Ieri am fost la magazinul Altex din Shopping City Sibiu, pentru a-mi confirma niște bănuieli ce nu-mi dau pace de câteva săptămâni, timp în care mi-am expus frustrările referitoare la utilizarea unei distribuții Linux pe laptopul personal, atât pe Facebook cât și pe Google+. Am mers la Altex deoarece era singurul loc în care îmi aminteam că văzusem la vânzare laptop-uri cu Ubuntu și da, bănuielile mi-au fost confirmate. Se pare că și laptop-urile vândute ca fiind 100% compatibile cu Linux, indiferent de fabricant, au aceleași probleme cu care mă confrunt și eu: luminozitatea monitorului nu poate fi reglată cu ajutorul tastelor funcționale și, bineînțeles, sunetul se lasă scos prin Jack în funcție de toate sau lipsește cu desăvârșire.

Ubuntu for Humans

Bine, știu că Linux nu este un sistem de operare pentru săraci ci unul pentru „oameni liberi”, și mai știu și că Linus Torvalds apreciază laptop-urile scumpe, dar de la asta până la a impune folosirea unor anumite modele, greu de achiziționat în multe țări printre care și România, mi se pare un drum greșit devreme ce, atunci când se trage linie, mărimea, totuși, contează.

Bineînțeles că cele mai vândute laptop-uri sunt cele cu sisteme de operare FreeDOS ori Linux, că toată lumea vrea un laptop fără interfață grafică sau, cel puțin, unul care funcționează anapoda. Nu. Motivul pentru care aceste laptop-uri se vând foarte bine e altul. Vedeți voi, sistemele de operare Windows (încă) pot fi descărcate de pe torrent și activate fără probleme cu ajutorul unei aplicații de câțiva KB. Driverele?!? Păi driverele sunt la îndemâna oricui, chiar pe site-ul fabricantului care, nu-i așa, în ciuda faptului că a fabricat o familie de laptop-uri exclusiv pentru alte sisteme de operare decât Windows, are obligația de a oferi clienților săi posibilitatea de a migra pe Windows.

Dacă System76 poate oferi driverele pentru laptop-urile pe care le fabrica și prin urmare, poate garanta că acestea pot fi folosite fără probleme pe Ubuntu, de ce fabricanți precum HP, ASUS ori Acer, care se pot lăuda cu o armată de ingineri hardware și software, nu sunt capabili să facă același lucru ?!? Fiindcă de pe urma Windows-ului mai câștigă și ei un ban cinstit bombardând Windows-ul cu crapware, că deh, dezvoltatori sunt mulți și cine n-ar da bani frumoși pentru a-și vedea antivirusul preinstalat pe sistemele noi…

Bineînțeles, pe Linus Torvalds, fiindcă îi merge bine linux-ul pe MacBook și Pixel, îl deranjează doar faptul că fabricanții de laptop-uri nu preinstalează Linux și că, nu-i așa, puține persoane se obosesc în a instala o distribuție Linux pe cont propriu. Părerea mea e că Linus, —și când spun asta chiar nu mă interesează în ce balon trăiește, nici ce mănâncă și nici ce lucruri minunate a făcut—  a fost cel mai aproape de un PC cu Linux preinstalat, atunci când observa un astfel de sistem în vitrină, altfel nu reușesc să găsesc răspunsul la întrebarea pusă în nenumărate rânduri, anume, cum mă-sa e posibil ca un laptop ce funcționează perfect pe Linux să-și piardă compatibilitatea imediat după actualizare Kernel-ului ?!? Și, bineînțeles, pe ce loc s-ar afla Linux în topul celor mai utilizate sisteme de operare pe sistemele personale dacă toți cei care l-au instalat cândva, nu ar fi fost nevoiți să renunțe la acesta din cauza nenumăratelor incompatibilități și problemele rezultate de pe urma acestora ?!?

În concluzie, sfatul meu este să cumperi un laptop cu Linux doar dacă îl vei folosi cu Windows sau, cel puțin, doar după ce vânzătorul îți arată cum îi reglezi luminozitatea, cum se aude sunetul în căști și cum poți copia fișiere de pe carduri SD. Atenție, am spus „cel puțin„, că dacă ar fi să iau toată lista cu problemele cu care m-am confruntat folosind Linux, cred că n-aș avea timp să le înșir pe toate nici dacă aș scrie câteva săptămâni fără oprire.

93 comentarii
  1. Linuxul nu s-a înțeles niciodată cu laptop-urile prea bine, și nici nu cred că o va face prea curând, dacă dezvoltatorii nu își dau interesul. Oricum, oricât am critica noi Windows-ul, rămâne baza.
    Spune-mi că nu ai zis într-o zi „mi-a ajuns atâta Windows. trec pe linux”, și peste o săptămână căutai USB DVD Download Tool.

    1. Windows nu-i perfect, dar nu îmi amintesc să-mi fi dorit vreodată să renunț la el din cauză că n-ar fi funcționat corespunzător, lucru care, cu toate distribuțiile Linux încercate până acum, s-a întâmplat de fiecare dată.

    2. windows. este special pentru persoanele cu abilitati mentale satisfacatoare sub medie si aici ma dau exemplu pe mine dar pentru cei care mai si gandesc folosesc totusi Linux ,consola …deci in concluzie un sistem de operare genial nu poate fi inteles niciodata de cei sub medie.

    3. Prefer să fiu prostul care aprinde becul de la întrerupător, decât inteligentul care face reacții chimice pentru a-și lumina casa. Ai înțeles tu…

    4. Am un PC mediocru, 1 GB Ram, Celeron 3.0 gHz, single core. Pot spune că ma săturasem să tot instalez xp-ul o dată pe lună. Nu foloseam antivirus, îngreuna și mai mult pc-ul…
      Am căutat alternative. Am încercat câteva distribuții și în cele din urmă am rămas la Ubuntu 12.04 LTS cu Gnome Classic. Se mișcă decent, nu am probleme cu el. Îl am de un an și ceva instalat.
      – nu mi-a plăcut că nu am un Yahoo Messenger oficial care să permită apeluri video. S-a rezolvat, mi-am învățat rudele din strainatate cu Skype. Se aude/vede și mai bine.
      – n-am egalizator pentru placa audio, s-a rezolvat ulterior
      – driverele mi-au mers, mi-a recunoscut si imprimanta
      – în general drivere sunt, dar nu ai așa multe opțiuni ca pe windows
      – în terminal intri rar iar când scrii o comandă (rare cazuri) dai copy-paste
      – e gratuit
      – update cu un singur click la toate programele
      – în rest probleme mari n-am avut cu el.
      Îmi place ca nu ai viruși, majoritatea programelor sunt gratuite, se mișcă repede, etc. A, uitasem de flash player care pe windows/chrome mergea cu 1 fps / secunda până dădea crash.

      Plănuiesc achiziționarea unui laptop în viitor. Un i5 cu linux preinstalat, că sunt mai ieftine. Îi voi instala Ubuntu din prima zi și în viitor un SSD și 5-6 ani o sa facă față pentru office / navigare pe net / multimedia, etc

    5. Foarte bine ai scris parerea mea proprie este ca Linuxul eu folosesc Ubuntu se dezvolta incet dar se dezvolta mult mai bine decat Windows-ul ceea ce ma face sa cred ca Windows-ul mai repede sau mai tarziu va fi viitorul pana acuma nu am gasit nici o aplicatiie de Linux care sa nu mearga sau care dupa un timp sami faca peri albi in cap in Windows dea lungul timpului am gasit nu multe dar am gasit unde mai pui ca Linux-ul nu are nevoie de defragmentare ca Windows-ul nu ai nevoie de antivirus si cred ca cel mai important lucru este ca, l-ai instalat si cum iti merge dupa instalare asa iti va merge si dupa 10 ani pe cand la Windows e sarbatoare daca reusesti sal folosesti 2 ani fara reinstalare nu mai zic de faptul ca,in ultimele distributii de ubuntu 14.04 sau 15.04 faci tot ce faci si in Windows. Success mai departe in Linux.

    6. sa ne pupi undeva pe toti care sunt mai putin inteligenti ca tine. daca e asa cum spui. Sau poate ca folosesti linuxul doar ca sa pari mai inteligent

    7. Windows vs Linux? LInux indiferent de distributie,este cu mult deasupra fata de Windows!!Pentru cei ce nu inteleg Linux, sa studieze in profunzime,tehnic vorbind, si dupa aceea mai vb! LINUX castiga Windows in toate aspectele!Personal am renuntat la W 10 in favoarea lui Linux de multa vreme si pot garanta ca Linux este un Os Aproape perfect!!

  2. Eu nu inteleg de se mai bat in cap aia de la Linux sa faca asta, cand ei nici macar nu isi dau silinta de a face OS-ul sa merga cum trebuie pe laptop, mai nou vor si pe tablete si smartphonuri, sunt prea lenesi sa faca ceva asa cum trebuie.

