Probabil nu e cel mai bun hard disk extern, dar raportul calitate/preț al Seagate Expansion Portable, iar când spun asta mă refer la versiunea cu capacitate de 2TB, este unul excelent. Mi l-a făcut cadou Oana, dar adevărul e că-l aveam în wishlist  de vreo două luni, așteptând o ocazie bună pentru a-l comanda. Nu, chiar nu i-am spus că mi-l doresc, știa doar că am nevoie de un HDD extern bun.

hard disk extern pentru backup

Are o carcasă din plastic bine închegată, elegantă și care, datorită modelului reliefat, asigură un grip foarte bun. Pe partea superioară a carcasei se regăsește și LED-ul de activitate de culoare albastră, ce pâlpâie la conectarea hard disk-ului la PC și pe durata operațiilor de copiere și mutare a fișierelor.

Vine însoțit de un cablu USB 3.0 care, pe lângă asigurarea conectivității, alimentează hard disk-ul cu energia necesară funcționării. În ceea ce mă privește prefer această variantă, că nu o singură dată mi s-a întâmplat să pierd cablul de alimentare a celorlalte dispozitive externe de stocare pe care le-am avut de-a lungul timpului, punându-mă în situația de a improviza unul.

Mă obișnuisem ca hard disk-urile externe să vină însoțite și de un instrument de sincronizare sau backup, dar spre surprinderea mea Seagate Expansion Portable include o aplicație-scurtătură care, la executare, deschide browserul pe o pagină de înregistrare a produselor Seagate, scutindu-te de introducerea manuală a numărului de serie.

Seagate Expansion Portable - Start Here

De compatibilitatea cu diversele sisteme de operare nici nu se pune problema. Eu l-am utilizat, în cele câteva zile care au trecut de când l-am primit, pentru a transfera fișiere între acestea, cu Mac OS X 10.9.5, Linux Mint 18 și Windows 10 AU.

Viteze de transfer la copierea și mutarea datelor

Ceea ce m-a interesat cel mai mult, și probabil vă interesează și pe voi, au fost vitezele de scriere și citire pe care le atinge pe durata transferului de fișiere de mari dimensiuni. Pentru a afla răspunsul într-un scenariu cât mai realist, am copiat pe el, de pe hard disk-ul desktop-ului (un Western Digital Blue 1TB, 7200rpm, 64MB), conținutul unei mașini virtuale a VMware Workstation, de ∼23GB.

Viteza de scriere a fișierelor preluate de pe HDD Western Digital Blue 1TB, 7200rpm, 64MB

Am repetat operația, însă de această dată transferând aceleași fișiere, prin copiere, de pe Seagate Expansion Portable pe SSD-ul recent instalat (un Samsung 840 EVO Basic).

Viteza de citire a fișierelor la copierea lor pe SSD

Trăgeam speranțe ca viteza de scriere să fie mai bună dacă fișierul sursă s-ar afla pe SSD, așadar am inversat operația anterioară. Iată cum au stat lucrurile:

Viteza de scriere a fișierelor preluate de pe SSD

Pe durata testelor am închis toate aplicațiile care ar fi putut acapara inutil resurse, iar hard disk-ul extern Seagate Expansion Portable a fost conectat la un port 3.0 al desktop-ului. Nici nu vă închipuiți ce mirat am fost văzând că valorile înregistrate parcă au fost trase la indigo.

Nu m-am lăsat cu una, cu două, ci l-am stresat, după o formatare completă, cu programul gratuit de testare a hard disk-urilor CrystalDiskMark 5.2.0. Iată rezultatele:

Spre finalul testelor la care a fost supus i-a crescut temperatura cu vreo două grade (și probabil și tensiunea), ceea ce nu e mult, ci în parametri optimi de funcționare.

Părerea mea, contează?!?

Știu că nemulțumitului i se ia darul, însă mi-ar fi plăcut să fie ceva mai sprintenel. Nu m-a dezamăgit, nu-i vorba de asta; după cum spuneam și-n primele rânduri, are un raport calitate/preț excelent, dar m-am obișnuit ca Seagate să mă surprindă, de-asta-i prefer hard disk-urile, iar acum n-a făcut-o.

Îmi mai place la Seagate Expansion Portable că nu integrează un hard disk zgomotos, că vine cu un singur cablu, că dispune de o conexiune USB 3.0 și că, datorită modelului reliefat al carcasei, nu-ți alunecă printre degete ca argintul viu.

Dacă vă întrebați dacă mi l-aș cumpăra știind de ce este capabil, v-aș răspunde afirmativ, categoric. Îl voi folosi pentru salvarea imaginilor de sistem, a fotografiilor pe care m-am săturat să le împrăștii în cele 4 zări și a backup-urilor serverului web. Pentru astea e perfect, și la 370 de lei, cât costă acum la eMag, e chiar ieftin.

6 comentarii
    1. Chiar nu eram ironic. Sunt 199 de recenzii la el doar pe eMag, cu notă medie de 4,68. Până și iPhone 7 are o notă mai proastă, iar după cum știi, puțini cumpărători mulțumiți se obosesc să lase o recenzie. Asta spune multe și mă face să cred că nu e vorba de noroc sau ghinion.

      Probleme su Seagate am avut și eu (chiar am pus link în conținut spre articolul în care am menționat asta), deci nu se pune problema că nu vă cred, doar încercam să găsesc o explicație logică pentru care un HDD „moare subit”.

      În fine, îmi pare rău pentru neînțelegere.

  1. Ce să zic, ești norocos. Eu am luat modelul de 1TB și avea bad clusters direct din fabrică! Mi l-au schimbat băieții de la Flanco.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.