Dacă în urmă cu doar câțiva ani trebuia neapărat să apelăm la specialiști pentru a recupera fișierele șterse din calculator, progresele în domeniul tehnologiilor de analiză a dispozitivelor de stocare au permis ca aceste operații să poată fi efectuate chiar și de către utilizatorii care abia au învățat să folosească mausul și tastatura. Acum, în cele mai multe cazuri, rezultatele operațiilor de acest tip sunt determinate doar de aptitudinile softului întrebuințat.

Printre cele mai eficiente programe de recuperare a datelor șterse ori pierdute se numără și EaseUS Data Recovery Wizard, a cărui recentă versiune am fost invitat să o testez, primind în schimb câteva licențe care vor ajunge, firește, la voi.

EaseUS Data Recovery Wizard

Instalarea programului este una tipică, fără etape care să merite evidențiate, prin urmare voi trece direct la a vă vorbi despre utilizarea sa în scopul recuperării fișierelor șterse.

Analizarea hard disk-ului pentru identificare datelor șterse

Pentru a documenta recenzia am efectuat instantanee de ecran pe durata recuperării unor fotografii eliminate permanent cu ocazia celei mai recente „curățenii generale”. Fac această mențiune deoarece operațiile de analiză și recuperare decurg mult mai rapid dacă în prima fereastră a EaseUS Data Recovery Wizard veți indica, bifând casetei aferentă, tipul fișierelor pe care doriți să le recuperați, acesta fiind capabil să recupereze inclusiv fișierele eliminate din recycle bin, coșul de reciclare a Windows, sau acelor eliminate cu Shift+Delete.

La pasul următor, esențial și totodată unul cu rol determinant asupra rezultatelor obținute și a duratei de execuție a analizei, va trebui să alegem, cât mai precis cu putință, locația în care ne amintim că se aflau fișierele de recuperat înainte de eliminarea sau pierderea lor.

selectarea locatiei de recuperat

Chiar dacă nu pare că ar oferi această posibilitate, EaseUS Data Recovery Wizard permite efectuarea de analize precise, limitate la un folder anume. Pentru o astfel de analiză vom da dublu click pe partiția ce știm că-l găzduiește, apoi bifăm caseta dinaintea lui:

selectare folder fisiere sterse

În mod normal, în panoul din partea dreaptă a programului ar trebui să apară fișierele șterse care au fost descoperite de analiza sumară. În lipsa unor rezultate mulțumitoare, dați click pe butonul Deep Scan (scanare exhaustivă):

scanare exhaustiva

Acest tip de scanare este una deosebit de lentă și poate dura, în funcție cantitatea de fișiere care s-au perindat prin pistele și sectoarele hard disk-ului ce găzduiesc actualmente folderul supus examinării integrale, chiar și câteva ore.

Recuperarea datelor șterse

La afișarea unui raport satisfăcător, după selectarea în panoul drept a fișierelor de recuperat, apăsați butonul Recover și alegeți ca destinație, iar acest pas este deosebit de important, o nouă gazdă aflată pe un alt hard disk sau dispozitiv de stocare, nicidecum pe același din care ele s-au aflat înainte de a fi eliminate. Ignorarea acestei recomandări poate avea ca rezultat pierderea definitivă a fișierelor!

noua locatie

Durata acestei operații va fi determinată de mai mulți factori, printre care viteza de citire a hard disk-ului de pe care se efectuează recuperarea, cea de scriere a celui de destin, dar și a cantității datelor ce vor fi recuperate. La finalizare, programul va afișa următorul mesaj:

fisierele au fost recuperate

Dar e prea devreme să vă bucurați! După cum spuneam și mai devreme, diferența dintre o încercare reușită și una eșuată o face programul, iar rezultatul îl veți cunoaște abia după ce veți accesa locația în care ați ales ca fișierele să fie salvate după recuperare.

structura directoarelor

În cazul de față, rezultatele au fost satisfăcătoare, dar asta nu înseamnă că vor fi aceleași de fiecare dată. Iar dacă tot am adus vorba de satisfacții, îmi place că EaseUS Data Recovery Wizard a restaurat inclusiv structura directoarelor, ceea ce face ca fișierele recuperate să fie mult mai ușor de identificat și organizat.