    1. Pai cel mai raspandit sistem de operare este Android, o distributie Linux. Windows a incercat sa acapareze si piatat tabletelor si smartphone-urilor, dar s-a lasat pagubas. La ora actuala nu se mai fabrica dispozitive echipate cu Windows

  3. Știi care-i diferența între un utilizator de Windows și unul de GNU/Linux? Cică ăla de Linux se dă cu capul de monitor (de disperare…), apoi citește documentația și, la sfârșit, utilizează sistemul. Cel de Windows utilizează sistemul, apoi citește documentația și, la sfârșit, se dă cu capul de monitor…

    Dacă ai ales să îi întrebi pe băieții de la Altex (vânzătorii de la raft) cum să reglezi luminozitatea – wrong choice. Nu știu nici ei, și nici nu-i interesează – chestia asta se vede și în „bășcălia” în care sunt făcute instalările GNU/Linux pe laptopurile „preinstalate”. De fapt, acele laptopuri sunt un model despre cum NU trebuie făcută o instalare de GNU/Linux. Și asta n-are nici o legătură cu calitatea softului în sine, ci cu omul care (nu) sfințește locul.

    Vestea bună e că Sibiul are un grup local de utilizatori GNU/Linux bine închegat (https://tinyurl.com/oq9esqp). Dacă iei legătura cu ei, aranjați o bere și mergi cu laptopul la terasă, problemele se vor sfârși.

    BTW, la întâlnirea cu ei s-ar putea să-ți fie util următorul ghid: https://tinyurl.com/p6m8rp7

    Succes!

    1. Răzvan, mulțumesc pentru recomandare, dar problemele experimentate de mine sunt raportate oficial și, actualmente, nu există o rezolvare, decât „șmecherii” pe care le poți face pentru a funcționa „până una, alta”.

  4. Linux e ca Dacia de pe vremuri. Facuta dupa licenta Renault si o comparam cu Mercedes
    facut dupa propria licenta.
    E normal ca un sistem facut copy-paste in materie de arhitectura si design sa mearga
    anapoda si sa nu foloseasca la nimic. Tot ce e in Linux e copiat din alta parte, arhitectura
    principala din Unix, KDE din Windows, procfs dupa Plan 9. Si nici nu vor sa-si dezvolte ideile proprii. Urmaresc indeaproape ce fac cei de la BellLabs cu Plan 9 ca sa introduca
    in Linux.
    Iar daca scrii in program pe Linux nu-ti apartine, pt ca trebuie sa pui la dispozitie si
    sursele. Bine iti poti scrie propriile librarii si ai scapat de constrangere. Dar atunci nu mai bine folosesti un sistem closed source la care nu trebuie sa te scarpini cu piciorul dupa ureche asa?

    1. ### Aici ar fi trebuit să apară un comentariu care a fost șters în mod automat de Akismet deoarece a fost încălcată cel puțin una dintre regulile de aici. ###

    2. linux= pc, tablete, telefoane, imprimante, router, tv, decodoare, microcontroler-automatizari,masina de spalat, computer pt. automobile, industrie aeronautica si spatiala, sateliti, navigatie, etc.
      windows=?

    3. Windows = OS pe care îl poți instala pe cont propriu chiar dacă ești sudor, și funcționează! Minune!

    4. Windows=un sistem pe care poti sa-ti scrii propriul OS care sa ruleze pe tot ce ai scris tu mai sus, si pe care sa-l poti si DETINE.

  5. Eu lucrez (nu ma uit doar la filme si navigez pe net) pe linux (Ubuntu) de 3 ani si sincer nici nu ma gandesc sa mai trec pe Windows.
    De ce nu vreau sa mai trec pe windows:
    1.Ubuntu e mult mai stabil ca si Windows-ul (nu conteaza care versiune)
    2. e gratuit
    3. am echivalent la aproape orice apilicatie din windows (in cazul in care treuie sa cumpar is la jumate de pret) si le gasesti rapi din Software Center
    4. cel mai tare tool (terminalul) cu care poti face tot ce vrei doar din linie de comanda , instalare/dezinstalare de aplicatii , setari , ssh, etc.
    5 . iar pt developmet e exceptional

    Un singur dezavanataj are , ai nevoie de cateva luni pana te obisnuiest cu el.

    Toate cele bune , Luci

    1. Poate, nu zic nu, sunt eu mai ghinionist și-am nimerit doar componente incompatibile.

    2. De acord cu toate avantajele indicate.
      Observatie: distributie aleasa eronat. Ubuntu este un monstru infirm. Cea mai buna distributie este Linux Mint. Acesta are la baza Ubuntu, deci se bucura de toate avantajele mentionate mai sus, iar in plus aduce o interfata umana, cu meniu de start si panou de control asemanator cu cele din XP si mai vine si cu o serie de aplicatii preinstalate, cele mai utile, pentru un utilizator de nivel mediu. Gasesti tot ce-i necesar si in plus de atat: browser, arhivator, pdf viewer, programe de vazut imagini, filme, de ascultat muzica, Libre Office (suita office echivalenta cu Microsoft Office) si multe altele. Este „out of the box”, are tot ce-i trebuie.
      Si mie mi-a trebuit ceva timp ca sa ma obisnuiesc cu el. Greseala mea ca nu am ascultat de cine trebuie si am incercat vreo 4 distributii, inclusiv Ubuntu, pana sa ajung in final la Linux Mint.

  6. Daca iti iei PC/laptop in principal pt a te juca pe el, asa cum fac majoritatea oamenilor, instaleaza-ti Windows. Linuxul nu este pt cretineii obisnuiti cu „next -> next”.

    1. Dacă îți iei un laptop, e pentru a asculta muzică la el, să-i poți schimba luminozitatea ecranului, în fine, să-l folosești direct scos din cutie, așa cum faci cu unul cu Windows preinstalat. Oricum, nu-ți iei laptop pentru a primi indicații de la mielușeii care se cred hackeri și mari experți Linux fiindcă știu să-l instaleze, dar îți trimit comentarii din Windows și-n loc să te ajute să găsești o soluție, se umflă în pene și-ți explică ce știm cu toții: Linux nu este pentru toată lumea!

      De când etichetele astea ciobănești conform cărora, dacă folosești Windows o faci fiindcă ești cretin? Cei care folosesc Windows sunt cei care atunci când își cumpără o mașină nouă se așteaptă ca aceasta să funcționeze la cheie, nicidecum abia după ce-i schimbă catalizatorul, turbo-ul și-i reglează transmisia.

      Aviz și altor amatori: dacă nu puteți comenta ceva constructiv, nu vă mai obosiți! Pentru a jigni, folosiți oglinda!

    2. Noi „cretinii aia” suntem restul de peste 90% din populatia planetei ! Poate nu stiai dar tehnologia trebuie sa se dezvolte pt a simplifica viata oamenilor nu pt a o complica inutil ! Deci intotdeauna vor fi cretinii ce doresc o viata normala mai buna si mai simplificata si „intelighentii” ca tine carora le place doar sa se uite sa vada in ce”statistici” si grupa IQ intra ei…

  7. Dragi comentatori de ce nu suntem noi oamenii inteligenti, fiecare sistem de operare are parti bune si parti proaste deci intrebarea mea logica este de ce sa nu folosim partile bune din fiecare sistem de operare ? Pe orice calculator sau leptop se pot instala fara probleme in dual boot 2 sisteme de operare un sistem de operare windows si un sistem de operare linux la alegere .In felul acesta se poate alege cind porneste calculatorul unul din ele .In acest fel rezolvam toate problemele posibile .Daca nu stiti cum se face cautati pe cineva care stie .

    1. Silviu, majoritatea, și văd că și tu, nu înțeleg un lucru: Linux e doar pentru cei care au cunoștințe de IT sau sunt dispuși și au timp să-i învețe funcționarea, dual-boot la fel. Distribuțiile Linux nici nu se compară cu Windows ori OS X din acest punct de vedere, dar ar fi trebuit să o facă de mult. Publicul înțelege că trebuie să folosească alternative, dar ce nu va înțelege niciodată e motivul pentru care, de la o zi la alta nu mai au sunet, nu mai merge rețeaua sau trebuie reglată luminozitatea laptopului după fiecare repornire.

      Zicea un oarecare, mai sus, că „Linux nu e pentru cretinei”. Asta-i problema, că nu e! Windows este, Mac OS la fel. Android e tot Linux, dar Android poate utiliza orice „cretinel”. De ce n-ar fi și Linux, Fedora sau, habar n-am, orice altă distribuție la fel ca Android?

    2. Am o obiectie distributia linux mint cel putin ultimile variante arata aproape exact ca un sistem de operare windows daca cel care instaleaza sistemul de operare instaleaza si programele necesare utilizatorul trebuind numai sa le foloseasca nu este nici o problema in plus exista emulatorul wine care permite programelor din windows sa ruleze nativ in linux .Din experienta proprie femeile si batrinii sunt incantati de sistemul de operare linux mint deoarece nu pot sa-l strice deci cei care nu se pricep aproape de loc la calculatoare sunt incintati concluzia ta care e ?

