Cu 18 tab-uri deschise, niciunul dintre acestea pe redare video sau audio, Google Chrome suge memorie RAM ca nesimțitul. Computerul are de unde și din acest punct de vedere nu-i o problemă, dar nu mi se pare OK ca un navigator Web să necesite propriul său modul de memorie RAM.
Firefox ar putea fi o alternativă pentru mine dacă l-ar ajuta și extensiile pe care eu le folosesc zilnic, în special cele mai importante (Buffer, LastPass, Lazarus, Hola), dar acestea fie crapă când ai mai multă nevoie de ele, fie îți dau de înțeles că au fost dezvoltate special pentru a-ți complica viața (Buffer) și determina să te întorci la Chrome.
Am configurat Chrome în fel și chip, l-am «optimizat» cum am știut mai bine, dar chiar și așa consumul de memorie RAM nu coboară sub 3 GB. Mulți dau vina pe procesele prea multe omițând faptul că s-a dorit separarea în acest fel tocmai pentru ca atunci când funcționalitate sau extensie neesențială afișării site-urilor crapă, navigatorul să rămână în picioare.
Dacă aveți posibilitatea, vă invit să dezactivați toate extensiile din Google Chrome și Firefox, apoi să deschideți în acestea și în Edge, noul navigator de la Microsoft, aceleași site-uri. Veți vedea că acolo unde Chrome necesită 3 GB, Firefox papă 2 GB iar Edge… 30 MB! Deci, se poate.
Corect, e vorba de funcționalități în plus, dar marea majoritate dintre utilizatori vor de la un navigator Web un singur lucru: să afișeze pagini web. Le dai degeaba un inspector de cod și alte funcționalități de genul, oricum nu le vor folosi niciodată. În opinia mea, navigatoarele Web, la fel ca sistemele de operare, ar trebui să aibă mai multe versiuni, cel puțin două:
- versiunea lipie (pentru navigat).
- versiunea șarmă (cu de toate).
Dar nu, Google cel puțin vrea să facă un sistem de operare care se execută în altul, iar Firefox și Opera îl invidiază și urmează îndeaproape cu mici, foarte mici diferențe. Să sperăm că Edge, după ce se obișnuiește cu noi și noi cu el, nu le va urma exemplul. Știți cum e: speranța moare ultima, dar uneori în chinuri…
Soluții pentru nesimțirea lui Chrome? Eu, unul, n-am… Am făcut tot mi-a stat în putință pentru a-l domestici, dar cum nu a fost posibil, trebuie să mă mulțumesc cu faptul că funcționează excelent.
Firefox pe Android e dezastru, poate cel mai prost din tot ce gasesti in Play
Pentru Android recomand CM Browser
Chrome asa a fost intotdeauna, un „sugaci” de memorie RAM, consumand in medie undeva la peste 20MB per tab, asta fara nici o extensie instalata. Nu sun legat „melancolic” de Chrome, iar daca EDGE va fi un browser superior sau cel putin egal, la capitolul CALITATE si precizie CAUTATRE, cu un consum mic de resurse…..by by Chrome.
@ Cristian, am tot vrut se te intreb:
Ce naiba faci frate cu 16 GB de RAM?
Cei de la Google au promis de ceva vreme ca vor incerca sa regleze consumul de resurse dar cu fiecare versiune parca fac tocmai inversul.Am folosit ani de zile Chrome, mai ales ca aveam tot ce imi trebuia sincronizat (bookmarks, extensii, setarile browser-ului) si imi era mult mai comod asa la reinstalari de windows. Dar cand pentru 4-5 tab-uri deschise, vedeam un consum exagerat de ram, am zis, bye Chrome. Nu sunt fan nici Firefox dar cel putin nu consuma atat de mult chiar si cu mai multe extensii decat aveam in Chrome. Cat despre Edge, deocamdata astept versiunea RTM, de la 10 si vom vedea cum se prezinta.
Eu mi-am luat SSD doar pentru a creste performanta in CHROME.. si am adaugat de 4Gb RAM inca 2 .. tot pentru Chrome…. este foarte…. foarte mancator de resurse
Pentru mine e nesimțit din alte cauze
1. Mă întreabă non-stop să mă autentic pentru ca google să colecteze mai bine datele
2. Actualizarea automată care nu cred că poate fi dezactivată
3. Mai demult folosea hard disk-ul mai mult decât clientul de torente
Folosesc firefox ca navigator principal și chrome ca secundar
-Ce spui de https://www.palemoon.org/ ? Il folosesc si nu am asemenea consum.Incearca-l apoi mai vorbim.
1. Firefox Light
2. CyberFox
3. Palemoon
Eu am chromium pe Arch linux si la momentul actual cu 30 taburi deschise imi tine ocupati 4GB si nu am flash player. Solutia a fost sa fac un efort si sa mai pun 4 GB pe laptop sa am in total 8. Am vazut ca tot mai multa lume se plange de chrome si au ales sa revina la firefox. N-ar fi problema ca mananca multe resurse daca le-ar si utiliza cum trebuie.
Google pare conștient de problemă și cică ar face tot posibilul pentru a reduce consumul ineficient de memorie RAM. Vom vedea.
Salve, daca citeai nota din subsol din primul tau screenshoot vedeai ca iti zice ca iti arata memoria consumata de toate browserele deschise,nu doar de chrome…..mie oricum mi se pare ca firefoxul depaseste chromul prin resursele pe care le consuma….
Nu mai rula niciun alt browser în acel moment.