Concluzii

Trebuie să recunosc faptul că de la EaseUS Data Recovery Wizard nu mă așteptam la nici un fel de dezamăgiri și nici n-am avut parte de așa ceva, ceea ce-mi întărește convingerea că dezvoltatorul trage din greu pentru a-l menține în topurilor soluțiilor de acest gen.

Totuși, consider că este loc de mai bine când vine vorba de durata scanărilor, care ar putea fi redusă cu mult și care, în opinia mea, ar trebui să se efectueze în funcție de anumite filtre.

De exemplu, rezultatele scanării pot fi sortate în funcție de data modificării fișierelor, dar din păcate nu veți putea efectua o scanare în funcție de acest criteriu. Deși prezente și parcă te invită să le bifezi, casetele respective sunt inactive și se comportă ca atare până la afișarea rezultatelor.

filtre data modificarii

Altfel, nimic altceva nu mă împiedică să vi-l recomand cu încredere, iar partea cea mai bună e că nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, ci-l puteți pune la încercare descărcând și utilizând versiunea gratuită, Data Recovery Wizard Free, care vă permite să recuperați cel mult 2 GB de date pe sesiune.

Celelalte versiuni nu au o astfel de limită, iar latura lor tentantă constă în asistența pe viață oferită de către dezvoltator, pachet util în cazul în care nu vă descurcați sau tentativele de recuperare întreprinse pe cont propriu n-au finalizat cum ați sperat.

Cum puteți obține o licență pentru versiunea Professional

E foarte simplu! Tot ce aveți de făcut este să relatați într-un comentariu ce fișiere ați pierdut de-a lungul timpului și de ce erau acestea importante pentru voi. Aștept răspunsurile voastre până luni, 28 martie 2016 inclusiv. Succes! Câștigătorii vor fi aleși prin tragere la sorți în ziua următoare, iar licențele vor fi trimise la adresa de email cu care ați semnat comentariul!

44 comentarii
  1. am pierdut poze si videoclipuri cu fratiorii mei de 1 an si 2 luni. practic intr-o o era moderna i-am „lasat fara copilarie”. am pierdut si datele de pe laptop, si culmea de pe stick din pricina unui virus. era util un program asemanator, dar cele free nu faceau absolut nimic. cam asta e povestea mea

  2. Încep prin a recomanda chiar toată suita EaseUS. O poveste nu foarte plăcută în legătură cu date pierdute mi s-a petrecut destul de curând. M-am întâlnit cu foștii colegi de școală generală și am început să depănăm amintiri. Am zis că ar fi frumos să ne uităm și la câteva poze de pe atunci, știind că le am undeva pe un HDD vechi, nefolosit de multă vreme. Conectez HDD la PC, când să deschid folderul cu poze se blocheaza calculatorul. Am fost nevoit să îl resetez și astfel am avut deosebita plăcere să aflu că HDD vrea neapărat formatare, a fost foarte încăpățânat, iar eu destul de mânios. Nu am încercat până acum se recuperez datele, dar cred că ar fi un bun început și acum. :)

  3. Din pacate mi s-a intamplat sa pierd poze si muzica.Iar culmea a fost ca erau pe un stick USB si luasem un virus destul de urat.Am incercat sa recuperez datele,dar din pacate pc-ul nu mai recunostea stick-ul.

  4. Salut! M-ar ajuta foarte mult acest program deoarece am fost la un curs pt job, pentru a invata cum sa fiu la locul de munca si eram mai multi din localitate.
    S-a tinut la munte si am ca pasiune fotografia. Am filmat si fotografiat cat am stat acolo. Totul aveam pe un laptop. Si proprietarul laptopului nu stiu ce a facut, cu ce a confundat dar a sters pozele, filmarile.
    Au fost momente frumoase si nu e doar 2 gb.
    Sper sa fiu printre fericitii castigatori. O seara buna!

  5. Foldere cu date personale ,plus un ,,mic” proiect la care m-am chinuit citeva ore. Programul e o buna alternativa la Acronis.

  6. Am pierdut o arhiva cu niste filmari personale in timp ce incercam sa instalez o distributie de Linux.
    Am incercat recuperarea lor cu un soft specializat dar din pacate mi a recuperat doar fragmente din filmari.
    A fost o pierdere sentimentala.Dupa asta am invatat ce e ala un back-up !

