Vă spuneam în urmă cu aproape două luni că am renunțat la țigările pe care le știm cu toții (analoage, cum le place unora să spună), în favoarea celor electronice. De altfel, chiar răspoimâine se împlinesc două luni de când în plămânii mei n-a mai intrat fum de tutun și mai mult, am redus concentrația de nicotină la doar 4mg de nicotină/ml! Dar să le luăm pe rând…
De început, după cum unii dintre voi știți, am început cu două baterii Ego-T și două atomizoare CE5+, cele mai bune din speța lor conform vânzătorilor mai multor magazine și standuri care comercializează țigări electronice.
Deși nu pun la îndoială veridicitatea celor spuse de ei, țin neapărat să precizez că eu voiam ceva mai mult, respectiv o aromă și un TH mai puternice, asemănătoare cu cele oferite de țigara convențională, dar fără gustul și mirosurile neplăcute date de aceasta.
La un moment dat, din vorbă în vorbă, cineva mi-a recomandat să încerc un clearomizor Protank II. Am comandat atât versiunea normală a acestuia cât și cea mini, pe care o puteți vedea în fotografia de mai sus. Era un pas înainte, nu spun nu, dar parcă vaporii nu erau destul de denși pe cât mi-ar fi plăcut, și mai mult, aburii erau parcă prea umezi (iar când spun toate astea mă refer strict la setarea cu rezistența de 1.8Ω originală), atât de umezi încât condensul rezulta într-o spută cleioasă, transparentă și inodoră pe care o expectoram în fiecare seară.
Spinner 1300 mAh
Explicându-le problema mea, alți utilizatori de pe forumuri internaționale, care aveau la activ ani buni de vapat, mi-au spus că aceasta este rezultatul unei alimentări deficiente cu energie a rezistenței, majoritatea coincizând asupra recomandării de achiziționare unui acumulator cu voltaj reglabil, Spinner de preferință, și care utilizat la 4.2 V ar fi eliminat problema; le-am ascultat recomandarea, ce altceva aș fi putut face?!?
N-a fost deloc ieftin respectivul acumulator, dar a meritat achiziția. Față de acumulatorii Ego-T de 1100 mAh, Spinner-ul avea voltajul reglabil, ceea ce-mi permitea să decid cât de mult doresc să înfierbânt rezistența pentru a obține aburii doriți, crescând sau reducând voltajul prin rotirea capacului aflat la baza acestuia. Altă viață!
Dar parcă totuși voiam ceva mai mult… Parcă îmi doream un dispozitiv care să fie mai ușor de „servisat” (demontat, spălat, umplut, înlocuit rezistența, șamd). Așa că am făcut următorul pas, achiziționând un Kayfun Lite+, cel mai bun atomizor la ora actuală conform mai multor „vaperi” experimentați.
Servisare Kayfun Lite+ / The Russian 91%
Atomizorul Kayfun Lite+ este practic identic cu „clona îmbunătățită” a fratelui său mai mare, The Russian 91%. Acesta este complet servisabil și evident, este recomandat doar utilizatorilor experimentați. Se demontează piesă cu piesă, rezistența se construiește de utilizator (spre diferență de clearomizoare, cărora le poți cumpăra rezistențe gata asamblate).
Rezistența pentru Kayfun Lite+ se construiește ușor cu fir de Nicrom sau Kanthal și se realizează din spire obținute în urma bobinării firului pe un burghiu sau șurubelniță. Configurația mea preferată fiind 7 spire pe un burghiu sau șurubelniță de 2mm, realizate cu fir de Kanthal de 0.25mm.
Rezistența rezultată se montează pe baza atomizorului Kayfun Lite+, capetele acesteia fiind fixate cu ajutorul șuruburilor din construcția atomizorului. După montare, rezistența se înfierbântă prin acționarea butonului bateriei, apoi se presează cu ajutorul unei pensete în scopul reducerii distanței dintre spire. În timpul încălzirii rezistenței, firul rezistiv (kanthal, nicrom sau argint) se oxidează, ceea ce împiedică apariția scurt circuitelor (hotspots).
În rezistența se fixează fitilul. Acesta poate fi confecționat din vată pură (preferatul meu datorită aromei și TH-ului cu mult superioare oricărui alt fitil încercat), din fir de bambus, bumbac sau silica, aceasta din urmă putând fi utilizată o mai lungă perioadă de timp (până la o lună, foarte mult având în vedere că celelalte fitile trebuie înlocuite după cel mult trei zile de utilizare). Dacă se utilizează vata, aceasta trebuie să fie de cea mai bună calitate, din bumbac pur (înălbită fără clor și alte chimicale de gen). Preferata mea este cea din pachetele cu pufi pentru demachiat Leonex, comercializați de Kaufland.
