Când Windows ori Linux se comportă neașteptat, te gândești că e ceva în neregulă cu componentele calculatorului. Dar a cui e vina când ai probleme cu un sistem de operare instalat pe hardware produs de aceeași companie? Corect, pe fabricant, că pe el îl doare unde nu-l bate soarele de satisfacția clientului, altfel ar îmbunătății mult controlul calității.

Cunoscându-mă, ai putea crede că l-am zăpăcit cu ajustări de „optimizare” pentru a-i stoarce fiecare Mhz, însă nici vorbă de așa ceva, m-am comportat ca un fanboy adevărat, instalând aplicații distribuite prin canalele oficiale și ajustând doar acei parametri la care Apple a avut bunăvoința să-mi ofere acces prin interfața grafică.

Cu toate astea, probleme au fost încă din prima zi, iar atunci când în sfârșit o actualizare mai repară dintre ele, nu apuci să te bucuri prea mult deoarece constați că a apărut alta nouă sau reapare una pe care o credeai rezolvată. În astfel de circumstanțe nu prea înțelegi cine de la cine a copiat: Apple de la Xiaomi sau Xiaomi de la Apple?

Notificările „permanente”

Simbioza dintre macOS și iOS la care speram, încă n-a fost atinsă. Când nu-s certate, se înțeleg bine, problema e că se ceartă des! Spre exemplu, noul iBug îmi ține pe ecran notificările, în special pe cele lansate de iPhone. Iată un exemplu:

notificare iPhone blocată pe macOS

Termini apelul, notificarea rămâne, faci log-out, dar notificarea e tot acolo!

notificarea rămâne pe ecranul de blocare

Problema nu e nouă, s-a raportat încă din 2022, dacă nu chiar mai demult. Eu scap de ele repornind Mac-ul. Le-aș dezactiva, dar job-ul îmi impune să fiu atent la telefon și uneori îl las teleleu și mi-e teamă să ratez vreun apel important. Iar acest bug este doar un exemplu.

Mențiuni speciale

    • Altul, deși nu la fel de enervant: după actualizarea la 15.1.1 (24B91), de fiecare dată când pornesc Mac-ul, monitorul (HDMI, 4K) se aprinde și se stinge de două ori imediat după introducerea parolei. Înainte făcea chestia asta o singură dată (în teorie din cauza criptării), mai nou o face de două ori, ca să mă obișnuiesc.
    • Multe aplicații instalate direct din magazinul oficial, unele inclusiv în versiunea Pro, printre care aplicații cu o reputație foarte bună cum ar fi Affinity Photo 2 sau DaVinci Resolve, pornesc foarte greu de cele mai multe ori. Între timp poți doar să stai și să te uiți la cum le țopăie cu voioșie pictograma din Dock, bucurându-te de momentul artistic improvizat.
    • System Settings se blochează, nu-i poți închide procesul, vrei să repornești Mac-ul:

system settings

    • De fiecare dată când vreau să accesez cu Google Chrome aplicații sau dispozitive din rețea trebuie să-i acord permisiunea să o facă. Prima dată când mi s-a întâmplat am repornit routerul de vreo două ori până să-mi dau seama că din Safari erau accesibile toate.
    • De ce credeți că a fost nevoie de aplicații precum SmoothScroll sau Mos? Pentru că derularea în macOS e în toate felurile mai puțin… smooth. Dar vai, asta nu e un bug, e un feature!
    • Dar de BetterDisplay? Pentru că scalarea din macOS e mai limitată decât viteza în localitate.
    • Bug-ul s-a furat mireasa desktop-ul. Apare uneori la restaurarea fișierelor din coșul de reciclare:

desktop dispărut

Presupun că v-am dat suficiente exemple pentru a înțelege că macOS nu mai e ce-a fost odată. Acum e doar un sistem de operare cu multe bube-n cap, niciuna justificabilă, motorizat de un hardware pe care nu-l merită.

Nici iOS nu e foarte diferit

Alex și-a cumpărat iPhone, dar fiindcă n-a mai avut de ani buni unul mă întreba dacă e normal lag-ul tastaturii native. Normal nu pare, altfel l-ar fi înregistrat Apple și vândut ca atare: iLag. Cum nu-l vinde, am căutat alți afectați și-am găsit vreo câțiva. I-am recomandat să-l reseteze dacă actualizarea nu rezolvă mare lucru (spoiler: n-a rezolvat, dar Alex s-a obișnuit cu lag-ul, care acum e parte din viața lui).

Și mie mi s-au întâmplat chestii ciudate, iată câteva:

    • O actualizare din 2022 mi-a omorât bateria în doar două luni. Între timp, telefonul se încălzea foarte tare și avea un lag incredibil. L-am restabilit la valorile din fabrică, stropit cu aghiazmă, nicicum n-am scos dracii din el. De îndată ce a primit actualizarea care-i remedia problemele am și renunțat la actualizări. De atunci îl actualizez doar o dată pe an, dar mai întâi îi fac un backup. Când mă gândesc că unul dintre motivele pentru care am trecut la iOS erau actualizările, mă bufnește râsul.
    • Aterizat de o oră pe aeroportul din Madrid, telefonul nu se înregistra nicidecum în rețea. Convins că problema o provoca Digi, am schimbat compania. Am pățit-o și cu Movistar, eSIM, s-a rezolvat restabilind setările de rețea. Nu mi s-a mai întâmplat după actualizarea la iOS 18.
    • Uneori pierde accesul la internet prin AP-ul Unifi, având activate datele mobile și Wi-Fi assist, nu se conectează la internet. Se rezolvă cu restart. E foarte enervant pentru că atunci când se întâmplă asta nu-mi ajung notificările importante, spre exemplu, cele pe care ar trebui să le văd când sunt de gardă.
    • Uneori mi se întâmpla să nu reproducă sunete în difuzoare, când verificam, era conectat la căștile Bluetooth de la birou, eu aflându-mă acasă, la 50 de km distanță.

Dacă ar fi funcționat impecabil iPhone-ul, ori dacă nu mi-aș fi pierdut încrederea în bunele intenții ale Google, probabil mi-ar fi clar ce sistem de operare va avea următorul meu telefon, dar habar n-am. iSwear.

Un comentariu
  1. Tastatura a început să nu mai aibă lag la câteva zile după. Rareori dacă mai bagi de seamă că agață puțin, și se mai simte unori când vrei să ștergi text. Dar acuratețea tastării doar mici îmbunătățiri.
    Eram și eu tentat să renunț la toate laptopurile și să iau unul Macbook serios, dar momentan renunț la idee.
    Oricum, pe zi ce trece mă obișnuiesc și mai mult cu iPhone-ul și sistemul de operare. E și impactul ăsta major de trecere de la Android la Apple.
    Dacă s-ar rezolva și cu precizia tastării, atunci nu prea mai am ce comenta. Regret totuși că nu am ales varianta Pro. Însă era diferență majoră de bani.
    După cum am scris și în articol, nu aș mai fi ales iPhone dacă știam de chestia cu tastatura. Dar totuși, cred că voi merge și data viitoare tot cu Apple. Cred ca e mai greu să dai Apple pe Android decât invers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.