  7. Cu EaseUs Free am recuperat acum vreun an, fotografii ale copiilor, pierdute din cauza unei reinstalari de Windows. Am încercat și cu alte programe, dar asta mi a recuperat intact folderul. Alte programe îmi redenumeau fișierele sau nu le găsea.

  8. Wow. Recomand aplicațiile celor de la EaseUS și caut de mult o licență pentru el, legit, mă refer. Nu am de ce să investesc $60-$70 în această aplicație pentru ocazionalele mele ”prostioare”.
    Așa că, un giveaway, este bine-venit.
    Ca să răspund la întrebare, am pierdut de aproximativ 4 ori(?), din cauza unor erori, neatenție la gestionarea partițiilor, Arch Linux *în timpul configurării lui*, etc. – fișiere Photoshop/Illustrator cu design-uri de care aveam nevoie, schițe, am pierdut codul unor aplicații programate de mine, poze (cred că toată lumea), documente, fișiere de configurare și lista cred că poate continua, dar, cred că sunt de ajuns.

  9. Seara buna.
    Scriam pentru lucrarea de licenta si inca nu era gata. Mai aveam de munca la ea. Toate materialele erau intr-un singur (unul singur) folder.

  10. Am pierdut pozele cu mama care, intre timp a devenit o stea a sufletului meu, poze pentru care regret cel mai mult. S-a intamplat acum patru ani datorita unui ransomware ,”Politia romana”. Mama incetase din viata pe data de 26 sep.2011, iar in seara de revelion pe 31.dec., eram cu sora si cumnatul meu in dormitor la mine cu pc-ul deschis, si fara sa ating ceva pe ecran a aparut imaginea bine cunoscuta cu M.A.I. si Basescu. A fost cea mai mare pierdere cand am vazut ca nu am cum scapa decat sa pierd totul. Atunci nu stiam ce se intampla, insa am aflat de curan de cand tu, Cristi ne-ai explicat ce este un ransomware si ca sa fiu sigur ca este acelasi virus de acum aproape cinci ani te-am intrebat pe blog daca pot scapa prin reformatare cu pierderea tuturor datelor. Am inteles de atunci si toate pozele cu cei dragi mie le am pe Google Drive. Asta este povestea mea…..nu mai am amintiri cu buna mea mama decat foarte vechi…. (stiu sigur ca in cazul acestui virus nu s-ar mai putea recupera nimic cu acest program, dar am vrut sa spun cea mai urata amintire a mea cauzata de piererea unor poze).

  11. Am pierdut luna trecuta prin formatarea unui stick de 128Gb, toate fisierele mele pe care le-am adunat de-a lungul timpului. Erau importante deoarece acolo aveam toate documentele, pozele, videoclipurile si multe alte fisiere foarte importante.

  12. Am pierdut toate programele din Disk D, dupa ce am dezinstalat un program cu Iobit Uninstaller 5. Dupa ce s-a dezinstalat, am pus sa scaneze dupa fisierele reziduale, iar in acest timp, am umblat prin acel folder cu programe, dupa care am apasat ca Iobit Uninstaller 5 sa stearga fisierele rezidule, eu fiind atent si la locatie, care era in C:/…., iar dupa ce a terminat de sters, am observat ca mi-a sters defapt toate programele, din folderul programe. Este un bag enorm al acelui program. El mi-a sters programele foarte importante, pentru ca atunci cind schimb windowsul, eu instalez acele programe, pentru ca am nevoie sa editez foto, video si audio. Iar acel program, efectiv mi-a stricat ziua.

  13. In urma cu 6 luni, mi-am sters din greseala toate pozele din vacanta, care sunt foarte importante pentru familia mea. O sa incerc sa le recuperez cu acest program.

  14. Si eu ca multi altii am pierdut poze si documente de-alungul timpului. Cautam cu disperate pe internet diferite programe free sau crack-uite pentru recuperarea datelor. Pentru ca sotia mea o perioada a lucrat ca jurnalist pentru mine era o bataie mare de cap.

  15. Eu am avut pe un hdd toata copilaria baiatului meu si inclusiv botez, nunta cu sotia mea si multe alte amintiri din viata. Sper ca acest program sa imi fie de folos.Va multumesc.

