Pentru mine, a transmite CNP-ul unui străin e sinonim cu vinderea sufletului. Din acest motiv, de fiecare dată când sunt întrebat de CNP, îl privesc și tratez pe cel care mi l-a solicitat de parcă tocmai m-a invitat să facem duș împreună. De altfel, acum că stau să mă gândesc, cred că mai degrabă m-aș îmbăia cu un necunoscut decât să-i dau ce are carte mea de identitate mai de preț.
Înțeleg că, solicitând codul numeric personal la efectuarea comenzilor online, Fiscului i-ar fi infinit mai ușor să identifice spălătoriile de bani și veniturile nedeclarate, însă doar mie mi se pare că se merge deja prea departe, iar riscul pentru omul de rând devine prea mare?
Gândiți-vă că multe magazine online (obligate deja —deși indirect— să solicite CNP-ul clienților lor la plasarea comenzilor) au serioase carențe de securitate de care se poate profita pentru a pune mâna pe baza de date cu clienți. Dacă până la 1 ianuarie 2016 se puteau fura, odată cu respectiva baza de date se furau numele, adresa, adresa de email și numărul de telefon al clienților, acum poate fi furat inclusiv CNP-ul.
Când Nea Mitică a decis să-și multe buticul în online pentru a ajunge la cât mai mulți clienți, mi-a cerut „Un site simplu, de cel mult 500€, și-om vedea mai târziu dacă e cazul de îmbunătățiri…”.
Au trecut cinci ani de atunci, iar Nea Mitică e mulțumit cu ce are. Comenzile vin, site-ul se comportă decent, că WordPress și Woocommerce fac treabă bună, așadar niciun motiv pentru a-l bibili. Nici măcar SSL n-a vrut, costă prea mult.
Iar ca Nea Mitică sunt cel puțin 90% dintre cei care au decis, la un moment dat, să-și mute prăvălia online. Toți mulțumiți că treaba merge și vânzările curg, niciunul cu griji, că în afară de ramburs nu oferă altă modalitate de plată la finalizarea comenzii.
Având în față legea care-i forțează să ceară CNP-ul, credeți că-mi vor solicita altceva decât o nouă casetă în care acesta să fie introdus? Firește că nu, doar nu-s nebuni să dea câteva sute de euro pentru a se asigura că CNP-urile vor fi stocate în siguranță, într-o bază de date dedicată, criptată.
O altă măsură bună, descrisă cel puțin ambiguu, dacă nu chiar prost de-a dreptul, o găsim în noua lege privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun:
Bun, cum faci asta? Ce mă împiedică pe mine, om de rând, să furnizez un CNP fals. Toată lumea știe că în componența codului numeric personal, imediat după sex, vine anul nașterii, deci solicitând CNP-ul nu-i o metodă inechivocă de a afla dacă cel care a plasat comanda are într-adevăr vârsta declarată. Ce faci, îl pui să încarce o copie a cărții de identitate nemodificată în Photoshop, iar tu folosești un software OCR pentru a confirma inechivoc nealterarea în vreun fel a imaginii?
Revenind la subiect, ați mai comanda produse online dacă vi s-ar cere CNP-ul? Iar dacă răspunsul este afirmativ, ce criterii ar trebui să îndeplinească magazinul care vi-l solicită?
Oricum toate magazinele vând baze de date. Pe mine mă supără mai mult că trebuie să dau numărul de telefon și mă sună în timpul liber alte companii ce cumpără bazele alea de date.
De aia nu am mai „închiriat biciclele” dinalea gratis la poli sau herăstrău de pildă, că mă trezeam cu 5 apeluri (de la call centere) în următoarele două săptămâni…
Abureli…
Dacă vrei o pâine de la buticul din colt dai CNP-ul. La supermarket dai CNP-ul. Chiar și la farmacie ați dat CNP-ul.
Și asta pentru ca este trecut pe tichetul de masa, pe rețete… Orice vânzătoare are la dispoziție sute sau chiar mii de CNP-uri pe zi asociate cu numele.
Eu nu am bonuri de masă, dar dacă insiști, îmi cumpăr. :)
Caut mai mult timp pana gasesc fara sa dau cnp ,cred ca e prea mult sa dau o astfel de informatie.
Nici o problema, cum ai zis mai sus, nu trebuie sa fie cel real!
este plin internetul cu nume si CNP-uri… nu imi fac probleme.
Al meu nu se numără printre ele, sau cel puțin Google nu-l afisează.
