Deși sunt fan declarat și înflăcărat al Antergos, uneori, copleșit de melancolie, cad pradă dorului de Linux Mint, de departe cea mai stabilă distribuție GNU/Linux pentru sistemele mele, las totul baltă, o descarc, formatez, instalez și configurez ca-n vremurile bune. Cu asta m-am ocupat azi și ieri. :|

Linux Mint 18

De Linux Mint am prins drag după ani de „distro hopping” (termen care descrie trecerea frecventă de la o distribuție GNU/Linux la alta din motive închipuite sau plăcerea de a testa mereu ceva nou), găsind în aceasta partenerul stabil la care visam compilând drivere pentru Ubuntu, SUSE și Fedora.

Împlinește curând 18 luni ca unicul OS pe laptop, marcând record de neimaginat cu 2-3 ani în urmă, ori asta mă face să tânjesc mereu la ziua în care și compatibilitatea desktop-ului va fi de 100%, zi în care vor renunța complet la Windows în detrimentul său.

Ziua respectivă se apropie tot mai mult, și sunt convins de asta deoarece, oficial, începând de astăzi, funcționează în dual boot din poziția de lider a listei. Nu, nu s-au rezolvat problemele cu mouse-ul nici în Mint 18, dar vestea bună e că grafica nu-mi mai dă bătăi de cap.

Pofta de a-mi reîncerca norocul mi-a dat-o Yoyo Fernandez, iar ajutorul neașteptat mi-a venit de la un cititor al blogului său care, într-un comentariu la articolul despre instalarea driverelor Nvidia pe KDE neon 5.8.4, mi-a sugerat câteva setări care, puse în aplicare, au eliminat blink-ul enervant.

În sfârșit pot edita video-uri fără să mă apuce durerile de cap și să-mi vină să plâng în pumn, dar cel mai tare mă bucur că NEF-urile nu se mai văd de parcă a cernut cineva făină albă pe ele. A durat, a fost dureros și frustrant, dar când îți dorești ceva cu adevărat n-ai cum să nu reușești!

Am întâmpinat și ceva probleme, dar unde-ar mai fi farmecul dacă totul ar funcționa bine din prima? Cea mai enervantă a fost generată de Cinnamon, care, după comutarea sistemului pe limba engleză, n-a mai vrut să pornească nici cu lăutari.

cinnamon just crashed

După care a venit rândul administratorului de actualizări să facă pe inabordabilul…

Firefox - an error occurred

Dar am reușit să rezolv ambele probleme și iată-mă aici, scriindu-va aceste rânduri din Mint-ul 18 ce deocamdată coabitează cu Windows 10 și se înțeleg ca frații pe același sistem pe care nu-l credeam capabil de așa ispravă în viitorul apropiat.

system-monitor-mint-18

Ar fi nejust ca, într-un articol despre GNU/Linux să mă rezum la a menționa Antergos, distribuția ce a dus Gnome la un alt nivel, la unul de cinste. Dacă ați instalat-o la un moment dat și v-a plăcut, e un moment numai bun să o faceți din nou. Veți fi uimiți, asta v-o garantez, de cât de bine a fost Gnome integrat și de cum se comportă pe Antergos!

Antergos - GNOME 3.22.2

De ce n-am păstrat Antergos? Pentru că, repet ce-am mai spus în nenumărate rânduri pe blog, nu-mi place Gnome. Oricând aș încerca, nu mă simt confortabil folosindu-l. Probabil am îmbătrânit, sau poate că o parte din vină o poartă și Windows-ul care m-a făcut reticent la schimbări majore în ceea ce privește mediul de lucru, dar cert este că Cinnamon este preferatul meu încă din 2012, când l-am descoperit, iar în lipsa lui aș instala fără ezitare Gnome Classic.

Iar Cinnamon se mișcă cel mai bine pe Linux Mint…

În fine, n-are rost să trag de ea să o lungesc, asta a fost povestea revenirii la vechiul meu prieten și sper ca de această dată să fie într-un ceas bun, să avem o relație de durată și pe desktop.

Iar dacă tocmai ați aflat de GNU/Linux și Mint și vreți să încercați și voi un schimb de platformă că tot e lung și plictisitor weekend-ul, găsiți aici tot ce vă trebuie, iar eu vă stau cu drag la dispoziție în caz că nu vă descurcați sau aveți întrebări ori nedumeriri.

Publicitate:
8 comentarii
  1. Eu, la fel, tot distro-hopper de un an de cand am renuntat la windows definitiv. Toate distro-urile au probleme mai mici sau mai mari. Cam de o luna folosesc Ubuntu mate 16.04.1 lts 32 -biti, este foarte stabil si se misca destul de bine pe un laptop foarte ,,slab”.

    1. Pe laptop-uri nu foarte noi mi-a funcționat întotdeauna bine și Ubuntu și Linux Mint. Probleme am avut doar pe desktop, dar dacă îmi ies calculele, foarte curând o să am un sistem special construit pentru GNU/Linux, deci 100% compatibil. Totuși, n-am să pot renunța la Windows fără a-mi complica activitatea profesională, dar nu pot decât să mă bucur pentru cei care au reușit.

  2. Ce configurație îți faci ?
    Vreau sa fac si eu niste schimbări prin unitatea aia, dar sa fie compatibile cu GNU/Linux. Bine, recunosc, nu doar Gnu. :))

  3. Am folosit foarte mult timp Mint cu interfața Xfce, am folosit și Cinnamon dar nu așa de mult și această interfață a ajuns pe locul doi la preferințe după Xfce.

    Momentan folosesc Kogaion Xfce și Windows, dar mă atrage Elementary OS cu al său Pantheon.

  4. Daca s-ar putea rula programele din Windows pe Linux fara probleme as arata un deget mijlociu in sus companiei Microsoft. Wine nu este copt sa-mi ruleze Corel, Adobe, Office pe 64 biti ultimele variante. D-asta trebuie sa am doua OS pe desktop. Una pentru navigare – programare si alta pentru munca. Sa speram ca nu vor trece 20 de ani sa vedem minunea. Windows 10 este slab, mizerabil in privinta securitatii datelor si mai trebuie slefuit. Intr-o vreme facea screenshot la ce lucrai pe ecran si trimitea mai departe, exista film pe YouTube unde unul cu Wireshark a scos bucatile transimise si a gasit fisier imagine. Buni baieti astia de la Microsoft. Linux vs Windows clar Linux, mai departe apare probleme aplicatiilor si uite cum ramanem sclavi la corporatii.

  5. Salut , Cristian! Ce mi-ai putea propune între Linux Mint şi Ubuntu pe un calculator de 3 GB ram , 512 placa video , 2,2 GHz? Merci anticipat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.