  16. Am avut un laptop furat pe care aveam cam 43 Gb, un folder cu poze realizate in cam 4 ani.Politia l-a gasit, mi-a fost inapoiat ,dar acesta nu mai avea placa de baza functionala.Deoarece ar fi trebuit sa dau o suma de bani pentru schimbarea placii de baza care costa 1/3 din valoarea laptopului nu aveam alta solutie decat sa recuperez pozele de pe hard.Cel care mi-a verificat starea laptopului mi-a spus ca m-ar costa cam 50 euro pentru recuperare.Cam mult ,mi-am zis eu!Am scos hardul, l-am pus pe un rack sata si cand sa-mi recuperes fisierele, surpriza, hardul gol.Singura speranta era sa folosesc un program de recuperare, in speranta ca fisierele doar au fost sterge.Am cautat un program gratuit pe net(gratuit) si dupa o zi si ceva de chin, am reusit sa recuperez aproape 90 % din poze.

  17. Am pierdut niste secvente de la o casatorie de stare civila filmata.am incercat recuperarea ,dar nu am reusit.adevarul este ca am incercat dupa mai mult timp(3-4 luni) ,nu cred ca mi ar strica un asemenea program.

  18. Am pierdut din neatenție niște date importante privind unele certetări la care lucrez. Am recuperat parțial unele dintre ele dar cu costuri mari. Mi-ar fi fost de mare folos un astfel de soft. Poate o să am noroc acum.

  19. Am pierdut foarte multe fotografii, amintiri de familie acumulate de-a lungul anilor…restul muzica…etc. se mai găsesc dar fotografiile e foarte dureros când le pierzi.

  20. Da…pare tentant programul mai ales ca am avut acum cativa ani o experienta neplacuta prin faptul ca am pierdut toate pozele si filmele facute la botezul fetitei mele mai mici…Nu stiu din ce cauza dar hardul pe care erau stocate (altul decat ce l pe care era sistemul de operare al PC-ului), pur si simplu nu a mai mers deloc…Noroc ca fratele meu a avut totul salvat pe dvd…Asa am reusit sa recuperez amintirile de la botez…Acum m-am invatat minte si foosesc serviciile de cloud..(care acum cativa ani nu erau asa de populare)…Mai ales ca cei de la Google iti ofera spatiul nelimitat pentru poze si chiar si filmulete

  21. Apropo…am instalat de curand „Recuva” de la Piriform…Asta in cazul in care mai patesc ceva de genul celor scrise mai sus…E foarte bun programul iar cei de la Piriform sunt renumiti pt calitatea produselor sale

  22. Multumes pentru aceasta facilitate in legatura cu codul de acces la program si ma bucur. Eu am pierdut poze, date, contacte, documente, nu este prima data cand pierd, am mai pierdut si nu stiu ce sa fac ca sa recuprez, am tinut la documentele care le-am pierdut, dar ce imi pare rau e ca am pierdut poze cu familia si cu prieteni care as vrea sa le recuperez .
    Merci

  23. Serviciile cloud + sincronizare intre device-uri si nu mai ai stresul ca s-au pierdut pozele ,filmarile,etc.etc insa daca tot ai dat de belea aplicatia te ajuta la recuperare „partiala” si nu totala din ceea ce am experimentat eu, insa decat sa pierzi tot e bine si asa

  24. Obisnuiam sa folosesc versiunea 4.3.6 care m-a ajutat de mai multe ori. Nu stiu daca s-a schimbat odata cu versiunea si rata de recuperare a fisierelor, insa as fi curios sa aflu. Chiar pot sa spun ca sunt un utilizator vechi al celor de la Easeus :)

  25. Cred ca, la un moment dat, toti am pierdut poze. Poze ce reprezentau aminitirile noastre din vacanta/concediu/scoala. Asta mi s-a intamplat si mie, am pierdut o buna parte din pozele adunate de-a lungul timpului…

  26. Salut, am si eu o istorie cu un hdd de 2TB chiar in seara de revelion acum vreo 2 ani :) am vrut sa copii ceva mizica de pe el si l-am bagat intr-un laptop care cred ca era bolnavior, in momentul terminarii nu i-am mai dat disconnect device , si a trebuit sa il formatez pierzind 2tb de muzica buna , filme, documentare 3d ,poze si multe altele adunate in decurs de 4 ani!
    Am reusit sa recuperez ceva dar totul a durat in jur de vreo luna , asa ca mi-ar prinde bine o licenta avind o experienta bogata in recuperari :) .

    Multumesc!

