Am renunțat la încărcătorul auto Xiaomi deoarece mă săturasem să-l caut prin torpedou de fiecare dată când aveam nevoie de el. Păstrându-l în brichetă, capacul trebuia menținut rabatat, poziție în care bâzâia de la cea mai mică vibrație. Așa că am înlocuit bricheta cu totul, montând în locul ei un încărcător cu 2 porturi USB 2.0 (1A & 2.1A).

incarcator auto cu 2 porturi usb

Prima încercare n-a fost una tocmai reușită. În primul rând alesesem un încărcător problematic, a cărui putere oscila permanent, iar în al doilea rând m-am grăbit să-l montez deși nu eram presat de timp, iar rezultatul a fost pe măsura efortului depus.

Corpul încărcătorului trebuia pilit puțin, fiindcă nu intra prin orificiul în care a fost montată bricheta, iar peste el voiam să aplic niște burete autoadeziv. Pe hârtie părea floare la ureche, ceva cu totul deosebit, dar în realitate ieșise o… mai bine vă convingeți singuri:

Am căutat altul, l-am comandat, iar astăzi a sosit. Și cel nou trebuia trebuia ajustat, însă de această dată am optat pentru calea mai lungă: șmirgheluirea. Jumătate de oră mai târziu se potrivea perfect!

Montarea se face —cel puțin pe Golf V Plus— deosebit de ușor:

  1. Se desfac clemele manșonului schimbătorului.
  2. Se deșurubează șuruburile care fixează ornamentul de plastic.
  3. Se deconectează conectorii martorului ESP și a brichetei.
  4. Se identifică și taie cablurile conectorul brichetei (cam la 2cm de acesta).

În imagini, operația se vede în felul următor:

Urmează demontarea brichetei (deși are cleme, n-am reușit să o demontez întreagă), după care se ajustează și înfiletează încărcătorul auto ce o va înlocui.

Pinii încărcătorului vin marcați cu +/- deci nu trebuie identificați. Papucii care însoțeau încărcătorul auto USB se montează pe cablurile care alimentau bricheta, se montează ornamentul provizoriu, se fac conexiunile, se pune contactul și se face verificarea (dacă încărcătorul nu funcționează, cablurile vor trebui inversate). Dacă totul este OK, se montează ornamentul și manșonul.

Testat cu Ampere, având motorul pornit, telefonul se încărcă la portul USB marcat cu 2.1 A cu 1.6-1.8 amperi (1600 – 1800 mA), ceea ce este mai mult decât suficient pentru ce am eu nevoie. Pentru celălalt port USB curentul măsurat a fost de 980 – 1030 mA (fără a avea consumator la celălalt).

Încărcătorul folosit, preț și disponibilitate

Încărcătorul folosit de mine este unul ce poate fi alimentat la 12 sau 32V. Deși eu l-am comandat de la Banggood, acesta se găsește inclusiv pe AliExpress și eBay, la prețuri începând de la 3.89$. El mai vine însoțit și de doi papuci metalici în cămașă de plastic, și de un capac din cauciuc (pe care eu l-am tăiat, păstrând doar inelul de fixare).

Sunt mulțumit de el, de data asta se pare că am ales bine. Voi mai comanda unul pentru a înlocui și ce-a de-a doua brichetă, montată în fața banchetei, că oricum tot rol de încărcător a avut când am călătorit 4 sau 5 persoane; pentru compresor și ladă e suficientă o singură priză, cea din portbagaj.

Publicitate:
6 comentarii
  1. Super tare! Din ce observ acest incarcator USB se poate monta si in alt loc, nu este necesara doar inlocuirea brichetei cu acest incarcator. Eu personal, pentru protectie, puneam si o siguranta inainte de el. In timp, componentele din el pot da probleme si daca creaza vreun scurt intern, pe firele alea de bricheta vine un curent cu un amperaj mai puternic si ne putem trezi ca ia foc. Apropo, bricheta ta era alimentata non stop? Nu as dormi bine noaptea stiind ca chestia aia e alimentata tot timpul. La masina mea, dupa un anumit timp(5-10min), toate prizele se deconecteaza, chiar si aceea din portbagaj.

    1. Are și el protecție la scurt, iar mașina (golf v) are siguranță dedicată pentru brichete, am considerat suficient, însă o siguranță în plus nu i-ar face rău, ce-i drept.
      Brichetelor le este tăiată alimentarea la scoaterea contactului. Posibil să poată fi vorba de o setare ce poate fi modificată prin VCDS, mie mi-e OK așa. Nici eu n-aș lăsa așa ceva alimentat în permanență, e totuși lucru chinezesc, poate ceda în orice moment.

  2. Daca era bricheta, sigur ai o siguranta calibrata pentru un consum mare, se presupune ca bricheta se incalzeste pana la rosu… aia inseamna ca siguranta respectiva permite un curent care poate genera un foc in cazul unui scurt.
    Doar daca era doar priza de 12v, pentru alimentari diverse, atunci poate te-ai putea baza pe protectia oferita de siguranta respectiva.
    Drive safely!

  3. Salut aici tot un posesor de golf plus. O intrebare, cu ce ai inlocuit scrumiera, sau la tine a venit doar cu orifiucul ala si fara scrumiera? Thanks

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.