Vinerea trecută, mai precis pe 18 septembrie, apărea pe Wired UK o știre care avea să-i pună pe jar pe toți cei speriați de colectarea datelor. Știrea viza noua politică de confidențialitate a AVG Free Antivirus, unul dintre cele mai utilizate soluții antivirus din lume la momentul actual, care menționa că dezvoltatorul poate vinde anumite date colectate de la utilizatori.

avg-laptop

În știre se specifică foarte clar că e vorba de informații cu privire la site-urile accesate și istoricul căutărilor efectuate. Cu alte cuvinte, AVG își asigură posibilitatea de a vinde colaboratorilor informații de genul:

  • 1.000.000 de utilizatori dintre cei care folosesc antivirusul nostru au accesat cel mai mult site-urile google.com, youtube.com, yahoo.com și hotmail.com.
  • 2.000.000 de utilizatori ai antivirusului nostru au căutat în motoarele de căutare iPhone, Galaxy S6 și John Smith.

Știm asta deoarece se menționează foarte clar că e vorba de „non-personal data„. Cu alte cuvinte, datele noastre personale sunt în siguranță, nu le colectează și nici nu le vinde nimeni, nimănui. Cu ce ne afectează asta intimitatea din moment ce nici măcar AVG nu va colecta date personale, cum ar fi numele nostru, vârsta, email-ul, numărul de telefon, locația, șamd? Logica îmi spună că în niciun fel, dar…

Tâmpiții vor spune că…

… așa ceva e inadmisibil! Că nu se poate ca cineva să țină un jurnal cu ce caută lumea pe Internet sau ce site-uri vizitează.

Tot ei vor fi convinși că…

… e inadmisibil ca un mall, de exemplu, să pună un contor la intrări pentru a raporta, lunar, investitorilor și/sau celor interesați de închirierea de spații comerciale sau publicitare, câte persoane au intrat în respectivul mall.

Că un mall nu poate ține o statistică a celor mai căutate produse vândute de magazinele din incinta sa fără a-și anunța cumpărătorii. Evident, nu poate ține nici o statistică privind cele mai frecventate magazine din incintă.

De ce? Tâmpiți justifică modul de a gândi spunând că astfel mall-ul încălcă intimitatea clienților. Logică 0, dar e normal, sunt tâmpiți.


Magazinele țin astfel de statistici! Managerii lor, cei care știu cum să conducă un magazin spre vânzări mai mari, știu câți clienți au intrat în magazin în ziua X, câți dintre ei au și cumpărat ceva, care e suma medie cheltuită, produsele preferate de aceștia, șamd.

Sau credeați că la intrările magazinelor sunt montate doar sisteme antifurt care nu fac altceva decât să afle dacă ați furat sau nu ceva din magazin?!?

Ipocriți vor spune că…

Așa ceva e posibil doar în Windows. Nicio distribuție GNU/Linux și nicio aplicație Open Source nu va colecta vreodată date. Prin urmare, ei vă vor recomanda întotdeauna să folosiți o distribuție GNU/Linux și doar aplicații Open Source. Argumentul suprem e că, fiind de sursă deschisă, toată lumea vede dacă se colectează ceva, motiv pentru care niciun sistem de operare sau program n-ar face asta.

Faptul că folosesc o distribuție GNU/Linux nu-i scoate din rândul celor suspectați de tâmpenie, dar le acord, din oficiu, prezumția de nevinovăție, prin urmare îi consider ipocriți.

De ce ipocriți? Păi… iată două exemple:

  • Ubuntu. Am început cu Ubuntu deoarece el „spiona” căutările încă din 2012. Nu e singura distribuție GNU/Linux care face asta. Ce e și mai grav, multe dintre distribuțiile GNU/Linux nu menționează ce tip de date colectează. Cum credeți că se ajung la statistici de genul „X utilizatori utilizează această distribuție!”?!? Frecând un glob de cristal, citind în cafea sau în stele?!? Sunt convins că nu!
  • Firefox. Ăsta nu era Open Source?!? Ba da! Oh… Iar exemplele pot continua și de această dată, însă mi-am atins scopul, așadar mă opresc aici.

În plus…

Motoarele de căutare în general, în special Google, Yahoo! și Bing, vă vine să credeți sau nu, țin o statistică a cuvintelor folosite în căutări și știu cu exactitatea ce site-uri vizitați. Indiferent că folosiți Linux sau Windows, cineva va știi ce ați căutat și pe ce site-uri ați ajuns.

