreia vor găsi, pe înțelesul tuturor, câteva explicații și recomandări de neprețuit. De asemenea, le recomand utilizarea unui instrument util DNS Angel.
Acesta, prin înlocuirea DNS-urilor cu unele noi care blochează conținutul catalogat drept inadecvat pentru minori, îi ține pe cei mici departe de site-urile pentru adulți, cu conținut sexual sau care îi pot afecta emoțional. În plus, este portabil deci poate fi păstrat pe un stick de memorie USB și executat acolo unde este nevoie de el, nu doar pe calculatorul de acasă.
După rularea sa și apăsarea butonului aferent activării DNS-urilor pe care doriți să le utilizați pentru a împiedica accesul minorilor la orice site nerecomandat lor, îl închideți și-l mai folosiți doar dacă veți dori să reveniți la DNS-urile inițiale (Restore DNS) pentru a anula filtrul de protecție.
Majoritatea soluțiilor antivirus vin însoțite de instrumente mult mai eficiente în acest scop, inclusiv Windows 10 oferă această posibilitate, dar dacă doriți o soluție simplă, la purtător, DNS Angel poate fi instrumentul de care aveați nevoie.
Aceste soluții nu se folosesc pentru că minorii vor să intre pe site-uri cu conținut sexual sau scene violente, ci tocmai pentru a-i împiedica să acceseze astfel de site-uri din greșeală, putându-le fi afectată astfel dezvoltare psihică și emoțională.
Folosesc OpenDNS configurat cum am vrut eu – cu restrictii pentru anumite categorii – plus Qustodio Family instalat pe laptop, tableta si telefonul juniorului.
Ati cumparat pentru copii( un telefon, tableta, etc .) de pe care au acces la net? Deja le-ati dat libertatea de a accesa „libertatea”.Nu aici sta problema, ci a le explica copiilor care este „pericolul” accesarii unor site-uri care ii pun in pericol.Pericolul nu apare de pe net ci din jurul nostru.Acei copii care sunt pusi in tema cum pot fi expusi, vor sti cat de cat sa se autoprotejeze.Inainte(prin anii 80 fetele mergeau la bal cu mama sau bunica).Acum fetele merg cu baietii la Mall.Mananca pizza, socializeaza, beau…ceva bauturi reconfortante si merge la zilele onomastice ale prietenilor.Stiti voi, parintii, ce e acolo? Daca nu aveti acces la video, nevinovate, postate pe FB, inseamna ca nu stiti nimic.Tinerii se distreaza ca si altadata, doar ca in alt mod.Copiii nu vor sta intr-o camera unde au ei treaba, ci vor, si vor fi liberi, conditia este, sa le explicati ce trebuie sa ia in considerare.Succes tinerilor care stiu ce vor si atentie la cei pe care nu i-ati initiat ce trbuie sa stie si sa faca!
Ce să-i explici unui copil de până-n 5 ani?
Unui copil pana in 5 ani, trebuie sa-i explici ca inca mai are dinti de lapte si urmeaza sa vina zana maseluta, va urma sa mearga la gradinita, sa nu-i pui in fata un laptop, o tableta sau alt device si ce e mai important? Urmeaza sa se faca mare si deocamdata sa invete sa-si puna sosetele.Nu cred ca un copil de pana in 5 ani va cere explicatii sofisticate.Eu am mers zinic la gradinita si scoala cu copilul pana la varsta copilului de 12 ani.Apoi i-am spus ca are suficienta memorie pentru a sti sa se comporte in casa si societate.Nu am gresit deloc.La 13 ani i-am dat un Samsung S5, un laptop si i-am mai spus:De ici in colo te descurci.I-am aratat ce inseamna sa accesezi site-uri nocive, la ce pericole se expune, cand merge undeva sa fie cu ochii in patru, iar daca are probleme sa foloseasca Samsung S5
Te-ar surprinde să vezi câți copii sunt cu telefoanele smartphone-uri în mână prin mijloacele de transport din București, la coadă la Poștă, în parc, etc. Și când spun „copii” mă refer la cei sub 5-6 anișori. Ar fi ideal ca toți părinții să fie conștienți, să-i țină departe de Internet, ori să nu-i lase să-l acceseze nesupravegheați, dar realitatea e alta.
O sa fiu sicer cu tine.Cand copilul meu avea 2 ani si jumatate, prin 2004, se juca pe PC, daca mai tii minte, Matematica si Abecedar pe CD.Un epuras vine in poiana si tot numara… Acel joculet a avut atata efect ,incat a ajuns olimpic la matematica. Acel joculet,Abecedar a facut sa fie olimpic la Limba romana?Programelul „Corpul uman” a facut sa ajunga olimpic la biologie,desigur ca la nivel local, dar i-a folosit,Acum nu stiu, daca rezultatele vor fi aceleasi, de cand a trecut sa acceseze alte site-uri.
Ma bucur si mai tare ca nu s-a axat deloc pe informatii din sistemul on-line, ci s-a apucat de matematica, biologie si romana in mod serios.Stie ce vrea, a vazut ca e usor sa te joci, dar viata cere altceva.Pana pe la 10 ani copiii se joaca, apoi se joaca mai serios si apoi realizeaza ce vor deveni, cand vor fi mari.Conditia…sa ne ocupam de ei, de cand sunt mici.
Daca ajungi la concluzia ca pana pe la 14 ani ai neglijat copilul, deja te-ai rupt de el.Ca au telefoane sa alte device-uri, e ok.Daca parintii le dau pe mana aceste „jucarii” e OK.Conditia e ,ca sa le explice la ce folosesc si cum se folosesc .Daca aveam si eu prin anii 80-90 un smartphone acum va trimeteam gratuit pe Marte! :)
Apropo de tehnologia de atunci, tocmai mi-am adus aminte de cel mai cool gadget al anilor ’90 era Ric 3. Avea o singură cască, de genul celor utilizate de serviciile secrete, și puteam asculta RRA, Antena Satelor și câteva posturi bulgarești sau rusești. :)