În Spania toate verile sunt toride, dar în mod inexplicabil multe clădiri de locuințe nu dispun de climatizare centralizată, așadar fiecare se descurcă după cum poate. Unii, acolo unde le este permis să atârne unitatea exterioară sub geam, aleg instalarea unui aer condiționat clasic, restul instalează ventilatoare sau cumpără aparate de aer condiționat portabile. Noi avem din fiecare, am început cu cel mai simplu de montat.
Neavând altă posibilitate, pentru camera copiilor am cumpărat un ventilator de tavan, aparent cel mai bun dintre cele disponibile la momentul respectiv, cu motor DC, șase trepte de viteză, telecomandă RF, ș.a.m.d. Nu am așteptat căldura, așadar l-am cumpărat la preț foarte bun și ne-a fost livrat a doua zi.
Își face treaba, aparent va fi de ajutor și la iarnă, când inversându-i direcția va împinge spre podea aerul mai cald ce se acumulează în partea superioară a încăperii. Vom vedea. Totuși, pentru a dormi liniștit vara, ai nevoie de ceva mai mult decât de un motor silențios și multe trepte de viteză, așadar dormim cu ușile deschise pentru a coborî temperatura din respectiva încăpere cu ajutorul aerului condiționat din dormitorul nostru.
Pentru bucătărie, unde nu aveam de ales, am cumpărat un aer condiționat portabil. Am optat pentru un model de la Comfee, destul de lăudat pe Amazon, pe care am avut norocul să-l prindem la preț foarte bun pentru luna mai, undeva în jur de 190€, și care venea însoțit de toate accesoriile necesare montării sale.
În bucătărie avem ferestre culisante, ceea ce a simplificat montarea tubului de evacuare, montaj care pare doar lucru făcut de mântuială și cam atât. L-am izolat cât de bine am putut, acoperind fiecare crăpătură cu zelul celui care știe cât de aiurea se gătește vara la 30 °C dar ignorând legile fizicii învățate în clasa a 5-a.
După ce l-am montat „bine” am deschis puțin fereastra și l-am pus în funcțiune. Două ore mai târziu aveam cu două grade mai puțin în bucătărie: o parte din aerul răcit de aparatul de aer condiționat e înlocuit de cel cald care intră prin fereastra întredeschisă, temperatura interioară mai crește și de la tubul aproape fierbinte rămas la interior, deci obținusem doar un ventilator care dădea aer rece. Dezamăgitor.
Principala problemă a acestui tip de aparate de aer condiționat? Tubul de evacuare! Acesta se încinge și devine… calorifer. Oricât ai încerca să-l izolezi, tot va încălzi aerul din încăperea în care aparatul răcește, așadar nu rezolvi mare lucru dacă n-ai cum să-l reduci la doar câțiva centimetri.
A doua problemă e că aerul care iese din încăpere trebuie compensat cumva, așadar trebuie să lași fereastra întredeschisă. Un al doilea tub ar putea-o rezolva, însă în loc de un singur tub care te încălzește vei avea două, deci tot n-ai rezolvat nimic. Bani aruncați pe geam, la propriu.
Posibile soluții, dacă pot fi numite așa, găsiți aici, dar am ales să ținem aerul condiționat din sufragerie și dormitor la 19° și să lăsăm toate ușile deschise pe timp de zi pentru a avea casa la 27-28°. N-am demontat „pinguinul”, ci îl învârtim în funcție de locul în care avem treabă prin bucătărie; după cum spuneam, pe post de ventilator e bun, că spre diferență de celelalte ăsta dă aer rece.
Ca să scurtezi lungimea tubului de evacuare nu ai decât să urci aparatul pe ceva suport până ajunge gura de evacuare a acestuia în dreptul evacuării din perete. Ne gândeam și noi să luăm unul din ăsta portabil pentru în Ro la țară, dar ne-am răzgândit. Pentru doua săptămâni pe an ne adaptăm corpul la cele 38 și chiar 39 de grade din casă.
Îmi place ventilatorul din tavan, nu ne-am gândit la așa ceva. Cred că merită din punctul meu de vedere.
Avem șansa să nu fie nevoie de AC în Belgia la casă. Bine, nici nu vedem soarele cine ştie cât, dar am ajuns să iubesc clima de aici. Când plecăm în vacanță, vara, și dăm de căldură de peate 25 grade, îmi e dor instant de casa mea din Belgia. În ultimul timp abia asteptam să revenim la căsuța noastră. Bine, acum ne merge centrala de căldură de vreo 3 săptămâni, dar încă nu s-a scumpit gazul. Ținută pe 18° noaptea și ziua în weekend pe 20°. Când nu e nimeni acasă e programată pe 16.