Revenind la AVG

E grav? Nu! Cu atât mai puțin cu cât inclusiv în cadrul aceluiași articol avem asigurări că putem dezactiva colectarea datelor de care se vorbește în noua politică de confidențialitate.

Concluzia

Orice maimuță (a se citi „ființă lipsită de judecată”) aflată în fața unei tastaturi vă poate spune că instalând GNU/Linux sunteți safe, că doar Google și Microsoft și Apple și Yahoo! colectează date. Maimuțele au, de regulă, o placă pe care o repetă la nesfârșit. Orice problemă le-ați expune, ele vă vor recomanda același lucru. De exemplu:

  • Ți-a crăpat antivirusul? Pune Linux!
  • Merge greu calculatorul? Pune Linux!
  • Îți colectează Google datele? Pune Linux!
  • Au tăiat ăștia de la RADET apa caldă? Pune Linux!
  • Te-ai blocat în Lift? Pune Linux!
  • Nu-ți funcționează bine Linux? ‘te dracu bă, ești prost! Linux nu e pentru cretinei!

După care vor scrie tutoriale despre cum să folosești Dropbox pe Linux, despre faptul că jocurile, inclusiv Photoshop funcționează excelent în Wine, șamd. Măi maimuță, păi nu-mi recomandai să fug de tot ce nu-i Open Source că mă spionează, acum de ce-mi vorbești de ce pot face cu Wine, sau de câte ori o pot face mai bine ca-n Windows?

22 comentarii
    1. Nu-i suport pe cei care profita de naivitatea altora, iar la prima ora citisem niste articole care-mi dadeau de inteles ca-mi vinde AVG copiii, nu alta. La majoritatea, in comentarii, altii insistau pe linux si open source.
      Nu mai citisem nimic la fel de stupid de la aia cu butonul de dislike (care de fapt are rol de „empatizez cu tine”, ca e nasol sa dai like cand omul ii „ureaza” odihna vesnica și nicu) incoace…

  1. Eu unul nu sunt inpotriva acestei metode, cu vinderea informatiilor. A existat de mai devreme ca internetul si exista in continuare. Atata timp cat exista o limita (gen sa-ti vanda ymail, nume, prenume, cnp, adresa, … … sa-ti faca poze cu camera x si sa le vanda -chesti absurde – ultima a fost o exagerare de a mea – – ) nu cred ca ar trebui sa fie probleme. Legat de linux, il folosesc de putin timp (in dual boot cu windows 10 ) si inca mi-e greu sa ma descurc in el ( in privinta instalarii aplicatiilor). Indiferent ce-ti spun acei guru ai internetului, linux nu este pentru orcine. Multi vorbeau la un moment dat despre windows 10 si colectarea de informatii. Sincer, singurul lucra care m-a enervat a fost obtiunea accea legata de impartasirea palorii wifi catre alte calculatoare cu windows 10 pentru contactele din Facebook, Skype, etc. , chestie pe care am dezactivat-o pentru ca mi s-a parut putin fagranta ( nu degeaba iti pui palora la wifi, pentru a nu se conecta toti la el si cine stie ce date sa-ti intercepteze). In rest cam totul ramane in limita decentei. Oricum pentru un antivirus bun si gratuit, decat sa vina cu cine stie ce adonuri periculoase (stiti la ce ma refer, acele extensii de care nu mai poti scapa) mai bine sa vanda niste informatii de care chiar nu ne-ar interesa. Apropo Cristi, imi poti spune ce parere ai despre Panda antivirus. Am obtinut o licenta pe 6 luni si vreau sa stiu daca merita instalat. Cum e cu resursele? Nu prea am incercat eu antivirusi, prefer stilul acesta, fara antivirus. Iti incetineste compiuterul, conexiunea la net? Ai putea face un tutorial despre cum ii dezinstalam complet in caz de ceva (daca nu cumva ai facut, scuze sunt extenuat acum dupa scoala).

    1. Eu folosesc Panda Cloud Free. Orice antivirus incetineste pc-ul, unele mai mult, altele mai putin, in functie de protectii. Panda Cloud are impact minim deoarece ofera doar protectie antivirus.
      Referitor la Linux, stai cu ochii pe blog! Urmeaza un ghid colosal la care lucrez de vreo dous saptamani. In el tratam primii pasi in Linux, trecerea de la Windows la Linux pe intelesul tuturor. Am adunat deja 20 de articole, dar ghidul va avea cel putin 50. Curand voi incepe sa le dau drumul pe blog. Mai rezista putin.

