Mi-au trebuit doar patru ani să revin la seria de articole despre automatizări domestice, sper să n-am nevoie tot de atâția pentru următorul. Între timp am început să evit anumite dispozitive și integrări, iar despre motivele care m-au determinat să o fac intenționez să vă vorbesc în continuare.

testarea dispozitivelor

Am să încep prin a vă recomanda să evitați modulele ESP8266 dacă nu-i musai să apelați la ele. Ce vreau să spun cu asta: dacă aveți nevoie de un întrerupător sau de o priză pe care să le activați sau dezactivați de la distanță, cumpărați dispozitivul respectiv și-l veți putea utiliza de îndată ce l-ați scos din cutie.

Senzori

Când am început să automatizez una sau alta prin casă, pentru că nu aveam de unde să achiziționez anumiți senzori la costuri decente, am cumpărat de pe AliExpress tot felul de module. Știți ce s-a întâmplat cu ele? Mi-a fost suficient să construiesc și programez câteva dispozitive pentru a descoperi că nu merită deranjul, așadar marea majoritate au rămas sigilate.

Într-adevăr, înveți câteva lucruri noi construindu-ți propriile dispozitive, dar rezultatul nu e întotdeauna pe măsura așteptărilor. Iar d.p.d.v. estetic nici nu există grad de comparație. Spre exemplu, așa arată un senzor Aqara care costă între 5 și 8€ pe AliExpress și Amazon:

Iar în prima fotografie din articol aveți prototipul unuia care, în teorie, ar trebui să facă același lucru prin intermediul unul modul ESP8266 și un senzor DHT11, respectiv să măsoare temperatura și umiditatea din locul în care a fost instalat. Iar acum gândiți-vă ce carcasă i-aș fi putut confecționa și cum l-aș fi alimentat astfel încât să nu trebuiască să-i schimb bateria lunar (bateria celui de la Aqara o schimb anual).

Relee

Folosesc o tabletă pentru a asculta muzică în birou, a cărei baterie trebuie reîncărcată periodic. Pentru comoditate, am automatizat tot procesul cu Home Assistant și a unei prize smart în funcție de nivelul de încărcare a bateriei.

În locul prizei aș fi putut utiliza un dispozitiv construit de mine, ocupând astfel două prize (una pentru alimentarea dispozitivului, alta pentru încărcătorul tabletei).

Dar am ales varianta prizei inteligente, care vine cu propriile-i avantaje: ocupă mai puțin spațiu, iar pompierii nu vor putea da vina pe un scurtcircuit provocat de improvizații dacă arde casa.

Iar totul a fost realizat în mai puțin de 5 minute și a constat conectarea prizei la UPS, adăugarea ei în Home Assistant și configurarea automatizărilor necesare, descrise mai sus.

Totuși, am folosit-o pe priza respectivă fiindcă o aveam deja, altfel aș fi achiziționat una nouă, cu Zigbee.

Zigbee este un protocol de comunicație wireless utilizat în principal pentru dispozitivele IoT (cum ar fi becuri inteligente, termostate, senzori, etc.), care se bazează pe standardul IEEE 802.15.4, deosebit de eficient din punct de vedere energetic, ceea ce îl face ideal pentru dispozitive care trebuie să funcționeze mult timp cu baterii.

Majoritatea hub-urilor actuale, de la Silvercrest la Samsung, pot gestiona dispozitive Zigbee. Astfel, doar hub-ul va trebuit conectat la rețea, așadar nu va trebui să înlocuiți routerul cu unul mai puternic pentru a face față tuturor dispozitivelor inteligente din casă.

Hub-uri

În ceea ce mă privește folosesc un hub fabricat de Xiaomi. Sincer, îmi displace doar că pentru a comunica cu el prin intermediul aplicației native trebuie să intervină câteva servere aflate în China, n-am ce altceva să-i reproșez. A funcționat și încă funcționează impecabil.

hub aqara

Recent, am descoperit că toate dispozitivele pe care le gestionez prin intermediul său sunt compatibile cu hub-ul Silvercrest de la Lidl, care la rândul lui poate fi reconfigurat astfel încât să nu aibă nevoie de acces la Internet.