    3. Concluzia e că laptop-uri cu Linux Mint nu am văzut deloc în magazine. Chiar și așa, update-urile kernel-ului, care afectează buna funcționare a driverelor sau patch-urilor, strică și în Mint configurația. Nu poți trage altă concluzie în afară de următoarea: instalează oricui un Linux, Ubuntu, Mint, openSUSE, șamd, configurează-l și dezactivează-i update-urile, dar nu recomanda nimănui să cumpere un sistem cu Linux preinstalat.

      Concluzia pe care o pot trage din ce-ai spus tu e că aceștia preferă Linux de teamă. Păi dacă e așa pune un DeepFreeze pe Windows și nu vor strica veci, nimic, apoi dă-le să aleagă menționând că nu e nicio diferență din acest punct de vedere.

      Lucrez zilnic în Linux de aproape 9 ani, configurare și suport tehnic pentru servere și desktop (90% enterprise, pentru soluții dedicate), unde totul e sub control, unde update-urile sunt făcute făcute de „băiatul de la IT” și unde se folosesc, după cum am spus, doar softuri dedicate. În acest regim totul funcționează surprinzător de bine. Dar chestia asta ar trebui globalizată, făcut în așa fel încât, un update de kernel de exemplu, să nu ajungă la clientul final înainte de a fi eliminat problemele. Din păcate, având pe piață atâtea milioane de configurații diferite, e imposibil.

    4. daca nu iti place un SO nu-l folosesti . ( punct) asta nu inseama sa iti creezi doua sesiuni de dureri de cap dual boot si linux .daca ai windows, linuxul doar ocupa spatiu degeaba .

  8. Ceea ce spui tu este adevarat cu exceptia faptului ca deep-freeze impiedica functionarea normala a programelor ,in magazine nu se gaseste linux-mint pentru ca seamana tare a windows mai exista si distributia ZORIN dar cu mari probleme la capitolul drivere ,LINUX MINT nu este popularizat pentru ca toata lumea cu exceptia celor care joca jocuri care nu merg si a celor care folosesc imprimante ar renunta la windows .Rezolvarea tuturor problemelor este foarte simpla dualboot intre linux mint si un windows de care are nevoie fiecare windows xp pentru cei care folosesc programe vechi si un windows mai nou pentru cei care cumpara calculatoare noi care nu permit instalarea windowsului xp.TREBUIE LUAT CE ESTE BUN DE LA FIECARE SISTEM DE OPERARE.

    1. Silviu, exclude din ecuație varianta dual-boot. Vorbim de un PC de consum, nu de PC-ul unui geek. Dacă ar fi să iei ce e mai bun din fiecare, ai avea ca mine, triple boot, dar rolul unui PC nu este acela de a experimenta cu el, ci acela de a-l folosi pentru X sau Y. Pentru gameri cel mai OK e Windows, dar Windows funcționând perfect, 7 și 8.1 sunt foarte stabile, de ce naiba aș mai tine un OS în paralel dacă nu pentru experiemnte.

      1 la mână nu este comod ceea ce propui tu, gen: vrei să printezi, închizi tot și repornești în celălalt. Vrei să navighezi pe net după ce-ai printat sau jucat, închizi și repornești în Windows, vrei să sincronizezi iPod-ul, iar reboot, șamd. Repet ideea de la care am pornit: În loc de 100.000 de distribuții, toată comunitatea ar trebui să lucreze la maxim 2 distribuții de consum care să fie puse la punct. Doi la mână, fabricanții de hardware, de la cei care fac plăci de bază și până la cei care fac webcam-uri, ar trebui să fie obligați prin lege să ofere drivere și managere pentru cel putin o platformă Linux, Debian, de exemplu.

      Dar să simplificăm modul de a pune problema: De ce aș folosi un cuptor cu microunde care decongelează și unul care doar încălzește, atât timp cât pot avea unul singur care să le facă pe ambele? Și crede-mă, majoritatea posesorilor de PC sunt consumatori de conținut. Nici măcar 15% dintre ceștia nu printează documente și nici nu se joacă pe PC. PC-ul, în proporție mai mare de 85%, e doar o mașină de stat pe facebook, de văzut video-uri pe YouTube, de descărcat fișiere, văzut filme, ascultat muzică, căutat răspunsuri în Google și citit ziare.

  9. Daca asa stau lucrurile in ceea ce priveste consumatorii , daca asta cauta in proportie de 85% la navigat pe net filme muzica youtube atunci avind in vedere ca nu se viruseaza si nu merge din ce in ce mai greu basca toate chestiile care se instaleaza singure (bineinteles ca e vorba de necunoscatori ) si e gratis asa cum vrea tot omu ,Atunci sa avem iertare linuxul iese invingator de la mare distanta.

    1. Despre achiziționarea unui laptop cu Linux preinstalat, despre asta vorbim.
      Nu vorbim despre smartphones, unde e vorba de un ecosistem foarte bine pus la punct, din care fac parte doar dispozitivele care au în constructia lor doar componente certificate de Google. Da, acesta este modelul după care ar trebui să fie construit hardware-ul pentru Linux: o listă de componente 100% compatibile sau, dacă nu este așa, drivere dezvoltate și aprobate de o anume entitate, numită de comun acord între principalii piloni ai Linux.
      Cei care nu îndeplinesc aceste condiții, din simplul motiv că dăunează grav imaginii sistemului de operare și creșterii acestuia, n-ar trebui să aibă dreptul să fabrice și vândă sisteme cu Linux preinstalat.

    2. N-ai înțeles nimic din ce am spus mai sus și-mi pare rău. Am un stil aparte de a-mi expune ideile. Nu spun și nici n-am spus că Linux e un sistem de operare slab, văd că acesta este sensul în care duci discuția, spun doar că Linux are nevoie de mai multă atenție. Mai spun și că, pe rafturile magazinelor vin sisteme în care a fost trântit un Ubuntu sau o altă distribuție doar pentru a eschiva certificarea Microsoft și licențierea Windows. Acele sisteme, excepție făcând cele câteva modele Dell construite special pentru Linux, la care se adaugă cele asamblate de companii precum System76, n-au fost testate și nici nu au primit drivere pentru Linux. Acestea nu funcționează corect și complet direct de pe raft.

      De asta nu merită să achiziționezi un laptop cu Ubuntu preinstalat.

    3. Daca „iesea invingator” la mare distanta nu avea o rata de penetrare ce este echivalenta cu marja de eroare in masuratori…Nu uita ca piata se regleaza automat indiferent de ce scriem noi aici…

  10. Da si aici ai dreptate din pacate principala problema pe care o are linuxul sunt driverele ,ca sa fim mai precisi ubuntu si linux mint au la baza linux debian programele care merg instalate in ubuntu merg si in linux mint deci daca avem de cumparat un leptop cu ubuntu pe el si merge tot hardvareul (drivere) atunci sigur va merge si cu linux mint .Chestia e ca producatorii de hardvare se pare ca nu au interes ca linuxul sa mearga pe leptopurile lor cei de la Radeon fostul (Ati-radeon) nu au pus la dispozitia celor care se ocupa de linux codul sursa pentru placile lor video .Deci o placa video de la Ati o sa merga prost sau de loc cu ubuntu sau linux mint .Dar daca leptopul respectiv merge 100% cu ubuntu e beton parerea mea e ca merita cumparat.

    1. Cam cu 2 ani în urmă am dat 700€ pe un laptop 100% compatibil cu Linux. Am instalat Ubuntu, am funcționat cu el până la primul update. A crăpat rețeaua, sunetul, luminozitatea și alte câteva, printre care mouse-ul multi-touch. Soluții se găsesc, și-am găsit și eu, dar toată operația mi-a luat cam 2 ore. La câteva luni, update la kernel, și-am luat-o iar de la capăt. Și tot așa până în ziua de azi.

  11. Este adevarat tot ceea ce spui dar Gheorghe din capul satului care foloseste linux instalat de altcineva ca el nu este in stare si-l foloseste la facebook , nu face update ca „habar nu stie „ce e aia deci pentru el linuxul mint e super.

    1. Pai vezi? Tocmai de asta spuneam că nu merită achiziționat un laptop cu Linux preinstalat. Mai bine cumperi fără OS și mergi cu el la cineva să-l instaleze și configureze. Singurul motiv pentru care în magazinele de la noi găsești laptop-uri cu Linux e comercializarea cu un preț mai mic, dar acel laptop, așa cum îl iei din magazin, nu va funcționa corect. Am întâlnit, la Altex dar și la alții, laptopuri cu Ubuntu ale căror taste funcționale nu funcționau direct de pe raft. Sunet în jack, după cum spuneam aici, ai doar cu noroc sau modificând manual diverse valori.