Vata nu trebuie rulată între degete din două motive:
- Fitilul obținut în acest fel nu va absorbi lichidul cu ușurință (lichid pe care trebuie să-l ridice de la bază până la rezistență), și prin urmare rezistența foarte fierbinte va arde vata, ceea ce va duce la fum, nicidecum la aburi, sau la aburi și fum iute, foarte neplăcut,
- Pielea noastră este acoperită cu un strat subțire de grăsime, iar această grăsime se depune cu ușurință pe vată, iar gustul aburului rezultat va fi unul nicidecum plăcut. De altfel, eu realizez servisarea cu ajutorul unor mănuși de unică folosință nu doar din motive de igienă, ci și pentru a evita depunerea grăsimilor pe vată și celelalte componente aflate în contact direct cu lichidul.
Se extrage o bucată de vată de circa 5 cm lungime și 0.5 cm lățime, i se ascute unul din capete, apoi se trage prin rezistență cu ajutorul unei pensete.
Capetele trebuie tăiate la circa 1 cm distanță de rezistență. Rezultatul final ar trebui să fie, dacă nu identic, măcar asemănător cu ceea ce vedeți în imaginea de mai jos.
După tăierea capetelor fitilului de vată, responsabilul producerii vaporilor, acestea se unesc deasupra rezistenței astfel încât acestea să treacă prin tubul intern.
Se înșurubează tubul interior în timp ce capetele sunt trase cu ajutorul unei pensete ce a fost sterilizată (dezinfectată) în prealabil.
După înșurubarea tubului interior, adică a cilindrului metalic cu cel mai mic diametru, cu ajutorul unei pensete se poziționează capetele fitilului de vată de o parte și de cealaltă a rezistenței, astfel încât vârfurile acestora să atingă fundul butoiașului format în urma înșurubării cilindrului.
Înainte de montarea conului (unii îl numesc clopot), se îmbibă cu lichid atât fitilul cât și rezistența. Aveți grijă ca lichidul să nu băltească, situație în care acesta ar pătrunde în canalele de admisie a aerului.
După această operație, fitilul ar trebui să arate precum în imaginea de mai jos.
Dacă pe canalele de alimentare apar picături de lichid, înseamnă că ați făcut o treabă excelentă, iar asta deoarece respectivele picături indică faptul că acestea nu au fost înfundate cu vată, iar fluxul de lichid va fi cel dorit.
Urmează înfiletarea hornului (șemineului, capacului cilindrului), operație pe care eu o realizez ajutându-mă de două bucăți de cauciuc tăiate dintr-o mănușă de unică folosință, pentru o aderență mai bună.
Urmează asamblarea atomizorului Kayfun Lite+ ori Russian 91% înfiletând celelalte componente, apoi umplerea acestuia cu lichid.
Toată operația durează circa 5 minute și e mult mai puțin complicată decât pare.
Comparativ cu CE4+ sau alte clearomizoare întâlnite în kiturile comercializate de magazinele ori standurile de țigări electronice, Kayfun Lite+, The Russian 91% și celelalte atomizoare de același nivel, oferă aburi mai denși, mai savuroși și cu un TH mult mai puternic.
Cu alte cuvinte, pentru a obține același TH pe care acum îl obțineți de la un lichid de 18mg/ml, în atomizoarele precum Kayfun Lite+, dacă sunt configurate corect, ar trebui să folosiți lichid de cel mult 10mg de nicotină/ml (eu am trecut direct la 8mg).
Modurile electronice, mecanice & acumulatorii
Achiziționarea atomizorului Kayfun Lite+ m-a făcut să-mi dau seama ce greșeală făcusem atunci când am dat 200 de lei pe kitul Ego-T cu două țigări electronice formate din două baterii modeste însoțite de două clearomizoare CE5+.
Totodată am descoperit că acumulatorul Spinner 1300 mAh a fost o achiziție care putea fi evitată, acesta costând prea mult pentru ceea ce oferea. Într-adevăr, e bun pentru a fi utilizat pe clearomizoare Protank, Aspire, șamd, dar îți limitează foarte mult orizonturile atunci când vine vorba de un servisabil precum Kayfun și The Russian 91%.
