După ce am citit laudele din articolul despre Elementary OS scris de Gabriel Blaga, am luat un stick, am descărcat imaginea ISO și-am pus-o pe el cu UUI, apoi am instalat Luna în locul Ubuntu 13.10, păstrând dual boot-ul cu Windows 8.1, ca să văd despre ce este vorba.

Elementary OS

Elementary OS Luna nu este altceva decât Ubuntu 12.04 deghizat în stilul OS X. Acesta vine însoțit de o serie de aplicații proprii, nimic de pe altă lume, a căror principal atu este interfața minimalistă, plăcută la vedere. Interfața grafică este Pantheon, special creată pentru Elementary OS Luna, dar disponibilă și pentru alte distribuții Linux printre care și Ubuntu.

Având în vedere că Luna este bazat pe Ubuntu 12.04, de la acesta nu a moștenit doar sprinteneala, ci și problemele, inclusiv bug-urile și lipsurile, motiv pentru care, pe sisteme relativ noi, să nu vă mirați dacă după instalare nu veți avea sunet în căști, nu veți putea regla luminozitatea display-ului, nivelul audio, nu veți dispune de launcher în configurațiile cu mai mult de un monitor sau, în cazul în care folosiți, tastatura wireless nu va funcționa. Toate cele înșirate mai devreme sunt probleme cunoscute, reparate de câteva ori, dar care au reapărut la aproape fiecare upgrade de kernel. Evident, problemele amintite le-am experimentat pe laptopul personal, un ASUS K55, care se comportă perfect pe Ubuntu 13.04; mă rog, aproape.

Elementary OS

Două dintre problemele cu care m-am confruntat în Elementary OS Luna, respectiv cea a sunetului și a luminozității, le-am remediat așa cum am explicat aici. Pentru tastatură am găsit o „soluție” chiar stupidă, aș zice. După fiecare pornire a laptopului, se execută comanda:

sudo apt-get -f install

Apoi se deconectează și reconectează Logitech Unifying Receiver și, ca prin minune, tastatura funcționează. Evident, nu e foarte plăcut să fac asta de fiecare dată când pornesc laptopul sau dau restart, cu atât mai puțin fiindcă îl folosesc cel mai mult acasă, pe post de unitate.

Uitând de probleme, Elementary OS Luna este un SO excelent pentru a fi utilizat acasă, foarte atractiv și, după cum vă spuneam și la început, foarte sprinten, dublând practic viteza de răspuns a Ubuntu 13.10, de exemplu. Mai îmi place și că exploratorul de fișiere, are tab-uri, funcție de previzualizare activă inclusiv pe fișiere RAW, este rapid și minimalist.

Dacă dispuneți de un un laptop (ori desktop PC) cu o vechime de cel puțin doi ani pe piața, pe care nu îl conectați des la un al doilea monitor și nici nu-l folosiți cu o tastatură Wireless Logitech, Elementary OS Luna este distribuția Linux perfectă pentru a naviga pe Internet, asculta muzică și viziona filme, descărca fișiere, conversa prin chat sau Skype, vizualiza și manipula fotografii. Mai mult, datorită faptului că este o distribuție care are Ubuntu la bază, veți putea beneficia de toate aplicațiile dezvoltate pentru acesta, comenzile de instalare și configurare pe Luna fiind identice. Eu datorită tastaturii, a trebuit să mă reîntorc la Ubuntu.

13 comentarii
  1. Salut Cristi. Am instalat si eu distributia asta numai ca am o problema cu dual boot cu w8.1. Dupa instalare imi intra direct in w8.1 si nu am nici o alta varianta de ales. Am incercat cu programul boot repair, nimic. Am incercat cu easybcd din windows, nimic. Oare ma poti ajuta ? Vorbim eventual dupa ora 22 pe fb chat.

    1. Înseamnă că nu s-a instalat grub. Uite ce ai de făcut:
      sudo fdisk -l
      Identifici partiția pe care ai instalat Elementary, ne interesează numele ei.
      Acum, presupunând că partiția respectivă se numește „sda2”, iar hdd-ul pe care se află „sda”:
      sudo mkdir /media/sda2
      sudo mount /dev/sda2 /media/sda2
      sudo grub-install –root-directory=/media/sda2 /dev/sda

    2. Dupa ultima comanda imi da urmatoarea eroare : Unrecognized option `-root-directory=/media/sda5′.

      Ce pot sa fac in continuare ? Ce sa incerc altceva ?

  2. Nu cumva e masochism asta? Promovez si eu ori de cate ori am ocazia alte sisteme de operare, dar care nu fac probleme!
    Multi lauda linux, mac os x, dar nici pe departe nu sunt cele mai stabile sisteme de operare.

    1. Eu nu știu unde ai testat tu Mac OS X, dar eu am MacBook din 2008, iar de stabil, chiar e cel mai stabil OS avut de mine vreodată. Pentru Mac OS X ai nevoie de un sistem Apple, altfel e pierdere de timp, sau joacă.

    2. Din pacate am la munca 4 astfel de servere, 3 MAC-uri si un macintosh( se intelege faptul ca driverele mai bubuie cateodata). Dar restul crapa, crapa si iar crapa softurile. Si.. sunt la ultima versiune. Oricand te poti trezi ca nu mai raspunde si ai nevoie de un force quit. Singurul lucru bun este la relaunch, iti pastreaza oarecum setarile facute.
      Sigur, nu vorbesc de un editarea unui document text, ci de editare video/ randare video, randare grafica.

    3. Pe Mac-uri Intel eu n-am avut niciodată probleme. Am și 2 clienți cu studio-uri video, au doar Mac-uri Pro, niciunul nu s-a plâns.

  3. Noua nu ne functioneaza perfect niciunul dintre ele. Nici Final Cut, nici Premiere Pro, nici cele de emisie/ grafica.
    Ne facem treaba, nu zic nu, dar nu este wow, are momente in care crapa fara motiv.

  4. Imi place acest Elementary OS, si v-as ruga frumos daca puteti sa imi dati cateva detalii despre cum caut driverele ,cum instalez flash player si alte aplicatii utile. Va multumesc !

    1. Driverele lipsă, dacă există așa ceva, se instalează la fel ca în Ubuntu. Însă eu n-am avut probleme cu driverele. Pentru flash player, instalează Google Chrome și uiți de griji.

  5. Dual boot(win8.1) pe un lenovo B590.
    Fara problema pe partea de drivere. Am inceput sa instalez ce folosesc pe windows. Sunet/muzica in regula, filme rulate corect(schimbat la subtitrare pt afisarea caracterelor din limba romana).
    Chrome pt flasharaie/youtube, pluginuri(lastpass, xmarks, adblock). Dropbox, clientul de steam(2 jocuri – rochard si toki tori2).
    Sunt foarte multumit de cum se misca per total, ochiometric unele lucruri parca sunt mai rapide comparativ cu win8.1
    Multumesc pentru postarea acestui articol si mai ales pentru faptul ca ai ales sa rupi din timpul tau personal pentru a informa alte persoane cu privire la aceasta distro. Toate cele bune!
    p.s. Sunt incepator intr-ale *unixului dar exista un inceput in toate!

    1. Mă bucur că l-ai găsit interesant. E un OS, după cum am spus, excelent pentru acasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.