  12. prietene, fara suparare dar din pacate afirmi o prostie. daca pe tine un sistem Ubuntu te depaseste ca si mod de intelegere nu inseamna ca ca noi nu trebuie sa cumparam un laptop cu acesta instalat.
    nu am vazut pina acum oameni care sa inteleaga un sistem Linux si sa spuna ca e prost dar am vazut o gramada de experti in Windows care de regula nu prea au habar de calculatoare si se pronunta in acest sens (sau pretind ca au habar).
    acum, ca exista si incompatibilitati sau aplicatii scrise numai pentru Windows este o realitate si nu contest acest lucru dar pentru cine cunoaste sisteme de operare si isi doreste o masina Linux si se incadreaza ca activitate in ce acopera aceasta este o alegere foarte buna. este suficient sa iti iei un laptop preinstalat din fabrica cu Ubuntu de exemplu si o sa vezi ca merge impecabil.
    ca sa te luminez si cu backlight-ul (de exmplu) as putea sa iti spun ca indiferent de distributie pe laptopurile la care nu functioneaza implicit tastele de reglare a luminii se seteaza un parametru numit acpi_backlight=vendor de cand lumea. de ce? pai asa cum instalezi si tu un driver in Windows asa e si setarea asta aici. daca vrei e alt mode de lucru. nu trebuie sa cauti Windows-ul in Linux ca nu-l vei gasi.
    e bine totusi sa te mai documentezi inainte de a arunca cu noroi in Linux.

    1. Eu nu arunc cu noroi în Linux, eu spun doar că are niște probleme care împiedică folosirea laptopurilor „out of the box”, ceea ce pentru unii poate fi nu doar frustrant, ci și un impediment pentru a folosi GNU/Linux. Da, știu, Linux nu e pentru toată lumea și bla, bla, bla, dar ar putea și ar trebui să fie, exact așa cum sunt OS X și Windows.

    2. Am uitat sa precizez ca folosesc un Nokia 730 cu Windows 8.1 dar astept comanda data un Spania pt un telefon bq aquaris cu sistem de operare ubuntu.

    3. nu mai bine ai claxona tu in alta parte printre cei intelighentzi ca tine ? noi ceilalti suntem prea prosti si nu intelegem-sau nu vrem linuxul…

  13. Folosesc linux (debian si linux mint) din 2009 pe 2 laptopuri asus. Niciodată nu mi s-a întâmplat ca la upgradarea kernelului sa am probleme. Folosesc debian cu lxde pe un eeepc(procesor celerom 0,9 si 2gb ram) si un k56s (i3 generatia a2a de 2.2 si 4gb ram). Folosesc Windows 10 technical preview si 7 in VMware doar când am nevoie de anumite programe. Asa ca nu e nevoie de dual boot. Mottoul linuxului stiti care e? „Linux is the future”

    1. Edi, e vorba de Ubuntu, nu de Debian, despre care se știe ca e una dintre distribuțiile GNU/Linux care primește cel mai târziu actualizările pentru a evita apariția bug-urilor. Uite un exemplu. Ți se pare normal ce vezi acolo? Iar când spun asta mă refer doar la cele confirmate și cele apărute odată cu o nouă versiune sau după un kernel update.

  14. Și eu folosesc Ubuntu din 2008 dar nu am avut probleme compatibilitate hardware la update/upgrade.Ciudat să aud de asemenea probleme la alții. Un upgrade la o versiune superioară Ubuntu se face cu instalare pe curat și formatare partiție ”/”… o spun din experiență proprie.

  15. este greu de priceput de ce va vaitati constant de –linux– este nevoie sa citesti pina pricepi ,majoritatea distributiilor linux,unix au si limba romana inclusa pentru cine cunoste si pricepe in aceasta limba,in 95% din cazuri greselile apartin utilizatorului ,in caz de aparitia unor probleme se face o instalare proaspata care dureaza maxim 30 minute si aveti si programele necesare gata instalate ,pentru incepatori se poate folosi ubuntu 14 mate ,zorin,mint si pe urma puteti sa avansati la alte distributii proaspete daca cititi si invatati cite ceva in fiecare zi in limba romana –– in distrowatch linux este tot ce aveti nevoie

  16. Salut !
    Am niste intrebari :Caut un laptop low cost care sa fie capabil sa duca jocuri la un fps decent gen Dota2 , neverwinter , csgo etc + rapiditate pentru lucrul la facultate(fac. calculatoare 1st year) . Cautand procesoare puternice si placa video decenta am ajuns la urmatoarele modele:
    https://m.cel.ro/laptop-laptopuri/laptop-acer-aspire-e5_572g_7591-i7_4712mq-1tb-4gb-gt840m-2gb-l/
    https://m.cel.ro/laptop-laptopuri/laptop-acer-e5_572g_75mw-i7_4712mq-1tb-4gb-nvidia-gt840m-2gb-l/

    Diferenta intre cele 2 o vad doar la audio si display , ma intereseaza displayul in special sa se comporte mai ok in lumina soarelui.

    Care model se potriveste? Aveti alte sugestii? Amandoua au linuxul preinstalat schimbul pe in OS se face usor?(driverele)

  17. ce tot vorbiti voi pe-acolo. Va spun eu altceva,am o placa de baza ROG /300 euro si functioneaza ca una de 30 de euro, placa de video /700 euro si nu am ce sa fac cu ea, tastatura madcatz strike/175 euro de ornament, camera web PRO/120 euro o folosesc ca microfon, mouse corsair vengeance /95 euro are 9 butoane ce nu_mi folosesc la nimic, LCD frontal asus rog/70 euro doar ca veioza noaptea, si ar mai fi si altele .scriu ast pentru ca vad ca includeti mult in discutiile voastre problemele care le au mai putin inteligentii adica cei ce folosesc windowsul.Eu nusclipesc nici in indows nici in alte SO.si nici nu vreau ,dar hardwearul care il am ma face mai inteligent .PENTRU CA FOLOSESC WINDOWS. am instalat linuxul de vreo 5 ori.Imi place linuxul.da nu-mi foloseste la nimic.nici macar ca e gratis.asta inseamna ca nu e ste un SO pentru toata lumea.Deci daca ati inteles ca-i gratis dar nu-i pentru oricine va puteti da seama ca-i ca un BANC SECpentru unii, si O INSULTA pentru altii de ce?pai linuxeriiiii ti-o arunca in fata tre TRE SA FI INTELIGENT SA POTI FOLOSI LINUXUL. Nu multumesc, nu am timp sa fiu inteligent prefer sa fiu prost si sa am satisfactia de a avea un calculator excelent,pe care sa-l pot folosi.BINE-NTELES cu ajutorul celor de la WINDOWS MICROSOFT. Asa ca la treaba SCLIPITORILOR faceti in asa fel ca linuxul sa fie pentru toata lumea nu numai pentru voi. si-atunci aveti toata stima mea si a multor altora.PUPICI

  18. GNU/Linux (acesta este numele corect al sistemului) este un sistem de operare prietenos cu utilizatorii. Numai că își alege cu mare grijă prietenii…

    1. GNU Linux este un kernel(nucleu) derivat din UNIX(pe care e construit și Mac OS X-ul) NU un sistem de operare.Ubuntu, Open SUSE, Linux Mint, Debian și alte peste 100 de distribuții GNU linux, sunt sisteme de operare.

  19. Ceea ce reiese din articolul tău, sunt 80% prostii scrise de o persoană ce NU s-a documentat, și/sau habar n-are de ceea ce este un sistem de operare bazat pe Linux, și care, probabil a fost plătit să facă o comparație incorectă cu un sistem de operare greșit înțeles de useri, și anume Ubuntu=Linux.GREȘIT!.
    Ubuntu este o distribuție GNU Linux semi-comercială, nici de cum singurul sistem de operare bazat pe Linux din Lume.Să nu uităm că Ubuntu este bazat pe Debian GNU Linux, dar desigur nu toți știu să-l facă să funcționeze corect, că trebuie să muncească un pic, ceea ce este cam înjurătură la un român de rând!;din păcate.
    Ce se întâmplă în realitate, nu ceea ce este scris aici:
    Orice calculator din lumea asta ce vine cu un soft preinstalat fie el Microsoft Windows, sau Ubuntu(că este și el comercial), nu va funcționa corect de la prima utilizare, sau dacă nu se va reinstala un sistem de operare conform hardware-ului, NU va funcționa corect, că și Ubuntu și și Microsoft Windows vin, în 99% din cazuri preinstalate doar comercial, făcute „doar să meargă”, asta ca să arate clientului că; „vezi, calculatorul merge”. Chestiile asta comerciale personal îmi provoacă scârbă, și tot o dată, nu recomand achiziția unor laptop-uri ce au soft preinstalat, mai ales de au Microsoft Windows, că deși e „gratuit” instalat(real clientul plătește cu 600-800 lei mai mult pe un laptop, preț ce e licența Windwos) în 99% din cazuri e instalat prost, lucrează greu și practic va da 600 lei în plus degeaba, și tot în service la re-softare va ajunge cu el.Asta o spun din EXPERIENȚA acumulată în cei 7 ani de service calculatoare , nu din google, așa cum fac mulți!.
    Pe viitor recomand o documentare mai bună înainte de a se scrie articole aiurea.

    1. Nu ai înțeles nimic, dar ești convins că m-a plătit cineva. Pe viitor nu mai citi printre rânduri înainte de a comenta.

