De când am instalat Windows 8.1, din comoditate, am rămas cu antivirusul Windows Defender, rebrănduitul Microsoft Security Essentials. Problema acestui antivirus e că Microsoft n-a binevoit —sau n-a putut legal, habar n-am și nici nu mă interesează— să includă în meniul contextual funcția de scanare a folderelor și fișierelor. Pentru prima am găsit o soluție…

Scanare cu Windows Defender

Pentru a doua încă mai caut; tot ce am probat până în momentul de față nu mi-a fost de folos. Așadar, dacă doriți să adăugați în meniul contextual opțiunea de scanare a folderelor cu Windows Defender, aveți la îndemână două posibilități.

1. Adăugarea opțiunii prin instalare

Descărcați această arhivă rar, extrageți-i conținutul, accesați folderul rezultat în urma dezarhivării și realizați click dreapta pe fișierul AdaugareOptiuneScanareWindowsDefender.reg. În fereastra de dialog care se va deschide, apăsați butonul Yes:

Instalare cheie registru

În următoarea fereastră apăsați OK, apoi dați click dreapta pe orice folder pentru a confirma că opțiunea „Scanare cu Windows Defender” a fost adăugată. Pentru dezinstalare, descărcați și dezarhivați această arhivă, apoi rulați fișierul EliminareOptiuneScanareWindowsDefender.reg.

2. Adăugarea opțiunii manual

Dacă preferați să adăugați în meniul contextual opțiunea „Scanare cu Windows Defender” manual, deschideți Registry Editor în următoarea locație:

HKEY_CLASSES_ROOTfoldershell

În continuare, dați click dreapta pe Shell » New » Key, pentru a crea o cheie nouă:

Shell » New Key

Cheii create, dați-i numele WindowsDefender:

WindowsDefender
Având cheia WindowsDefender selectată, dați click dreapta în panoul drept al Registry Editor, New » String Value:

Windows Defender New String

Dați valorii create numele Icon:

Icon Windows Defender

Efectuați în continuare dublu-click pe Icon, iar la Value Data introduceți calea de mai jos:

%ProgramFiles%Windows DefenderEppManifest.dll

Apoi apăsați butonul OK pentru a salva modificările…

Adaugare iconita Scanare cu Windows Defender

Creați în continuare un nou String și dați-i numele MUIverb:

MUIverb

După ce l-ați creat, dați dublu-click pe el (sau click dreapta » Modify), și denumiți-l „Scanare cu Windows Defender„, sau orice alt nume doriți, apoi apăsați OK:

Scanare cu Windows Defender

După cum v-ați dat seama, până în momentul de față am creat opțiunea propriu-zisă, indicându iconița asociată și numele. Haideți să adăugăm și comanda!

Pentru ca opțiunea „Scanare cu Windows Defender” să funcționeze, în panoul stâng al Registry Editor, dați click dreapta pe WindowsDefender » New » Key:

WindowsDefender New Key

Noii chei dați-i numele command:

command

Având cheia command selectată, în panoul drept al Registry Editor, dați dublu click pe Default, iar în fereastra ce se va deschide introduceți comanda de mai jos:

"C:Program FilesWindows DefenderMpCmdRun.exe" -scan -scantype 3 -SignatureUpdate -file %1

Închideți fereastra apăsând butonul OK, apoi dați click dreapta pe orice folder din calculator pentru a confirma adăugarea opțiunii „Scanare cu Windows Defender” în meniul contextual.

La scanare, se va deschide linia de comandă (CMD), scanarea va începe, iar dacă nu a fost găsit niciun fișier suspect, aceasta se va închide automat.

Scanare cu Windows Defender - CMD

Dacă la utilizarea opțiunii este raportată vreo eroare, reluați pașii de la început pentru a vă asigura că nu v-a scăpat nimic și că n-ați comis vreo greșeală. De asemenea, nu uitați că puteți opta oricând pentru instalarea opțiunii apelând la fișierele pe care vi le-am pus la dispoziției.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.