Am urmărit prezentarea oficială a elementary OS Freya și am rămas cu un gust amar în urma ei, dezamăgit de „marea familie Linux”. O astfel de familie nu există, majoritatea celor care se laudă că folosesc GNU/Linux n-au înțeles că „Linux” nu e sinonim cu „gratuit”! Reformulez, pentru a nu lăsa loc de interpretări: „Linux” n-ar trebui să fie sinonim cu „gratuit”!

elementary os freya

elementary OS Luna a fost descărcată de 3.000.000 de ori. Marea majoritate a celor care au descărcat această versiune au făcut-o din Windows. De altfel, mai bine de 60% dintre cei care au descărcat Luna au făcut-o din Windows sau Mac OS X.

Acesta este un lucru bun privit din prisma faptului că lumea vrea și altceva decât Windows (stindardul capitalismului pentru marea majoritate a utilizatorilor de GNU/Linux) și Mac OS X (stindardul opulenței pentru orice ființă cu doi sau mai mulți neuroni), trist fiindcă toți cei care fac pasul se așteaptă să primească totul gratuit convinși că merită.

Pe Windows nu dăm bani fiindcă e prea scump pentru buzunarele noastre, iar pe Linux nu dăm fiindcă e gratuit. Nu, nu este gratuit, sau cel puțin nu în felul în care ne-am obișnuit să-l vedem!

E trist să afli că pentru finanțarea unei distribuții GNU/Linux descărcată de trei milioane de persoane a fost necesar ca inițiatorii proiectului să scoată bani din buzunar, bani pe care i-ar fi putut cheltui pe o vacanță, satisfacerea unui capriciu sau pentru o cauză umanitară.

1$ înseamnă 4 lei. Dacă 1% dintre cei care au descărcat elementary OS Luna ar fi donat 1 dolar nenorocit/lună pentru dezvoltarea proiectului, această extraordinară distribuție ar fi fost de cel puțin două ori mai extraordinară, ar fi avut de cel puțin de două ori mai multe noutăți și ar fi fost de cel puțin de două ori mai stabilă și rapidă decât este!

Iar sprijinul nu vine fiindcă nu ar fi simplu, că e foarte simplu să sponsorizezi elementary OS! O poți face donând 10$ dolari sau cât te lasă inima la descărcarea ISO-ului, ori poți opta pentru a sprijini proiectul donând lunar cantitatea dorită. Chiar și 1 singur dolar ajută! Pentru că un dolar de la tine, cu încă un dolar de la fiecare dintre cei conștienți că dezvoltatorii trebuie să se hrănească, să-și plătească electricitatea, apa, gazele, echipamentele de testare șamd, pot face diferența dintre un lucru foarte bine făcut și un lucru foarte bine făcut abandonat prematur din lipsă de fonduri, așa cum s-a întâmplat cu majoritatea proiectelor GNU promițătoare.

Dintre toate distribuțiile GNU/Linux pe care le-am folosit, adică nu cele pe care le-am instalat și scos repede din PC, n-am contribuit financiar la susținerea openSUSE, Fedora și CentOS, sau cel puțin nu am făcut-o donând bani ori achiziționând tricouri, căni și alte chestii de genul.

N-am făcut-o fiindcă acestea au deja finanțări importante, iar dezvoltatorii lor câștigă bani frumoși de pe urma parteneriatelor cu firme de hosting, fabricanți de hardware, etc. Am încetat să mai donezi bani pentru Ubuntu în momentul în care nu m-am mai identificat cu filozofia aflată în spatele acestuia.

Am preferat să susțin în schimb programele care mi-au plăcut și ușurat activitatea la PC, sau distribuțiile GNU/Linux independente precum elementary OS și Antergos, cumpărând o licență sau donând. Am susținut și susțin programe pentru Linux, Windows și OS X, dar chiar și așa, oricât de contradictorie vi s-ar părea această afirmație cu tot ce am spus mai sus, n-am plătit niciodată o licență pentru un Antivirus, sau cel puțin nu-mi amintesc să o fi făcut.