M-am documentat și am aflat că se poate și mai bine. Am aflat că există niște tuburi numite moduri. Acestea pot fi electronice sau mecanice, iar singura diferență dintre aceste e că primele, spre diferență de ultimele, au un circuit electronic ce permite creșterea sau micșorarea puterii curentului sau a voltajului, precum și măsurarea rezistenței și a nivelului de încărcare a acumulatorilor. De asemenea, acestea protejează acumulatorii în cazul producerii scurtcircuitelor, sau a suprasolicitării.
Un astfel de mod este Vamo v5, cel pe care îl puteți vedea în imaginile de mai jos. Acesta este unul dintre cele mai ieftine moduri electronice existente la momentul de față, cu o relație preț/calitate foarte bună. Prețurile modurilor Provari sau DNA 30, pentru a da două exemple, depășesc 200$, în timp ce Vamo V5 poate fi achiziționat, din China ce-i drept, pentru doar 30$.
Modurile electronice dispun de un display și bineînțeles, de butoanele necesare realizării setărilor despre care v-am vorbit mai sus.
De cealaltă parte se află modurile mecanice, care nu sunt altceva decât niște tuburi cu adaptor 510 pentru înfiletarea atomizoarelor și un buton de aprindere. Acestea, la fel ca modurile electronice, pot fi alimentate cu acumulatori speciali de diferite tipuri, cei mai comuni fiind acumulatorii 18650 și 18350.
Pentru a vă face o idee mult mai clară despre dimensiunile de care vorbim, mai jos aveți două fotografii unite în care puteți vedea cum arată modul mecanic Sentinel V3 de alamă cu atomizorul Kayfun Lite+ / The Russian 91% lângă o baterie AA (R6), iar în cea din dreapta, o baterie AA lângă un acumulator 18650.
Primul meu mod a fost unul mecanic, Liberty, achiziționat cu 60 de lei de la un vaper din Buzău, care publicase un anunț în bazarul forumului vapersforum.ro, dar puteți găsi și altele, la prețuri la fel de bune și în bazarul forumului rovapers.eu.
Desigur, majoritatea produselor comercializate în aceste bazare provin din China, iar avantajul este că nu trebuie să așteptați sosirea lor câteva săptămâni bune, dar nici nu plătiți prețurile mai ridicate ale magazinelor de specialitate.
Atomizorul Kayfun Lite+ l-am cumpărat de la un magazin tocmai fiindcă n-aveam chef să aștept după el câteva săptămâni, dar și fiindcă voiam să-l pot testa câteva zile pentru a mă convinge că este ceea ce-mi doream, modul Liberty, după cum v-am spus, de la un buzoian, iar celelalte moduri, respectiv Sentinel V3, Vamo V3, Caravela și Nemesis le-am comandat din China, unele de pe fasttech.com, altele de pe desire-ecig.com. Tot din China am comandat și încărcătorul UltraFire pentru acumulatorii 18650 achiziționați din România (i-aș fi luat din China, dar aceștia nu sunt permiși în colete). Evident, toate modurile mecanice sunt clone, dar unele de foarte bună calitate având în vedere că prețul niciuneia dintre acestea nu a depășit 25 de dolari, iar dintre toate sunt cel mai mulțumit de Sentinel V3, care m-a costat doar 18$.
Despre folosirea kick-urilor
Kick-ul este un circuit electronic ce permite reglarea puterii curentului sau a tensiunii transmise către rezistența atomizorului. Acestea se achiziționează separat și se montează în tubul de extensie a modurilor mecanice care dispun de așa ceva.
Kick-urile împiedică utilizarea modului mecanic atunci când apar scurtcircuite, dar și atunci când nivelul de încărcare a acumulatorilor este critic și poate reduce durata de viață a acestora. În plus, folosind un kick cantitatea de vapori, aroma și TH-uri vor fi constante. Fără acestea, ele se vor diminua în paralel cu nivelul de energie din acumulatori.
Ei bine, eu prefer fără, datorită dimensiunilor. În plus, nu-l pot folosi pe modurile mele preferate, Sentinel V3 și Caravela. Dar l-am cumpărat pentru a mă lămuri despre ce este vorba și de lămurit m-am lămurit, asta fără nici un fel de îndoială.
Și cam atât pentru astăzi! În articolul următor pe această temă vă voi vorbi despre lichide și prepararea acestora acasă, despre baze, despre reducerea concentrației de nicotină, despre aromele mele preferate, recipiente și modul de pregătire și sterilizare a acestora.