N-ar fi aşa o mare problemă să dau CNP-ul pentru că la ce securitate au bazele de date din România, nu mă mir să aibe şi CNP-ul meu. Că sistemul IT din România este o varză, asta e altă poveste. Că birocraţia este suverană, este iarăşi altă poveste. Pentru ce trebuie să duc copie după copie după copie după adeverinţă de buletin, tot nu poci pricepe, dar şi aiasta e altă poveste.
Dar să dai tu de la tine, cu bună ştiinţă şi nesilit de nimeni, o ultima părticică din partea ta secretă, să dai benevol CNP-ul mi se pare un abuz din partea celor care-l cer, mă refer la comenzile onlaine. Că poate ei au deja CNP-ul meu este una, dar să-l dau eu pur şi simplu e cu totul altceva.
Lumea urlă că vrea intimitate pe internet, şi tot lumea (aceeaşi lume, bat-o cucu) povesteşte toate secretele pe Facebock, şi atunci te mai miri că intimitatea este inexistentă ?! Într-un sistem birocratic ancestral unde duci o copie după buletin şi îţi scrie încă odată datele din buletin, şi apoi îţi eliberează o factură şi apoi te pasează la alt ghişeu unde îţi trabuie altă copie a copiei buletinului şi unde casiera (cu fundu lat) bate încă odată datele tale din buletin, consider că este un sistem primitiv de folosire a compiuterelor.
Cînd ai nevoie de o autorizaţie de funcţionare, ai de dus copii după toate actele firmei, şi atunci este la mintea cocoşului că persoane „binevoitoare” să-ţi acceseze datele firmei, şi să se poată folosi de ele. Pentru că dosarele de autorizaţii se mai „rătăcesc” prin instituţii, sau cel puţin se face cîte o copie dupe actele care sînt „pre-comandate”.
În aceste situaţii este clar că eşti un Transparent!
Şi într-adevăr cu photoshop se poate „prepara” un bolentin: avem generatoare online de CNP-uri, avem Google Street să vedem dacă chiar egzista stradă şi casă cu număru respectiv, şi uite aşa putem să facem „bucurii”…
Pentru că în România, ţara tutulor posibilităţîlor, aşa ceava este posibil !
Din ce am reușit să aflu, e o lege locală adaptată prost de la alta UE. Dar în majoritatea țărilor UE cartea de identitate vine cu chip și PIN și sistem bine pus la punct, iar un cititor nu costă o avere.
Babaeti, da la ce-i bun CNP-ul asta? Mergea la oranje cand aveau aia cu oranje young, desi tot atunci erau si generatoare de CNP. Inteleg, ma urmareste fiscu mai usor, nu ma cauta dupa nume, adresa ci numai dupa CNP… Dar in rest? Se dau credite pe CNP? Cum zicea si Marius mai sus, il dai cu drag peste tot…
Cu riscul de a ma repeta va spun ca 89% dintre angajații din România își lasă CNP-ul pe tejghea la magazin. Că-i trecut pe tichetul de masa.
Restul de 11% care nu primesc tichete or fi mai protejați?
Viata este fix cum ți-o faci. Poate fi linistita sau stresanta gândindu-te mereu ca cineva te supraveghează, iti fura pozele din cloud, iti folosește identitatea, etc. Fiecare alege direcția spre care sa își canalizeze eforturile.
Eu sunt liber fraților. Sunt în curul gol, cu parole ușor de spart, cu CNP-ul la vedere, cu toate pozele în cloud… Și?
Caprioara sta o viata întreaga cu urechile ciulite gata sa o ia la fuga și sfârșește prin a fi mancata de lup.
Nu ! In acel caz,de s-ar pune problema,voi ruga pe altcineva sa cumpere in locul meu.
De la 1 Iulie este legal sa se ceara CNP sau adresa de domiciliu pentru intocmirea facturilor fiscale. Poti furniza una dintre ele si este suficient. Dupa 1 Ianuarie 2017 ambele sunt obligatorii. Poti declara o adresa falsa sau CNP, comerciantul nu poate sa verifice datele, dar ANAF-ul are chef sa agate si poate sa spuna ca sunt declaratii false. Tot mai multi comercianti arhiveaza comenzile pe hartie sa aiba proba ca nu au inventat ei CNP si adrese de domiciliu, ci asa le furnizeaza consumatorii.