    2. Nu e graba. Ai fost multumit de panda cloud antivirus? Trebuie dezactivat microsoft esential inainte de a instala antivirusul, am auzit ca acesta scaneaza (inutil) imediat dupa ce scaneaza si antivirusul nou instalat. Astept ghidul. Oricum folosesc linux asa, ca mediu de experiment. Ma enerveaza terminalul, aplic comenzile exact ca pe saituri, si tot nu vrea sa instaleze programele (spune ca pachetele sunt inexistente), dar cand descarc un fisier dep (parca asa era extensia) sau intru si caut in softwere senter, imediat le gaseste.

    3. Nu trebuie, dar eu am dezactivat Windows Defender. Am fost și încă sunt foarte mulțumit de Panda Cloud. N-am nevoie de protecție anti-phishing, folosesc un browser și niște DNS-uri care au această protecție. Nu am nevoie nici de filtru anti-spam, nici de firewall (Windows Firewall este, dacă nu cel mai bun, cu siguranță unul printre primele 3 cele mai bune paravane de protecție pentru Windows).

      Fișier .deb (debian software package). Înainte de a instala programe trebuie adăugat depozitul. Comenzile de adăugare a depozitului încep cu:

      sudo add-apt-repository

      După adăugare, depozitele trebuie împrospătate:

       sudo apt-get update

      Instalarea se face cu:

       sudo apt-get install numeprogram

      Asta în Debian și derivate (Ubuntu, Linux Mint, elementary OS, samd).

  2. Sunt total dezamagit
    Un articol foarte prost!

    1. Daca tu n-ai niciun fel de problema cu colectarea datelor atunci du-te si pune-ti poze din toate unghiurile pe Facebook /profil Google si toate evenimentele din viata ta
    Vezi ca ai putea sa-i ajuti si cu ceva amprente si fire de par pentru colectarea ADN-ului
    Chiar ti-as recomnda sa pui si ceva analize medicale si la ce esti alergic sa le fie mai usor sa inteleaga la ce esti vulnerabil
    Fa toate astea si lasa oamenii care isi protejeaza intimitatea in pace
    Ei nu te incurca cu nimic

    2. Avem doua tipuri de software

    – cu sursa deschisa (publica si facut de voluntari)
    – cu sursa inchisa (privat si facut pentru a obtine bani in general)

    Explica-mi si mie te rog, cum codul cu sursa deschisa nu e mai sigur in privinta protejarii intimitatii si a datelor?

    3 Arata-mi si mie unde ai vazut ca se recomanda Linux in toate cazurile?
    Si arata-mi si unde a zis cineva ca Linux e sigur?
    Lumea zice ca e MAI sigur, nu sigur (sper ca intelegi diferenta)
    Linux se recomanda in cazuri specifice
    Acum ca sunt multe cazuri, asta e!
    Daca nici in cazul protejarii intimitatii nu e evident, atunci o sa-ti explic intr-o zi de ce

    4. Statisticile cat timp sunt anonime, sunt in regula, referitor la exemplul cu mall-ul
    Dar sa vezi ca fiecare cautare si loc pe unde ai fost e legat de numele tau nu e in regula fara acordul tau

    Te rog lasa pe fiecare sa aleaga ce vrea si nu mai rade de alegerile pe care le-au facut
    Numai bine

    1. Acela e. După rebranding-ul recent a pierdut cuvântul „Cloud” din nume, dar dacă citești descrierea de pe prima pagină vei vedea asta „It is extremely light as all the work is done in the cloud.”

  3. Oamenii inteligenti si cu un mic habar in ceea ce inseamna browser, antivirus si PC nu folosesc antivirus. Eu traiesc din 2009 fara nici un antivirus si te asigur ca nu am luat nici un virus, nu am instalat nici un addon pentru nici un browser, nici un malware nu a intrat la mine in PC, desi ma plimb pe zeci si sute de site-uri zilnic, unele chiar xxx.
    Nici pe vremea cand in 2002 eram admin pe Undernet (poate ai idee de asa ceva) nu luam virusi. De ce? Pentru ca stiu sa apas pe mouse cand trebuie si unde trebuie.

    Ubuntu e doar o distributie dintre sutele de distributii GNU/Linux.
    Te asigur ca daca iti iei o distributie pe care o compilezi de la 0 (gen Gentoo sau Archlinux, chiar Debian), folosesti un browser anonim, un VPN, esti invizibil pe net.
    Deci siguranta inca exista.

