Linus Torvalds a anunțat, alaltăieri, Linux 4.12, cea mai recentă versiune a kernel-ului aflat la baza tuturor sistemelor de operare cunoscute sub numele de GNU/Linux sau pur și simplu Linux. N-am să listez toate noutățile prezentate, despre altceva vreau să vă vorbesc, despre veșnica problemă.

Înainte de fiecare lansare aștept un anunț revoluționar gen „Gata, începând de azi toate plăcile NVIDIA de pe piață au driver la zi pe Linux, comparabil dpdv al performanțelor cu cel de pe Windows!”, dar de fiecare dată aflu că s-a mai îmbunătățit puțin Nouveau, cât să nu plângem că a rămas la fel. Refuz să cred că nu există soluții!

De exemplu, în Linux 4.12 se vorbește de o îmbunătățire a „suportului” pentru graficele Vega, arhitectura GPU de ultimă generație a AMD, dar și despre primul driver funcțional pentru Pascal (NVIDIA), care, între noi fie vorba, e destul de „verde”.

Pe entuziaști și experți îi doare unde nu-i bate niciodată soarele, că ei vor avea întotdeauna soluții sau Dell XPS-uri și System76-uri. Cei ținuți departe de GNU/Linux sunt cei care îngroașă rândurile Microsoft, cei care n-au plătit în viața lor o licență, iar computerul l-au primit moștenire sau l-au luat în rate cu „sistemul ăla de operare, cum îi zice… free os, așa”.

Să nu se înțeleagă greșit, nu mă refer la acei utilizatori de Linux care n-ar da 1 ban pe Linux ca să nu care cumva să îmbogățească vreun programator, ăștia sunt excluși și merită fix ce au în portofel: praf și bonuri de masă.

Microsoft tocmai a transformat cele mai bune distribuții GNU/Linux în aplicații instalabile în Windows 10, 1-0 pentru ei. Între timp, cumperi un laptop oarecare și doar dacă ai noroc îți funcționează wifi-ul, bluetooth-ul și/sau grafica.

Nici producătorul de hardware nu-l poți obliga să facă drivere pentru Linux, că n-are de ce să piardă bani pe ceva ce oricum folosesc doar freakies. Nu e ca și cum de mâine nu i-ar mai cumpăra nimeni placa video de ultimă generație fiindcă-i incompatibilă cu Ubuntu.

E ca și cum am avea doar doi producători de anvelope, Continental și Michelin, iar niciunul nu ar fabrica anvelope pentru alte mărci decât pentru Mercedes și Ferrari, iar dacă vrei să le montezi pe mașinile altor producători, să trebuiască topite și returnate în matrițe adaptate de lut. I-ar putea obliga cineva să producă anvelope pentru Lodgy? Da, vânzările! Cerc vicios.

Dacă nu se rezolvă curând problema driverelor, Linux va fi și peste 10 ani unde era în urmă cu 10 ani și unde se află și acum: pe aproape 0,02 din computere personale din 10. În ritmul acesta, anul Linux nu va mai sosi niciodată, indiferent de cât de mult și-ar bate joc Microsoft de proprii utilizatori.

Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt! Întrebați-i pe cei care au folosit Linux de ce au renunțat la el.

Publicitate:
11 comentarii
  1. Corect. Sunt un utilizator simplu, am incercat atatia ani sa folosesc diverse distributii: Ubuntu si multe variatii de Ubuntu. Mereu am avut problema ba cu driverele, ba cu flash cu ani in urma, ba se actualiza sistemul si nu mai mergea wifi, etc. Am renuntat. Nu am nevoie de cine stie ce, doar sa stau pe net, nici asta nu merge fara sa stai ore in sir pe forumuri.. Pacat.

  2. Aici depinde de norocul fiecaruia. Daca dai de-o distributie care sa-ti mearga componentele de baza bine, daca nu asta e. In cazul meu am un laptop din 2015 cu procesor intel si placa video nvidia 820m. E, placa video stiu ca nu-i stralucita, dar se cam pune praful pe ea. Singura distributie unde mi-a mers sa instalez driver-ul a fost xubuntu, celelalte nimic (Ubuntu, Mint, Debian, Arch). Acum am pe laptop dual boot windows 10 si manjaro, dar sincer de 3 luni nu am mai deschis windows-ul. Linuxul e suficient atata timp cat functioneaza, e mai ok decat windows-ul la resurse, experienta de utilizare. De placa video am renuntat la idee. Linux-ul e ca jocul la roata, ai noroc sa-ti mearga, e un prieten de nadejde, altfel e lupta cu morile de vant sa ajungeti la pace. Personal consider Arch cea mai stabila distributie (peste Ubuntu), dar nu perfecta. Nu degeaba, acum 3-4 luni, cand s-a lansat Manjaro 17.01 cand doream sa-i fac update de la 17.0 crapa tot din cauza unui draver mesa.