  20. Personal folosesc doar sisteme de operare bazate pe GNU Linux pe calculatoarele personale(5 la număr), și în nici un moment nu îmi pare rău că m-am scăpat de mizeriile Microsoft-iste.
    Deși folosesc o distribuție bazată pe Debian, făcută de mine special pentru nevoile mele(practic un Ubuntu de-comercializat, și cu aplicații preinstalate ce îmi satisfac mie nevoile;de la editor foto/video, la soft de virtualizare) pot spune că am testat și distribuții GNU Linux cum trebuie, chiar cu licență cum e Mandriva de exemplu, nu prostii comerciale ca Ubuntu, Linux Mint sau Open SUSE, și nici nu se compară cu ceea ce e Ubuntu.Slakware sau Arch Linux, de exemplu.Nimeni nu le promovează că nu sunt comerciale, dar în schimb sunt stabile,nu au probleme la instalare driverelor, și o data instalate nu mai ai treabă cu nimic.Nu te ține calculatorul cât te ține sistemul de operare instalat pe el.Asta zic din experiență.

    1. Eu am promovat intens Linux Mint (a se vedea categoria), deci iar o dai prin bălării. Ești sigur că la Mandriva cumperi licență și nu altceva, altceva gen suport?!?

  21. si eu am instalat mai multe variante linux ,ubuntu etc. toate au mers mult mai incet decat windows mai ales filme, sa deschid you tube si chiar filme deja descarcate, totu parca se misca cu incetinitoru, daca o sa imi demonstreze cineva ca linux merge mai repede decat windows am sa trec pe linux dar pana atunci raman pe cel mai rapid S O daca sunteti atenti si instalarile virtuale pe youtube ce greu merg sa deschida fisiere sau pagini de internet si eu am crezut ca doar la mine e problema asta, cu win mi se deschide totu aproape instant poate mai am multe de invatat si trebuiesc facute o gramada de setari nu stiu….dar mi se bpare ca e mult mai incet.

  22. Folosesc un laptop dell latitude, cu linux (ubuntu),de vreo 5 ani,functioneaza impecabil, reglaj lumini,casti ,absolut totul, apropos functioneaza si windowsul (cu toate ca a crapat de cateva ori,am restaurat sistemul) windowsul il folosesc (era oricum licenta in pretul laptopului)…chiar nu stiu de ce-l folosesc, pe cand linuxul….aaa…grafica,navigare,verificare conturi bancare,..,ptr incepatori pot afirma ca sa u dus vremurile cu linia de comanda…,panicare..,dar, folositi…cu curaj windows,este cel mai bun virus,aaa,pardon, OS (o scula…),sa revin la problema,vrei totul curat ..perfect…strange cureaua si cumpara un Mac,sau cu sfertul pretului,ai un calculator parerea mea ….mult mai bun decat un Mac , dar fiecare cu parerea lui . Sfatul meu…nu cumpara un laptop cu ubuntu de oriunde,intradevar sunt unele probleme de drivere etc. dar au solutii…,bafta! (pont pentru cei ce folosesc windows….face-ti Backup,nu va fii necesar sa reinstalati sistemul)

  23. Va salut din 2017,an in care folosesc o distributie romaneasca(AcademiX) bazata pe debian,instalata pe o… rasnita de laptop.Totul merge super,am avut si Ubuntu si Zorin instalate pe acelasi laptop.Toate butoanele tastaturii au mers si merg pe toate distributiile enumerate.Sunt si eu incepator in Linux,cu toate ca il folosesc de multi ani.Nu exista comparatie intre Windows si Linux,am peste 15 ani de utilizare indelungata a Windows,stiu ce spun,am inceput de jos,fara interfata grafica(DOS).Concluzie:Nu aveti nimic de pierdut daca renuntati la Windows,se gasesc programe similare si pe Linux.Dati o sansa Linuxului si veti scapa de batai de cap inutile.

  24. Linux nu are nici o problema! Problema este la userul care nu stie sa-l configureze. In urma cu cativa ani, cand am inceput sa folosesc linux, aveam aceasi parere ca majoritatea: „Linux e greu de invatat, Linux nu e rapid, are probleme cu driverele, nu merg jocurile etc”. Acum tot incepator sunt, dar nu mai am aceasta parere.
    Linux este foarte rapid!
    Puterea linux este in CLI, nu in GUI! Orice aplicatie GUI incetineste sistemul, si asta e valabila si in Windows unde unele aplicatii greoaie au nevoie de timp ca sa apara pe ecran! CLI este sufletul! GUI este trupul, imbracamintea! CLI zboara! GUI nu! Daca inveti sa instalezi programe direct din codul sursa (cand este posibil), acestea o sa se potriveasca sistemului tau ca o manusa! O sa fie foarte rapide si nu vei avea probleme cu ele! (Nu ca altfel ai avea probleme).
    Nu are probleme cu driverele! Decat daca vrei sa-ti instalezi o distributie linux mai veche pe o configuratie hardware mai noua. De exemplu, vreau sa-mi pun linux pe o configuratie cu amd ryzen care apare abia peste 2 zile. Atunci… scuza-ma! Nu vrei sa incerci Windows 95 pe un sistem desktop ce va fi disponibil in anul 2100 si va avea, stiu eu, … afisaj holograma?? Normal ca se poate! Dar sa nu zici ca iar ai probleme cu driverele ca…
    Jocurile merg foarte bine (chiar daca nu toate, dar sa fim seriosi, cine le joaca pe toate? Si in Windows toate merg struna?? Sunt pline forumurile windows de strigate: „mie nu-mi merge jocu’ X…ce sa fac??!”), chiar si cele scrise special pentru Windows (prin programele Wine si Playonlinux) https://appdb.winehq.org/. Eu am instalat pe Linux jocuri (mari, de multi GB!) create pentru windows care nici nu erau trecute in lista de aplicatii compatibile cu Wine sau Playonlinux, si cu toate astea merg perfect in Linux cu Wine ( FPS-uri, RTS-uri, Racing etc)!
    Acum, fiecare cu alegerea lui, cu gustul lui. Daca nu ai timp sa inveti ca sa poti sa iti faci un sistem perfect pentru nevoile tale, gratuit, rapid si sigur, pe care sa-l poti controla in totalitate, atunci poate ai timp sa muncesti si sa-ti dai banii munciti pe un sistem nesigur, care face ce vrea el, crapa cand vrea el, dar …”este dupa gustul meu”.

  25. Ai Windows? Folosesti Internetul? Sa stii ca folosesti si Linux! Pentru ca 90% din internet este pe servere linux!! Pam-pam.

    1. Inclusiv serverul care ține acest blog e pe Linux, dar tot degeaba dacă utilizatorul final trebuie să citească tutoriale pentru a face chestii care pe Windows funcționează out of the box. Și frigiderele dezasamblate pot răci alimentele dacă le asamblezi, dar oamenii le cumpără gata de băgat în priză.
      În fine, ce spuneam în articolul căruia i-ai citit, se pare, doar titlul, e că magazinele pun Linux (a se vedea laptopurile „free dos”), pentru a-și scuti clienții de plata licenței, clienți care tot la crack-uri vor apela.

  26. Am citit aproape tot articolul. Aproape, pentru ca unii sunt atat de zapaciti in gandire incat nici ei nu stiu ce vor sa spuna! Acestia nu merita cititi.
    Cand am pus intrebarile „Ai Windows? Folosesti internetul?” nu m-am referit la dumneata. Scuze. Poate m-am exprimat eu confuz. Am pus intrebarile asa, pentru toti utilizatorii. Ba chiar si pentru mine. :). Sunt distributii care au tot ce trebuie, numai bune de „bagat in priza”:
    Linux Lite is a beginner-friendly Linux distribution based on Ubuntu’s long-term support (LTS) release and featuring the Xfce desktop. Linux Lite primarily targets Windows users. It aims to provide a COMPLETE SET OF APPLICATIONS to assist users with their everyday computing needs, including a full office suite, media players and other essential daily software.
    Zorin OS is an Ubuntu-based Linux distribution designed especially for newcomers to Linux. It has a Windows-like graphical user interface and many programs similar to those found in Windows. Zorin OS also comes with an application that lets users run many Windows programs. The distribution’s ultimate goal is to provide a Linux alternative to Windows and let Windows users enjoy all the features of Linux without complications.
    ETC.

    1. Te rog să intri în cel mai apropiat magazin de profil și să verifici câte laptop-uri de acolo cu Linux funcționează 100%. Ultima dată când am verificat 3 din 5 nu aveau driverul wireless instalat corect, nu detectau nici o rețea.

  27. OK. Sunt de acord cu tine. Dar asta e o problema care nu are a face cu distributiile linux, ci cu magazinele. Magazine care vand device-uri cu sistemele de operare prost instalate, fie ca e linux, fie ca e windows! Asta e un adevar. Sincer, si eu am luat un laptop cu windows 7 preinstalat (modelul de laptop pe care l-am dorit neaparat sa-l am nu se vinde decat cu windows preinstalat si la pachet cu Win 7, pe DVD), insa dupa ce l-am cumparat, am sters windows-ul care era prost instalat si era si super-incet, si am instalat eu aceasi versiune de pe dvd-ul din pachet, dar l-am instalat bine si cum am vrut eu. Acum merge bine, n-am ce sa zic. Asa ca in aceasta oala sunt magazinele, producatorii sau firmele care instaleaza sistemele, nu sistemele in sine, windows sau linux distros. Stiu ca ai promovat linux mint, cum ai spus. N-am nimic sa-ti reprosez, doamne feri’! :). Daca magazinele vand laptopuri cu sisteme linux prost instalate, hai sa aruncam cu rahatel in linux (unii, nu dumneata). Dar uite ca si cu windows patim la fel.