Mentionez de la inceput ca nu sint fumator, chiar daca la un moment dat am numarat cam 3, maxim 5 tigari fumate (mai mult pufaite) intr-un an. Practic sint un out-saider. Nu sint insa anti-fumator, nu am nimic impotriva celor care fumeaza si nu ma deranjeaza cei care fumeaza in apropierea mea. Nu intru in detalii. Un preten de-al meu o trecut la „vapori” in ideea de a reduce mult costurile (aproximativ 1 pachet/zi, si se dubleaza in zilele de stress) si a cotat si s-o interesat cu grije sa-si cumpere „cel mai bengos aparat”. Din ce m-am uitat io, poci spune numa ca arata fain pe dinafara, si statea cu bastonul cela tot timpul la git: vorbea la un telefon, scria un SMS la altul si mai tragea si din tubul cela miraculos (se poate incarcar si de la u-se-be!) si mai schimba o vorba si cu mine. Cam multe trebi facute in acelasi timp. Nu stiu ce marca e, dar acuma dupa ce am citit articolul, constat ca a preferat ceva relativ ieftin si fara prea multe complicatii. Am ramas uimit de articol, la ce nivel o ajuns o activitate simpla, fumatul. Acuma avem „fumat asistat electronic”. E-he ce vremuri… Abia astept sa-i arat articolul sa vad ce impresie o sa-i faca. Nici nu mi-ar fi trecut prin cap ca poate sa existe asa de multe „tigari electronice”, deja un domeniu consacrat, cu expresii dedicate si forumuri, interesant, foarte interesant pentru mine. A, n-am tras inca nici un fum, vapori adica, inche n-am avut curiozitatea, si vad dupa fata fericita a pretenului ca e fain sa tot cinti la fluierasul agatat la git. Mai nou trage si tigari normale, zice ca vaporii ceia nu-l satisface, mai ales cind e stresat. Ma rog, chestie de gusturi. De fapt, acuma am inteles: e chestie de aparat !!, si nu orice dispozitiv. Phii da’ complicat mai poate sa fie.
Intrebare ce nu-i stiu raspunsul: in locurile in care scrie „fumatul interzis” este voie sa „vaporizezi” ?, sau alta nedumerire, exista vreundeva scris chiar si „vaporizatul interzis” ?, cu toate ca asta ar fi chiar culmea !…
Astept cu nerabdare sa citesc si continuarea articolului.
Vapatul, deși n-are nicio șansă să fie la fel de periculos ca fumatul, nu-i inofensiv, dar puțini înțeleg acest lucru și cei care nu o fac ajung să vapeze din 5 în 5 minute, iar dependența de nicotină crește, dorind tot mai mult.
Majoritatea celor care renunță la fumat pentru a vapa cumpără de la bun început lichid cu o concentrație slabă de nicotină, iar asta deoarece și-au dat ei seama că e periculoasă nicotina. Problema e că vor simți în permanență nevoia să vapeze, și-i logic: organismul va cere cantitatea cu care era obișnuit.
Dacă nu reușești să te rezumi la a trage din țigara electronică de cel mult 15 ori/oră, e clar: vapezi lichid cu o concentrație prea slabă de nicotină și va trebui să o mărești puțin. Dacă nu vrei să faci asta, impune-ți un program și abține-te de la vapat. Eu, de exemplu, până mi-am obișnuit organismul, vapam doar la oră fixă, apoi așteptam următoarea. Acum a devenit o rutină și rareori se întâmplă să vapez mai des.
Aburul țigării electronice, deși nu e la fel de toxic precum fumul de țigară, bine nu face nimănui. Prin urmare, consider că posesorii de țigări electronice sau moduri ar trebui să se abțină de la a vapa în locurile în care fumatul e interzis, dar și în preajma copiilor.
O intreaga afacere infloritoare sa dezvoltat de pe urma unui viciu,obicei.Si,atata timp cat exista cererea,oferta va fi peste masura.Doar din micile accesorii,aparate,se scot bani frumosi si mulți.Precum consumabilele ptr telefoane de orice fel.
