Era de așteptat să se întâmple acest lucru la un moment dat, dar nici prin gând nu mi-ar fi trecut că se va întâmpla atât de devreme. Conform ziarului finlandez Savon Sanomat, în anul scolar 2016 – 2017, scrisul de mână va face loc dactilografiei, copiii învățând să scrie la tastatură și, atenție, să trimită mesaje prin intermediul dispozitivelor mobile, adică vor învăța să trimită SMS-uri.
Încă ceva interesant:
Scrisul de mână devine materie opțională și în școli din Europa, după ce Statele Unite ale Americii și-au anunțat încă de anul trecut intenția de a le preda elevilor Word-ul.
Din 1947, de când se predă scrierea de mână în școlile elvețiene, aceasta a fost cunoscută în dialect elvețian sub denumirea de Schnüerlischrift, ceea ce înseamnă „scris în șir”, deoarece, spre deosebire de literele de tipar, toate literele de mână dintr-un cuvânt sunt atașate una de cealaltă ca și cum acestea au fost puse pe un șnur. Dar acum Schnüerlischrift, sau scrisul cursiv de mână, poate lua calea dinozaurilor și să dispară ca aceștia. (sursa)
Mă bucur! Pe bune, chiar mă bucur! Chiar dacă mi-a plăcut să scriu, niciodată nu m-am aflat printre cei cu scriere citeață, grafia mea indicând mai degrabă o carieră de succes în medicină. (via)
Aş zice că scrisul cursiv de mâna nu va dispărea chiar atât de devreme, fiind continuat de un număr mai restrâns de „scriitori”, pentru care scrisul artistic şi migălos va fi o pasiune, timpul şi liniştea necesară pentru atenţia la detalii fiind impedimente care s-au impus în zilele de azi. Într-o epocă a tastaturilor şi a gesturilor, scrisul de mâna se adaptează ritmului alert. Interesant este că vor exista două variante de scris de mână: „normal” şi cursiv (artistic, caligrafic).