  28. Deci, daca vreau linux, mi-l instalez eu ca sa mearga cum imi place mie, nu cum mi l-a vandut magazinul.. Iar daca vreau windows, fac la fel. (In acest moment folosesc linux cel mai mult. Ba mai mult, pe internet nu intru decat cu linux. De pe un sistem linux iti si scriu acum).

  29. Cristian de ce bagi tot GNU/Linux sau mai ptr putin experimentati simplu Linux, in aceeasi treaba cu Ubuntu. Ok Ubuntu poate da rateuri, e bine ca Windowsul iti da leak la adresa IP chiar si daca folosesti VPN sau Tor, by default, asa e concepul Windowsul sa dea leak la adresa IP, nu stau sa explic ce si cum, cauta mai multe despre asta pe google google.
    Exista peste 500 de distributii de linux pe internet. De exemplu Linux Mint ptr incepatori, ruleaza perfect fara probleme, reglezi sunetul din butoanele de la tastatura, luminozitate etc etc. Manjaro, OpenSuse, Fedora toate ruleaza fara probleme.
    Arch linux ruleaza fara probleme, folosesc GNU/Linux sau Linux de multi ani, da in trecut(acuma ceva ani) au fost probleme mai ales cu driverele proprietare de grafica, nu si acuma de cand Steam exista si ptr Linux, si multi din ce in ce mai multe companii de gaming dezvolta jocurile ptr platforma de Linux.
    Nu stiu ce experienta ai tu in Linux, dar eu prefer GNU/Linux anume Arch Linux, dar ca sa ai Arch Linux instalat pe masina ai nevoie de putin creier.
    Cristian te asemeni cu gagica din clipul asta: https://www.youtube.com/watch?v=WRWrmT0ovPE
    Ubuntu i-a ruinat viata! Epic!
    Inainte sa dau de aceasta postare am vizionat un clip despre windows care spune tot si este EPIC: https://www.youtube.com/watch?v=sxXs0Yy5-0Y
    Succes cu Windowshit! ! ! Vezi ca vine update la windows! Ahahahhaha!

  30. Cristian am uitat de stirea asta, cam veche de ceva timp dar merita mentionata, daca tot postam despre Ubuntu.
    https://msdn.microsoft.com/en-us/commandline/wsl/about
    Ubuntu on Windows – The Ubuntu Userspace for Windows Developers
    https://insights.ubuntu.com/2016/03/30/ubuntu-on-windows-the-ubuntu-userspace-for-windows-developers/
    Ubuntu-Bash in Windows 10
    https://www.youtube.com/watch?v=9PXh5l-hGdM
    Apropo, Bill Shit Gates se rupe tot si nu stie cum sa obtina un pret bun pe compania Canonical, da e compania aia care dezvolta Ubuntu, Ubuntu e sistemul ala de operare care ti-a ruinat viata la fel ca la blonda aia din clipul postat in mesajul meu de mai sus.
    Cred ca nu are capul mare degeaba Bill Shit Gates daca vrea sa cumpere Canonical. Tu ce spui? Vezi ca prin articolul asta ti-ai dat singur cu firma in cap!

    A trecut ceva vreme de când Microsoft și-a declarat dragostea pentru Linux și, la început, părea ciudat să vezi cum Windows 10 îmbrățișează pinguinul Tux. Faptul că Windows 10 este capabil acum să ruleze aplicații Linux native, fără a fi nevoie să apelezi la utilizarea de mașini virtuale, este o dovadă a noii strategii Microsoft de a se apropia de alte ecosisteme. Microsoft a făcut echipă cu cei de la Canonical și acum poți să instalezi subsistemul software Ubuntu în Windows 10. Acest lucru îți permite să rulezi Bash direct în Windows 10. Nu-i așa că sunt vremuri ciudate acestea pe care le trăim? Dar sunt și interesante, așa că hai să vedem cum activezi Linux Bash în Windows 10:
    https://www.digitalcitizen.ro/cum-instalezi-linux-bash-windows-10-3-pasi
    In lumea Linux circula o vorba:” My box say I need to upgrade, so I installed Linux.”

  31. Dragii mei…dupa 37 de ani de informatica, imi amintesc cum ma chinuiam la inceput pe un Felix 256,trecand din Cobol in Fortran apoi in Basic si Pascal. Nu aveam display , dar credeam ca sunt pe Himalaya. Apoi au venit Windows, Linux, Android si am inceput sa invat de la capat…Fiecare sistem de operare si fiecare limbaj de programare are avantaje si dezavantaje si sunt folosite in functie de scop. Si Windows si Linux se modernizeaza in functie de banii pe care-i castiga cei care lucreaza la asta. La Linux sunt mai putini bani si merge mai greu.Eu le consider aproape egale , cu ceva avantaje pentru Windows…Ca rabinul dintr-un banc , am sa zic ca toata lumea are dreptate. Dar prioritar pentru un OS este sa fie instalat rapid chiar si de incepatori si sa poata fi folosit fara a merge zilnic la biblioteca sau la clubul de informatica al barului X.
    Amin!

  32. Sunt si eu batrin in ale calculatoarelor. Sunt si ‘fript’ de virusi, si tre sa recunosc ca din cauza ca NU sunt un ‘gamer’, am trecut la linux acu’ peste 20 ani din cauza de ‘virusi’. N-a fost usor dar macar nu a trebuit sa reinstalez Win 95 SP1 odata pe saptamina.
    @ autor (si cei care il cred): incearca sa eviti ‘low-end laptops’ pentru ca au network/audio/video chips noi, fara suport Open Source.
    @ flacaul cu Dacia vs Mercedes: poate ca nu stiai dar pina de curind serverele Microsoft rulau … Linux! Nea’ Bill Gates se lauda (e drept pe vremea lu’ NT server V4) ca nu trebe resetat mai deverme de o luna. (am un ‘rahat’ de media server care ruleaza linux si care sta in priza si merge de mai bine de 3 ani fara reboot).
    Autorul de mai sus (Amin!) are dreptate: orice calculator e bun. Numai sa ti-l iei pentru ce ai nevoie. Si… sa stii s-l intretii. Daca tot ce faci este sa te ‘dai’ pe Feisbuc si Iutube, iar in pauze sa tragi un OrldKraft, i-ati o tableta. Daca vrei sa faci si treaba de birou, si esti CORECT dar n-ai bani, i-ati un Vindoze si instaleaza OpenOffice. Daca nu te joci dar ai bani si vrei sa faci ceva, fara sa te doara capul, ia-ti un Mac (tot un Unix!).
    Nu te plinge de suport audio/video/network atita vreme cit vrei ceva ieftin, si intentionezi sa piratezi software. Nu te opreste nimeni (chiar si in magazin! – cel putin in Bucuresti, nu stiu cum e la voi in orasul Presedintelui) sa folosesti un „live-distro” pe USB si sa vezi ce merge si ce nu merge. Citi bani dai, atita face. Stii ce vrei? (nu mi se pare). Vrei suport de Linux? Pai cauta pe Google dupa un laptop certificat Linux. E greu? N-ai timp? Nu te pricepi? Intreaba-l pe Goagal. Vrei un Dell dar n-ai bani decit de un low-end: tzeapa – nu merge decit cu Vindoze (se aplica si la Lenovo sau HP).
    Sa faci reclama negativa nu e ceva specific orasului prezidential. Ia-o si tu „pas cu pas” (parerea mea).

  33. Dupa 14 ani de utilizare Windows, am trecut pe Ubuntu din curiozitate.

    De experienta avuta cu Windows pot spune ca sunt si multumit si nemultumit. Cand spun ca sunt multumit si nemultumit in acelasi timp, ma refer la versiunile de Windows pe care le-am avut.

    Sunt nemultumit de Windows 98 si Vista. Ambele mi-au mers foarte prost.

    De Millenium, XP, 7, 8 chiar am fost foarte multumit. De fiecare data cand mi-am instalat una dintre aceste versiuni, au trecut cel putin 8-9 luni pana la urmatoarea formatare, au fost si cazuri cand nu am avut nevoie sa formatez cel putin 2-3 ani.

    Pt incepatori, recomand Windows-ul. Pana la urma, sa fim seriosi, cei mai multi dintre utilizatori isi cumpara calculator pentru cu totul alte lucruri decat dezvoltare soft, programare, cum ar fi jocuri, filme, internet… Iar acestia au nevoie de un sistem de operare usor de instalat si de folosit, motiv pt care Windows este alegerea cea mai buna. Asta inseamna ca sunt ‘cretini’? Atunci, si eu am fost ‘cretin’ timp de 14 ani, iar de acum 3 ani si pana acum, am fost un programator ‘cretin’.

