Ieri au sosit din China celelalte celule fotovoltaice, dar și voltmetrul/ampermetrul digital, exact ce aveam nevoie pentru continua construirea încărcătorului solar despre care vă vorbeam la jumătatea lunii trecute.

voltmetru-ampermetru-digital

Din neatenție am călcat pe unul dintre panourile fotovoltaice, dar am continuat proiectul fără el, urmând să comand altele două și să-l adaug pe cel de-al șaselea când vor ajunge. Pentru construirea ramei am găsit prin vecini un căpătâi de pătuț și l-am folosit pe acela.

Partea și mai bună e că, după cum puteți vedea și imaginea de mai jos, căpătâiul venea cu suficient placaj pentru confecționarea capacului din spatele ramei și era alb, adică perfect!

capatai patut

Planul era să așez câte trei celule fotovoltaice pe două rânduri, pentru a forma un panou de 12V și aproximativ 18W, dar cum m-am zgârcit și n-am cumpărat celule de rezervă, a trebuit să mă mulțumesc deocamdată cu doar 5, al șaselea înlocuindu-l temporar cu placaj.

panou fotovoltaic

Celulele achiziționate de mine au 145mm x 145mm. În linie ar fi rezultat un panoul solar prea lung pentru a fi transportat cu ușurință, altfel aș fi luat în calcul și alte variante.

celule fotovoltaice in linie

Revenind la schița inițială, aveam nevoie de o ramă cu laturile de 44 și 29 cm. Le-am tăiat pe toate din căpătâiul de pătuț pe care l-am dezasamblat între timp.

laterale panou solar

Am așezat primul rând de celule în poziția finală pe una dintre laturile lungi, le-am prins cu bandă scotch (1) pe cealaltă latură folosită ca punct de sprijin, apoi le-am lipit definitiv de prima folosind, ca de obicei, lipici fierbinte (2).

celule lipite partial

După ce lipiciul s-a răcit, am întors cele trei celule prinse de ramă și le-am lipit de acestea, tot cu lipici fierbinte, pe celelalte două, apoi le-am conectat pe toate în paralel.

celule lipite

Nici acest panou nu va merge la muzeu, drept urmare nu i-am acordat prea mare importanță aspectului. Mai mult, legăturile nu vor fi vizibile. Pentru a evita coroziuni, am acoperit fiecare contact și sudură cu lipici fierbinte.

Pentru a umple golul rămas până la sosirea celei de-a șasea celule, am tăiat un pătrat care are aceleași dimensiuni și l-am prins, provizoriu, pe rândul al doilea de celule, apoi am lipit, tot cu lipici fierbinte, și cealaltă latură din construcția panoului solar.

După răcire, am îndepărtat cu un cutter tot surplusul de lipici.

Apoi i-am fixat leațurile scurte, cele care completează rama panoului solar.

Pentru o rezistență mai bună, le-am fixat de celelalte cu lipici fierbinte și holsuruburi.

holsuruburi

Capacului care va proteja legăturile i-am făcut patru găuri, două sus și altele două jos, peste care am lipit plasă rezistentă. Rolul găurilor e să asigure un flux de aer în interiorul cutiei, iar a plasei este acela de a împiedica insectele să pătrundă și să se acomodeze în interior.

plasa policarbonat

Capacul din spate l-am fixat cu holsuruburi și lipit cu silicon transparent, pentru a fi ușor de desfăcut pe viitor în scopul înlocuirii celulelor fotovoltaice sau a plasei.

Marele meu ghinion e că vremea s-a stricat chiar atunci când eram pregătit de teste. După legarea panourilor, după testul făcut pentru a vedea dacă legăturile sunt OK, am conectat și micuțul voltmetru digital, iar acesta indica, cu panourile alimentate doar de lumină naturală, adică fără pic de soare, 11.6 – 11.8 V.

test panou solar

Astăzi, când vremea e mult mai închisă, cea mai mare valoare înregistrată a fost de 4,6 V.

Pentru doar cinci celule nu este deloc rău, dar sper la cel puțin 5V – 500 mA cu toate șase pe timp de ploaie. În caz contrar, voi suplimenta panoul solar cu alte două celule, că de cele mai bune partide de pescuit am avut parte doar pe vreme rea.

Iar de moment mă opresc aici. În următorul articol despre acest subiect vă voi vorbi despre suport și husa de transport, despre regulatorul de tensiune, acumulator și cutia acestuia.

Publicitate:
4 comentarii
  1. Cristi să estimezi la final costul total al lucrării, vreau să fac o comparație cu prețul unei baterii externe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.