Alaltăieri am instalat Ubuntu 20.04 pe Dell, funcționează impecabil, dar până să o facă mi-a dat ceva bătăi de cap. Testele făcute pe ASUS m-au ajutat doar să decid între o distribuție sau alta și nimic mai mult, iar asta deoarece fiecare laptop are particularitățile sale, iar de la unul la altul, în special dacă nu provin de la același fabricant, pot fi diferențe importante.
În primul rând diferă BIOS-ul și cum este acesta configurat să pornească. În cazul ASUS-ului n-am avut mare lucru de configurat, asigurându-mă că boot-ul e configurat pe UEFI și Secure Boot-ul activat, toate bune. În schimb, în cazul Dell-ului lucrurile nu sunt chiar atât de simple, iar până dat cu „rețeta corectă” am mai chelit puțin.
Desigur, vorbim de produse din generații diferite și construite în scopuri diferite. Dacă Dell-ul e un laptop 100% business, ASUS-ul e mai de uz casnic, așa. De exemplu, mecanismele de securitate implementate în Dell sunt de domeniul SF-ului.
Mai mult, fast boot-ul nu doar se activează sau dezactivează, ci poți alege, între cele trei moduri disponibile, și cât de rapid vrei să fie. În plus, îi poți activa sau dezactiva fiecare dispozitiv în parte, particulariza modul în care funcționează fiecare dintre acestea, inclusiv protocolul USB-ului sau comportamentul bateriei când îi conectezi încărcătorul, șamd.
În aceste condiții e normal ca unul să booteze în 15 secunde (ASUS) și altul în aproape 40 (Dell) cu același sistem de operare, lăsând bios-urile configurate așa cum vin din fabrică.
Dar partea faină e că, documentându-te puțin, reușești să-l faci pe al doilea să booteze în mai puțin de 7 secunde chiar dacă dispune de un SSD mai lent, un procesor mai slab și mult mai puțină memorie RAM, în timp ce în cazul primului poți câștiga cel mult 2 secunde dezactivând suportul legacy pentru USB-uri.
Astfel, după dezactivarea serviciului Network Manager, primul lucru pe care ți-l recomandă orice veteran GNU/Linux să-l faci pe desktop când îi spui că Ubuntu are nevoie de o veșnicie pentru a porni, am redus timpul de pornire cu aproape 7 secunde.
Actualizând BIOS-ul, primul lucru pe care îl fac mereu când mă confrunt cu astfel de situații, am câștigat 3 secunde. Din câte se pare, printre modificările aduse de către Dell comparativ cu versiunea preinstalată instalată în laptop, una din 2016, veneau câteva menite să-i reducă timpul de pornire.
Continuând cu activarea fast boot-ul și configurarea acestuia pe modul de operare Minimal, dezactivând toate dispozitivele nenecesare mie (smartcard, gps, wwan, etc), protocolul USB 3.0 și adaptorul ethernet (îl voi folosi mereu conectat prin WiFi), alte 17 secunde.
Eliminând din startup programe și servicii de care nu mă interesează și dezactivând verificarea actualizărilor la fiecare pornire (chiar nu e necesar să facă asta, lunar este mai mult decât OK, mai ales pe GNU/Linux), n-a ajutat prea mult, dar și 2-3 secunde sunt bune.
Interesant e că ceea ce unora le-a funcționat și funcționează, mie nici vorbă. De exemplu, oprirea serviciilor snapd și snapd.seeded a avut efectul contrar, așa că le-am reactivat.
Aș fi putut merge pe fir să văd ce aplicații ori servicii (dar și de ce) depind de ele, însă putând să folosesc laptopul la 6.5 secunde după apăsarea butonului de pornire nici nu mai merită pierdut timp cu asta.
Așadar, în cazul în care experimentați aceeași problemă, respectiv dacă folosind Ubuntu sau altă distribuție GNU/Linux, indiferent care ar fi aceasta, PC-ul vă pornește mai greu decât cu Windows, începeți prin a vă documenta despre ce ajustări puteți aduce direct în BIOS pentru a reduce timpul necesar pornirii.