    Despre Ubuntu, nu va pot spune nimic momentan, pt ca il am instalat de putin timp. Ce apreciez la acest sistem de operare pana acum este Software Center si linia de comanda. Software Center pt ca acolo poti gasi aplicatiile de care ai nevoie si le poti instala chiar mai usor decat sa dai Next -> Next. Si linia de comanda pt ca si de acolo poti instala anumite aplicatii cu o simpla comanda.

  34. Va rog sa ma ajutati …am cumparat un Laptop Assus care are instalat Endless …fiul meu si-a creat un user pe langa cel deja existent (shared) ..problema e ca vreau sa il returnez ..e dreptul meu ca si cumparator sa pot returna un produs cumparat .
    Insa la magazin mi s-a spus ca nu este asa cum l-am cumparat ….si ca trebuie sa sterg user-ul creat …Surpriza … nu pot face acest lucru ..cand introduc parola imi afiseaza ceva de genul …sorry ..that didn’t work ..try later
    Ma poate ajuta cineva ?

  35. Am incercat acest lucru …m-am logat in celalalt ..dar cand intru in setari ..user ..si incerc sa sterg sau sa modific ceva mi se cere o parola ..care se pare ca nu este cea cu care ma loghez in contul respectiv..iar alta parola noi nu am setat ..
    Deci nu reusesc sa fac nicio modificare/stergere ..etc ..:(

  36. Va salut pe toti !!! Pe mine un singur lucru ma doare la Linux .. oricare ar fi el .
    Daca vreau sa rulez un programel de windows trebuie sa imi instalez o masina virtuala si de acolo sa imi rulez programelul ceea ce mi se pare super deranjant . Multi au sa spuna sa ma joc cu wine dar si acest wine are limitarile lui si chiar le are .

    1. Pentru asta există alternativele. În GNU/Linux e practic imposibil să găsești o alternativă la programele folosite acum, tot ce îți trebuie e un computer compatibil.

  37. Linuxul este o alternativa la Windows si nu un inlocuitor, linux se adreseaza unui anumit segment ce a acumulat cunostinte minimale despre acest SO. Daca vrei si nu te poti debarasa de programele windows iar programe care fac acelasi lucru in linux nu ai gasit, atunci ramai pe windows si nu te chinui aiurea cu un SO care nu-ti este familiar, doar asa pt ca ar fi la moda dupa spusele unora. Un program facut doar pentru windows nu il poti rula intotdeauna cu wine si nici nu vad sensul trecerii la linux daca natura muncii la PC te face dependent de microsoft. Ceea ce este blamat la microsoft este faptul ca iti percep o taxa de licenta pe SO / program si in mod normal ar trebui sa iti acorde si suportul necesar .. ori aici e de discutat si nu vreau sa intru in detalii. Legat de distributiile linux, acestea sunt cateva principale, celelate sunt rodul dezbinarii si fanteziilor celor ce au fost in echipa celor principale. RedHat, SuSe, Oracle sunt distributii platite pt ca iti ofera suport permanent si se adreseaza predominant companiilor, e drept ca au si versiuni (clone) free cum este CentOS .. insa nu este un sistem adresabil celor ce vor linux dar nu au cunostinte despre ce e linuxul. Debian este insa unul dintre distributiile de baza ce a servit ca model distributiilor Ubuntu, Mint..etc, iar la ora actuala eu zic ca are destule aplicatii care sa satisfaca multe preferinte, este cel mai versatil si cel mai popular SO folosit de cei ce au de mult timp un Desktop linux fara a fi dual cu ceva de la microsoft. Incompatibilitati cu PC-urile.. ? posibil sa existe desi eu nu am intalnit, pana la urma dezvotatorul debian nu bate la usa ptoducatorului sa puna de o colaborare daca producatorul nu o cere. Tot legat de ce nu merge … trebuie retinut un lucru, calculatorul iti ofera tot ceea ce stii sa-i ceri, inainte de a spune ca un SO este slab si necorespunzator, gandeste-te sincer la ce stii tu sa ii ceri, i-ai cerut si el nu ti-a oferit. Si mai ar fi o dilema – de ce compania microsoft nu ruleaza pe serverele lor propria creatie (windows server) si apeleaza tot la linux, v-ati gandit vreodata la aspectul asta ?

  38. Nu sunt expert. Nu sunt gamer. Nu am facebook (cont). Am cunostinte peste medie in IT. Am cunostinte reduse de programare (SW) dar si de depanare HW. Pe scurt, imi instalez singur SO-ul si pot sa zic ca am incercat de la GEOS pe Commodore 128, MS-DOS, DR-DOS, CP/M pana la v.3.2 si 86, Windows toate distributiile pana la 10 Pro, dar si diverse Linux (curent Linux Lite).
    In afara de ”tentele” de cearta specifice oricarui loc in care se posteaza pro si contra unei idei, cred ca autorul are dreptate, in sensul ca orice Linux, cu mici exceptii, nu functioneaza cu toata forta cumparat preinstalat. Se poate rezolva, dar nu este la indemana oricui. Dar nici Windows nu este pentru oricine! Frecvent sunt solicitat de ”prieteni” (evident, cand au nevoie) sa le ”reinstalez” Windowsu’. Si sunt oameni titrati, unii chiar ingineri electronisti, sa zicem.
    Eu personal am reusit sa ”stric” mai multe sisteme cu Linux decat cu Windows. De, am talent dobandit din nastere!
    Dar, asta nu ma impiedica sa-l utilizez in continuare. Poate in primul rand pentru testare, dar si pentru anumite sarcini pe care (fara rusine o zic) nu le-am putut efectua in Windows. Nu ca nu se pot face, dar n-am stiut sau n-am avut softul necesar.
    Ca sinteza, in acest moment am realizat un HDD extern pe care am instalat un multiboot. Mai mult de dragul artei, dar e functional. La pornire intreaba daca doresti Linux Lite sau Windows. Daca selectezi Linux, da drumul la Linux Lite. Daca selectezi Windows, esti intrebat daca vrei sa lanseze Windows 10 To Go (Windows lansat de pe mediu extern) sau, unul dintre kit-urile de instalare Windows 10 CU pe 32 sau 64 de biti.
    Morala: am realizat acest HDD, pentru a-l utiliza in caz de urgenta. Fiindca mie mi se ”strica” atat sistemul Windows, cat si Linux atunci cand mi-e lumea mai draga. Si chiar daca am clone ale HDD-urilor principale, de multe ori e mai simplu sa atasez HDD-ul USB si sa lansez direct sistemul de operare de rezerva necesar.
    Si eu recomand Windows pentru utilizatorul mediu, dar nici Linux nu este o varianta de neglijat. Oricum utilizatorul mediu va avea probleme cu oricare dintre cele doua ramuri, totusi mai dese si mai dramatice pe Linux.

  39. Eu am incercat de curiozitate cateva distributii linux si am ramas impresionat de cat de bine ruleaza in comparatie cu windows 8 cu licenta asa ca nu mai faceti atata reclama windowsului ca mi se pare total depasit de linux in ultimii ani.

  40. Are rost sa achizitionezi un Asus cu Linux preinstalat Endless OS sau nu?Am comandat dar nu l am primit inca si am de ga d de a nu lua in primire.

    1. Nu esti obligat sa ramai pe distributia respectiva, poti sa instalezi oricand alta.

  41. Către autorul articolului: Nu ați înțeles deloc cum funcționează lucrurile, iar GNU/Linux nu are nimic de-a face cu satisfacția sau insatisfacția Dvs. față de produsul cumpărat (laptopul). GNU/Linux este un sistem creat de comunitate, care se distribuie „așa cum e”. Fără nici o garanție. Vă place, îl luați. Nu vă place, cumpărați laptop cu Windows. În 99,9999% din cazuri, un laptop cu GNU/Linux va funcționa minunat, dar dacă există o funcție pe care o vreți neapărat și sistemul nu o are „din construcție”, ghinion! Singura soluție va fi să scrieți singur modulul dorit sau să plătiți un programator să o facă, în numele Dvs. Dacă doriți garanții, adresați-vă firmei care a vândut laptopul (Intel, Asus, etc.) și insistați ca ei să vă ofere funcția dorită (dacă vor fi suficienți care cer acea funcție, ei vor plăți un programator care să o implementeze, pentru clienții lor). E simplu… De aceea, când cumpărați un computer destinat să funcționeze pe GNU/Linux, alegeți acel computer care știți deja că funcționează (testat!), nu invers (adică să alegeți hardware-ul, apoi vă așteptați ca distribuția să meargă în modul visat, ca prin minune). NU se va întâmpla, mai ales pentru modelele foarte noi. În fine, dacă treceți peste aceste greutăți de început și perseverați în a nu renunța la GNU/Linux, folosindu-l zilnic, după câteva luni le veți plqnge de milă utilizatorilor de Windows care se chinuie încă cu antivirușii și cu celebrele ecrane albastre. Windows (un malware…) e ca un drog: dacă urmezi, cu chin, o cură de dezintoxicare, la final nu îi vei mai simți lipsa :) ! Succes !