Sunt un om foarte zgârcit, să nu credeți că sunt genul care-și aruncă salariul pe donații de acest fel, dar lunar aproximativ 30€ se duc pentru susținerea unor produse pe care le folosesc zi de zi și care, după cum tocmai am spus, îmi fac viața mai ușoară.

M-am bazat întotdeauna pe „comunitate”, pe puterea ei, dar când vine vorba de bani, indiferent cât de puțini, așa ceva se pare că nu există și e trist, chiar mai trist decât atunci când vezi că un mucos care a învățat să instaleze altceva decât Windows se crede mare apărător, erou, adept și propovăduitor al ideologiei GNU.

14 comentarii
  1. Uite acum am trecut la windows 10 build 10056 de la elementary freya , alaltaieri am vazut ca a aparut versiunea finala la freya si am zis sa o incerc. Am dat de cateva buguri la drivere (eu tot probleme am cu video hybrid) un bug la dropbox (nu afisa iconita in panel), dar in rest e un sistem stabil mult mai stabil ca preaslavitul ubuntu dupa care are baza. Daca nu as avea licenta windows 8 as ramane pe elementary os, am trecut la w10 pentru ca l-ai laudat prea tare si asa si e, e stabil pentru beta si rapid poate mai rapid si ca windows 8.1 asa ca am decis sa raman o vreme la windows 10 .

  2. Si nu numai tu esti zgarcit ci si noi suntem zgarciti. Din cauza asta nu cumparam windowsul cu toate ca l-am putea cumpara, 500 de lei nu este chiar o avere, dar asta este il folosim la fel ca si aceia care il cumpara si ne bucuram de el. Dar asta nu inseamna ca nu folosim si linuxul si ne lovim si acolo de o gramada de probleme care mai greu sau mai usor le rezolvam pana la urma. Si la urma cred ca ai dreptate cand afirmi ceea ce ai afirmat ca linuxul este gratis( sa nu ne ascundem sub acest slogan). Dar ceva desavarsit nu exista , toate sistemele au problemele lor ori linux ori windows asa ca le folosim alternativ fiecare cum crede de cuvinta si incercam sa ne bucuram de ele fara a ne lasa influentati de sloganuri care abunda pe internet si incerca sa ne convinga..Concluzia : Fiti liberi si folositi ce vreti si platiti doar ce vreti, chiar si nimica !

  3. Este de muncit la proiect… și au nevoie de oameni. Poți veni pe canal să vorbești cu ei dacă poți ajuta cu ceva …

    1. Nu l-am instalat niciodată, dar sigur merită încercat, de ce să nu merite? Dacă-l testezi spune-ne și nouă câte ceva despre el.

    2. Am folosit nitrux si desi mai are bug uri arata bestial. Apare in fiecare luna o varianta noua.

  4. „a fost necesar ca inițiatorii proiectului să scoată bani din buzunar”
    presupun ca au facut-o benevol si nu i-a obligat nimeni, si, din acest motiv nu cred ca acei utilizatori care au descarcat distributia, trebuie neaparat sa doneze.
    acum, sincer, daca oricine scoate o distributie si cheltuie bani e un act de vointa si nu o obligatie implicita pt ceilalti sa doneze.

    referitor la windows, pot afirma ca am posibilitatea sa imi construiesc propria imagine de win exact cu ce a ce imi doresc + suportul nativ pt jocuri (exact ce lipseste linux-ului) si incurajez si alti utilizatori sa o faca, cuvantul cheie fiind xp/w7/w8 embedded iar daca stiti sa cautati o astfel de imagine este valabila 1 an si puteti construi cate imagini doriti cu valabilitatea de 1 an fara sa cheltuiti macar 1 leu..

    1. Presupui bine și exact din acest motiv m-am referit la «comunitate», nu la altcineva. Apropo, și în Linux îți poți crea propria imagine exact după cum îți dorești, inclusiv înainte de a o descărca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.