Ok, intr-un articol viitor poate ne spui si de ce nu ti-ai da CNP-ul. Chiar nu inteleg de ce il consideri chiar atat de confidential…
Salut din nou…
Legat de CNP pot zice (de fapt nu „zice” ci „scrie”) următoarele: am întrebat odată pe unii de la un magazin online de ce mi-l cer şi mi-au spus că din motive de securitate – cumpărăturile fiind achitate în avans, să nu cumva să se prezinte alt OvidiuM şi să ridice pachetul în locul meu… haha…
L-am întrebat pe respectivul cum ar putea altă persoană să pună mâna şi pe telefonul meu, atunci când mă sună curierul şi respectivul s-a blocat… a mai ripostat doar cu „trece dom’le CNP-ul ăla acolo, că nu pățeşti nimic sau cumpără din altă parte, unde nu trebuie să dai CNP-ul, asta este regula la noi!”
Aş fi cumpărat din altă parte, dar prețurile, bată-le vina de prețuri, erau chiar bune, nu erau de ignorat… aşa că am ales să trec CNP-ul „ăla acolo, că nu pățesc nimic”…
Şi chiar n-am pățit nimic, pentru că CNP-ul meu era inutil, întrucât i-am inversat ultimele 2 cifre şi site-ul respectiv nu avea implementat acel algoritm de verificare a CNP-ului.
Ca idee, există un număr de control al CNP-ului, format tot din 13 cifre, cu care se poate verifica dacă un CNP este valid sau nu (Google ştie!).
Şi acest număr se poate implementa într-un algoritm, astfel încât un site să nu accepte CNP-uri greşite.
Doar că există şi un revers la treaba asta: dacă ai acel număr de control şi ştii cum se face verificarea (din nou, Google ştie!) poți crea un CNP valid care nu este al tău… oops!
De-a lungul timpului am avut situatii cand persoanele fizice care au comandat online produse nu au dorit furnizarea Codului Numeric Personal sau a adresei de domiciliu, doar cea de livrare. Odata cu intrarea în vigoare a noului formular 394 de la 1 iulie 2016, a aparut o modificare în ceea ce priveste informațiile necesare a fi prezentate in facturile emise catre persoane fizice în special.
Astfel, conform Ordinului 1105/2016 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul național de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, incepand de la 1 Ianuarie 2017 vor fi obligatorii datele privind numele, prenumele, codul numeric personal sau CUI-ul și adresa completa pentru toate facturile emise catre persoane fizice sau juridice.
Pana la 1 Ianuarie 2017 este necesar, dar nu obligatoriu, sa se solicite CNP-ul persoanelor fizice pentru a fi trecut pe factura emisa. In lipsa acestuia, se vor completa numele, prenumele și adresa completa din cartea de identitate a persoanei fizice. Pe langa acestea, informatiile vor cuprinde in mod obligatoriu: țara, localitate, judet, sector, strada, numar, bloc, scara, etaj, apartament.
In concluzie, incepand cu 01.07.2016 trebuie ca pe facturile emise catre persoane fizice sa se regaseasca, pe langa nume și prenume, CNP-ul sau adresa completa de domiciliu, iar de la 1 Ianuarie 2017 solicitarea CNP-ului va fi obligatorie.
CNP-ul nu trebuie cerut de magazinele online.
Link screenshot aici.
Deci raspunsul este : NU trebuie cerut CNP-ul.
Aviz consumatorilor si magazinelor!
Sa isi puna CNP-ul cei care ai privesc drept dobitoci pe altii ,mult succes la vanzari le dorec celor care practica aceasta metoda total impotriva dreptului omului fundamental , ar trebui sa ceara CNP-ul si daca mergem sa cumparam o paine!
Numai in Romania vezi asa ceva!
Comentariu editat!
Pe viitor, in cazul postarilor kilometrice este suficient un link catre respectivul articol ori un screenshot asemenea celui postat!
O parere gresita. A se vedea postarea lui Marius. Factura reprezinta un contract intre vanzator si cumparator. CNP face parte dintre elementele de identificare ale cumparatorului. CNP in sine nu reprezinta mare lucru, in afara de a afla ca sunteti barbat sau femei, anul, luna si ziua nasterii, locul nasterii. Habar nu aveti ca aveti CNP dat la toate companiile unde ati facut un contract. S-a creat o isterie nationala, desi bonurile de masa au CNP pe acestea. Mare branza.
Un magazin online ,pe formularul de comanda a solicitat CNP-ul.
Am dat un CNP aiurea. Stiti ce s-a intâmplat ?
Am fost sunat furnizor ca CNP-ul dat nu corespunde realitatii.
Intrebare ,, retorică,,:
– De unde știu ei ca CNP-ul dat nu era al meu ? Este clar ca pe internet circulă o bază de date .
Ce misto!!!!! Nu mai platiti taxe la stat ca nu vi le mai da inapoi !!!! iar CNP-ul dati-l si nu-l mai cereti!!!
Vand CNP :))))))))))