  42. Nu pot sa ma pronunt la capitolul Linux pe laptop, intrucat nu am si probabil nu voi avea niciodata laptop. O persoana de la service PC spunea candva „Laptopul nu este calculator…” Si cata dreptate are.
    Daca tot tindem spre miniaturizare, de ce n-am folosi un miniPC, care se poate prinde lejer de spatele monitorului.
    Am atacat Linux la insistentele unui fost coleg de liceu, care se saturase de Windows si de probleme pe care le crease.
    La in ceput nu mi-a fost usor deloc, cel putin vreo doua-trei luni de chinuiala, in care am fost pe punctul de a renunta. Dar nu m-am dat batut de la bun inceput. Principala mea greseala, de incepator, a fost ca nu mi-am ales distributia optima si ca ma asteptam sa gasesc un Windows XP, sau ceva asemanator.
    In prezent folosesc Linux Mint (nu recomanda in nicun caz Ubuntu pentru incepatori) de peste un an, exclusiv pentru internet.
    Se msica mult mai bine decat Windows 10 pe un calculator vechi de 8 ani, nu am probleme cu virusi, exista alternative gratuite pentru foarte multe programe Windows.
    Mai folosesc in paralel si Windows 10 pentru unele programe, la care chiar nu exista alternative LInux.
    Reocmand categoric Linux Mint pentru un calculator mai vechi, sau mai putin performant. Nu stiu daca merge bine pe un laptop noname, dar merita totusi o incercare. Si de ce nu, se pot folosi in paralel doua sisteme de operare, ca sa beneficiezi de avantajele ambelor.

  43. Multumesc pentru articol! BUN!
    Acum 15 ani foloseam dual-boot Linux-Windows pe un laptop IBM T41. Totul functiona fara probleme (inclusiv tastele cu functii speciale). De atunci, pe toate calculatoarele laptop (Asus, HP, Dell) cu Windows preinstalat, pe care le-am avut acasa sau la serviciu, am instalat si Linux. Niciodata nu am avut dificultati. La aceleasi resurse hardware, Linux este mai rapid si mai stabil decat Windows, fara nici un dubiu! Sunt, foarte putine, programe care sunt facute doar pentru Windows. Si acesta este singurul motiv pentru care mai pastrez Windows ca sistem de operare pe calculatorul pe care-l folosesc acasa sau la job.
    Romania este printre tarile (minoritare ca numar) ce reprezinta un caz fericit pentru ca poti cumpara un laptop fara windows si fara sa fii obligat sa platesti pentru Windows.
    SFAT: Daca vreti sa nu aveti probleme cu incompatibilitate de drivere, faceti-va un stick/memorie usb bootabil cu linux. Inainte sa cumparati un laptop, vericati ca poate boota linux si ca totul (sunet, luminozotate, wifi, etc) functioneaza.

    1. Mi-ai luat cuvintele din gura ! Folosesc Linux Mint cam de 18 luni. Primele doua luni au fost intr-adevar chinuitoare, dar in prezent nu mai am niciun fel de probleme. Intr-adevar este mai stabil si mai rapid decat Windows. Chiar as putea sa renunt la Windows, dar mai am cateva programe pentru care nu exista alternativa LInux.
      E drept ca nu folosesc laptop ci PC. Singura problema de compatibilitate este la un TV tuner vechi de 15 ani und nu am sonor. Alt motiv ca sa folosesc si Windows in paralel. Insa pe internet intru de regula numai cu Linux Mint.

  44. Salut, eu folosesc un i3 de la toshiba.Toshiba nu are suport pentru linux. Fedoara e singura distributie care mi-a recunoscut driverele si care nu a „crapat” niciodata sau sa imi dea vreo eroare interna. Am folosit ubuntu pentru prima oara, dezastru boss… erori peste erori… reinstal-uri la greu.. am trecut pe inapoi windows, am revenit la ubuntu, debian, linux mint… singurul sistem foarte bun este FEDORA il foloseste insusi Linus Torvalds. O supriza frumoasa am avut cand mi-am scos imprimanta veche de la hp, un Deskjet F2280 All in one, am conectato la laptop, a recusocuto, am dat print la un pdf, a mers instant. Daca eram pe windows trebuia sa descarc driver etc. Este gratuit si plin de posibilitati, daca vrei sa il intalezi doar pentru a instala steam si jocuri, ramai la windows, dar daca vrei sa inveti lucruri noi si sa creezi totul din terminal, sa faci programare, treci la linux.

  45. Eu folosesc LINUX MINT 19.1 este mult, mult mai bun ca windows-ul, incercati-l este free si nu trebuie sa platesti licenta . Cat platesti la windows sa folosesti office 365 ? Cu linux ai la liber toate versiunile de libre office indentic cu office 365 de la microsoft ! Pentru descarcare linux mint , folositi un stick minim 4gb, program Rufus pentru a face stick-ul bootabil, descarcati linux mint 19.1 ISO,…….

  46. Nu am citit toate comm urile dar de cand ai postat articolul cam de pe atunci mi am cumpărat un laptop toshiba satellite free dos si tot de atunci mi am instalat și linuxul cred că mint 17 era pe atunci,cinnamon. Pot să reglez tot ce vreau si cum vreau ptr ca butoanele sunt recunoscute si nu am nevoie de drivere ptr. tot rahatul de buton sau monitor sau imprimantă sau remote. E simplu,a mai dat el crash ca nimic nu este perfect dar pe lângă windowsul de la unitate,mai am si desktop,care trebuie să îl pun din 3 in 3 luni este mai mult ca perfect. Faptul că se găsește preinstalat în magazine este un lucru bun. Cand am început eu să îmi pun ubuntu în dual boot cu win. ul si trebuia să fac conexiunea manual la internet…a trecut acum e mult mai prietenos cu utilizatorii,dar din păcate ca ori ai ce lucru bun tine doar un timp microsoft îl si a băgat mâna în linux mint si încep să colecteze si ei date,telemetrie,etc,va trebui să îmi caut alta distribuție curând.Am făcut downgrade la 18.3 căci nu îmi funcționa tv maxe de la 19 care e mai futurist. Am si win ai linux deci ideea e ca e mult superior linuxul si nu exista să ai probleme la update să se strice. Doar daca îți bagi mâna în kernel, nici în intel nici in amd.

  47. Diferentele sunt in stabilitatea sistemelor si libertatea de miscare/operare.
    Nu se pot face comparati intre windows si ubuntu.
    In windows utilizatorul este nudist pentru tot ceea ce reprezinta internetul, indiferent daca are ativirus cu licenta instalat, inclusiv vpn.
    Nu stiu cati dintre voi intelegeti de ce windows are 16/20 GB si Ubuntu 1,8 GB.

  48. Pentru ca Windows ca si Android, sunt niste imense masini de spionat si de colectat date despre utilizatori. Doua corporatii lacome au asigurat asta in timp ,,while we were sleeping”.
    Pe urma…la cantitatea de bani e investita de giganti ca Microsoft, Apple sau Google in sistemele lor de operare si mai ales la resursele umane implicate, era fiesc sa fie furnizate in mod comercial niste sisteme efectiv la cheie.
    Pe cand ,,aromele” de Linux sunt create preponderent de grupuri voluntare de entuziasti si doar destul de rar, de firme de software (si acelea nu foarte mari, chiar daca sunt uneori reputate – Canonical, Valve, Blue Systems).
    Un sistem de operare imatur din familia Linux, da…e posibil sa-si chinuie zdravan utilizatorii. Insa va asigur, ca nu e cazul unui Ubuntu, Mint sau alte cateva familii cu suport avansat.
    Comunitatea in Linux e totul… Si lucrurile se misca. Curand vom aplicatii de Windows nativ sub Linux si nu sub emulatoare Wine sau similare. Nu mai vorbesc de aplicatii sau mega-jocuri complilate deja integral in Linux.
    Am ani de cand folosesc in nestire de arome Linux. Am intalnit versiuni superbe si bine intretinute, complet aparte de orice Debian sau alta familie, dar fara prea multe aplicatii (sublime ptr consumatorii de continut cum ar zice unii) precum Solus OS. Am intalnit versiuni bunicele pentru gaming, ca Pop OS. Nu mai vorbesc de opera Valve cu al lor Steam OS, de-a dreptul alcatuit cu un singur deziderat in minte, gaming. Desi poate fi si un perfect sistem de operare desktop.
    Am intalnit sisteme suple si stabile, ca Pepermint OS care-ti permit sa folosesti nativ Office-ul de la Microsoft, ba sa-ti folosesti si contul online de Office 360’…
    Sunt versiuni sublime care nu chinuie un utilizator, ca Zorin OS unde si sotia mea (veritabil antitalent tehnic) se descurca fara probleme.
    In timp, familiile de Linux cresc. Si vor continua
    Ex: Uitati-va la comunitatea Raspberry Pi!…. Ce mobilizare, ce altruism, ce dinamica…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.