    „Revenind la AVG

    E grav? Nu!” Cum sa nu fie grav? Trebuie sa ai minte cat o gaina sa mai folosesti un produs marca AVG. E suficient ca Microsoft, Google si Facebook stiu si ce mananci dimineata. Mai trebuie si o companie producatoare de „antivirus”. AVG tocmai iti spune in fata ca aduna tot ce faci tu la pc si vinde tot ce stie despre tine si tu zici ca nu e grav? Hmmm…

    De ce sunt cei care recomanda Linux maimute si tampiti? Te-ai gandit ca poate iti vor binele?
    Ți-a crăpat antivirusul? Pune Linux! = Adevarat!
    Merge greu calculatorul? Pune Linux! = dincolo de Adevarat!
    Îți colectează Google datele? Pune Linux! = este o alternativa mai buna decat Windows.
    Au tăiat ăștia de la RADET apa caldă? Pune Linux! = lipsa de idee
    Te-ai blocat în Lift? Pune Linux! = la fel ca mai sus
    Nu-ți funcționează bine Linux? ‘te dracu bă, ești prost! Linux nu e pentru cretinei! = dincolo de Adevarat. Nu poti pune un om care gaseste nici Control Panel in windwos sa gaseasca folderul /etc in terminal in GNU/Linux.

    Si as putea sa continui pana se ia curentul.

    Si pentru subiect pentru un viitor articol : orice antivirus produce virusi, chiar si ala pe care il folosesti tu acum „cloud”.

    1. Dacă ai mintea cât o găină e de bine, minte ca a unei găini trebuie să ai pentru a nu face diferența dintre date personale și cele care nu se încadrează în această categorie. Ți-am dat exemple clare, dar tu nu și nu, Batman, Batnam! OK. Important e că ai aere de expert, că ai auzit tu că /etc e un folder și că orice utilizator tre să intre în el și că Linux nu-i pentru cei care nu știu ce-i ala. Ba este, și-ar trebui să fie pe zi ce trece tot mai mult! Dacă nu faci nimic în sensul ăsta, ești doar o altă maimuță, dar nu contează.

      Nu mai contează nici că pe vremea când erai tu admin pe undernet eu eram unul dintre cei mai mari dușmani ai tăi, tot ce contează că ai putea continua până se ia curentul. Lasă, ne-ai iluminat destul! Inclusiv prea mult pentru primul tău comentariu pe blog cu acest nick!

  4. Nu vreau sa vin cu argumente pro sau contra dar un lucru este cert, foarte multi nici nu isi dau seama la ce pericole se expun la momentul actual, atunci cand baga mufa de net la „utilaj”. Drept urmare mi se pare normal ca cineva sa ia masuri de siguranta…

    Un articol excelent. Chiar daca autorul „o fo prea aprins”. Succes pe mai departe si asteptam articole la fel de bune sau chiar si mai bune. Cristi, nu vreau sa te laud dar faci o treaba excelenta!!! :)

  5. Am si eu o curiozitate, asa, la topic :
    Cum poti spune/stii/banui/afirma/visa „te asigur ca nu am virusi desi nu folosesc antivirus de 10 ani si sant online 24/7” ???
    Globu’ de cristal de mogosoaia ?
    Nu de alta, dar vreau si eu, sincer.
    Of of of, dar ce mare plictiseala ar fii sa fim toti la fel.

  6. Asa o fi cum spui tu care pari sa le stii pe toate si le dai clasa tampitilor care cred ca o biata statistica impersonala poate sa le afecteze intimitatea dar iata ce conditii in materie declara AVIRA (tot pentru a putea oferi si o varianta gratis):

    „By reviewing and accepting this privacy policy and using Avira’s products and services, you expressly understand and consent that Avira may possibly collect, save and use certain data about your computer, smartphone or tablet (“Device”) and its interaction with other Devices, which may include its identification number, IP address, location, contents, language settings, IMEI code, brand, model, battery level, hardware model, operating system version, telephone number, SIM number, network provider, memory status and geographical information based on the GPS/Wi-Fi network position. We may also gather personally identifiable information (“PII”) including, but not limited to your, name, address, phone number, email address, credit card information and other information that can be used to identify you.”

    Pare destul de clar pentru un tampit ca nu sunt doar statistici impersonale. Nu stiu cat de clar poate fi pentru un om inteligent care evident le stie pe toate… A bon entendeur salut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.