  3. Cristi am avut Antergos, l-am instalat in urma experientei tale placute cand ne-ai povestit de el..a mers impecabil 3 luni dupa care in urma updatului ( care era aproape zilnic) a crapat…nu sa mai updatat nici prin terminal si nu mai puteam sa instalez nici un program. Am incercat rezolvare pe forumul lor dar fara folos, si altii au avut problema asta si au remas nerezolvati. Cu driverele nu am avut nici o problema. Asa ca am renuntat la el deinitiv fara sa mai am speranta sa ma intorc vreodata. Acuma folosesc manjaro…mult mai stabil si vad ca asta merge fara nici o interventie din partea mea…sa vedem cat timp.. Si am folosit si Ubuntu vreo 3 ani , fara probleme de drivere totul mergea uns, dar cam consuma resurse de aceea am renuntat la el.

  4. Pe open source obligatia de a publica drivere functionale si compatibile apartine producatorului. Nu e in interesul astora care fac un sistem de operare, sau un kernel open source sa ii traga de maneca pe producatori ca sa publice driverele corespondente.

    1. Pai piata ii obliga pentru ca in definitv clientul cumpara produsul hardware de la ei nu sistemul de operare care e open source, iar contractul comercial ce presupune mentinerea clientului multumit ii obliga sa-si dea interesul pentru a furniza driverele necesare. Orice cumperi, oricand in hartogaraia aferenta o sa mentioneze ca suport tehnic, deci implicit drivere, siteul producatorului nu siteul sistemului de operare.

    2. N-ai cum obliga un producător de hardware pentru Windows sa lanseze drivere de Linux ori macOS. În lipsa cererii, oferta nu-și are rostul.

      Abia aștept să-mi arăți hârtia în care scrie negru pe alb că fabricantul laptopului, fie el ASUS, Apple, Samsung ori Microsoft, e obligat să ofere drivere Linux pentru laptopurile pe care le fabrică.

      Da, în momentul în care Dell sau System76 lansează un laptop cu Linux și lumea se bate pe el cum se bate pe MacBook-uri, ai putea spune că piața îi obligă și pe ceilalți să reacționeze.

    3. Nu exista o obligatie legala sau contractuala fizica, de asta am si tinut sa mentionez „contractul comercial”. Astfel atunci cand tu cumperi o placa video, placa de baza, procesor etc. pe care nu scrie explicit ca merge doar cu Windows X si Y si ca n-o sa mearga in ruptul capului cu Linux sau macOS inseamna ca producatorul isi asuma tacit obligatia de a furniza suport si pe alte sisteme de operare.
      In ziua in care un producator hardware o sa scrie pe produs ca e exclusiv pentru Windows poti sa-l consideri exclusiv pentru Windows, pana atunci vorbim doar de o presupunere rezultata dintr-o reductie logica: daca nu merge pe Linux inseamna ca e doar pentru Windows; ceea ce in opinia mea nu-i corect.

    1. Da, AMD stă mult mai bine pe partea de drivere pe Linux decât Nvidia.
      Mă refer mai mult la drivere cu sursă deschisă, unde AMD nu numai că publică documentația plăcilor lor grafice dar și contribuie activ la dezvoltarea driverelor lor cu sursă deschisă, față de Nvidia care nu numai că nu publică documentația, ba chiar încearcă activ să oprească dezvoltarea driver-ului cu sursă deschisă.
      Vezi de exemplu placa video RX 480 de la AMD, pe care eu aș dori să o cumpăr, cât de bine este susținută de driverele cu sursă deschisă și cât de bine merg jocurile.
      Și asta la lansarea ei, de atunci driverele au fost îmbunătățite.
      https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amdgpu-rx480-linux&num=1
      Iar aici e o listă care arată cât de bine susținut este standardul OpenGL de driver-ele cu sursă deschisă de la toți producătorii.
      De la AMD, „radeonsi” este numele driver-ului pentru ultimele generații de plăci grafice de la ei.
      https://mesamatrix.net/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.