Era de așteptat și mă bucur că se întâmplă acest lucru, altfel n-aveam opțiuni. Cât despre dispozitive, dacă alegi de la bun început ceva care să-ți satisfacă așteptările și necesitățile, le cumperi o dată la 2-3 ani, poate chiar mai rar, deci nu presupun o investiție chiar mare. Drept exemplu, kitul pe care îl folosesc acum m-a costat în total circa 300 de lei, dar m-ar fi putut costa doar 140 dacă achiziționam kayfun-ul și acumulatorii din China. Un preț foarte mic comparativ cu cel cheltuit lunar pe țigări (fumam cam 1 pachet/zi + 14.50 lei/pachet).
Oricum, inovații pe acest plan în rândul dispozitivelor nu văd prea multe și nici în viitorul apropiat. Poate altfel vom sta de vorbă când se vor inventa acumulatori mai puternici la dimensiuni mult mai mici, aceștia reprezentând, ca și în celelalte domenii unde sunt necesari, singurul minus al dispozitivelor ce-i necesită.
Salut Cristian ,in primul rand felicitari pentru acest articol :) Am citit cap coada toate detalile prezentate de tine si am postat articolul tau pe facebook respectiv( Academia de vapat) sigur vor fi de ajutor si celor incepatori / Cu stima George
Mulțumesc.
Excelent articol. Pur si simplu excelent. Felicitari !
salut cristian,frumoase articole despre tigarea electronica,eu am ajuns la pragul in care mi-am luat un spinner 2 la reducere….o intrebare,deocamdata folosest mini protank 3,am vazut intr-un articol ca recomandai ego-cc cu pastila….se merita sa achizitionez ala in loc de mini protank ? sau sa renunt la prostiile astea si sa pun bani deoparte sa comanda un vamo si un kayfun?nu o sa mai dau nici atatia bani pe rezistente,sau sa imi fac griji ca s-o dus rezistenta sau ceva,astept un raspuns!
felicitari pt site
Protank 3 e mai bun decât 2, dar acesta nici nu se compară cu Kayfun.
cristian mai niste intrebari la tine daca se poate…,pe un spinner 2 se poate monta un kayfun?la kayfun odata la cat timp refaci rezistenta?am vazut iar ca bateriile pentru modurile mecanice le-ai achizitionat de la noi,dar vad ca de exemplu pe ebay https://www.ebay.com/itm/USed-Black-Vamo-V5-Apv-Plus-Kanger-Protank-3-Batteries-And-Charger-/291299569990?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item43d2ceb146 sunt produse cu tot cu baterii,la un mod electronic cu baterii cam cat tin bateriile alea?si care e diferenta ca pui 2 de 18350 sau 18650,scuze de deranj si multumesc pentru informatii
Da. Bateriile sunt mai ieftine în afară, dar sunt puține țările spre care se pot trimite baterii. Pe fasttech ai preturi mult mai bune decât pe ebay.
salut cristian,vreau sa fac si eu o comanda pe fastech,pana acum am folosit ego cu pro tank etc….am zis sa trec si eu la ceva mai bun,nu sa ma ingrijorez ca nu mai am rezistente,sau ca magazinul din oras nu mai are….(stau in suceava),ma poti ajuta te rog ce sa aleg? un vamo v5 sau nemesis?adica care ar fi diferenta ?vamo v5 e mai bun ca pot regla tensiunea sau ceva ? si intre kayfun si russian ce sa aleg?incarcatorul si bateriile se pot comanda tot de la ei?
Ia un Nemesis. Vamo e prea mare pentru a fi comod de folosit. Nu uita de încărcător pentru acumulatori.
Daniel, și eu sunt din suceava. Com putem face sa luăm legătura?
I-am trimis un email la adresa cu care a semnat comentariu dar se pare că a introdus o adresă incorectă sau dezactivată între timp.
Ce parere ai de kayfun 4? Oscilez intre a cumpara kfl plus si k4.
Nu-mi place. În două zile de utilizare am apelat de 3 ori la patent pentru a-l putea demonta. Sistemul e gândit fain, simplu, dar a fost pus în practică deosebit de prost. Voi scrie curând despre el și voi da mai multe detalii.
Buna Cristian,as vrea sa iau legatura cu tine.Multumesc.
Ai aici email.
Apreciez descrierea kfl plus, foarte de ajutor.
Salutare Cristian, am o intrebare, ai facut vrei comanda de pe fasttech ? Sunt de incredere ? Cam cat au termenul de livrare din cate vad 6-20 de zile lucratoare adica o luna…cam mult. Merci si bafta in continuare.
Ultima comandă făcută la ei a fost plasată în mai 2014. Au sosit în 15-30 de zile, în funcție de cum am avut noroc să plece din China.