Revin cu un articol din seria celor care știu că trezesc interesul celor mai mulți dintre voi, iar de această dată o fac pentru a vă vorbi despre caracteristicile Firefox la care putem renunța în scopul obținerii unei performanțe mai bune și a unui consum de resurse mai redus.
Înainte de a a trece la acțiune vă recomand să efectuați un backup al profilului actual urmând aceste instrucțiuni oferite de Mozilla. De asemenea, ca în cazul tuturor tutorialelor de acest gen pe care le-am publicat până acum pe blog, vă reamintesc faptul că nu e obligatoriu să efectuați fiecare ajustare menționată, ci doar pe acele care știți că nu vă vor afecta activitatea obișnuită.
Configurare Firefox pentru o performanță mai bună
Pentru a face Firefox mai rapid și mai puțin hapsân atunci când vine vorba de resursele de care are nevoie pentru a funcționa, adică astfel încât să solicite mai puțin procesorul și să necesite o cantitate mai redusă de memorie RAM, va trebui să facem unele ajustări „sub capotă”, adică în panoul de configurare la avem acces tastând în bara de adrese comanda about:config.
Pentru a localiza fiecare dintre caracteristicile pe care le vom activa, dezactiva, sau ale căror valori le vom modifica, tastăm în caseta de căutare a fiecăreia dintre acestea în parte:
Pentru a comuna valoarea unei caracteristici de pe adevărat (true) pe fals (false), facem click dreapta pe respectiva caracteristică, apoi pe Comută:
Pentru modificarea unei valori numerice a unei caracteristici, efectuăm click dreapta pe această și alegem din meniul contextual opțiunea Modifică:
Fiindcă toată lumea a înțeles ce are de făcut, haideți să vedem care sunt acele caracteristici ale Firefox pe care le vom modifica și cum vor trebui să arate valorile acestora după ajustare.
Caracteristici ale Firefox vizate și noua valoare a acestora
Repet, în caz că n-a fost atentă toată lumea: modificați doar valorile acelor caracteristici ale Firefox care știți că nu vor afecta funcții pe care le folosiți!
Lista de mai jos conține caracteristicile și valorile acestora așa cum sunt ele actualmente în Firefox-ul pe care-l folosesc zilnic, deci nu riscați să vă ia foc PC-ul dacă le puneți în aplicare.
În cel mai rău va exploda, dar foc nu va lua, puteți sta liniștiți! Glumesc, desigur! Mai mult, dacă ceva nu funcționează corect, puteți în orice moment să restaurați backup-ul făcut sau, în cel mai rău caz, să resetați sau să dezinstalați navigatorul Web și să-l reinstalați.
Lista caracteristicilor și valorile optime ale acestora:
- network.http.pipelining – true
- network.http.pipelining.abtest – false
- network.http.pipelining.aggressive – true
- network.http.pipelining.max-optimistic-requests – 3
- network.http.pipelining.maxrequests – 12
- network.http.pipelining.maxsize – 300000
- network.http.pipelining.read-timeout – 60000
- network.http.pipelining.reschedule-on-timeout – true
- network.http.pipelining.reschedule-timeout – 15000
- network.http.pipelining.ssl – true
- network.http.proxy.pipelining – true
- network.http.max-connections – 256
- network.http.max-persistent-connections-per-proxy – 256
- network.http.max-persistent-connections-per-server – 6
- network.http.redirection-limit – 20
- network.http.fast-fallback-to-IPv4 – true
- network.dns.disablePrefetch – true
- network.prefetch-next – true
- media.peerconnection.enabled – false
- media.peerconnection.use_document_iceservers – false
- network.proxy.socks_remote_dns – true
- browser.send_pings – false
- browser.send_pings.require_same_host – true
- geo.enabled – false
- browser.search.geoSpecificDefaults – false
- toolkit.telemetry.enabled – false
- browser.safebrowsing.downloads.enabled – false
- browser.safebrowsing.downloads.remote.enabled – false
- browser.safebrowsing.enabled – false
- browser.safebrowsing.malware.enabled – false
- reader.parse-on-load.enabled – false
- browser.pocket.enabled – false
- loop.enabled – false
- social.remote-install.enabled – false
- social.toast-notifications.enabled – false
- pdfjs.disabled – true
Apropo, ultima caracteristică setată pe true, adică așa cum apare în listă, dezactivează cititorul de documente PDF integrat în Firefox. Dacă doriți să-l păstrați nu modificați valoarea acesteia.
