După cum probabil ați aflat deja din mass-media, mai multor companii, spitale și persoane fizice le-au fost sechestrate sistemele de WanaCrypt0r 2.0, o versiune remodelată a WCry/WannaCry.
Nu este primul ransomware care face ravagii, dar este unul dintre cele care puteau fi eschivate cu o foarte mare ușurință: instalând actualizările de securitate! De această dată nu a mai fost vorba de o problemă nerezolvată de către Microsoft, ci din contră, de una care, la o zi după ce a fost raportată, a primit un remediu definitiv. Patch-ul era disponibil încă din 13 martie!
Înțeleg că sunt proceduri de urmat, că fiecare update trebuie verificat și răs-verificat înainte de a fi instalat, dar au trecut 2 luni! 2 luni în care nu s-a luat nici o măsură, 2 luni în care cei însărcinați cu mentenanța echipamentelor afectate ieri și azi s-au culcat liniștiți.
Telefonica, de exemplu, se laudă cu un departament format din peste 1000 de experți în securitate, iar departamentul este condus de unul dintre cei mai buni hackeri la nivel mondial, Chema Alonso, care acum o dă cotită cu „Știți, nu există protecția absolută împotriva amenințărilor.”
Nici măcar ușa casei nu o poți deschide în deplină siguranță, dar riscul să-ți cadă-n cap este mai mic dacă repari balamaua căreia ai observat acum două luni că îi lipsește un șurub! Insă în cazul de față fabricantul ușii i-a trimis inclusiv șurubul lipsă!
Cei care vreți mai multe dovezi că Microsoft n-are nici o vină în cazul de față, aruncați o privire aici, aici și aici. Apropo, știu, dacă ar fi folosit Chrome OS nu li s-ar fi întâmplat asta niciodată. Totuși, eu vă scriu acum, relaxat, din Windows, iar alte sute de milioane de utilizatori sunt la fel de relaxați.
Nu, nu puteau pentru ca nu toata lumea are licente pe Windows si nu toata lumea isi permite sa faca actualizari de fiecare data cand Microsoft lanseaza o noua petarda.
Chiar ma uitam ieri la Ikea ca totul merge inca pe Windows XP si nu e chestia de cat costa un upgrade la Windows 10 ci de cat downtime presupune upgrade-ul respectiv si rescrierea programelor de intranet pentru Windows 10 si asa e si la institutii si spitale si peste tot.
Unde nu e vorba de piraterie e vorba de costuri ascunse ale upgrade-ului.
Cei care încă folosesc XP o fac fiindcă încă le funcționează bine pe el singurul program folosit. Referitor la actualizări, decât 8 ani fără remedii la probleme foarte grave, cum e pe Linux, mai bine petarde lunare de la Microsoft.
Apropo, mi-aș dori ca măcar timp de o lună să aibă Linux același număr de utilizatori, după care să vorbim despre cât de safe e unul sau celălalt.
Tocmai acum ce am vazut pe youtube un test cu acest ransomware executat pe un Windows 7 actualizat la zi. Rezultatul e acelasi doar ca infectia apare sa zicem cu o intarziere. Deci ca esti la zi sau nu, daca te-ai pricopsit cu asa ceva, tot pierzi datele.
Nu or fi distributiile bazate pe Linux sistemul de operare perfect, dar Windows este o mizerie de sistem de operare.
Din multe puncte de vedere cam da, însă a se vedea cum stă dpdv al securității raportat la numărul de amenințări existente.
Apropo de XP, au revenit din hibernare și-au publicat răsalantăieri un sec update și pentru el, deși support-ul s-a încheiat de mult.
https://www.catalog.update.microsoft.com/Search.aspx?q=KB4012598
Dumnezeu îți dă dar nu-ți bagă-n traistă.
Chiar ieri imi zicea colegul meu de birou, posesor de calculator cu Windows XP, ca Windowsul lui isi face update, am inceput sa rad, ocupat fiind cu treburile mele, nu am facut legatura cu ransomware-ul :)
Nu mersi,
Nu am de gând să instalez nicio actualizare de la Microsoft pentru Windows 7.
Cum Microsoft nu are ce să le facă celor care nu vor nici în ruptul capului să instaleze jaful de Windows 10,s-au gândit să-și trimită porcăriile sub forma unor actualizări.
Așa că mai bine lasă, Windows 7 merge mult mai bine fără așa zisele „îmbuntățiri” de la Microsoft.
Pentru mine antivirusul Avira și copiile de rezervă ale lucrurilor importante sunt de ajuns.
Poate pe viitor o distribuție de Linux va reuși să ne ofere o alternativă viabilă nouă celor care ne-am săturat de Microsoft și ale lor produse pline de vulnerabilități intenționate sau nu.
Până acum Zorin și Linux Mint Cinnamon par să meargă în direcția pe care of prefer.
Voi vedea mai multe pe viitor.
Până atunci sfaturi ca instalează ultimele actualizări sau treci la cel mai recent sistem de operare de la Microsoft (Windows 10) le consider inutile, de râs și recomandate cel mai bine începătorilor în ale calculatoarelor.
Un sfat de genul „Încercați să folosiți software liber și cu sursa deschisă”, mi se pare mai inteligent și mai util.
Nu doresc sa fac reclama, dar doresc sa specific ca nu am fost afectat in nici un fel, de aceste atacuri cibernetice, desi detin acasa doua desktopuri functionale, unul cu W8.1 si altul cu W10. Doresc sa adaug ca nu aveam si nu am actualizate la zi SO-urile, pt ca nu sunt mare fan al actualizarilor totale, actualizez doar ce am nevoie. In schimb doresc sa adaug ca am Bitdefender instalat pe ambele desktopuri si actualizat zilnic. Consider ca am fost scutit de neplaceri, tocmai datorita acestui antivirus foarte bun.
Buna!nu stiu daca este chiar la subiect dar am si eu o intrebare referitoare la adresa IP.De doua saptamani antivirusul imi arata in reteaua personala calculatoare straine cu IP de tailanda si turcia conectate la mine dar windows defender ,spyboot ,antivirus,adaware etc. imi indica ca PC-ul merge perfect si windows nu este virusat dar nu pot sa scap de respectivele calculatoare.Am ras windows si am reinstalat dar tot apar respectivele calculatoare.Un prieten care se pricepe mai bine a spus ca respectivele calculatoare sunt conectate pe adresa de IP.Intrebarea mea este ce pot sa fac sa scap de calculatoarele respective?Pot sa urmareasca ca un keylogger sau doar imi paraziteaza conexiunea de internet?
Poți încărca un screenshot pe imgur?