  27. Buna ziua! Ma numesc Gabriel si lucrez in domeniul educatiei. Mai precis sunt profesor de informatica. Am vazut aceast concurs si am fost interesat sa aflu despre ce este vorba. Citind mai sus, am avut bucuria de a gasi o solutie la problema mea. Ca profesor de informatica detin o multime de fisiere ale elevilor mei ce merg la concursuri. Din pacate, din cauza unei greseli de-ale mele am pierdut proiectul unui elev care urmeaza sa se prezinte cu el la olimpiada de T.I.C , iar acest program o sa ma ajute sa gasesc imediat documentele pregatite de el. Este un copil foarte bun si nu vreau sa il pun sa munceasca a doua oara la proiect pentru ca stiu ca a depus foarte mult efort la original.

  28. Toate pozele mele de familie, sunt pe servere la Microsoft, inca din 2009, insumind cam cateva sute de fisiere. Am ales varianta cea mai sigura pentru pastrarea unor informatii nepretuite…… cine nu a inteles lucrul acesta, foloseste Easeus Data Recovery sau programe de gen, incercand si sperand sa-l pricopseasca D-zeu, cu mintea cea de pe urma.

  29. Am pierdut de-a lungul timpului multe:fotografii,filmulete,documente importante…zile in sir cauta…..butoneaza…timp pierdut….pana gasesti un program sa recuperezi ceea ce cauti….

  30. Din experienta mea din ultimii 5 ani, cele mai bune softuri pentru recuperarea datelor sunt R Studio si Stellar Phoenix. Ease Us este unul din cele mai slabe. N-am nici un motiv subiectiv. Vorbesc din practica. Am platit 3000 lei pentru doua situatii privind recuperarea datelor de pe doua dispozitive HDD in ultimii 3-4 ani (Unul la Cluj altul la Bucuresti, ambele dotate cu cleanroom). Pot sa dau date exacte, probe, chitante, nume firme etc. Bine’nteles ca si inainte si dupa aceste accidente m-am data peste cap sa nu chelui bani. Am experimentat, cu mai mult sau mai putin succes, numeroase programe de recuperare de date: bad copy, data Rescue, DigitaRescue, Disk Doctors NTFS data Recovery, EaseUS data Recovery, G2tool Any data recovery, Getdata Recovery My files, iCare data recovery, iLike External HD data Recovery, iLike Video Recovery, iSkysoft Data Recovery, MilfordSoft Data Recovery, MiniTool Power Data Recovery, OfficeRecovery, Ontrack EasyRecovery Professional , Raise Data Recovery, Recovery Undelete Plus, Recuva Professional Edition, R-Studio 7, Stellar Phoenix Windows Data Recovery Professional, Wondershare Data Recovery nu mai spoun de cele gratuite. Am trecut in ultimii 10 ani prin 5-6 situatii de pierdere de date. In doua cazuri datele nu au putut fi recuperate decat de firme specializate. Nu intru aici in detalii. In cateva situatii mi-am recuperat integral datele folosind, incercand tot ce se putea. De departe Stelar, R Studio si MiniTool (in aceasta ordine) sunt cele mai performante. Restu’ sunt … restu’.

  31. PS. peste cele prezentate mai sus sunt Encase Forensics si cele folosite de FBI, Pentagon, DNA, despre care se spune ca nu sunt cunoscute dupa denumire si mai ales nu sunt „in comert”, probabil folosite cu aparatura speciala, de regula in cleanroom.

  32. Salut! cristi,cat a durat la tine scanarea in lost?? la mine pe un card micro sd sandisk ultra 32gb clasa 10 dureaza vad vreo 20,24 de ore vad…. e normal?

  33. Salut!
    Am sters din greseala tot HDD-ul. Era cuplat la calculator ca al 2-lea hard, si in loc sa formatez un usb stick pentru ca nu ma lasa sa copii un folder de 10 gb ( stick-ul este de 120 gb si avea cel putin 100 liber – de aia am vrut sa-l formatez ), am formatat hardul.
    Pe hard aveam in jur de 100 gb de poze si filmulete – amintiri din ultimii 14 ani.
    Dupa formatare, nu am mai umblat deloc la el ca sa nu fac din nou alta prostie si suprascriu altceva pe el.
    Credeti ca acest program ma poate ajuta – vad ca doar in limita a 2 gb pot recupera cu el.
    Eventual alte variante daca or fi.
    Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.