Dacă nu știți ce comportament vizează oricare dintre caracteristicile listate, ei bine, nu ezitați să dați un search în Google utilizând numele său complet.
Mulțumim frumos! Se poate ceva asemănător și pentru Chrome?
Da, chiar acum lucrez la el. Mulțumesc și eu pentru ochiul de vultur! :)
Vrem si pentru Chrome!!!Vrem si pentru Chrome!!!Vrem si pentru Chrome!!!Vrem si pentru Chrome!!!Vrem si pentru Chrome!!!Vrem si pentru Chrome!!!Vrem si pentru Chrome!!!
Unele de sporire a securității și intimității – https://www.ghacks.net/2015/08/18/a-comprehensive-list-of-firefox-privacy-and-security-settings/
De cand am Win10 imi sacadeaza video-urile pe Chrome ( youtube, facebook, etc) Am mai observat ca internetul merge teribil de rau, acceseze un site, si de cand termin de tastatura adresa si dau enter si pana se încarcă site-ul am de asteptat mult si bine, dupa aceea merge relativ mai repede. Hardware-le e un Acer Aspire 5810T cu 4giga ram si cu Windows 10 (x64)
Any help would be greatly appreciated…
Dacă-i dezactivezi extensiile tot așa se comportă?
Browserul este actualizat la ultima versiune?
Ai incercat sa ii dezactivezi PepperFlash si sa lasi versiunea externa a Flash Player?
Multumesc frumos pentru acest articol !
Sa incerc pentru PaleMoon ! E ca si cum sa tunez un Lamborghini aventador.
Am dezactivat extensiile, aveam ceva de la Google Docs activ, am chrome Version 44.0.2403.157 m (up to date), nu am prea reusit cu dezactivarea PepperFlash deoarece in tutorialul pe care-l descoperisem eu despre dezactivarea lui se referea la stergerea/mutarea unui fisier „ffnustiucum” pe care nu l-am gasit in directorul in care ar fi trebuit sa fie. La aceasta versiune de chrome, poate si la altele dar nu am observat eu pana acum, cand tastez o adresa si dau enter, apare un cerculet gri care se invarte invers acelor de ceasornic atata timp cat nu se intampla nimic, iar dupa ce incepe sa se incarce pagina, cerculetul respectiv isi schimba culoarea devenind albastru si schimba sensul de rotatie. (nu pre cred ca ajuta si nici nu stiu cum sa explic mai bine treaba cu cerculetele astea, dar fiind ceva ce am observat am vrut sa o mentionez)
salut! eu folosesc nightly x64 build 43.01 ma intreb daca se poate configura si daca ar merge…. cred ca cel mai bine este sa incerc eu desi nu ma prea pricep….
Am incercat orice cu Firefox, dar tot incet merge. Cel mai mult ma deranjeaza ca la fiecare tab deschis sau la schimbarea adresei se blocheaza 2 secunde si imi afiseaza pe bara aia de sus firefox not responding. Singurul care imi merge struna e Opera. Chrome merge si el, dar nu-mi plac interfata plus chestiunile cu urmaritul utilizatorilor. Iar lista asta de modificari pe care trebuie sa le faci spune ceva despre cat de bine e construit Firefox pentru a fi eficient. E ca si cum iti cumperi masina noua, dar trebuie sa-i schimbi imediat motorul, rotile si trei becuri pentru a iesi cu ea pe strada.
https://img.plici.ro/image/ePq stie cineva din ce cauza poate fi ??
Am rezolvat era de la flash player ..Pentru Google Chrome pe cand tutorialu ?
De moment testez setări diverse, dar nu e chiar așa simplu ca la Firefox
Ok multumesc ! Eu am instalat o extensie pe google chrome (better Browser – for Chrome), Acum se mise mult mai bine google chrome ! https://img.plici.ro/image/ePX
daca tot ai scris acest articol util trebuia mers pana la capat si specificat ce inseamna fiecare caracteristica ptr. ca tot le cunosti si si era util
Asa e, și mie îmi pare rău că l-am scris. Scuze.
Se poate folosi Firemin, un program care reduce ramii la 5 mb consum non-stop la Firefox si nu am sesizat nici o problema la el pana acum.
Mie mi se pare mult mai simpu sa folosesc Firemin 6, care reduce memory usage aproape la zero, folosind foarte putina putere de procesare. Oare ai putea sa-l folosesti sa vezi daca are vreo problema?
https://www.rizonesoft.com/downloads/firemin/