Am tot incercat sa instalez linux ubuntu si imi instaleaza bootloaderul pe stick .. sau ceva de genu .. Nu prea is cu linux-ul .
Chestiea e ca,dupa instalare stick-ul nu mai functioneaza si trebuie formatat …
Dacă nu ai mai făcut chestia asta niciodată urmează instrucțiunile dintr-un manual de instalare, tutorial, etc.
E normal ca Windows să nu recunoască usb-ul, e formatat în alt sistem de fișiere, unul pe care nu îl înțelege.
Chestie e ca mi se tot instaleaza bootloderul pe stick si daca scot stick-ul din usb dupa cateva restarturi la pc sau oprirea pc primesc eroare… si pc-ul se poate opri numai daca tin apasat pe buton !
Cred ca e de la facerea partitilor .. cred ca omit ceva …
Cu siguranță. Poți arunca o privire peste tutorialul făcut de mine. Oricum, la final, el te întreabă unde vrei să instalezi bootloader, iar acolo alegi hdd-ul.
Îl configurezi în dual-boot?
Pe curat .
Acum am Windows 10 + Linux Ubuntu in Dual Boot .
Pe vitor sper sa faci un tutorial pentru personalizarea linux-ului ??.
Stiu ca,ai facut in trecut tutorial de genu .
Nu personalizez mare lucru, doar în Debian instalez Adapta (disponibilă și în Ubuntu):
Apoi o activez în Gnome Tweaks.
le: https://imgur.com/itLulq9
Salut.Stii cumva daca pot reinstala un MX Linux fara sa sterg partitia home? Am partitionat boot-sistem-swap-home.
Ca imi tot ingheata sistemul la copiere fisiere,am semnalat pe forumul lor,iimi dau solutii care nu merg.Si vreau sa reinstalez fara sa imi sterg poze si altele.Multumesc anticipat.
Dacă ai home separat, adică partiția /home, la instalare alegi partiționare manuală în installer și ștergi și creezi doar /
Acestea va detecta partiția /home și o va folosi fără a o modifica.
Totuși, de ce nu salvezi un backup undeva? Pornești Linux de pe USB, copiezi datele pe un HDD extern și uiți de griji.
Salut si azi. Cum esti? Totul in regula?
Am doua laptop-uri. Unul e vechi pe post de back-up si google-it. Ala mai nou l-am instalat, partitionat eu dupa tutorialele tale, si cu toate ca am tot salvat pe un USB (poze/muzica/ce ma mai doare).Ideea e ca MX Linux imi ingheata la copiere fisiere, problema cu swap-ul, si ar fi greu sa copiez iar tot in el dupa reinstalare, daca nu imposibil. I-am tot dat hard reset si devine instabil.Asa ca reinstall,Am incercat sa fac un snapshot cu sistemul si sa-i dau restore, mi-a facut un folder de 99 gb, iar apoi fara home partition de 75 gb. Cat ar dura sa-l scriu iso/si mai ales pe ce USB?
Am 2 Toshiba, unul L300 de vreo 12 ani, cel mai nou Satellite L-50-B258, decent pentru ce-l folosesc eu. Ala vechi merge brici, cel nou nu. Acelasi MX 64 bit, aceleasi setari, acelasi Iso.
Asa ca, cred ca voi reinstala si astept solutii de la Torvalds.
Stii ceva de problema asta?
Eu am 4gb RAM si la swap am setat 8100 mb.E prea mult?Daca ii las mai putin, cand deschid mai multe pagini+altele mi-l omoara sau nu?
Practic am asa: 512mb boot – /25100 mb – swap 8100 – restul /home. Partitionat manual.
Da, iar eu îi dau mereu valoarea 10. De altfel, în tutorialul de configurare ce va fi publicat curând apare recomandarea.
In MX swappiness e 15 by default. Ma gandesc ca 10 n-o fi mare diferenta. Adica problemele mi se trag de la orice altceva decat swap.
Nu cred că ai probleme din cauza valorii vm.swappiness