Curând voi muta pe el câteva dintre cele pe care nu le consider esențiale, iar dacă lucrurile decurg conform așteptărilor, la anul le voi muta și pe celelalte . Nici acum nu depind de o conexiune la Internet pentru a le putea utiliza, iar traficul hub-ului Aqara e strict supravegheat de routerul cu OPNsense, așadar nu vorbim de o necesitate, ci de un moft personal.

În fine, ce vreau să spun e că oricât de multe măsuri de precauție vă veți lua, nu vă recomand să depindeți un un hub gestionat 100% printr-o conexiune la Internet, cu atât mai puțin unul la care comanda trimisă vocal sau din aplicație ajunge la acesta prin intermediul unor servere aflate pe alt continent.

led aqara

Pe de altă parte, dacă doriți să evitați bătăi de cap nenecesare, încercați să achiziționați, de la hub la senzori, doar dispozitive produse de același fabricant (teoretic, începând cu Zigbee 3.0, dispozitivele care folosesc această tehnologie nu vor mai fi limitate la un ecosistem anume).

De exemplu, releul din fotografia de mai jos e foarte util pentru a controla luminile din aplicația de pe telefon păstrând întrerupătoarele clasice perfect funcționale, dar pentru a-l înlocui nu-l scoți dintr-o priză și pui altul în locul lui, ci va trebui să demontezi întrerupătorul în spatele căruia se află montat, ori să deschizi doza de legătură în care l-ai ascuns.

releu sonoff

Fiind de la alt producător, nu-l pot controla din aplicația din care am acces la dispozitivele Aqara, așa că le-am integrat pe toate în Home Assistant, ceea ce pentru orice om normal la cap înseamnă costuri și bătăi de cap suplimentare, nenecesare. Eu am cumpărat la început fără să țin cont de tehnologii și fabricanți, ci de oferte, iar acum sunt înconjurat de dispozitive de la opt fabricanți diferiți.

releu inteligent sonoff

Le-aș schimba chiar începând de mâine, pe toate, cu altele de la Ikea (în ideea că avându-i aproape de casă, când aș avea nevoie de un bec sau o priză ori întrerupător, în cel mult o oră le-as putea obține), dar chiar dacă aș ignora costurile nejustificate, ar trebui să întorc toata casa pe dos pentru asta.

Comenzi vocale

Poți controla becurile și prizele doar cu senzorii și aplicația de pe telefon, dar e mult mai simplu să o faci prin intermediul unei comenzi vocale date asistentului virtual. Inițial l-am folosit pe cel de la Google, dar l-am schimbat cu cel de la Amazon după doar câteva luni din cauza limitărilor sale.

echo flex

Ne-a plăcut atât de mult Alexa încât la un moment dat aveam un dispozitiv Echo inclusiv în baie. De câteva luni, însă, probez unul auto-găzduit, iar dacă lucrurile vor decurge conform planurilor, curând scoatem din uz și ultimele trei dispozitive Echo pe care încă le mai folosim.

amazon echo

Dacă vreți neapărat un asistent vocal și n-aveți nimic împotriva modului de funcționare a acestora, vă recomand Alexa. Este, în opinia mea, cel mai util dintre toate datorită compatibilității sale cu toate tipurile de dispozitive inteligente, iar comenzile le înțelege și pune în aplicare în timp util.

Acestea sunt utile nu doar pentru a stinge și aprinde becuri, ci și pentru a crea automatizări în funcție de prognoza meteo sau zgomote, configura alarme, asculta muzică, etc.

De unde începeți

Dacă sunteți la început, faceți-vă o listă cu ce anume v-ați dori să puteți controla prin intermediul unei aplicații ori prin comenzi vocale. În funcție de listă, aruncați o privire peste dispozitivele existente și alegeți ecosistemul pe care-l aveți cel mai la îndemână, dar, pe cât posibil, evitați dispozitivele incompatibile cu Zigbee2MQTT, în special pe cele care se conectează direct la rețeaua Wi-Fi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.